Sfat important pentru cei care stau la casă

CUMPARATI-VA LEMNE CAT PENTRU 3 IERNI!

Nu aduce vara ce aduce iarna. Razboiul cu Rusia poate oricand sa inceapa dar mai presus, razboiul economic este deja in toi. Nu va lasati amagiti de politicienii care lanseaza idei idioate de genul: „noi nu suntem dependenti de gazul rusesc” sau „rusii nu inchid gazul ca raman fara bani”. Baga ei mana in foc daca nu o sa fie asa? Situatia e clar riscanta si foarte posibil ca Putin sa foloseasca iarna ca sa riposteze puternic impotriva strangerii latului. Ursul cand e fugarit si pus la colt, atunci face mai rau si e mai periculos. Mare minune daca iarna asta Rusia nu va riposta puternic armat impotriva Ucrainei. Ori daca razboiul economic a mers atat de departe doar pe atentate fabricate si acuzatii fara acoperire, imaginati-va ce se poate intampla. As mai aminti de asemenea, ca acum un an, nici nu se discuta despre Ucraina sau despre Rusia, totul era frumos si linistit. Americanii se impacau de minune cu rusii si negociau cum sa faca sa rezolve impreuna problema din Siria. Rusia a adus un aport important in evitarea unui razboi si de asemenea in negocierea cu Iranul. Sunt lucruri trecute acum in umbra de evenimentele recente. Tocmai de aceea subliniez cat de rapid evolueaza unele tensiuni si cat de repede se poate ajunge la o situatie destul de nasoala.

Nu mai largesc vorba aici, doar vreau sa subliniez:

– rusii se vor folosi de orice mijloace de constrangere pe care le au; gazul este unul din ele;
– rusii nu stau in piata europeana: au alternative! Si chiar daca conductele catre chinezi sunt inca in constructie si chiar daca foarte greu vor reusi sa distribuie macar pe-aproape de cat inghitea piata europeana, in cel mai fericit caz vor cere pret mai mare (mai ales unor tari mai putin prietene – cum ar fi Romania) sau vor scadea volumul. Dar rusii nu vor muri de foame daca nu mai vand la europeni. Le va fi greu, dar ESTE RAZBOI. Noi nu simtim – ieri era full parcarea la mall – dar poporul rus deja a simtit pe propria piele ca razboiul a inceput si psihologic este gata pentru orice. Putin are popularitate maxima, este exclus ca rusii sa dea inapoi si sa le fie frica de NATO. Conflictul asta nu va trece in sencundar peste noapte si nu se va stinge fara o bataie mai serioasa.
– Romania chiar daca are gaz de ar putea sa traiasca foarte bine si fara rusi, problema e ca gazul NU ESTE AL ROMANILOR, ci este al NEMTILOR! Pretul la gaze, multumita guvernelor noastre subjugate europenilor este liberalizat, ceea ce inseamna ca producatorii din Romania sunt obligati sa vanda la preturi liberalizate. Altfel spus, daca neamtul plateste mai mult decat romanul, producatorul roman este obligat sa vanda la neamt. Prin urmare, daca rusii opresc total gazele, cine credeti ca va castiga la o licitatie de pret pe gazul extras din Romania: romanul sau neamtul?

Sper ca v-am convins: daca stati la casa si aveti incalzire pe lemne sunteti feriti de multe probleme pe care le vor avea toti ceilalti. Asta doar cu conditia sa va cumparati lemne indeajuns sa faceti fata unei ierni cat mai grele. De ce am spus insa 3 ierni in avertisment? Pentru ca pretul lemnului nu va mai fi niciodata ca cel din vara asta. Cand pretul la gaze va exploda, lemnul va creste evident si nu doar pentru ca toti cei care pana acum incalzeau pe gaze (din comoditate/calcule gresite) vor fi nevoiti sa treaca pe lemne si astfel cererea va creste. Daca aveti bani, investitia in lemne (in ideea ca aveti unde sa le stocati) este cea mai buna: dobanzile sunt oricum zero, preturile cresc, posibilitati de investitie nu exista. Lemnul insa fiind o resursa necesara si care nu se deterioreaza in timp, este investitia ideala, mai ales avand in vedere riscurile de care am vorbit.

