Scandalul cărţii într-o ţară condusă de un covrigar

Sursa: Ziarul Financiar

Primul lucru pe care am să îl zic despre acest scandal este că meltenii oricum dorm pe ei şi nu îi doare de aşa ceva. Chestiunea este una marginală şi scandal e mult spus. 99.99% dintre români nu ştiu despre această chestiune şi 95% dintre români nu au cumpărat o carte în ultimii 10 ani. Poate nu sunt 95 ci 94, dar în orice caz sunt peste 90. De aceea avem prim-ministru covrigar, de aceea avem partid unic şi pupincurişti reduşi mintal şi plini de şmecherie fără o minimă coloană vertebrală şi de aceea o mică majorare de pensii este suficientă ca un partid să câştige alegerile.

Revenind la subiect, din start trebuie să spun că este o chestiune complicată şi personal, având o orientare mai mult capitalistă, din start consider că editurile au dreptate. Adică, dacă editurile nu vor să vândă unui anume client, trebuie să aibă dreptul acesta, indiferent de pretext. Eu ca negustor trebuie să am dreptul să îmi selectez clientela. Altfel, nu e piaţă liberă şi nu este democraţie ci este dictatură şi socialism.

Evident că trăim sfârşitul istoriei şi capitalismul este mort deoarece a produs vremuri bune şi după cum ştim vremurile bune produc oameni de proastă calitate care uită care au fost mecanismele care au dus la traiul lor bun. Dar ca fapt divers, consiliul concurenţei chiar nu are ce să se bage în această chestiune.

Culmea este că Bookster care teoretic se doreşte a fi o afacere modernă, care este un “distruptor” în piaţă, a făcut reclamaţie din spirit comunist, deoarece vrea egalitate de drepturi deşi evident ei profită de găurile legislative şi incompetenţa justiţiei şi a autorităţilor când vine vorba de protejarea drepturilor de autor.

Dar ce doresc eu să subliniez. Cât de parşivă şi de slabă calitate este chiar acea categorie de români care citesc. Chiar spuma spumei cum s-ar zice, elita intelectuală, corporatiştii, publicul ţintă al Bookster, nu zice nimic ci sunt chiar indirect factorul care au dus la această criză.

Să intrăm puţin în unele deducţii. Dacă Bookster ar fi doar un model de afacere interesant, care să aducă un plus valoare prin disponibilitatea cărţilor şi dacă clienţii finali ai Bookster nu ar fi atât de zgârciţi şi incapabili să realizeze că o carte cumpărată pe lună nu îi va duce la sărăcie la ce salarii au ei, cu siguranţă editurile nu s-ar fi atacat. Ba din contră, editurile se băteau să servească Bookster deoarece prezenţa în oferta Bookster este teroretic un canal de marketing, este publicitate gratuită.

Dacă o carte este bună şi ajunge în mâna unui client Bookster, acesta o va cumpăra deoarece are o minimă moralitate şi are şi buzunar suficient. Înţeleg reţinerea în achiziţia de cărţi dacă ar fi multe edituri şi mult junk pe piaţă. Dar cum consumul este foarte mic, la noi nu e cazul de abundenţă de titluri ci editurile chiar fac o muncă de selecţie, aducând la noi doar bunătăţi şi “hituri”.

Realitatea este însă că mai ales profilul clientului Bookster este unul pervers, aşa zisul corporatist care i-a pus Dumnezeu mână în cap şi freacă menta la ditamai corporaţie, face economii la cărţi abonându-se la Bookster ca să spargă banii la baruri în Centrul Vechi sau la Untold. Dar există o karma şi valul de şomaj care va începe la toamnă sper să îi pedepsească pe toţi care fac economie la carte şi nu înţeleg efortul şi importanţa editurilor în epoca informaţiei “gratuite” dar care e plină de junk şi în care puţini reuşesc să ajungă la izvoare veritabile de content de calitate şi profesionist.

