De ce se agită Orban?

Încep prin a mărturisi că văd în Orban cel mai mare lider european. Cu cât trece timpul, cu atât imaginea asta se conturează mai bine.

Orban nu este un simplu contrarian. E suficient ce a făcut Orban declarând că nu se alătură ajutorului militar dat Ucrainei de către NATO şi că trupe ale Ungariei nu vor participa la operaţiuni împotriva Rusiei. Nu doar că armata Ungariei nu va participa la aceste operaţiuni, ÎN PLUS, trupe NATO NU AU VOIE SĂ TRAVERSEZE teritoriul Ungariei în operaţiuni militare.

Evenimentul în care s-a clarificat asta a fost vizita directorului NATO la Budapesta unde au bătut palma că Ungaria nu face nimic împotriva Rusiei.

Deci pentru asta, Orban putea să stea cuminte în banca sa şi să încaseze gazul ieftin rusesc pe care îl încasează în continuare, pe lângă fondurile europene care nu au fost tăiate în ciuda măcăniturilor din presa oficială de la Bucureşti.

Dar Orban nu stă cuminte ci aleargă ba la Zelensky, ba la Putin ca să încerce negocieri. Apoi dă interviuri, trage semnale, declară că războiul va fi din ce în ce mai nasol, ceea ce este un adevăr pe care militarii nu mai contenesc să îl susţină, inclusiv militarii NATO. Care sunt însă cenzuraţi de către presa oficială care pompează în continuare pe narativul că Rusia e slabă, Rusia încetineşte, Ucraina trebuie doar să o ajutăm puţin mai mult ca să întoarcă soarta războiului.

Îmi este greu deocamdată să descifrez dacă Orban caută scandal doar pentru că asta e caracterul lui sau pentru că chiar vrea să spună adevărul şi să facă bine pentru poporul său şi pentru toată Europa.

Ultimul scandal cu Polonia e pe seama că Orban i-a acuzat de ipocrizie deoarece încă fac afaceri cu ruşii prin intermediari. Nu a spus însă care intermediari. Bănuiala mea este că Ungaria primeşte gaz de la ruşi şi distribuie apoi la toţi şmecherii din UE mai puţin la fraierii de pe meleaguri mioritice. Evident că polonezii au sărit ca arşi şi cer ca Ungaria să iese din UE şi NATO şi să se ducă în CSI.

Guralivitatea polonezilor a atins noi cote de penibil şi se pare că butoiul de pulbere al balcanilor se încinge din ce în ce mai mult. Nu m-ar mira ca înainte să facă ceva împotriva ruşilor sau belaruşilor, polonezii să facă vreo mişcare împotriva ungurilor care sărmanii nici măcar nu prea au armată.

Dar lipsa de armată şi poziţionarea geografică periculoasă a ungurilor este compensată printr-o politică externă genială şi diplomaţie de 10 ori peste a noastră. Când va câştiga Trump şi va face vizita la Budapesta, criticii tembeli ai lui Orban de pe meleaguri mioritice vor tăcea mâlc şi vor măcăni în reluare aceleaşi mantre penibile pe care le rumegă acum. Din păcate, pe lângă vuvuzela idioată care se numeşte presa oficială, diplomaţia românească este la fel de penibilă şi total defazată de realităţile geopolitice.

5 thoughts on “De ce se agită Orban?”

  1. Este diferenta majora intre Orban, clasa politica maghiara si lingaii mioritici.
    https://inpolitics.ro/ce-n-ar-indrazni-nici-in-vis-vreun-lider-roman-adevarurile-incomode-spuse-de-orban-la-tusnad_1832549114.html
    https://inpolitics.ro/mesajele-lui-orban-sua-cade-ue-e-condusa-de-iresponsabili-china-se-ridica-rusia-sta-bine_1856017026.html

    .
    Nu-l uita pe Vucici al sarbilor.

