Noutăţi despre incursiunea din Kursk

Topicuri în acest articol:

Nu se ştie încă scopul acestei incursiuni

Dacă credem că ucrainienii sunt genii ai artei războiului înţelegem de ce nu spun şi nu declară nimic. Conform regulilor liu Sun Tzu, planurile trebuie să fie secrete şi chiar trebuie să induci inamicul în eroare.

Dar chiar dacă ei nu spun nimic, analiştii experţi ar trebui să ne spună, cam care e planul. Să ajungă la Moscova?

Analizat simplu, la ce se vede, la ce au mai spus şi la ce au mai făcut, această incursiune are un rol de imagine de moment şi are o caracteristică suicidală. Ca şi alte dăţi, în cazul Belgorodului, incursiunile au fost ulterior respinse şi au urmat unele pedepse nasoale ale ruşilor, mai precis atacuri asupra unor obiective civile ca pedeapsă pentru aceste incursiuni.

Cei mai generoşi analişti spun că ucrainienii au făcut o manevră de deturnare a atenţiei ruşilor, de băgat frica în ei, blah, blah. Evident că această mişcare va atrage consolidarea unor forţe ruseşti în acea zonă, unde înainte nu exista front. Dar oare ucrainienii nu se gândesc că poate se deschide încă o linie de front şi ei nu fac faţă deja pe celelalte linii existente?

Va da Putin cu nucleara?

În articolele despre nucleare am explicat pe larg de ce Putin nu are de ce să dea cu nuclearele în Ucraina, câtă vreme securitatea Rusiei nu este ameninţată. Totodată, în ciuda percepţiei greşite a cetăţenilor din Imperiu şi din colonii, Rusia funcţionează după un sistem legal foarte fixist. Adică legislaţia rusească nu permite un atac aleator al preşedintelui cu nuclearele, dacă nu există un risc mare pentru ţară, dacă Rusia nu este atacată.

Acum situaţia s-a schimbat. Dacă nu strategic, Putin are legal dreptul şi armata va executa eventualele ordine, de atac cu nucleare a Ucrainei. Evident, că din alte puncte de vedere, această manevră nu este deloc favorabilă Rusiei în acest moment. De ce? Deoarece folosirea nuclearei implică multe riscuri printre care şi riscul ca să arăţi că stai foarte prost, atât de prost încât eşti gata să îţi asumi riscul folosirii nuclearelor. Ditamai armată a Rusiei care pretinde că este puternică, să fie înfrântă de un batalion care a făcut o străpungere neaşteptată sau poate atât de nebună încât nu se aşteptau ca ucrainienii să o ducă la capăt deşi probabil au văzut mişcările din zonă şi au avut informaţii.

Este logic şi avem a ne aştepta ca înainte de folosirea nuclearelor în Ucraina, Putin să declare mobilizarea totală.

Ce implicaţii are incursiunea?

Incursiunea deşi a crescut neîncrederea în armată şi consumarea simpatiei localnicilor faţă de Putin şi faţă de guvern, pe lângă acest efect local, al cetăţenilor din Kursk, a crescut mânia şi ura împotriva ucrainienilor în rândul populaţiei ruseşti.

Aşa cum iniţial, în urma atacului rapid din primele zile, ucrainienii au fost şocaţi şi mâniaţi foarte mult pe ruşi deoarece de la ameninţări şi vorbe au trecut la fapte, aşa este acum sentimentul ruşilor civili faţă de ucrainieni. Evident şi cu Belgorod a fost la fel, dar acum este şi mai clar. Din fericire, ucrainienii nu am auzit să omoare şi să facă măcel în rândul civililor, ceea ce ar fi fost şi mai nasol.

Dar cu această incursiune, declararea mobilizării totale devine nu doar necesară, ci şi mult mai uşor de acceptat de popor, care vede acum că pericolul este real şi fără contribuţia fiecărui rus la acest război nu vor învinge.

Pentru ucrainieni singurele implicaţii sunt de imagine. Dar aici e cu dus-întors, deoarece îşi pierd puţin măcar din statutul de victimă. Când devii agresor, în ciclul violenţelor în care eşti angrenat, pierzi autoritatea morală, atât de vitală pentru ucrainieni pentru a putea atrage finanţare în continuare.

Unii comentatori arată cu degetul spre numărul mare de prizonieri ruşi care pot fi folosiţi la schimb de ucrainieni. Dar acest aspect este nesemnificativ, avansul ruşilor în vest şi agresivitatea manevrelor, mai ales în ultimele zile, le vor permite să refacă numărul de prizonieri dacă acesta ar fi un target de interes.

Speculaţii

Pentru Putin acest atac arată că ucrainienii chiar sunt capabili să facă acte sinucigaşe. O treabă e să avansezi mult în teritoriul rusesc, ştiind ce urmează şi fără nicio perspectivă sau scop militar şi alta e să foloseşti avioanele trimise de americani sau poate anumite comando-uri pentru a declanşa nucleare în oraşele ruseşti şi a produce panică.

Putin se gândeşte văzând aceste acte că americanii sunt capabili să le dea ok-ul la ucrainieni pentru chestii mult mai nasoale şi probabil nu vrea să aştepte să vadă ce surprize mai sunt pregătite. Chiar dacă are grijă de The Big Picture, chiar dacă armata avansează, chiar dacă ucrainienii sunt atât de disperaţi încât cer negocieri, Putin realizează şi se teme că anumite acte disperate ale ucrainienilor pot să dea lovituri puternice în interior, care să îi afecteze situaţia.

Altfel spus, în urma acestei incursiuni, Putin e strâns cu mâna.

Nu degeaba acest atac are loc înainte de răspunsul Iranului

Nu aiurea are loc acest atac tocmai acum. După cum ştim Iranul a ameninţat că va ataca Israelul dar nu a făcut-o încă. După cum ştim, avioane mari de transport armament militar fac naveta zilnic între Rusia şi Iran. După cum ştim, Putin a ameninţat americanii că deoarece ei înarmează ucrainienii şi ruşii vor începe să înarmeze duşmanii SUA. Răspuns pereche. Tu dai arme şi avioane la ucrainieni, dăm şi noi la yemeniţi, ia iranieni şi poate chiar la cubanezi. Evident cubanezii nu sunt interesaţi de un război cu SUA, dar Iranul s-ar bucura de nişte rachete Kinzal care nu pot fi date jos şi cu care să ţintească unul dintre cele trei personaje de top din conducerea Israel-ului pe care a ameninţat că le va neutraliza. Sau alte surprize.

Poate incursiunea din Kursk este tocmai un mesaj transmis de americani lui Putin, ca să aibă grija cu iranienii.

Indiferent însă de aceste scenarii, Putin va fi obligat să mărească intensitatea şi să accelereze avansul care deja era accelerat, mult mai mult, pentru a calma tensiunile interne şi pentru a restabili încrederea în armată şi în siguranţă a cetăţeanului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.