Cât despre implicarea Consiliului Concurenţei, lipsa de principii ale economiei de piaţă şi mentalitatea comunistă îşi spune cuvântul. În loc să lase editurile în pace să vândă cui vor ele pe principiul pieţei libere, Consiliul Concurenţei se face tătic peste piaţa cărţii, slabă şi bleagă oricum, aşa cum corvrigarul se face expert financiar şi strateg economic plus geopolitic al ţării, rezultatul fiind cel care este dar pe care îl vom vedea mai ales înspre iarnă, după ce mizeria băgată de preş acum deoarece facem curăţenie pentru alegeri va răzbi la suprafaţă şi nu va mai putea fi ascunsă.

Ca fapt divers, pentru cine are ochi de văzut, piaţa cărţii trece acum prin al doilea cutremur după falimentul Elefant. Acestea sunt nişte semne că urmează un nou ev mediu pe meleaguri mioritice în care se salvează cine poate deoarece oricum învăţământul este distrus, cultura lipseşte cu desăvârşire şi gândirea este redusă în ritm accelerat la niveluri cât mai joase prin promovarea la putere a celor mai mizere exemplare de oameni care există pe aceste meleaguri.

Cât despre declaraţia cinică a directorului Consiliului Concurenţei că nu a amendat decât cu “jumătatea profitului”, să îi dea Dumnezeu după mintea lui dacă acest parazit cară toată viaţa a trăit după lins fundul nu are pic de respect de munca din mediul privat şi mai ales nu are habar de cât de greu se face un leu în acest domeniu. Îi doresc mult succes şi multe profituri şi lui şi familiei lui şi sper ca toţi angajaţii din piaţa cărţii care vor rămâne şomeri după deciziile lui să se roage pentru sănătatea lui şi a familiei lui, deoarece vedem că omul are inima foarte generoasă şi taie şi spânzură decât pe jumătate.

6 thoughts on “Scandalul cărţii într-o ţară condusă de un covrigar”

  1. Fara suparare, corectati va rog unde carte este la dativ si/sau genitiv sa cie cu doi de i

    Reply
  2. Din cate stiu Bookster a devenit popular pentru ca multinationalele au inclus abonamentul in pachetul de “beneficii” al angajatilor, nu pentru ca s-au inghesuit corporatistii sa faca economii la carti.

    Bookster functioneaza pe acelasi principiu ca o biblioteca de stat, doar ca este mult mai eficient si are o selectie mult mai redusa. Parerea mea este ca Bookster nu a inghitit mult din cota de piata a editurilor pentru ca se adreseaza unui segment de cititori care au nevoie sa le aduca cineva carti la botul calului, maculatura de citit pe drum la birou, lucru pe care editurile nu il faceau. Daca bibliotecile de stat ar fi avut buget si personal interesat sa puna la dispozitia publicului noile aparitii atunci am fi avut aceleasi discutii despre cum bibliotecile distrug piata de carte.

    Nu sunt de acord cu ideea ca poti sa-ti selectezi clientela arbitrar, a se vedea cazul clientilor captivi (Ancapistanul nu este compatibil cu Ortodoxia). In acelasi timp mi se pare ca amenda aplicata de CC este la fel de arbitrara.

    Reply
    • da, Bookster face contract cu firmele care plătesc o sumă fixă, probabil negociabilă; eu doar comentam că dacă clienţii finali, cititorii bookster ar fi oameni cu adevărat de calitate, iubitori de cărţi, consumatori de cultură sau măcar profesionişti ar fi crescut consumul de carte deoarece accesul la ofertă, răsfoi facil noile apariţii editoriale, ajută la o selecţie de calitate şi la o decizie de cumpărare mult mai clară decât în lipsa acestui serviciu, prin simpla lecturare a unei descrieri şi comanda online sau răsforirea sumară într-o librărie clasică

      evident că editurile pierd deoarece oricine dacă are acces la un astfel de serviciu care mai şi funcţionează cum trebuie, nu mai cumpără cărţi ci efectiv se schimbă modelul de consum, de aceea am zis că Bookster este un distruptor, practic este similar pirateriei filmelor; ca fapt divers, nu cunosc o astfel de afacere în afară, semn că nu e posibilă din cauza drepturilor de autor

