Revolta băncilor este doar prima etapă

  • Post comments:2 Comments
  • Reading time:5 mins read

Oare care lege din istoricul recent a avut efecte nasoale încă înainte să fie adoptată? Eu unul nu îmi aduc aminte. Personal, mărirea avansului, mi se pare însă un efect pervers pozitiv. Orice contracţie a creditului din orice motiv nu poate fi decât bună, în ideea că ne va feri de crash-ul viitor. După cum spunea şi Jim Rikards cu privire la Rusia, una e să cazi de la etajul 30 (cum ar fi SUA) şi alta e să cazi de la etajul 5 (cum ar…

Continue ReadingRevolta băncilor este doar prima etapă

Vine primăvara: cresc preţurile la imobiliare

  • Post comments:1 Comment
  • Reading time:6 mins read

Deşi pe piaţa creditelor se anunţă iarna, pe piaţa imobiliară vine primăvara şi preţurile cresc. Cresc mai bine zis, preţurile la cerere, căci preţurile reale (la vânzare) nu putem ştii cum evoluează deoarece nu exista un indice real care să măsoare şi să ne indice cum stăm. Ca o mică paranteză: menţionam într-un articol trecut că România este o ţară bananieră şi pentru că nu are o lege a falimentului personal. Tot un indicator la nivelului subdezvoltării infrastructurii este şi lipsa unui indice al imobiliarelor. Nu…

Continue ReadingVine primăvara: cresc preţurile la imobiliare

Legea darii in plata: ce spune directorul BRD

  • Post comments:7 Comments
  • Reading time:5 mins read

Philippe Lhotte, CEO al BRD a tinut o conferinta de presa. Franturi din ce a spus, am spicuit din Bursa. Ma voi opri doar la cateva paragrafe: Şeful BRD consideră că o astfel de lege ar fi posibilă în condiţiile în care ar viza doar contractele viitoare şi ar fi destinată numai cazurilor sociale, pentru cei cu un singur imobil (în care locuiesc), cu o valoare de maxim 100.000 de euro, clientul beneficiind o singură dată de darea în plată. Dupa cum stim, legea era…

Continue ReadingLegea darii in plata: ce spune directorul BRD

Din sucelile legii darii in plata

  • Post comments:3 Comments
  • Reading time:8 mins read

Cand statul incearca sa intervina in piata si reglementeaza din ce in ce mai mult, sucelile nu sunt greu de observat iar cand vine prapadul, chiar si ulterior este greu de analizat care au fost cauzele initiale. De exemplu in SUA, consensul intre marii economisti cu privire la cauzele crizei financiare inceputa in 2008 sunt ca Fed-ul a micsorat atat de mult dobanda de referinta incat a inundat piata cu bani si astfel a stimulat creditarea. Ce a urmat a fost doar tavalugul: bancile…

Continue ReadingDin sucelile legii darii in plata

Legea darii in plata – primele efecte

  • Post comments:11 Comments
  • Reading time:2 mins read

Despre "legea darii in plata" am mai tratat aici. A aparut deja primul efect in piata, desi legea nici nu a fost adoptata inca: conform Digi24, Banca Raiffeisen a marit deja avansul solicitat. Dupa cum am mai subliniat in cele cateva articole trecute si in comentarii, aceasta lege va aduce urmatoarele efecte: racirea creditarii cresterea drastica a dobanzilor si a avansurilor scaderea drastica a preturilor in imobiliare - probabil bancile vor incepe in sfarsit sa isi dezvolte divizii de imobiliare si sa intre pe piata sa arunce niste "bombe"…

Continue ReadingLegea darii in plata – primele efecte