Câteva pozitive despre incursiunea din Kursk

În ciuda tuturor criticilor aduse în articolele anterioare acestei incursiuni sinucigaşe, se conturează deja unele aspecte pozitive care merită menţionate, deşi evident că în ecuaţia totală a războiului, etapa actuală este una încă neconsumată şi care nu poate aduce nimic pozitiv în direcţia păcii, ci doar în direcţia războiului.

Deci chiar dacă vom enumera unele aspecte pozitive, pentru ucrainieni, pentru pace, pentru salvarea vieţilor dar mai ales a teritoriului ucrainean, această incursiune nu este deloc bună

Un up la ceea ce a devenit jocul (mortal, dar deh) poking the bear

Ori cât pare de penibil, sunt oameni care se distrează făcându-l pe Putin să turbeze. Chiar dacă costă vieţi de oameni, chiar dacă se testează limitele declanşării nuclearelor, chiar dacă se pierd echipamente şi alte resurse, faptul că ucrainienii pentru prima dată au ocupat teritorii ruseşti, au intrat în Rusia, au pus steagul ucrainean pe primări de sate de la graniţă, distracţia e unul dintre aspectele pozitive.

Evident distracţia pentru Zelensky, pentru alţi lideri americani care au dat acordul acestei operaţiuni, pentru papagalii din presă care salivează turbaţi când văd rusnacii cum se plimbă cu autobuzele şi cum o ia la vale, fugând din faţa bravilor cavaleri ucrainieni.

Chiar dacă această distracţie va dura puţin şi indiferent de costuri, este un grup mare de oameni care acum trăiesc în extaz uitându-se la “atac”.

Nu ştiu cât de adevărată este o ştire recentă, cum că Zelensky promite că retrage trupele din Kursk dacă ruşii se retrag de tot şi dau şi Crimeea înapoi, dar evident este o glumă pe care nici măcar aceşti automatoni programaţi de CIA cu rusofobie tembelă, nu cred că aşa ceva e posibil.

O dovadă că Rusia ezită să folosească nuclearele

Exista teoria dar şi avertismentul ruşilor că atunci când teritoriul rusesc va fi ocupat, ruşii vor apela la nucleare. Spaima de nucleare a fost mereu prezentă în acest conflict. Iniţial, când ruşii au făcut acele referendumuri, se credea că Putin doreşte o legiferare a folosirii nuclearelor. Declarând acele teritorii ca parte a Rusiei, unii comentatori averzizau că Putin face acele referendumuri în grabă pentru a putea legifera folosirea nuclearelor care altfel nu era permisă deoarece teritoriul rusesc nu se afla în pericol.

Iată că acum, nu doar teritorii asimilate cu referendumuri contestate, ci chiar teritorii ruseşi apropiade de Moscova sunt ocupate şi totuşi, deocamdată, ruşii nu au folosit nuclearele.

Acest salt mental, va permite propagandei vestice să escaladeze şi mai mult conflictul prin implicarea directă a unor ţări membre NATO.

Dacă până acum puţinele voci lucide din vest ziceau că Rusia nu trebuie atacată cu arme ale vestului deoarece totuşi este o putere nucleară şi poate reacţiona violent asupra acelor ţări NATO care dau permisiunea, iată că acum ucrainienii pot zice: “vă temeţi degeaba de ruşi deoarece în realitate sunt slabi. Nuclearele lor nu mai funcţionează şi convenţional sunt slabi. Uite ce putem noi face, dacă aţi veni şi voi cu noi, am ajunge până la Moscova”

Evident că penetrarea a 10-30 km în interiorul Rusiei poate să nu fie suficient de motivantă ca penetrarea să zicem până la oraşul Kursk. Nu ştim unde va începe Rusia să apeleze la nucleare, de aceea ucrainienii se joacă cu focul. Dar spargerea acestei temeri, va fi sigur folosită pentru escaladarea şi mai mare a conflictului, poate cu invazia Belarusului de către polonezi sau poate cu operaţiuni comune împotriva Kaliningradului sau poate cu creşterea numărului de trupe străine care operează în Ucraina.

O mişcare proactivă în perspectiva unui asalt rusesc asupra Kievului

Deşi la lista de motive posibile nu am enumerat această teorie, dacă gândim evoluţia războiului în vest şi pierderea ucrainienilor, se punea logic întrebarea unde vor continua ruşii să atace după ce termină treaba acolo. Cele două variante posibile ar fi fost Odesa sau Kiev deoarece ambele să zicem că le e greu, că dacă puteau, le făceau până acum.

Deci dacă ucrainienii se tem că după terminarea avansului în vest ruşii urmau să ia cu asalt din nou Kievul prin nord, pe la Sumi, iată că au fost proactivi şi au atacat ei în acea zonă pentru a încerca măcar să fie inventivi şi să prindă ruşii pe picior greşit.

Chiar dacă ruşii aveau acest plan, acest atac oferă ruşilor un pretext pentru mobilizarea de trupe în zone. După curăţenia incursiunii, oare ce vor face ruşii cu acele trupe mobilizate în nord? Deoarece ştim că din vest nu s-au retras nimic, tot ce este în nord sunt trupe de prin alte părţi

Şi în final, am auzit că incursiunea a crescut gratul de recrutare la ruşi, din ce în ce mai mulţi se duc la armată. E posibil ca valul de optimist al ucrainienilor să aibă un impact similar, anume să convingă mai mulţi flăcăi care acum petrec şi stau pe la festivaluri sau bea bere la piscină, să se ducă la răzbel să apere ţara de rusnaci.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.