De ce recomand investiţiile în BTC

Când vorbim de investiţii trebuie mereu să specificăm gradul de risc asumat: mare, mic, mediu etc. De obicei gradele se asociază cu anumite clase de investiţii gen obligaţiuni suverane, aur, acţiuni etc. Nu doresc să tratez trivialităţi ci doresc să discut despre BTC considerând că cine citeşte acest articol are habar de abc-ul investiţional.

Filosofia investiţiilor

Este firesc ca să ne băgăm banii în acele investiţii în care nu doar profiturile să conteze ci să avem şi o oarecare afinitate filosofică cu instrumentul respectiv. Deşi poate nu e pragamatic 100%, aspectul afinităţii cel puţin pentru mine este important şi este oarecum ceva firesc în ziua de astăzi. Nu vă plictisesc cu argumentări, ci doar amintesc că în SUA există chiar asociaţii de investitori care investesc pe criterii etice.

Am început acest articol cu abordarea aspectului fiolosofiei investiţionale deoarece dacă eu înţelegeam cât de important este acest aspect acum 10 ani, astăzi aş fi fost miliardar, ceea ce în ciuda zvonurilor, este fals.

Dar de ce fiolosofia este importantă. Ştiţi că toţi guru investiţionali recomandă studiu şi analiză, anume să belim ochii înainte să ne aruncăm banii aiurea în cine ştie ce găuri negre care deşi au fost vaci bune de muls, sunt depăşite în prezent. Aş băga la acest capitol aurul, cel puţin.

A urmări ca investiţiile noastre să fie orientate pe pieţe şi instrumente către care avem o anumită aliniere filosofică este după părerea mea umilă mai mult decât recomandarea studiului şi analizei, care sunt bineînţeles un lucru bun şi de dorit pentru cei care investesc. Este bine să studiezi în ce investeşti, dar dacă tu ai deja o pasiune pentru o anumită companie, o urmăreşti de ceva timp, cunoşti ce face, ce produce, ai idee oarecare despre piaţa respectivă, cu siguranţă că poţi lua pulsul mai bine şi ai un plus informaţional care te va ajuta să navighezi pe terenul riscant al investiţiilor.

Cu adevărat, pasiunea poate veni la pachet cu o doză de ignoranţă, dar plusul de know-how, familiaritatea şi mai ales conectarea la acel domeniu, poate să ajute pe investitorul respectiv să fie mereu în priză şi deşi are o pasiune şi interes către acel instrument, simplul fapt că este conectat la domeniul respectiv îi poate garanta succesul şi elementul de BIAS care nu poate fi negat poate fi cu uşurinţă considerat nesemnificativ.

Ce doresc eu să spun aici, pe scurt, pentru cei care încă nu au înţeles. Să presupunem că avem un investitor care are 1 milion de euro şi nu ştie în ce companie să investească. Ca meserie, investitorul respectiv se ocupă cu marketingul online, mai precis cu Google Ads. Cu siguranţă, e firesc să se gândească la a cumpăra acţiuni Google deoarece înţelege că Google Ads ocupă deja poziţie dominantă, are peste 90% din piaţa de reclamă online, aduce mereu îmbunătăţiri şi creşte randamentul comparat cu alte canale de marketing, adoptă rapid tehnologiile noi, Google are asseturi nenumărate încă nefolosite deplin, cum ar fi Youtube etc. Deci, pentru investitorul respectiv, cunoscând bine domeniul marketingului online, este ok să investească în Google în defavoarea Pinterest să zicem, chiar dacă poate pe cifrele financiare şi pe anumite aspecte de business nu stăpâneşte prea bine toate informaţiile.

În mod similar, trecând la BTC, este imposibil pentru cine înţelege cum funcţionează BTC şi are un oarecare istoric de monitorizare a domeniului cripto, să nu fie tentat să investească în BTC. Aceasta este poziţionarea mea şi doresc doar să recapitulez câteva argumente şi câteva aspecte care să intre puţin în miezul enunţat în tiltul acestui articol.