      ce nu am mai discutat este faptul că Bookster are un patron care a mai tras ţepe editurilor, dacă nu mă înşel, dar asta e un aspect secundar
      selecţia clientelei este un principiu de bază al unei economii libere şi în esenţă este un indicator al pieţelor libere, dacă nu poţi face asta, evident piaţa nu e liberă
      amenda nu are sens în principal deoarece nu e vorba de competiţie, nu are nicio legătură; dacă existau 10 companii ca Bookster şi editurile nu livrau la una dintre ele, în felul lor de gândire măcar exista justificare; dar în cazul de faţă, editurile nu au făcut decât să îşi protejeze cât de cât produsele deoarece este evident că bookster funcţionează gri, mai degrabă după mine spre negru

      Reply
      • > dacă clienţii finali, cititorii bookster ar fi oameni cu adevărat de calitate, iubitori de cărţi, consumatori de cultură sau măcar profesionişti ar fi crescut consumul de carte

        Consumul de carte trebuie sa creasca doar daca satisface cererea consumatorilor din piata. Cum editurile participa activ la manelizarea poporului atunci primesc ceea ce merita.

        > Bookster este un distruptor, practic este similar pirateriei filmelor

        Marea majoritate a consumatorilor de continut piratat nu ar cumpara produsele in absenta canalelor de distributie clandestine. Acestia consuma produse piratate pentru ca sunt disponibile, nu pentru ca satisfac o nevoie.

        > selecţia clientelei este un principiu de bază al unei economii libere

        Depinde ce inseamna selectie. Este in regula ca distribuitorul privat de energie electrica sa refuze bransarea unui client, pentru ca are dreptul sa o faca si nu este obligat sa justifice refuzul?

        Din punct de vedere legal, in cazul Bookster ar trebui tratat serviciul in acelasi mod in care este tratat un post radio care transmite muzica si plateste drepturi de autor. Extindem practica si in cazul bibliotecilor de utilitate publica, adica le desfiintam?

        Reply
        • Comparaţia cu distribuitorul de energie nu e valabilă deoarece în cadrul acestora, avem parte de oligopolie, fiecare zonă a ţării este dată unui distribuitor tocmai ca să facă acest serviciu.
          Producătorul de energie însă după mine ar trebui să aibă dreptul să refuze, deşi liberalizarea a avut loc abia recent. Câtă vreme oricum preţul pe piaţa internă este “liberalizat” în sensul că noi participăm la pieţe locale internaţionale, nu avem o piaţă internă ci preţul depinde de cererea pe nodurile locale, iată deci că principiile pieţei libere sunt foarte sfinte când e vorba de energia electrică produsă la noi.

          După mine Bookster nu ar trebui să existe, este o găselniţă mioritică specifică şmecheraşilor care au găsit o portiţă, au uns nişte mecanisme şi au dat un mic tun. S-au găsit mari afacerişti ce să inventeze. De ce nu au făcut şi ei un lanţ de librări dacă îi interesează atât de mult cartea? Sau o editură?

          Repet, în străinătate nu există acest tip de afacere sau cel puţin eu nu am auzit. E adevărat însă că mare pierdere nu cred că face editurilor deoarece oricum publicul ţintă al bookster nu era consumator de carte. Dar editurile s-au ambalat deoarece pe piaţa infimă şi nasoală de la noi, unde felia de cititor a cam rămas aceeaşi de peste un deceniu în timp ce populaţia scade, e firesc să se irite editurile de orice leu pe care îl pierd.

          Cred că acuzaţia că editurile participă la manelizarea poporului este total inversă, editurile sunt ultimul bastion în faţa manelizării. Sunt oi negre ca peste tot dar comparativ cu alte domenii ale culturii unde putem vedea niveluri de degradare strigătoare la cer, la carte stăm din ce în ce mai bine.

          Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.