Incursiunea din Kursk şi The Big Picture

Continui seria de articole despre Incursiunea din Kursk deoarece după cum vom vedea în acest articol, riscurile sunt maxime, mai ales pentru noi, românii. Escaladarea pare un cuvânt super-uzat şi la cât de des folosit a fost, poate ne-am cam obişnuit cu el. Dar, fac apel la trezvie: pas cu pas, războiul şi moartea se apropie de noi. Suntem pe ultima sută de metri şi ar fi bine să ne facem calculele.

Capitole:

  • Recapitulare
  • Implicaţiile incursiunii
  • Războiul din Ucraina şi Războiul împotriva Iranului

Recapitulare

Simt nevoia să fac o recapitulare a unor articole pe care le consider de interes şi în care am mai abordat lucruri care se întâmplă acum legate de escaladare şi de posibile evoluţii ale războiului. Pentru mine nu este nimic nou. Tot ce se întâmplă, se încadrează în scenariu de bază pus înaintea cititorilor acestui bloc pe 12 MARTIE 2022 în articolul Geostrategic, un război Rusia-UE este interesul maxim al SUA, deşi enunţat în multe alte articole încă din 2014 din timpul primelor frecuşuri.

Iată deci o listă de articole în care am mai discutat lucruri pe care le voi discuta în continuare:

Dar o nucleară în Kiev ar distruge de tot legătura “frățească” între ruși și ucrainieni și l-ar termina politic pe Putin, fiind oribil chiar și pentru ruși. Evident, la nucleară se va ajunge abia când toate celelalte vor eșua și ratingul va fi ultima grijă a controlorilor butoanelor, atât din nord cât și din vest.

13 FEB 2022: De ce cred că războiul poate fi doar nuclear

SUA pare că nu știu ce vor. Pe de o parte stimulează războaie aiurea (Afganistan, Yemen, Ucraina), pe de alta nu au curaj să intre în război nici măcar în Siria. Nu termină o treabă până la capăt. Putin îi cunoaște bine și ne-a explica și nouă. Putin știe că sunt multe centre de putere și politica externa a SUA e fluidă. Există o singură constantă – Israelul. Și acolo e posibil să se ardă Putin dacă nu e atent

13 FEB 2022: De ce cred că războiul poate fi doar nuclear

Nu prea există scenarii în care Ucraina să rămână integră și să câștige – oricât de mult vor rezista ucrainienii, sfârșitul inevitabil este nucleara. Să presupunem prin absurd că ucrainienii vor rezista și chiar îi vor da pe ruși afară din toată Ucraina. Oare vor accepta rușii să plece cu coada între picioare? Să zicem că vor termina rușii toate rachetele, vor pierde toate avioanele, vor avea atât de mulți morți încât niciun soldat nu va mai avea curajul să pună piciorul pe pământul ucrainean. Situația de la fața locului este departe de acest scenariu, dar să mergem la extrem. Credeți că într-un asemenea viitor strălucit, va urma pacea? Sau va urma nucleara? Eu zic că rușii vor apela la nucleară chiar mult mai înainte de ipoteticele pierderi enumerate în scenariul favorabil ucrainienilor de mai sus. Și după nucleară ce credeți că se va întâmpla? Vor rezista ucrainienii și la nucleare? Păi după prima nucleară, dacă ucrainienii rezistă, rușii vor da cu a doua. Și așa mai departe. Care este deci endgame-ul lui Zelinsky?

14 APR 2022 – Zelinsky vrea război nuclear

Altele, fără citate:


Implicaţiile incursiunii

Geografic, vedem că deocamdată ucrainienii au avansat aproximativ 20km. Teritoriul ocupat este infim comparat cu ce deţin ruşii în vest şi sud.

incursiunea din Kursk este culoarea mov în partea de sus, lângă Sumy

Chiar dacă incursiunea este în desfăşurare şi se pot întâmpla multe, deja avem unele implicaţii care vor rămâne, chiar dacă mâine ruşii curăţă totul.

În primul rând, ruşii descoperă pe pielea lor că războiul e real. Majoritatea ruşilor priveau la tv războiul sau se uitau la drone ca tulcenii noştri, peste gard. Ocazional, evident, mai trec unele tancuri pe stradă ca pe la noi. Sau mai trec avioane şi rachete noapte de te trezesc din somn. Dar rusul de rând nu prea a avut parte de război, cu excepţia celor care au fost “parţial” mobilizaţi.

La pachet cu această descoperire, rusul de rând află că Rusia e în război cu NATO! Toată propaganda pompată la TV devine acum realitate. Dacă narativul oficial în vest este că ruşii vin peste noi, narativul oficial în Rusia este că NATO vine peste ruşi. Liderii celor două imperii încearcă să îşi mobilizeze popoarele pentru a putea câştiga războiul, în cazul ruşilor, şi pentru a putea începe războiul, în cazul nostru. Pentru ruşi este deja mult mai uşor acum să declare mobilizare generală, dacă vor vrea, decât era înainte de această incursiune.