Fiat money

Nu am pretenţia ca proporţiile din această diagramă făcută în paint să fie reale. Ce doresc însă să subliniez:

  • nu toţi investitorii ştiu ce înseamnă FIAT; chiar din cei care au auzit şi pot da o definiţie, doar un mic procent pot să vă explice mecanismul de funcţionare a sistemului financiar actual
  • BTC, prin modelul PROOF of WORK dar mai ales prin lipsa unei autorităţi oferită de modelul blockchain, oferă de departe o soluţie la toate problemele FIAT; singura soluţie pe care nu o oferă este însă găsirea căii celei mai rapide către trecerea dela FIAT la POW; forţa brută a influenţei politice prin reprezentanţii politici este o soluţie înceată dar ireversibilă; însă asta nu înseamnă cu nu pot să apară noi căi pe care noi acum nu le vedem, prin care schimbarea să fie provocată de o anumite categorie de specialişti care teoretic, dacă ar fi uniţi ar putea fără probleme să decidă această schimbare;
  • pasiunea pentru BTC merge dincolo de cei care sunt interesaţi de investiţii; aici cercul desenat este real; iar BTC-ul este doar o mică felie din lumea cripto, mare parte din tineret ia contact cu cripto prin app-uri şi instrumente cu totul noi şi tangenţa sau afinitatea către BTC sunt rareori cosnecinţa unui proces de cunoaştere şi acumulare de informaţii relativ lung;

Ca o concluzie rapidă la acest capitol, doresc deci să subliniez că epoca FIAT este dusă şi singurele dileme sunt dacă totul se va termina cu un mare bang (război nuclear) ori cu o trecere lină, treptată, fără un răzbel.

Nu doresc să o mai lungesc, dar dispariţia FIAT-ului este nu doar consecinţă a destrăbălării inerente specifice unui astfel de sitem care duce la dezechilibre majore şi nici a condiţieii sine qua non de ranforsare periodică a sistemului FIAT prin autoritatea militară: adevăr istoric perpetuu. Marea noutate care însă garantează renunţarea la FIAT este internetul care prin structura sa este independent, autonom, distribuit. Internetul permite comunicare, colaborare, competiţie, libertate. Aşa cum vestul sălbatic pe continentul american a fost mediul propice pentru minarea aurului, Internetul este mediul proprice pentru inventarea, descoperirea, propagarea şi adoptarea PoW-ului ca monedă de schimb.

Dreptul primului născut

Personal sunt un Bitcoin maximalist, poziţionarea mea fiind cripto-conservatoare. Conservator încerc să fiu în toate şi prin umare e firesc pentru unul ca mine să fiu şi cripto-conservator, deci BTC-maximalist. Singurul şi cel mai important argument pe care îl aduc eu este distribuirea. Poate fi Etheriumului de o mie de ori mai performant şi mai atrăgător ca BTC-ul dar câtă vreme un tip ca Vitalik este la butoane, personal nu văd niciun motiv să am vreo legătură cu altceva decât BTC. Cred că deja a trecut prea mult timp de cânt Vitalik putea, dacă dorea să facă din ETH noul BTC, dar nu a vrut. Nu intru în polemici, dar pentru neştiutori ţin să subliniez că mare parte din crypto-ul care nu este BTC în ziua de astăzi se bazează pe ETH care este proprietatea băiatului din această poză.

Orice marketer ştie că brandul contează imens şi că detronarea unui lider pe un segment de piaţă care are un brand solid, costă imens şi este nevoie de ani buni de avantaje competiţionale masive pe care un potenţial nou pretentend trebuie să le ofere clienţilor pentru a-i fura brandului consolidat. Este clasică bătălia între Pepsi şi Coca-Cola şi toată lumea ştie că pentru următorii 50 de ani cel puţin, Coca-Cola va domina. Nu exagerez dacă compar BTC vs ETC cu Coca-Cola vs Pepsi, deşi diferenţa este mult mai mare şi dacă la notorietate comparaţia poate fi o paralelă corectă, la considerentele structurale şi soliditatea celor două block-chain-uri nu poate să existe comparaţie, aici aş face paralela între sistemul capitalist (BTC) şi sistemul comunist (ETH). Şi nu ca o aluzie la originile lui Vitalik fac această comparaţie, ci dorind să subliniez că unul este deschis, distribuit, democrat, pe când altul este controlat şi deşi are o oarecare deschidere, precum China, la nevoie se apasă butoanele şi totul devine super-naşpa. Dacă cumva sunt în eroare şi lucrurile s-au schimbat de când trăiesc eu cu această percepţie, imaginaţi-vă câţi nu au nici măcar habar de lucrurile pe care le comentez eu aici, înainte de a aduce argumente că ETH va lua locul BTC. Căci despre altele, nici nu doresc să intru în polemici, notorietatea contează imens când discutăm despre investiţii.

