O întrebare despre rata mortalității în Israel

UPDATE 29.03.21: EFECTUL VACCINĂRII ÎN ISRAEL ÎNCĂ SE LASĂ AȘTEPTAT

După cum știm Israelul este în top la vaccinări. Evoluția este bineștiută și nu o mai repet, doarece în seria de articole despre Israel, am mai arătat-o.

În acest articol doresc să mă refer la rata mortalității în Israel. Chartul, ca de obicei, este de la OurWorldInData.org, o sursa de prima mână, care integrează date de la sursele oficiale din toate țările.

Rata mortalității din Covid în Israel. Sursa: OurWorldInData.org

După cum vedem, CFR-ul Israelului este foarte bun: se învârte la 0.8 încă din August, până ce s-au dumirit doctorii și au învățat tratamente bune. Comparativ, România se învârte pe la 3%, dar să zicem că problema este numitorul în ecuație, adică numărul de cazuri depistate. Cu cât testezi mai mult, cu atât rata mortalității îți iese mai mică deoarece evident crește procentul de cazuri asimptomatice inclus în medie. Și mai relevant după mine, și este un mister de ce nu se folosește, ar fi un indicator cu numărul de morți raportat la numărul de spitalizați … dar, ce știu eu, doar “experții” se pronunță.

Statisticile sunt însă o unealtă de manipulare, după cum am mai zis și în general aceste site-uri gen OurWorldInData.org care au rolul să alimenteze presa și deștepții care înțeleg charturi cu statistici cât mai înfricoșătoare, folosesc ce date au. Datele cu spitalizările,din ce am văzut, nu sunt raportate de toate țările, prin urmare o astfel de medie nu e folosită.

Tot timpul când discutăm despre rata mortalității, trebuie să avem în cap că nici până în ziua de astăzi, nu știm foarte clar ce procent dintre cei care ia virusul au simptome. Foarte mic, știm. Dar una e 2% și alta e 15%. Deci, rata mortalității este strict dependentă de capacitatea de testare a fiecarui stat în parte și de asemenea, pentru o relevanță sporită ar trebui corelată cu numărul de teste efectuate. Dar intrăm în chestiuni tehnice …

Ce doresc să subliniez este că mare brânză nu putem afla comparând rata mortalității între țări, dar pentru aceeași țară putem să urmărim evoluția deoarece putem porni de la premiza că capacitatea și politica de testare nu s-a schimbat prea mult de-a lungul timpului și prin urmare creșterile sau scăderile acestei rate, ne spun ceva.

Dar ce ne spune oare stagnarea acestei cifre?

Dupa cum știm ni se spune că vaccinul este salvarea. Iar Israel s-a vaccinat aproape complet deja și ar trebui să înceapă să se vadă cifre. Se observă o scădere a numărului de cazuri, dar nu putem încă trage o concluzie deoarece și alte țări au o scădere comparativă și putem la fel de bine să punem scăderea pe seama venirii primăverii și încâzirii vremii. Comparați Israel cu Portugalia: Portugalia chiar a scăzut mult mai de sus, valul a fost mult mai puternic și acum … este mult sub Israel.

Evoluție număr de cazuri – Israel vs Portugalia

Și Portugalia stă mult mai prost la vaccinări … deci dacă tragem o concluzie după cazuri, vaccinul nu a ajutat Israelul ca să dea jos cu ele, cel puțin deocamdată. Dar oare cât să mai așteptăm pentru ca efectul vaccinului să se vadă?!

Situația vaccinării în doze raportat la populație Israel vs Portugalia

Să ne întoarcem însă la rata mortalității – CFR (Case Fatality Rate). Cum de aceasta a rămas neschimbată? Din ce ni se spune despre vaccin, acesta scade rata de răspândire dar nu garantează 100% că nu mai faci Covid. Vaccinul doar îți garantează că faci o boală mai ușoară, ca o răceală și în general, mai ales pentru bătrâni că nu mor. După cum știm, bătrâni au avut prioritate și au fost vaccinați. Iar cum Covid omoarâ mai ales bătrâni și cum bătrânii din Israel au fost deja vaccinați cu a doua doză în proporție mult mai mare încă de prin februarie, este total de mirare de ce rata mortalității în Israel stagnează la 0.8% și nu scade. Care să fie explicația?

Repet, vaccinul are următoarele 3 beneficii:

  1. scade răspânirea (puțin, nu garantat); răspândirea scade (teoretic deocamdată) deoarece cum organismul luptă mai bine, te vindeci mai repede, prin urmare numărul de zile în care poți infecta pe alții scade; deși este o discuție separată, nici scăderea cazurilor nu prea se vede în charturi
  2. scade gravitatea bolii (asta poate s-ar vedea în numărul de spitalizări, dar nici aici Israel nu stă bine dacă comparăm cu Portugalia)
spitalizări Covid – Israel vs Portugalia

3. scade drastic numărul de morți – căci asta ni se tot spune, că vaccinul ne face liberi, deoarece nu mai moare lumea și putem să revenim la normal (deși narativul se cam metamorfozează mai nou, cum că trebuie să ne vaccinăm cam de 2 ori pe an ca să avem anticorpi)

Dar numărul de morți nu scade, după cum vedem în chartul cu Case Fatality Rate ci această rată a rămas constantă, ca și cum din Octombrie până acum nimic nu a influențat-o.

Dar să vedem câteva posibile explicații matematice pentru care această rată a rămas constantă deși vaccinul face deja miracole:

  1. efectele vaccinării încă sunt întârziate; dar nu se spunea deja că primul rapel ajută imens? Știm că multe state chiar au preferat inițial ca să vaccineze cu prima doză mai mulți oameni, amânând al doilea rapel, deoarece experții spuneau că primul rapel este deja minunat și ajută mai mulți oameni să nu moară, pe când al doilea deja îi face boboc. Bănuiala mea e că doreau să profite de valul de spaimă și să prindă cu primul rapel cât mai mulți care între timp s-ar fi putut răzgândi, dar astea sunt speculații. Dar cât de întârziate să fie aceste efecte, de vreme ce Israel deja avea 20% vaccinați complet la 1 Februarie și de atunci sunt deja 50 de zile?!? Oare chiar să nu conteze 20% vaccinare completă?!? Dar parcă se spunea că dintre cei vaccinați, dacă mai moare câte unul din Covid din nu știu câte sute de mii … Cifrele din articolele plătite sunt mai multe decât spectaculoase, iată un articol Reuters.
  2. CFR-ul a rămas constant ca un artefact matematic interesant: atât numărătorul (morții) cât și numitorul (cazurile) au scăzut într-o proporție direct proporțională încât rata mortalității a rămas aceiași. Pretty funny!

Concluziile le trage fiecare, tare sunt curios cum ar putea explica experții această situație clară.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Articole legate de eficiența vaccinului:

One comment

  • Bocu de Santiman

    Trebuie clarificat cum calculează Ourworldindata CFR. Sunt două variante.

    CFR = total_fatalities(deltaT)/total_cases(deltaT).

    Prima (cumulativ): deltaT de la începutul epidemiei până la zi.

    A doua (dinamic): pe un interval scurt de timp recent (ex. Ultima săptămână), eventual cu o decalare între intervalul de timp pentru îmbolnăviri cu 2-3 săptămâni în urmă pe motiv că excesele de azi sunt dintre pacienții diagnosticati cu câteva timp în urmă.

    Pe dinamic ar trebui să se vadă clar. Pe cumulativ mai puțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.