Pentru ceilalti insa, din pacate, nu am nici un sfat. Adica sa traga singuri concluziile …

This Post Has 10 Comments

  1. Alin

    Tare ma tem ca razboiul a inceput deja.

    Media este deja plina de stiri deformate in asa fel incat sa sustina (mai putin prin fapte) ideea unei agresiuni directe a Rusiei asupra Ucrainei, chiar o invazie in desfasurare, cu apeluri pe alocuri la ajutor militar din partea Occidentului.

    In acelasi timp apar tot felul de sanctiuni care pun presiuni directe asupra Rusiei, doar doar va actiona in forta astfel incat actiuniea militara sa se impuna ca legitima si necsara.

    Nu stiu cati isi aduc aminte ca a exista un razboi mediatic asemanator inainte de invazia Irak -ului, presa inclusiv sau mai ales de la noi plina de stiri intoxicante despre pericolul care il reprezinta Irak -ul ca putere militara, chiar si ca o amenintare directa pentru Romania prin rachete cu raza lunga de actiune.

    Si stim f. bine unde s-a ajuns pana la urma, n-a fost zgomot pentru nimic.

    Acum, o data ce lucrurile s-au pus in miscare, prin rasturnarea guvernului legitim
    Ucrainean prin metode ne-democratice, miscare aplaudata si sustinuta de state pretins democratice, e putin probabil sa se opreasca doar la acest nivel.

    Ma tem ca intentia a fost de la bun inceput un conflict militar cu Rusia, nu doar stabilirea unui cap de pod pentru NATO in coasta Rusiei.

    Insa un astfel de conflict nu se poate deschide pur si simplu, ca o agresiune directa, pentru ca oamenii n-ar sustine asa ceva, trebuie sa existe o pregatire psihologica prealabila a populatiei, astfel incat agresiunea sa para un act de aparare legitima iar Rusia un agresor.

    Ma tem ca tot ceea ce se asteapta este venirea iernii, astfel incat intr-un fel sau altul furnizarea de gaze sa fie afectata iar populatia sa sufere direct si acut iar vina sa fie plasata rusilor, astfel incat inceperea unui razboi direct o actiune justificata ba chiar salvatoare.

  2. admin

    Avertismentul meu priveste mai ales perspectiva fericita in care nu se lasa cu razboi ci doar oprirea gazului ca raspuns al Rusiei la sanctiunile europenilor; stand-off-ul asta e destul de nasol pentru ca nu prea se vad perspective in nici o directie: chiar daca Putin accepta status-quo-ul, adica cedeaza Ucraina, intrebarea e cine o sa plateasca pentru gazul ucrainienilor? E un mic mare amanunt! Pana acum Putin le da pret minim, le da creditare etc pentru a-i convinge sa stea cuminti dar acum evident nu mai are de ce sa le dea gaz gratuit. Se va ajunge deci la taierea gazului pentru ucrainieni care la randul lor vor taia gazul pentru europeni. E posibil ca acum de cand cu noua lege prin care ucrainieni „cedeaza” dreptul de proprietate/exploatare al conductelor catre companii europene, sa se rezolve problema, dar evident vor fi zone unde gazul nu mai ajunge la fel de bine si pretul nu poate sa stea unde a fost

  3. Alin

    Daca se lasa cu plesneala, nu doar lemnele au sa lipseasca..

    Nu vad de ce Ucraina ar merita asa tambalau, mare lucru n-au ce sa obtina din santajul cu gazul care nu va atinge decat tarile UE de tip bananier gen Romania si mai cu nimic pe cei care dau tonul politicii in Europa.

    Decat daca e un scenariu bine pus la punct si tocmai asta se urmareste, „cutaratarea” periferiilor UE.

  4. watcher

    Bre sistemul financiar e in colaps… mai rezista datorita injectiilor de capital si inertiei ca e to big to fail.