    All signs point to a major war: Serbia’s President Vucic on the gloomy present
    https://www.youtube.com/watch?v=AZIDLlqh-Oc

    Exclusive With Serbian President Aleksandar Vučić
    https://www.youtube.com/watch?v=1NZzyCck3A0

    .
    Dupa cum am mai spus si alte dati, daca ai ceva bani in plus si vrei sa-i investesti intelept in siguranta ta, este recomandat sa-ti cumperi o locuinta undeva in strainatate prin tari mai izolate de posibilele conflicte, dar care sa aibe si taxe relativ mici, birocratie mai mica, socialism redus si oarecare oportunitati economice. Cele mai bune in opinia mea sunt:
    – Irlanda: mai scumpa, mai capitalista, cu birocratie mai redusa si cu mai multe oportunitati economice si de dezvoltare
    – Portugalia: mai ieftina, mai socialista, cu birocratie mai mare si cu mai putine oportunitati economice si de dezvoltare
    Ambele sunt la fel de retrase si izolate. Depinde de buget si de preferinte. Prefer Irlanda.

    Daca vrei aproape de Romania ai Bulgaria, Ungaria, Serbia si chiar Muntenegru care pare ceva mai capitalista si mai deschisa decat Serbia si care are taxe la jumatate. Bulgaria si Ungaria sunt mai bune pentru afaceri, fie in UE fie pe piata romaneasca, iar Serbia este mai slaba pe partea de afaceri si de birocratie, dar are avantajul ca nu este in UE si in NATO, fapt care in anumite conditii poate oferi un avantaj major.

    De aproape 20 de ani romanii cumpara locuinte in Ungaria desi sunt luati in ras, injurati si batjocoriti de tot felul de prosti elitisti si de tot felul de “nationalisti” care ii fac “tradatori de tara”.

    DE CE am CUMPARAT o CASA in UNGARIA?
    https://youtu.be/ZtmcznMfGSQ

    De ce își cumpără românii case în Ungaria
    https://youtu.be/dNFH4r6vR9o

    Am ajuns la PETRECEREA românilor din MAKO, Ungaria
    https://youtu.be/fIB4DJFpCYA

    Casa de vânzare din Ungaria care ma dat pe spate! Tu te-ai muta într-o astfel de casă?
    https://youtu.be/rn0PQg-8IzM

    Casuta mea din Ungaria
    https://youtu.be/BPzBEZzz6xs

    .
    Nici in Serbia nu este rau sa detii o locuinta. Din punct de vedere administrativ si organizational sarbii sunt mult peste romani din toate punctele de vedere. Asa au fost tot timpul inclusiv pe vremea Yugoslaviei comuniste.

    AM FOST PE AMBELE PARTI ALE DUNARII: RIVIERA SARBEASCA VS CAZANELE DUNARII!
    https://youtu.be/9ssEQl-avy4

    https://youtube.com/playlist?list=PL6FpI7dbLun9DJZnRQt87w9GaB-qRT6K2

    .
    Si sa nu uitam un lucru extrem de important daca vrei casa.
    In mod sigur in Ungaria sau in Serbia nu vei avea problemele astea pe care vasta majoritate a oamenilor refuza sa le ia in seama la achizitia unei case in mediul rural.
    https://strictsecret.ro/ursuletul-arthur-are-in-romania-7000-de-fratiori-care-au-ucis-si-mutilat-sute-de-romani-si-sute-de-mii-de-animale-cealalta-parte-de-adevar-pe-care-ong-urile-rezist-nu-v-o-spun/
    https://arhiblog.ro/realitatea-ursilor-in-mediul-rural/

    Reply
      • Cred că Serbia o ţin intenţionat afară din UE deoarece nu există norme de poluare şi toate gunoaiele şi destrăbălarea industrială o fac vesticii pe teritoriul Franţei. Oricum nici în România, la Ford de exemplu nu au stres că poluează aerul şi te intoxici dacă treci pe lângă vopsitorie, dar în Serbia chiar pot să scape mult mai uşor de toate problemele. Şi Serbia şi Bosnia Herţegovina