De departe, aceasta este principala şi cea mai nasoală şi probabilă consecinţă a acestei incursiuni tembele, care nu va face decât să pecetluiască soarta Ucrainei, care dacă înainte de asta măcar putea spera că va putea intra în negocieri şi va putea păstra ce are acum, după această incursiune, poate să îşi ia rămas bun de la negocieri.

Nu cred că exagerez dacă spun că această incursiune este un cuţit în inimă pe care Imperiul îl bagă ucrainienilor, lovitura finală prin care îi termină.

O a doua consecinţă importantă şi cu riscuri majore, este îndeplinirea condiţiilor legale necesare pentru folosirea nuclearelor. Chiar dacă strategic şi militar, Rusia nu prea are nevoie de asta acum, legal Putin o poate face. Iar dacă Putin va fi dat jos, cum simt eu, cine vine în locul lui, fiind mai turbat, e posibil să o facă. Evident, nu vor apela la strategice ci la tactice. Am discutat prima opţiune nucleară a ruşilor pe larg într-un articol pe care nu îl mai găsesc. Principala provocare pentru ruşi ar fi minimizarea impactului pe care folosirea nuclearei l-ar avea. Pentru asta, ca variantă de departe principală ar fi bombardarea unei locaţii în amonte de Kiev în lacul imens care se află pe Nipru amonte de Kiev.

Această variantă ar presupune daune minime atât asupra mediului cât şi asupra eventualelor victime. Nucleara va declanşa însă valuri şi Kievul va fi inundat, suficient cât să bage spaima în ucrainieni. Dar principala spaimă va fi faptul că nucleara se va vedea din tot oraşul.

Evident, ce gândesc eu poate fi total diferit de ce au în cap ruşii, care poate nu sunt interesaţi de minimizarea numărului de victime. Eu nu la victime mă gândesc neapărat ci la faptul că dacă ruşii doresc să reocupe Kievul, cu siguranţă ar dori să nu îl facă muci ca pe celelalte oraşe, adică le-ar fi mult mai de folos intact, datorită contextului istoric.

Folosirea nuclearelor însă poate ridica escaladarea la un nivel nedorit de ruşi, de care încă nu sunt pregătiţi. Aşa cum am mai menţionat, de departe mobilizarea generală va fi mai degrabă o măsură de escaladare anterioară folosirii unei nucleare tactice în lacul din amontele Kievului.

Ca alte locaţii pentru nucleare nu le văd rostul deoarece ruşii deţin suficiente bombe, la fel sau poate mai puternice ca nuclearele dacă doresc un anume impact. Prima nucleară va fi însă doar semnalul că urmează trecerea la un cu totul alt nivel al distrugerilor.

La capitolul implicaţii, termin cu cel mai fericit scenariu pentru ucrainieni, adică dacă nu au loc celelalte două menţionate mai sus, cel puţin deschiderea unui nou front va fi o minimă consecinţă care va pune noi probleme ucrainienilor.

În cel mai pozitiv scenariu pe care l-am gândi cu privire la această incursiune, pornind de la premiza că a fost ceva în capul celor care l-au plănuit, poate ucrainienii chiar asta au dorit, să deschidă un nou front, în speranţa deturnării unor resurse din vest, de unde ruşii avansau recent masiv şi probabil vor continua în continuare.

Dar deschiderea unui nou front, dacă poate fi într-o oarecare măsură nepotrivită pentru ruşi acum deoarece au fost prinşi pe picior greşit, poate cere un răspuns în oglindă al ruşilor, prin implicarea Belarusului care poate pune mari probleme ucrainienilor dacă se deschid noi linii de front în partea de est.

Termin aici acest capitol deşi ar mai fi multe implicaţii de enumerat, mai puţin însă relevante având în vedere gravitatea celor trei deja enumerate. Iată însă o listă a implicaţiilor mai puţin importante:

