Rusul care baga spaima in americani

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:4 mins read

Se numeste Dmitry Orlov, este inginer, s-a nascut in Rusia in 1962, a emigrat in SUA la 12 ani si a revenit periodic in Rusia in perioada de sfarsit a URSS-ului. Inca din anii 2005-2006 scrie articole in care compara inevitabilul colaps al SUA cu cel al URSS-ului pe baza urmatoarelor argumente: - scaderea drastica a productiei de petrol (peak-oil) [1] care va duce la explozia pretului combustibililor si prin urmare prabusirea nivelului de trai; - deficitul balantei externe: cresterea invers proportionala a importurilor…

Continue ReadingRusul care baga spaima in americani

Disoluţia societăţii (2): sărăcirea statului

  • Post comments:1 Comment
  • Reading time:10 mins read

Inainte de a trata problema saracirii statului, trebuie sa mentionam, ca, asemenea unei familii, un stat are cheltuieli si venituri, membri si bunuri, precum si datorii (bani de dat) sau imprumuturi (bani de luat). Ca si familiile, si statele au diverse avantaje: Rusia are resurse natuarale multe, China are populatie multa care munceste pe bani putini, Arabia Saudita are petrol, Germania are platitori cinstiti si foarte bogati, firme care produc marfuri multe si bune si care se vand la preturi mari in toata lumea,…

Continue ReadingDisoluţia societăţii (2): sărăcirea statului

De ce pică maşinile de făcut bani?

  • Post comments:4 Comments
  • Reading time:6 mins read

Multa lume s-a mirat cand Hidroelectrica a intrat in insolventa si s-a intrebat cum se poate asa ceva, ca un monopol care produce curent din apa, deci nu consuma nimic, in afara de mentenanta echipamentelor (caci sa fim seriosi, investitii nu cred sa se fi facut ceva) si plata catorva paznici care sa monitorizeze echipamentele si sa se uite pe contoare nu avea. Ieri citesc cum ca si Loteria Nationala ar putea intra in insolventa - un alt mare gigant care de data asta…

Continue ReadingDe ce pică maşinile de făcut bani?

Este Hidroelectrica lebăda neagră a disoluţiei României?

  • Post comments:2 Comments
  • Reading time:8 mins read

Termeni: lebădă neagră:  metafora care incapsuleaza un eveniment surpriza (pentru observator) si care are un impact major (mai mult aici) băieţi deştepţi: un individ cumpără (pompos spus „se obligă să asigure desfacere”) de la Hidroelectrica energia electrică la jumătate de preț după care o vinde pe piața liberă. Cum naiba să nu ai desfacere atunci când poți face, la nivel teoretic, discounturi de 50% din preț pentru o marfă al cărei preț e oarecum uniform la nivelul Uniunii Europene? Pentru cei care nu știu cum decurge suveica…

Continue ReadingEste Hidroelectrica lebăda neagră a disoluţiei României?

Disolutia societatii (1): introducere

  • Post comments:2 Comments
  • Reading time:9 mins read

Aveam de gand sa pornesc un nou serial despre disolutia societatii, asa cum o vad eu desfasurandu-se la nivel global, tocmai pentru a-mi proba parerile si pentru a incerca sa conturez cateva perpective despre ce ne poate rezerva viitorul noua, romanilor, pentru ca la nivel global si in special in lumea vestica este destul de clar ca vantul inghetului abia a inceput sa bata. De la gand la fapta, a inceput deja o noua revolutie la Bucuresti, asa ca probabil nu voi fi foarte…

Continue ReadingDisolutia societatii (1): introducere

America: încă un pas către junk

  • Post comments:5 Comments
  • Reading time:2 mins read

Standard & Poors a micsorat outlook-ul asupra datoriei SUA de la "stabil" la "negativ". Nu au avut inca curajul sa schimbe ratingul - care a ramas la AAA - ci doar outlook-ul. Nu prea stiu eu exact ce inseamna outlook-ul si ce importanta are. Nu pun baza prea mult nici pe S&P - la urma urmei ei sunt aia de dadeau ratinguri mari creditelor junk pe care bancile americane le vindeau fondurilor de pensii si investitorilor ignoranti. Dar s-a intamplat ceva cu miscarea asta,…

Continue ReadingAmerica: încă un pas către junk