        Reply
      • 1. Probabil ca Serbia este tinuta afara din UE pentru ca este considerata parte agresoare din razboi, dar daca as fi sarb, tinand cont ca tari cacareaza ca Olanda au bombardat Serbia cu bombe imbunatatite cu fosfor si cu uraniu si vazand haosul, coruptia si prostia de astazi din UE, in nici un caz nu as vrea sa intru intr-o astfel de organizatie. Ba mai mult, in ultimii 20 de ani as fi ridicat economia si m-as fi pregatit intens de razboi, pentru a-i mui pe kosovari, pe albanezi si pe bosniaci si pentru a le plati cu dobanda restanta olandezilor. Aliat cu rusii bineinteles. Nu este imposibil. Sunt natiuni ca Singapore care in 20-30 de ani, dintr-o mlastina imputita s-au transformat intr-o super putere economica si capitalista, o nati8ne cu cateva milioane de oameni care are astazi peste 300.000 ne milionari locali.

        2. Nu inteleg ce treaba au ce fac vesticii si francezii in Franta cu sarbii si cu Serbia. Chiar daca Serbia nu este in UE stiu ca au norme de poluare si ecologice foarte bine puse la punct, pantru simplul motiv ca au fost bombardati cu fosfor si cu uraniu si au destule locatii afectate si inca nelocuibile. Este putin probabil ca le vor permite vesticilor sa-si faca de caap si sa produca noi dezastre ecologice.
        Bosnia si Kosovo sunt niste gunoie de tari infestate de idioti, de mafii si de teroristi. Tine cont ca in trimiterea de voluntari ISIS, Bosnia se bate cu Azerbaigianul pentru primul loc. Bosniaci get beget, albi, dar musulmani, s-au inrolat cu miile in armata ISIS de bunavoie si nesiliti de nimeni. Ba chiar mai mult decat atat, atat in Bosnia cat si in Kosovo tot felul de arabi, inclusiv salafisti sauduti au cumparat masiv diverse teritorii si chiar sate intregi, au relocat populatii si au tabere de antrenement pentru teroristi islamici. Mai devreme sau mai tarziu va fi din nou razboi pe acolo.
        Tot ce au de facut americanii si UE/NATO este sa si-o fure prin Ukraina si prin Israel si sarbii ii vor incaleca rapid pe kosovari, pe albanezi si pe bosniaci si in mod sigur, de data asta vor primi ajutor consistent de la rusi.

        https://www.youtube.com/watch?v=PsmJWUXgqUY

        3. Nu uita ca de curand Xi Jinping a vizitat Ungaria si Serbia. In Ungaria companii chinezesti ca BYD si MG vor deschide fabrici si centre logistice, iar in Serbia pentru inceput Stellantis va produce pentru branduri chinezesti. Ungaria si Serbia oricum vor deveni hub-uri de productie, import si export in UE pentru firmele si brandurile chinezesti. Italia a avut sansa asta si a ratat-o. Astept sa vad cine va umple golul lasat de porurile italienilor.

        https://www.politico.eu/article/china-belt-and-road-italy-trade/
        https://www.cfr.org/blog/why-italy-withdrawing-chinas-belt-and-road-initiative

        Reply
        • şi eu miros că ambele blocuri au nevoie de ţări buffer care să fie în afara reglementărilor dar să permită schimbul şi comerţul în perioade de criză cum e asta; Turcia a fost acum poarta de intrare a minereului de fier rusesc în UE din acelaşi motiv, nu au primit-o, tocmai pentru a o folosi ca port de intrare şi ieşire mărfuri interzise; cred că asta dacă e programat, e un minim de geopolitică a UE, un minim de opoziţie la SUA

          în cele din urmă însă primează poziţia, iar Serbia are poziţie geografică mult mai bună că a noastră, de asta se investeşte acolo, sunt mai aproape de UE şi sunt cea mai aproape ţară unde nu există reglementările tembele UE; chinezii nu ştiu dacă mai investesc în fabrici auto că deja au supraproducţie de electrice şi sunt la cuţite cu UE, perspectivele fiind negative

          de asemenea, criza …

          Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.