  • terminarea speranţelor de negociere: chinezii deja au dat semnale că ei se retrag din negocieri, nu mai mediază între ucrainieni şi ruşi după ţapa trasă de ucrainieni
  • trecerea unei linii roşii impuse de americani cu privire la folosirea armelor; asta ridică gradul de risc strategic pentru ruşi în sensul că dacă până acum măcar puteau spera că americanii nu îi vor lăsa pe ucrainieni să dea cu nucleare peste Moscova, acum sunt sigur că ruşii consideră orice avion sau rachetă care pleacă din Ucraina ca posibil nucleară, prin urmare, graba cu care trebuie să termine acest război creşte; să nu uităm că în fapt, principalul motiv pentru care au pornit ruşii războiul a fost riscul ca Ucraina să intre în NATO şi ca americanii să plaseze nucleare în proximitatea Moscovei; acum iată că ucrainienii bombardează Kursk şi dacă o fac deocamdată cu drone şi dacă vedem că americanii le permit, de ce să nu se teamă ruşii că în curând pot pica nucleare peste Moscova?
  • retaliere: ruşii, mai ales Putin, sunt obligaţi să dea un răspuns acestei incursiuni, în sensul de răzbunare; deja în timpul scrierii acestui articol, Kievul este bombardat, deocamdată patru rachete balistice au lovit suburbiile Kievului, centrul fiind cruţat.
  • exerciţiu şi pregătire pentru rezerviştii ruşi – mare parte din trupele implicate în apărarea din această incursiune sunt rezervişti sau soldaţi care până acum nu au luptat pe front. Rusia nu a dislocat de pe frontul din vest trupe decât anumite rezerve; aceştia au acum şansa să se pregătească şi să devină mai productivi în perspectiva extinderii conflictului cu ţările NATO; deci chiar dacă ruşii au parte de unele pierderi de moment, pregătirea lor creşte, populaţia e mobilizată şi mai pregătită de război decât ţările NATO unde maxim ce pot lua acum contact cu războiul sunt căderile de drone lovite de apărarea antiaeriană a ucrainienilor pe teritoriul acelor state sau transferurile de armament pe drumurile publice.

Războiul din Ucraina şi Războiul împotriva Iranului

Nimeni nicăieri nu a subliniat că incursiunea din Kurst are loc în contextul în care avioane militare de trasnsport ruseşti fac zilnic naveta spre Iran. Asta în perioada în care Iranul a ameninţat cu atac asupra Israelului şi toate ţările din vest şi-au mutat diplomaţii în Iordania.

Pe ici pe colo, se zvoneşte că Rusia oferă Iranului faimoasele S-400 pentru apărare antiaeriană. Nu ştiu cât de adevărată este ştirea şi chiar dacă ar fi declaraţii oficiale, evident că nu ştim ce le dau ruşii iranienilor.

Reamintesc cititorilor că Rusia are deja un tratat militar cu Iranul care conţine nu doar asistenţă cu echipamente ci şi alte tipuri de colaborări. Nu contează însă tratatele deoarece oricum alianţele sunt în mare parte cristalizate iar Iranul nu are de ales, aşa cum nici Rusia nu are de ales.

Este oare incursiunea din Kursk o operaţiune de avertizare a ruşilor cu privire la Iran? Nu ar fi exclus, dar e la nivel de speculaţie.

Este oare ameninţarea Iranului expirată? Nu, data trecută au durat două săptămâni. Pare ciudată această perioadă de aşteptare, ca şi cum Iranul nu ar fi gata oricând de război şi ca şi cum ar fi fost luat prin surprindere de Israel. Cu siguranţă în subteran există negocieri şi discuţii. Simplul fapt că Israelul nu a invadat încă Libanul poate fi un lucru câştigat de iranieni în negocierile subterane şi poate explica întârzierea răspunsului.

Cert este că nu din cauza lipsei de pregătire întârzie Iranul ci din alte motive, care ţin de discuţii. Iranul nu doreşte să pornească singur împotriva Israelului ci ar dori ca şi Arabia Saudită, şi celelalte regate din zonă, şi Turcia şi Egiptul să participe. Singura şansă pentru arabi ar fi unitatea. Însă deoarece sunt laşi, însetaţi de averi, corupţi şi incompetenţi, arabii nu au reuşit unitatea. Evident, fiecare îşi urmăreşte interesele, dar important de reţinut este că Israel vrea să termine aceste riscuri şi pentru asta vrea să rezolve Iranul. Nu o poate face fără SUA, de aceea are nevoie de escaladare. Cum poate convinge SUA să intre în război împotriva Iranului şi cum poate descuraja Rusia să ajute Iranul este principala dilemă geostrategică a Israelului.

Închei subiectul, observând că există riscul ca aceste focare apărute pe ici pe colo să escaladeze peste noapte în război mondial generalizat. Nu e greu de văzut un scenariu în care Iranul atacă Israelul nasol, Israelul primeşte lovituri nasoale, SUA turbează (conducerea care este evident controlată de evrei), începe război împotriva Iranului, Rusia ajută Iranul, SUA ameninţă Rusia, îi îndeamnă pe ucrainieni să intre în Kursk, Rusia însemnă Belarusul să atace Ucraina din Est, SUA îndeamnă polonezii să intre în Ucraina să ajute împotriva Bielorusului şi aşa ne trezim şi noi peste noapte băgaţi în război.

1 thought on “Incursiunea din Kursk şi The Big Picture”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.