David Patrick Harry – lecţii spartane de viaţă

Unul dintre apostolii contemporani ai ortodoxiei din SUA este David Patrick Harry care are canalul Church of the Eternal Logos. Dacă aveţi prieteni care ştiu engleza şi doresc să afle despre ortodoxie într-un discurs bine conturat, dinamic dar mai ales cu referinţe nenumărate la alte orizonturi culturale contemporane, David este de departe prima opţiune.

Evident topicurile abordate sunt variate şi cu o oarecare tentă de clickbait inevitabilă. Trebuie însă să îl înţelegem de ce încearcă să atragă cât mai mulţi oameni, asta este lucrarea lui şi competiţia pe Youtube-ul ideologic este mare. Am observat deci că atât David, cât şi Jay cât şi mai nou cei de la The Crucible îşi întind tentaculele în speranţa de a trasmite mesajul ortodox unui public “target”.

David are o istorie interesantă, fiind atras de New Age a reuşit să dezvolte un canal pe această categorie (altul decât cel actual) suficient cât putea să câştige foarte mulţi bani. De asemenea, fiind un tânăr inteligent şi muncitor, îşi dă doctoratul în “Noi Mişcări Religioase”. De altfel, traseul lui la ortodoxie a fost consecinţa studierii ciupercilor psihedelice. Din toată lumea, ciupercile din Rusia l-au atras deoarece şamanii din Siberia se foloseau de ele. În cultura populară rusească se pare că ciupercile au avut un rol important, sau poate aşa a găsit David pe la cine ştie ce autori. Citind despre cultura rusă, a aflat astfel despre ortodoxie şi aşa a ajuns la convertire.

După mine David este un exemplu de căutător de adevăr veritabil care nu s-a pierdut în fundături, ca Jordan Peterson.

Dacă am recomandat canalul lui David celor care caută, recomand tuturor ortodocşilor. Ortodoxia povestită de David şi mai ales mesajul său tonic şi perseverent ne poate ajuta pe toţi. Chiar şi lucrurile pe care le ştim deja, lecturile şi în general fromena ortodoxă povestite prin mintea unui convertit din SUA aflat şi fizic şi prin experienţă departe de noi, ne ajută să avem o percepţie mai bogată asupra credinţei, mai ales pentru cei care ne-am pierdut exerciţiul lecturii.

Totodată, trăind în inima Imperiului, David este mai la curent cu duhurile care se revarsă asupra lumii şi care mai devreme sau mai târziu vor veni şi peste noi.

PS: domnişoarele care caută soţ, trebuie să ştie că şi David încă îşi caută aleasa şi chiar a mărturisit că chiar i-ar place să aibă nevastă din categoria craddle orthodox, adică născuţi ortodocşi (în opoziţie cu convertiţii)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.