Cat de probabil este un al 3-lea razboi mondial?

  • Post category:Criză
  • Post comments:7 Comments

Inainte de Primul Razboi Mondial, pentru omul de rand, semnele certe ale razboiului erau mobilizarea armatei. Evident niciodata nu stiau cat de greu si cat de lung va fi un razboi si evident cine se astepta inainte de Primul Razboi Mondial ca aparentele reglari de conturi si corecturi ale hartilor din Balcani urmau sa aiba amplitudinea si intensitatea ulterioara?

Similar cu mobilizarea armatei in secolul trecut, in zilele noastre avem un alt tip de pregatire: cresterea bugetelor armatelor, intarirea si coordonarea aliantelor militare si evident razboiul economic, financiar si mai ales propagandistic. Nu atat propaganda, care oricum este permanenta in vremurile de azi ale razboiului permanent este un semn, cat mai ales ideologizarea urii si a confruntarii. Rusii nu vor libertate, nu vor democratie, nu accepta valori europene etc. Masina de propaganda a vestului lucreaza. Nici de cealalta parte a baricadei nu se sta. Rusii sunt mai uniti ca niciodata de la dizolvarea URSS-ului in jurul conducatorului si conducerea pregateste mental de buna vreme poporul pentru viitoarea confruntare.

Ramane deci sa cautam sa intelegem si sa identificam care ar fi declick-ul si in ce masura vom avea parte de un nou razboi mondial sau doar de un nou razboi rece. Evident intrebarea este grea si nici nu vom pretinde ca un raspuns se poate da la ea. Putem insa sa evaluam cateva aspecte.

Un prim aspect ar fi acela ca impotriva ideii unui al treilea razboi mondial ar fi speranta ca exista mereu o opozitie si o frana care sa opreasca lucrurile inainte de a merge spre sfarsitul fatalist al omenirii. Caci un nou razboi mondial evident va insemna folosirea armelor nucleare care stim ca sunt capabile in prezent sa distruga tot pamantul. Deci foarte logic ca ambele parti, sau mai bine zis toate partile stiu clar ca nu se poate porni un nou razboi mondial deoarece clar ar insemna sinucidere si nimeni nu ar castiga. Un argument al acestei perspective il constituie insasi faptul ca razboiul rece a ramas rece si ca oamenii politici au reusit in trecut sa detensioneze toate crizele majore care puteau declansa sfarsitul.

Dar nu doar bunul simt ne spune ca trebuie sa speram si sa credem ca nu se va ajunge la anihilarea reciproca. Chiar si daca ar fi sa eliminam din calcul un razboi nuclear, avand in vedere puterea armelor, mobilitatea si tehnologia actuala, foarte greu ne putem imagina cum ar arata un viitor al 3-lea razboi mondial. Cu greu putem descrie saltul care s-a facut de la primul razboi mondial – un razoi de transeee – la cel de-al doilea in care orase intregi au fost rase de pe fata pamantului si zeci de milioane de oameni au murit. Cu certitudine, chiar si in cazul unui razboi conventional intre NATO si Rusia, in ziua de astazi, partile beligerante ar avea clar posibilitatea de a face daune cu greu de imaginat si nici un cele mai visatoare scenarii ale NATO, armata Rusiei care are 766.000 de soldati si peste 2 milioane de rezervisti nu va putea fi anihilata peste noapte. Daunele vor fi masive de ambele parti. Chiar daca anihilarea totala reciproca este putin fortata in cazul unui razboi conventional, cu siguranta in cercurile mai inalte unde pot sa estimeze mai clar astfel de scenarii, nu exista aceasta demarcatie si nu exista estimari diferentiate cu privire la consecintele unui razboi nuclear si ale unuia conventional.

Putem deci concluziona ca cea mai probabila evolutie a razboiului va avea mai ales componenta economica, financiara, tehnologica si informationala. Banci hacuite, burse virusate sau blocate, blocaje comerciale, razboaie tarifare, aliante economice ar fi vectorii viitorului razboi mondial, evident cu accente mult mai intense ca divergentele actuale care deja creaza tensiuni si provoaca daune – recesiunea UE de azi fiind in principal consecinta sanctiunilor impuse Rusiei si a raspunsului Rusiei.