Mufarea BTC la vechiul sistem

Deşi zilele trecute tocmai am asistat la acceptarea de către SEC a unui ETF pe ETH, aş dori acum să comentez puţin ce a însemnat apariţia şi înmulţirea ETF-urilor pe BTC. Se înţelege că ETF-ul ca model este specific lumii vechi. Nu înseamnă neapărat că e ceva rău sau naşpa. ETF-urile sunt ca o barjă care cară multă marfă la preţ mic şi deşi cei au permis conduc yaht-uri, orice yaht doreşte să nu se lovească cu un ETF.

Cei mai mulţi bani în ziua de astăzi îi au generaţia boomers din SUA care fiind babaci, nu mai au interes să prindă ultimele şmecherii din ziua de astăzi şi merg pe chestii cunoscute şi cu care sunt familiari. Deci ETF-urile sunt principalul lor vectori investiţional. Dar nu doar investitorii individuari folosesc ETF-urile ci mai ales legislaţia permite investitorilor corporate (fonduri de pensii, de asigurări etc) să investească în ETF-uri. Principala idee care trebuie să o avem mereu în cap când discutăm de ETF-uri este că ele sunt imense aspiratoare de bani de la diverşi investitori – pe de o parte – şi că sunt administrate de oameni cu cap, care sunt profesionişti cu experienţă în domeniu – pe de altă parte.

Pare inexplicabilă existenţa ETF-urilor în lumea de astăzi când oricine poate să îşi administreze câteva poziţii de acţiuni sigure sau poate chiar să cumpere obligaţiuni online, fără dificultate, fără stres etc. Cu toate acestea, ce nu poate oricine, este să aibă studiile şi experienţa administratorilor ETF-urilor, de unde şi bătălia pentru acestea şi greutatea pe care încă o au, chiar în ziua de astăzi când majoritatea brokerilor oferă comisioane zero la tranzacţionarea acţiunilor.

Aşadar ETF-urile au bani mulţi şi au încredere, fiind administrate de profesionişti. Multe alte structuri investiţionale, corporaţii, fonduri, departamente guvernamentale şi în general toate structurile de organizare private şi publice pentru investiţii folosesc în mare parte ETF-urile. Simpla acceptare a unui ETF va garanta că pe viitor sume imense de bani vor intra pe ele. Simplul fapt că un singur ETF pe BTC (sau ETH) a fost aprobat este un indiciu că şi mai multe vor apărea în diverse jurisdicţii şi cu diverse scopuri. Unele vor dori să obţină profituri pe termen scurt şi vor marca orice randament. Altele vor avea un apetit la risc mai mare deoarece vor fi administrate de bănci mari cu fonduri masive în spate, care îşi permit riscuri şi doresc doar să aibă ceva fonduri pentru a paria masiv şi a încerca să mişte apele cripto într-o anumită direcţie. Ce trebuie însă să subliniem este că administatorii ETF-urilor ştiu că BTC este democrat în timp ce ETH este sub controlul lui Vitalik. Chiar dacă Vitalika cum pare copil cuminte şi are un oarecare istoric, asta nu înseamnă niciodată că aspectul democraţiei blockchainului este irelevant pentru ETF-uri când vine vorba de cripto.

Min-max-ul BTC vs ETH

Voi încerca acum să comentez mai pe larg orientarea mea de BTC maximalist prin compararea cu problema minmax din teoria jocurilor. Nu sunt familiar cu matematicile superioare, dar ocazional, în programare m-am lovit de această problemă. Pe scurt, minmaxul este o problemă care cere găsirea unui set de regli în universul unui joc, prin care pierderile să fie minimizate şi perspectivele câştigurilor maximizate. Regulile depind evident de joc, ce trebuie însă subliniat este că nu există o cale ideală de găsire a unei soluţii şi mai ales în practică folosirea unor reguli euristice este recomandată.

De altfel, tot procesul decizional al creierului nostru este o maşinărie perfectă de rezolvare a problemelor de minmax deoarece însăşi natura şi universul formează creierul nostru în găsirea unor soluţii la probleme asumându-ne un anume gra de risc, care dacă trece peste un anume nivel, în general acei indivizi nu prea se mai multiplică şi prin urmare, prin selecţie naturală supravieţuiesc doar cei care îşi asumă un risc maxim tolerabil care să aducă însă beneficii maxime.

