Ce urmează după nuclearele „tactice”?

Avem deci escaladare accelerată a evenimentelor. De la contra-ofensiva ucraineană la mobilizarea „parțială” care e cam completă, până la loviturile asupra conductei sau asupra podului, pas cu pas ne apropiem de nucleare.

Ideea mainstream – cu care suntem de acord – este că inițial vor fi folosite nucleare tactice împotriva ucrainienilor, în anumite poziții cheie. Dar de ce nu s-au folosit deja nuclearele deși sunt arme puternice, care i-ar fi ajutat pe ruși? Sunt acestea un pas prea nasol, în sensul că le-ar fi frică rușilor de „răspunsul NATO”? Dacă nuclearele sunt atât de puternice încât pot schimba decisiv soarta războiului, de ce le-ar mai fi frică rușilor de orice răspuns NATO?

Paranteză. Am urmărit îndeaproape războiul în ultimul timp atât prin canale Youtube care prezintă zilnic evoluția cât și pe Telegram unde mai prind secvențe video direct de la soldați. Avansul ucrainienilor nu pare rezultatul unui atac extraordinar, al unei armate puternice, cu mulți soldați, cu multe arme, cu arme sofisticate, puternice, care să sperie dușmanul. Pare mai degrabă un avans rapid pe un front aproape gol, păzit de câțiva paznici. Unde sunt rușii care au străpuns în primăvară liniile ucrainienilor pe care aceștia le pregătiseră de ani de zile în preajma celor două provincii și unde practic se stabilise linia de front deoarece în 2014 rușii nu au putut să avanseze mai mult? Nu tot aceiași soldați sunt care au spart liniile înainte? Cum de au fost aceia înfrânți de ucrainienii care nu reușiseră să îi oprească înainte? Oricât ne-am stoarce creierii nu înțelegem unde este armata rusească deoarece ucrainienii oriunde avansează, trec mai departe. Cu excepția sudului, dar cine știe și aici cât mai rezistă …

Avem așadar ditamai scandal mediatic în Rusia, total neașteptat. De unde la TV nu era voie nici să zică război ci trebuia să zică „operațiune” și de unde minciunile sfruntate nu mai încetau și totul era roz, s-a trecut la o stare jalnică de tânguire și oarecum revoltă împotriva armatei. Vedem că nimeni nu are curajul să zică ceva de Putin, dar armata este criticată crunt. Nu poate fi ferit Putin de noroiul care este aruncat acum live. Este posibil ca dedesubt să existe anumite frecușuri și lui Putin să i se pregătească exitul. Nu deoarece a pornit acest război, ci deoarece este prea slab și prea … răbdător.

Problema rusului de rând (inclusiv a redactorului TV și a patronilor care îi manevrează) este că nu înțelege că Rusia chiar nu are o armată puternică și că starea morală decăzută a societății nu poate fi rezolvată cu un război ci din contră – va fi terfelită și mai mult. Știu că există o minoritate filo-rusă în spațiul ortodox care neavând habar de cum stau lucrurile în Rusia, consideră acest război un fel de cruciadă ortodoxă, un fel de război sfânt între forțele bune ale ortodoxiei rusești vs homosexulii din vest. Evident este trivială perspectiva, realitatea fiind că Putin este un curvar și un criminal cu sânge rece iar rusul de rând un bețivan turbat fără minime valori creștine. Nu neg că există posibilitatea ca să existe o oarecare minoritate ortodoxă veritabilă despre care însă nu aflăm nimic și nu putem afla deoarece dacă ar avea vreun cuvânt de spus, Rusia nu ar fi ceea ce vedem că este – o țară distrusă demografic, în top la avorturi, cu o populație leneșă și dominată de vicii care așteaptă totul de la stat, crede că statul trebuie să îi dea și dacă nu se întâmplă este deoarece tătucul nu știe adevărul etc, etc – imaginați-vă România dinainte de 1989 cu un Ceaușescu mai tolerant față de Biserică și care poate chiar ar fi mers la slujbe de Paști. Cam asta e Rusia de azi.

Așadar, în amăgirea lor, rușii credeau că termină cu Ucraina rapid. Adevărul este că operațiunea Crimeea a fost spectaculoasă – Putin a reușit să facă magie atunci. Dar acum magia nu i-a mai mers. Față în față cu oameni dispuși să lupte, soldatul rus nu prea mai e interesat de războiul sfânt al Mamei Rusii împotriva Ocidentului Falimentar (cum era un graffiti muncitoreasc proeminentă pe o stomatologie din Craiova în vreumurile dictaturii iliesciene). Câtă vreme războiul însemna solde mari și pac-pac împotriva unor clădiri civile, lupta mergea bine pentru ruși. Când însă ditr-un batalion se mai întorc acasă jumătate … vorba se duce și moralul pică rapid în întraga armată. Ori măcănitorii de la TV nu au cum să înțeleagă asta și se miră ca proștii cum de rușii se fac de râs pe câmpurile Ucrainei și acum încep să fure scatoalce și în teritorii unde nu prea se așteptau. Podul este un exemplu, dar ucrainienii cam bombardează și deasupra graniței în jurul Belgorodului. De fapt nici nu știm ale cui sunt rachetele care pică deoarece rata de eșec la lansări a rușilor este destul de mare și multe rachete lansate, mai pică pe teritoriul propriu …

Pare așdar o presiune asupra Putin / statului / armatei din partea televiziunilor (care fac legea, ca și la noi) pentru a face ceva. Pentru „a scoate mănușile”, deoarece dictatorul nu poate fi atacat direct ci doar prin complimente. Așa cum la noi tovarășul președinte „nu știa” deoarece subalternii îl mințeau, tot așa Putin este bun și îi tratează pe ucrainieni „cu mânușile” și de aia pierd rușii războiul. Nu știm deci tainele din subterane și nu speculăm. Amintesc că azi ar fi fost la Moscova „arestări” și că grupul Wagner și-a făcut canal de Telegram, semn că dorește să comunice paralel de Ministerul Apărării.

Dacă am fi conspiraționiști am zice că totul este programat – contraofensiva ucrainienilor care să îi împingă pe ruși înapoi, umilirea prin lovituri spectaculoase, urmează apoi eventuale bombardamente în Rusia sau atacuri în orașele mari. Apoi, conform programului, rușii trebuie să apeleze la nucleare. Care nucleare inițial vor fi cele „tactice”, împotriva ucrainienilor. Dar vestul va răspunde la nucleare dându-le arme și mai puternice ucrainienilor, poate chiar nucleare, care ucrainieni înverșunați fiind și mai mult de loviturile primite, vor lovi și mai puternic în ruși și vor crește din nou nivelul de răspuns pe care trebuie să îl dea rușii. Dar după nuclearele tactice folosite în Ucraina, ce credeți că va urma?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.