Pe langa razboiul economic care are deja loc, ar mai fi de amintit razboaiele locale care nu sunt deloc lipsite de importanta si constituie tot miscari geostrategice care clar pun presiune si au un rol important in imaginea globala. Nu mai comentam si nu mai detaliam prea mult. Amintim insa doar Siria: daca Putin nu se opunea atacarii Siriei la ONU si din contra accepta sa trimita si el trupe, cu siguranta Imperiul Anglo-American avea o cu totul alta perspectiva fata de Putin si Ucraina nu avea loc. Aprinderea Ucrainei insa este doar tentativa Imperiului de a-l taxa pe Putin si de a-l pedepsi pentru blocarea planurilor americanilor – destabilizarea intregului Orient Mijlociu, tribalizarea si distrugerea oricarei sanse de coeziune si rezistenta a musulmanilor.

Sa nu ne iluzionam: razboiul impotriva terorismului este in primul rand razboiul impotriva musulmanilor, este razbunarea lui Israel care dupa ce a terminat cu palestinienii incearca refacerea regatului lui David. Pare hilar, nu-i asa? Pare din alta lume ca evreii au astfel de nazuinte si invart lucrurile intr-o asemenea directie, dar nu este deloc o exagerare. Insasi statul Israel este un mit care s-a nascut din cartile religioase ale evreilor: cu Tora in mana, evreii au pretins si au justificat intoarcerea lor in Israel si gonirea palestinieilor. Si paradoxal, America este gigantul idiot care asculta de micul Israel si ii pune in aplicare ordinele. De ce altfel ar fi chefuit si ar fi dansat agentii mossad-ului in New York in timp ce turnurile gemene cadeau, daca ei nu stiau ca acel eveniment si „succesul” operatiunii vor pregati poporul american pentru ce avea sa urmeze. S-a ajuns astfel ca in ziua de azi, SUA sa bombardeze Irakul fara hotarari ONU, fara proteste ale nici unei tari, fara nici un protest intern, ci pur si simplu. Nu doar ca dreptul international a fost suspendat dupa 11 Septembrie si SUA si-au asignat rolul de politai mondial libertin, dar actele ilegale si agresoare ale SUA sunt aplaudate si incurajate de minionii din NATO si total ignorate de alte tari. Pana si Rusia sau China au incetat sa mai ia vreo reactie, bombardamentele de zilele trecute devenind un act banal. Imaginati-va ce ar insemna sa trimita China niste avioane sa bombardeze Sudanul pentru ca unele triburi saboteaza companiile chinezesti de acolo …

Revenind la razboiul economic, o intrebare care se pune este: cat timp poate dura un asemenea razboi? In cele din urma, o parte va ajunge in situatia de a nu avea ce sa faca si de a fi fortata sa treaca la arme. Va imaginati ca rusii vor ajunge ca coreeni de nord sa moara de foame si sa nu faca nimic, doar sa se intreaca in declaratii bombastice si extravagante cu privire la distrugerea dusmanilor? Presiunea economica nu doar ca va pregati mental si psihologic populatia pentru razboi, dar va duce la o spirala a anihilarii economice in care in cel mai fericit caz, cel mai slab va ingenunchea. Va reusi insa Imperiul Anglo-American sa ii ingenuncheze pe rusi pentru a doua oara folosind aceeasi strategie? Merge ulciorul de doua ori la apa?

Deocamdata, din fericire, exista combinatii. De exemplu, Rusii au impus embargo fructelor din UE. Ca raspuns, Belarus a marit importurile si firmele rusesti cumpara de la Belarus fructele europenilor. Dureaza si costa aceste combinatii si putin probabil ca se vor gasi variante la toate axele razboiului economic. Timpul si circumstantele atenueaza deci impactul razboiului economic, dar asa a fost si inainte de Primul Razboi Mondial.

Ar fi mai multe de zis cu privire la riscurile unui nou razboi mondial. Observati ca nu am abordat deloc China, nu vreau sa complic si mai mult lucrurile. De asemenea, am ignorat orice teorie a conspiratiilor cu privire la nebunii care conduc lumea si care vor un razboi mondial pentru reducerea populatiei si mentinerea controlului asupra sistemului financiar.