Vom avea deci competiţie între BTC şi ETH cu binecunoscutele pro & cons. BTC vine la pachet cu notorietate, distribuire democratică şi proof of work. ETH oferă avans tehnologic dare pierde mai ales la siguranţa blockchain-ului. La capitolul notorietate deşi cu cât trece timpul, cu atât avansul BTC scade şi diferenţa se nivelează, v-aş propune să nu vă gândiţi doar la notorietatea în rândul consumatorilor de manele, ci mai ales în categoriile mult mai înalte ale actorilor şi jucătorilor cu un IQ ceva mai ridicat din ecosistemul cripto. Care şi ei la rândul lor au o ierarhie a notorietăţii şi a implicării nu doar emoţionale pe o anumită ramură. De la mineri până la dezvoltatori de app-uri, patroni de magazine care visează să accepte plăţile în BTC, dar nu prea au curajul să primească şi ETH, până la simpli useri care găzduiesc un nod, frontul notorietăţii este de departe, după părerea mea principalul frontu de bătălie între cele două şi deocamdată cel puţin, BTC domină de departe prin simplu fapt că are un blockchain este democratic.

Cât despre tehnologia ETH, deşi nu sunt deaproape implicat şi informat în măruntaiele cripto, percepţia mea este că lightning-ul oferă sau va oferi aceleaşi avantaje, deci şi pe frontul facilităţilor BTC are cel puţin potenţialul să ajungă din urmă ETH-ul.

Acum, în final, deşi mă aflu la capitolul minmax şi poate ar fi trebuit să discut acest subiect la cel cu dreptul primului născut, aş dori să ridic următorul aspect. În cele din urmă, chiar dacă să zicem că ETH va recupera din teritoriul pierdut faţă de BTC, se pune problema cine va câştiga în final, deoarece adevăratul salt şi adevărata revoluţie va fi adoptarea, fie locală, fie globală a unei monede care va fi una şi nu două. Nu sunt de acord şi nu văd nicio explicaţie care să explice în ce măsură viitorul va fi al mai multor chain-uri. Poate doar colonizarea unei alte planete, dar pe Terra, nu văd cum, dacă vom trece de la FIAT la cripto, adopţia va fi pentru mai multe monede şi nu pentru una. Deci dacă câştigătorul va fi mereu unul, oare cine are şanse mai multe? BTC sau ETH?

Puterea algoritmului

BTC este guvernat de acelaşi algoritm care l-a lansat acum 15 ani. BTC se află unde se află în timpul unei inflaţii care se pare că nu poate fi oprită. Volumul masei monetare BTC este fix, este limitat strict prin algoritm în timp ce masa monetară a monedelor fiat este în continuă creştere, fiind şi cauza actualei inflaţii. BTC nu mai trebuie să facă nimic în plus pentru a supravieţui şi a creşte în viitor. Cei care au cumpărat deja BTC nu au de ce să îl vândă peste noapte şi să producă scăderea preţului. Cei care au cumpărat ETF-uri pe BTC au un orizont investiţional chiar mai mare şi nu deloc mentalitate de day trading încercând să sifoneze spike-uri de 2-3%. Încă nu cunosc un chart în timp real al segmentării volumului total de BTC între balene, day-traderi şi ETF-uri, dar ar fi foarte interesant.

Realităţile proxime sunt indicatori oneşti ai unor evoluţii viitoare şi cu greu putem prevedea în ce scenariu BTC poate pica, dată fiind starea lucrurilor. Principalul risc pe care îl văd eu ar fi aspectul legislativ, dar la acest capitol lucrurile sunt din ce în ce mai bune. Pare paradoxa, dar apariţia ETF-ului pe ETH eu îl văd ca o barieră de protecţie pentru BTC deoarece dacă ETH a fost acceptat, ulterior după BTC, e la mintea cocoşului că dacă evoluţiile politice viitoare vor întoarce sentimentele pozitive faţă de cripto, de departe primul indicator va fi ETF-ul pe ETH care îl putem folosi ca un indicator de risc.

Mediul inflaţionist actual, perspectiva războiului şi lipsa unor alternative investiţionale sigure, oferă de departe condiţii propice maxime BTC-ului, care guvernat de algoritm este sold, este neschimbat, oferă siguranţă şi prin filosofia sa oferă speranţă pentru orice viitor, chiar pentru unul post-nuclear.

