Mananci mult fast-food? Bei bere la greu si iti plac gratarele? Nu te dai inapoi de la o ciocolata sau o prajitura buna? Nu ai cum sa nu ajungi grasan! Apoi o sa incepi sa iti pui problema daca nu cumva urmeaza diabetul sau poate chiar infarctul si din cand in cand te mai mustra constiinta si incerci sa nu mai sari calul. Asa se face ca in ultimul timp vanzarile la Coca-Cola au scazut: multa lume prefera sa bea apa plata si se gandeste: daca de la ciocolata nu ma dau inapoi, macar sau nu mai beau cola si sa beau apa, ma si hidratez si mai si ma feresc de balonari si de alte minunatii pe care ti le aduce aceasta bautura controversata si mult blamata de doctori.
Dar Coca-Cola (The Company) (TM) are ceva bani si nu poate sta cu mainile in san uitandu-se cum ii scad vanzarile. Cu privire la vanzari in Romania mai ales, eu am o teorie: acestea au scazut nu pentru ca au inceput romanii sa se hraneasca mai sanatos si sa evite bauturile carbogazoase daunatoare, ci mai ales au scazut din cauza scaderii puterii de cumparare. Oamenii nu beau mai putina Coca-Cola pentru ca tin la sanatate si dieta ci pentru ca in loc de Coca-Cola cumpara bombe si mai tari – Noname Cola sau altele. Cu acestia Coca-Cola nu se poate bate caci e vorba de pret. Prin urmare, incearca sa ii determine pe cei care consuma mai rar, sa consume mai des.
Si aici incepe perversitatea cu articole platite (mai vadit sau mai ascuns) care incearca sa ii linisteasca pe grasani si sa le spuna: nu e problema ca sunteti grasi, daca faceti putina miscare, e ok. Si care grasan nu se amageste ca macar putina miscare nu face si el. Pai numai cat te plimbi pana la frigider si se pune de 2-3 minute de miscare. Ori daca mananc o ciocolata pe fiecare ora, deja am facut miscare peste 30 de minute pe zi, cum spune in articol:
Nu e nevoie să devii atlet pentru a vedea rezultate benefice ale activităţii fizice asupra sănătăţii tale. Conform prof. S. Blair,² chiar şi 30 de minute de exerciţii fizice, la intensitate moderată (cum ar fi mersul într-un ritm mai alert) de cinci ori pe săptămână, sunt suficiente pentru a reduce riscul mortalităţii cu 50%, iar practicarea de exerciţii fizice la un nivel scăzut, spre exemplu 10 sau 15 minute pe zi, poate avea, de asemenea, avantaje. (Sursa)
Dincolo de aspectul propagandistic al aricolului si de penibilitatea pretentiilor de tangenta cu stiinta (cum adica miscarea alerta reduce riscul mortalitatii cu 50% ?!?!) evident exista un sambure de adevar: miscarea ajuta la sanatate. La asta eu as adauga in plus, ca mancarea nesanatoasa te poate distruge oricata miscare sanatoasa ai face tu. Experienta de viata ne spune asta. Mama mea a murit de cancer de stomac. Evident, cancerul este inca un mister, nimeni nu poate spune de la ce i s-a tras. Insa imi aduc aminte cum ma trimitea sa cumpar suc de la dozator in anii imediat de dupa revolutie si de asemenea imi aduc aminte cand terminata de oboseala dupa munca de intretinere a 3 vlajgani lenesi, se „relaxa” cu un Ness Amigo cu Coca-Cola. Nu pot sa nu ma gandesc ca si porcariile astea au provocat si hranit boala si desi era putin supra-ponderala, mama facea totusi destula miscare, cu mult mai mult decat astea 15-20 de minute de plimbare usoara de care zic doctorii astia in articol.
NB: a se lua intre ghilimele cuvantul vinovat din titlul acestui articol, evident in ziua de azi orice am manca ne simtim vinovati ca nu facem ce trebuie, ca ne indopam cu e-uri si cu conservanti, etc. Politia mancarii sanatoase ne-a indoctrinat atat de mult incat multi nu se pot bucura nici macar de o amarata de inghetata. Mai ales daca vine cu cola.