Nu putem ignora total ca economia si sistemul financiar al vestului sunt in metastaza si un razboi este poate cel mai bun lucru care se poate intampla establishmentului, in ideea ca vor avea incotro sa arate cu degetul de ce lucrurile merg inspre rau.

Iata deci inca doua necunoscute care nu sunt deloc irelevante in ecuatia totala.

Ce trebuie insa se ne intereseze pe noii romanii mai mult ar fi razboiul prin intermediari. Daca un viitor al 3-lea Razboi Mondial este cu adevarat ceva groaznic la nivel mondial, ne iluzionam daca credem ca acesta este cel mai mare pericol care ni se poate intampla noua. Nu, nicidecum. Inainte de un al 3-lea razboi mondial, foarte probabil noi vom fi inclusi intr-un razboi „proxy”.

Razboiurile prin intermediari sunt razboaie care au loc intre marile puteri prin intermediul vasalilor. Fie intre vasali, fie intr-o mare putere si vasalii unei alte puteri, acest tip de razboi este cel mai mare risc la adresa Romaniei. Sa ne uitam in Ucraina. Unde era acum 3-4 ani si unde este acum… Sa ne imaginam acum ca maghiarii isi declara autonomia si armata romana nu are incotro si trebuie sa dea lovitura de stat. Pentru prezervarea interesului national, armata ocupa Tinutul Secuiesc si introduce o dictatura militara similara cu ce avem in Turcia. Mii de morti de ambele parti, revolte, inabusiri de revolte, militii ilegale ale ungurilor, garzi patriotice ale romanilor. Evident Ungaria nu sta cu mainile in san si dupa ce primeste niste avioane de la rusi, ceva tancuri, ceva gaze, ruble si nenumarate garantii, dupa ce epuizeaza protestele la nivelul UE, decide sa atace Romania. Un scenariu cu totul nebun, dar realitatile actuale din Ucraina sunt probabil mult mai dure decat alte scenarii nebune ale vreunui blogger anonoim ucrainean dinainte de inceperea razboiului.

Traim vremuri tulburi in ultimii ani si din pacate de la an la an, crizele sunt parca mai sangeroase si mai dure. Dupa tensiunile din Grecia si riscurile destramarii UE, dupa confiscarea banilor din Cipru si tensiunile financiare, dupa peste 6 ani de criza in care nu exista nici o luminita la capatul tunelului, iata-ne acum comentand riscuri cu mult mai grave si perspective deloc optimiste. Sa dea Dumnezeu sa fie aceste viziuni prea pesimiste si prea departate de un viitor mai pasnic si mai senin.

This Post Has 7 Comments

  1. jorginho

    antuza, al doilea razboi mondial a venit ca urmare a marii depresiuni economice 1929-1933 din care economiile iesisera slabite si nu se gaseau modele de crestere. Dupa razboi, a venit planul marshall de reconstructie.