Oportunitate seculară

În scenariul evitării războiului şi chiar a evitării războiului rece, BTC are un viitor şi mai spectaculos. Să zicem că inflaţia va fi biruită şi că Fed-ul va trece la reducerea dobânzilor. În acest caz, setea de randamente va fi masivă pentru companii şi cash-ul excedentar va căuta noi instrumente. Existenţa ETF-urilor oferă nu doar noi oportunităţi ci poate constitui chiar un nou model de afaceri în care pe lângă activitatea respectivă fiecare mare companie va aloca un oarecare procent din profit către BTC, prin ETF-uri sau chiar direct. Dacă vă vine în minte Microstrategy nu la asta mă gândesc ci la un model hibrid în care practic fiecare companie va avea propria bancă în care va investi surplusurile de profit sub formă de cripto pe care îi va alimenta periodic şi la care va apela doar în momente de nevoie.

Nu doresc să intru în comentarii despre evoluţia pieţelor financiare şi posibile alternative la modelel de finanţare actuale prin emisie de acţiuni, optimizăti de cashflow, fructificarea perioadelor de dobânzi joase prin buy-backurile de acţiuni, doar doresc să atrag atenţia că prin structura sa algoritmul BTC oferă de departe o garanţie a unei stabilităţi încă nepercepută de necunoscători care însă nu va fi ignorată de companii în viitor, dacă, repet, vom trece islazul şi războiul va fi evitat şi inflaţia depăşită.

Este posibil ca experimentul Microstrategy să fie în final unui eşuat, aşa cum poate unii clasifică adopţia de către El Salvador. Nu ştiu de câţi ani merge Microstrategy pe BTC, dar El Salvador are deja 3 ani şi chiar dacă adopţia Bitcoinului nu i-a propulsat în top 10 ţări cu PIB în creştere, cel puţin vedem că nu au renunţat. Deci depinde cumva la care jumătate a paharului vă uitaţi. Ca grădinar, am observat că unele răsaduri de roşii cresc foarte încet iniţial. Până se dezvoltă rădăcinile, planta pare subdezvoltată, cu risc existenţial, fără potenţial. Dacă trece însă hopul, există un moment de explozie când rădăcinile solide pompează vitalitate şi tulpina creşte, frunzele devin cărnoase, florile apar şi abia faci faţă la legat, copilt, stropit şi alte lucrări. Deci nu putem clar declara eşecul în El Salvador, e posibil ca construcţia infrastructurii să fii fost anevoioasă şi după ce aceasta începe să funcţioneze să asistăm la o explozie şi modelul să fie preluat în numeroase alte ţări, trecând rapid la adopţie şi evident la noi culmi de recorduri pentru preţ.

Dar chiar fără adopţia statelor, simpla existenţă a ETF-urilor şi permisivitatea legislativă pentru companii ca să investească în BTC vor fi o oportunitate fructificată masiv de marile companii care produc cashflow în viitorul recent în care poate vom scăpa de inflaţie şi dobânzile vor reveni la cote mai joase, dar cu o populaţie în scădere şi consum de asemenea.

Ori dacă nu avem consum, nu avem producţie şi companiile de unde să crească profiturile? Şi dacă acest trend nu va fi limitat la o ţară ci la întreaga lume, care să fie alternativele pentru stors profituri şi investit excedentele pentru companiile care obişnuite cu creşteri constante ale acţiunilor, cu costuri de finanţare infime şi cu cerere mereu în creştere datorită Chinei, nu vor avea alternative, decât orientarea spre cripto?

Ar mai fi multe de discutat pe acest topic şi mai am câte ceva de zis, mai ales despre evoluţia în posibile scenarii mai puţin pozitive cum ar fi un război nuclear sau o inflaţie seculară şi un război rece între SUA şi BRICS. Dacă acest articol trezeşte interes şi comentariile mele vă ajută cu ceva, vă rog să mă anunţaţi la adresa de BTC din sidebar-ul blogului.

Printre topicurile de care doream să discut dar m-am plictisit deja era segmentul de entuziaşti BTC cu cunoştinţe şi poate chiar activităţi high-tech care însă nu au deocamdată interes investiţional în ciuda pasiunii pentru cripto. Există o anumită vârstă când pensia şi achiziţiile pe termen lung nu îţi trezesc interesul şi cumpărarea de maşini sport cât mai scumpe. Ei bine, oare când aceşti tineri care acum lucrează în it sau sunt familiari cu noile tehnologii, cunosc cripto, urăsc guvernele şi băncile centrale, dar nu prea sunt preocupaţi de finanţe şi investiţii vor face o vârstă care să îi apropie mai mult de profilul boomerş-ilor, ce impact credeţi că va avea această evoluţie asupra preţului BTC?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.