    Cand urmatoarea criza va veni(si nu e departe momentul) se vor cauta din nou vinovatii care sunt tot aia din 2008 asa ca baietzii destepti cauta o supapa pe care sa dea vina… un razboi de amploare e o acoperire perfecta.

  5. watcher

    Bre corporatiile din zona financiara vor razboiul asta… Au de ales sa joace ultima carte sau sa faca implozie din ce inteleg… Moment in care centrii de putere se schimba.

    1. admin

      Pai de unde ai inteles tu ca corporatiile au ales sa faca implozie sau sa joace ultima carte?

  6. Bogdan

    Frate Gigel, Doamne ajuta.

    E foarte posibil sa fie si asa cum spui, dar totusi pana acum se pare ca rebelii pro-rusi pierd teren in fiecare zi, abia de mai controleaza o mica parte din teritoriul pe care il aveau acum cateva luni, iar Rusia sta si se uita fara sa faca (mai) nimic serios. Uneori ma intreb si eu daca nu cumva asteapta iarna pentru a face ceva… Sau poate asteapta sa inceapa sa incaseze bani de la chinezi (pe gaz)?

    Pe de alta parte ma gandesc si altfel, oare daca Rusia va taia intr-adevar gazele cu totul, europenii nu vor ridica imediat toate sanctiuniule si vor face pace cu ei?

    Bogdan.

    1. admin

      Mai intai sa fim constienti ca noi nu prea stim care este situatia la fata locului. Este un RAZBOI INFORMATIONAL PERMANENT. De exemplu, chiar ieri liderii de la Kiev anuntau cu surle si trambite ca au distrus „buna parte” din vehiculele unui convoi armat rusesc in timp ce ulterior Rusia a declarat ca nu are nici un vehicul in Ucraina si ca declaratiile pro-europenilor sunt basm si fantezie. Evident ca iarna le va permite rusilor un cadru de negociere mult mai favorabil, desi evident ca cei care au bani (europenii) deja si-au facut rezerve de gaz pentru la iarna si nu vor fi lasati in frig daca rusii opresc gazul. Vedem deja cum cei care sunt mai expusi la gazul rusesc (Ungaria, Finlanda) intaresc legaturile cu rusii, vor sa se asigure ca daca se inampla ceva lor nu le taie rusii macaroana etc. Deci e posibil ca rusii sa raspunda punctual la sanctiuni si sa taie gazele doar la tarile care sustin sanctiunile. Ideal pentru ei ar fi divizarea blocului european, ceea ce deocamdata nu au reusit. Nu inseamna insa ca nu mai au sanse. In orice caz, este foarte putin probabil ca pretul gazului va ramane la iarna la fel ca anul trecut, de aceea am recomandat cumpararea de lemne.

      Ultima ta intrebare este extrem de interesanta si ridica mai multe probleme. Sper sa am dispozitia sa comentez mai pe larg in viitor. Pe scurt insa: in conflictul asta, a reiesit clar ca NU CORPORATIILE CONDUC LUMEA. Daca era dupa McDonalds, corporatiile petroliere americane sau Visa, evident ca nu existau sanctiuni asupra Rusiei. Din punctul lor de vedere, Ucraina e irelevanta si corporatiilor nu le pica bine evaporarea unei piete de desfacere aproape virgina si cu potential mare si si-ar fi dorit ca sa nu se ajunga aici. Din pacate, vedem deci ca centre de putere obscure sunt gata sa duca lumea intr-un razboi aiurea, doar pentru a-si indeplini planurile idioate de extindere a imperiului anglo-american in intreaga lume, si asta indiferent de consecintele economice sau ale nivalului de trai. Nu doar in SUA dar si Germania am putut sa vedem cat de ferma a fost in aplicarea de sanctiuni in ciuda protestului din mediul economic, in ciuda riscurilor de a ramane fara gaze la iarna si in ciuda opozitiei majoritatii populatiei. Din fermitatea asta si convergenta actiunilor americanilor si ale europenilor, putem sa ne asteptam la orice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.