  2. antuza

    Razboiul economic, financiar, propagandistic si psihologic a inceput de mult, acum vreo doua mii de ani, iar masina de propaganda a vestului a inceput sa lucreze la turatii din ce in ce mai mari in special in ultimii doua sute de ani, in care se pare ca s-au „copt” conditiile necesare si propice pentru ca dictonul „divide et impera” sa dea rezultatele dorite prin revoultii si razboiae succesive din ce in ce mai globale, si cu beneficii din ce in ce mai evidente pentru o anumita parte, indirect beligeranta.
    Se va ajunge intr-un anumit moment la un al treilea si ultim razboi mondial. Nenumarate profetii ale Sfintilor parinti au vorbit intr-un fel sau altul despre acesta, si intr-adevar folosirea armelor nucleare este unul dintre motivele principale care intarzie declansarea lui. Din ce in ce mai multe tari aflate in tabere adverse detin arme nucleare si biologice.
    In cazul in care se va declansa un razboi regional conventional, daunele masive care se vor produce de ambele parti vor fi ultima preocupare a celor care-l vor declansa. Important va fi rezultatul, iar acesta va fi greu de evauat avand in vedere ca nimeni nu mai tine cont si de interventia divina.
    Este de inteles pedepsirea lui Putin pentru blocarea planurilor americanilor de destabilizare a Orientului Mijlociu, dar incercarea de distrugere oricarei sanse de coeziune si rezistenta a musulmanilor este doar o etapa pentru atingerea scopului final. Forta musulmanilor este prezentata in mod voit ca fiind mai mare decat este in realitate, iar razboiul impotriva terorismului este in primul rand razboiul impotriva cetateanului de rand al planetei, printre care se afla, desigur, si cetateanul musulman.
    Statul Israel nu este un mit, ci este incercarea facuta (in sfarsit) cu succes de refacere a unei realitati istorice, desfiintata acum doua mii de ani, si anuntata de cuvintele lui profetice ale lui Iisus Hristos, cuvinte care au fost ignorate atunci, si sunt ignorate si acum cu mai multa inversunare.
    Situatia politica interna a SUA s-a consolidat in asa masura incat nimic nu o va mai putea schimba, indiferent cine va veni la conducere. Controlul este total, iar politica interna va dicta in continuare politica externa care va fi din ce in ce mai agresiva, si nimic nu-i mai poate sta in cale. Doar Putin va mai pune niste frane. Dar dupa Putin, ce va fii?
    Razboiul economic este posibil sa duca la un razboi real, dar pana acum cele doua conflagratii mondiale nu au fost declansate de mari crize economice, ci de cu totul alte motive, cel putin bizare.
    In ceea ce priveste razboiul prin intermediari, „proxy”, intre noi si unguri de exemplu, nu cred ca se va ajunge nici la declararea autonomiei Tinutului secuiesc, si nici la un razboi din cauza asta. Este o parere pesonala, dar daca vor exista confruntari intre romani si unguri, nu cred ca vor fi de mare amploare si de lunga durata.

  3. admin

    iote ca ajunsera si chinezii in Sudan: http://www.zerohedge.com/news/2014-09-09/what-country-just-deployed-troops-defend-its-oil-fields-located-distant-continent

    Which means China has no option: the country has sought diplomatically to ease tensions in the region. Beijing’s envoys were key to resolving last year’s oil export dispute between Sudan and South Sudan, which brought the two former civil war foes to the brink of war. But the outbreak of the current conflict presents Beijing with a new challenge. And with few if any private security companies operating in the area, the task of protecting China’s state-run companies—and their billions of dollars of investments—has increasingly fallen to the Chinese military. And today, to some 700 soldiers.

  4. Florin

    Mi-a placut articolul, perspectiva pare sumbra dar evenimentele in desfasurare par sa-ti dea dreptate.
    Sunt putine locurile in blogosfera unde se trag semnale de alarma,nu mai vorbesc de analistii de cacao de la TV care se intrec in a da asigurari ca Romania(membra NATO)ar fi in siguranta.
    Ce sa mai zic de pacaliciul Basescu.
    Din discutiile avute cu cei apropiati mie,am tras concluzia ca multi vor fi luati prin surprindere de evenimentele viitoare.Nu sunt din fire prapastios dar bunul simt iti spune ca lucrurile se vor inrautati.
    De aceea apreciez ca mai sunt oameni cu capul pe umeri.

    1. the taoist schmuck

      –faceti ca mine:-plecati ca profesor de engleza in asia de sud est(eventual CHINA)…LOL

  5. watcher

    Bre e buna analiza…
    Mai merge amintit ca procesul dedolarizarii continua…
    In rest de acord cu matale situatia e maro…
    Lumea s-a polarizat intre vest si restul lumii… Cei 25 de ani de Pax Americana sunt un dezastru. Politica de impunere a a unor sisteme democratice cu forta prin revolutii, sau razboaie e un esec. Lipsa colaborarii economice ascute concurenta pe orice alt plan…
    Pentru cei informati manipularile nu mai functioneaza… US si-a pierdut aura superioritatii morale din postura careia dicta. Deja face uz de forta mult prea des iar asta e un wemn de slabiciune…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.