Ce legatura e intre inchiderea Lukoil-ului si gazele rusesti?

Inchiderea recenta a rafinariei Lukoil pe motiv de evaziune nu este intamplatoare. Si nu este in nici un caz o imbunatatire a activitatii autoritatilor de control care peste noapte s-au incordat si au prins un peste asa de mare.

200 de milioane de euro nu se evazioneaza peste noapte, dintr-o data. Sa speli 200 milioane de euro ai nevoie de un intreg sistem ticalosit: de la portar pana la primar sau de ce nu … premier. Nu putem exclude ca modus vivendi-ul Lukoil-ului sa fi fost batut in cuie de mult timp si nu neaparat printr-un sistem ticalosit, ci prin cine stie ce intelegere nescrisa pastrata inca de la inceput, de la intrarea in tara la noi, intre rusi si guvernanti si transmisa din generatie in generatie de cadre care trec prin guvern.

Faptul ca autoritatile s-au gasit acum sa intre peste ei si sa ii rada, denota o coincidenta similara cu descinderile procuratorilor rusi in companiile oligarhilor care nu mai erau prieteni cu Putin.

Semnul de intrebare pe care il pun eu ar fi pe scurt: oare nu cumva scandalul Lukoil este un mic avertisment aratat Rusiei in pragul ierni ca nu cumva sa mai faca glume stupide cum a fost taierea cu 10% a fluxului de gaze? Stiu ce vor spune multi: ai nostri sunt prea prosti si prea nepasatori ca sa faca chestii de astea. Sau: ai nostri nu s-ar fi gandit la asa ceva. Sau .. altceva.

De acord, poate nu ai nostri s-au gandit, poate nu ai nostri au avut informatiile, dar poate le-au dat americanii o mana de ajutor, asa cum acum incearca si atacarea PSD-ului prin scandalul Microsoft, care se pare ca are la baza informatii venite de la FBI. Ciudat cum de americanii considera PSD-ul un pericol pentru viitorul Romaniei, dar Doamne-ajuta! sa poata faca macar ei ceva.

Revenind la rusi, o sa fac cateva estimari: cazul Lukoil nu o sa avanseze prea mult. Desi s-a anuntat inchiderea rafinariei, nu e o problema si nu din asta o sa sufere rusii cel mai mult. De altfel eu banuiam de mult ca la cat de mic au pretul Lukoil-ul si la cum au pierderi de ani de zile, ceva e putred in modelul lor de business si au alte obiective decat profitul. Eu unul refuz sa cred ca profitul la negru la genul sutelor de milioane inca se mai poate face in Romania fata a avea cumparati oameni sus pusi si destul de stabili in pozitii, indiferent de cine e la putere. Totodata mi se pare absurd sa cred ca carausi mici cara saptamanal genti cu milioane de euro inspre Rusia – altfel cum isi trag banii rusii daca profituri nu au? Deci estimarea mea este ca s-a intamplat doar o avertizare si acum urmeaza sa vedem miscarea rusilor.

Nu stiu daca sa ma bucur sau sa ma ingrijorez ca ai nostri intra in jocuri subterane de genul asta. Mai ales daca de pe seama jocurilor astora pretul pe care il platesc eu la pompa ramane acelasi.

M-as bucura ca toata perspectiva mea sa fie gresita si in spatele lucrurilor sa se afle simplul adevar ca niste oameni pe undeva isi fac treaba: poate unii prin servicii, poate unii pe la finante etc si ca faptul ca patronii sunt rusi nu are nici o legatura cu investigatia. Daca este asa, vom auzi probabil si de alte mari cazuri de evaziune pentru ca firmele care nu fac profit de ani de zile si care teoretic nu ar rezista si nu ar avea motiv sa mai functioneze sunt cu duiumul si se pot gasi usor pe site-ul Ministerului de Finante sau pe site-uri similare, gen firme.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.