De ce a ramas Romania in urma …

In toate clasamentele europene, la toti parametrii economici, sociali, la democratie, la bunastare etc, Romania se lupta inca din 1989 cu Bulgaria. Multi ne-am obisnuit asa si ni se pare normal. Nici nu credem ca s-ar putea altfel, nici nu ne imaginam ca in loc de Bulgaria ne-am putea compara cu Polonia. Ni s-a bagat in cap ca de vina a fost Ceausescu, ca la noi comunismul a fost mai rau … mai cumplit, mai dezastruos etc. Nici nu ne cade prin cap ca poate o parte din vina asta o are Iliescu si partidul.

Desi avem resurse cu mult peste Bulgaria, desi avem populatie mai multa, prin urmare forta de munca mai multa, mai puternica, specialisti mai multi, oameni cu experienta mult mai mare, desi avem resurse incomparabil mai multe decat Bulgaria, nu am reusit inca sa depasim Bulgaria – etalonul performantei noastre – de 26 de ani.

Populatia care locuieste acum in teritoriul Romaniei nu are memorie pe termen lung, nu gandesc „macro” si nici nu inteleg cauzele raului: neo-comunismul cu blana democratica perpetuat de Ion Iliescu, FSN si toate cate s-au desprins din FSN.

Din FSN nu s-a desprins doar partide (PSD, PDL, UNPR etc). In primul rand, din FSN s-a nascut o mentalitate si o cultura. Mentalitatea turmei, mentalitatea partidului care ne da salarii mari la bugetari, pensii la pensionari, posturi si favoruri la clientela.

Plaga clientelismului si a depentendei de calau (sindromul stockholm) in ciuda unor idei preconcepute ca sunt o mostenire, reprezinta de fapt inventii si consecinte ale unui sistem nou, al carui creator a fost Ion Iliescu. Imi amintesc la fiecare alegeri o intamplare povestita de Ion Cristoiu cu ani in urma, in vremurile in care Iliescu inca mai candida. Cristoiu vorbea cu mama lui si o intreba de ce voteaza pe Iliescu daca e nemultumita de cat are pensia. Erau vremuri cand oricat de mult ar fi dorit Iliescu, pensiile nu se putea mari fara numar, in fiecare an electoral, ca in prezent: FMI-ul si creditorii erau mai atenti pe-atunci cu deficitele si imbalantele macroeconomice ale Romaniei. Asadar, Cristoiu isi intreaba mama: „Cu cine votezi, mama?”. Ea raspunde: „Cu Iliescu”. „Pai de ce, tot cu Iliescu, daca nu esti multumita?”. „Maica, eu stiu ca tot raul vine de la Iliescu, da’ tot cu el votez!”.

Pare un dialog al absurdului, pare o poveste anormala, o inventie jurnalistica, un banc negru. Insa nu este deloc asa. Acest rasupns este o explicatie a starii de captivitate in care se afla majoritatea romanilor si a imposibilitatii de a spera la o schimbare si de a incerca cea mai mica schimbare.

Spun stare de captivitate, de ce? Daca facem o segmentare a categoriilor sociale ale romanilor, ce putem gasi?

Mare parte ar fi pensionarii, mai ales dintre cei care merg la vot. Cat de responsabil social sa fii, cat de plin de jertfa si daruire sa fii ca sa nu votezi, ca pensionar, cu cei care iti promit marirea pensiilor? Si mai ales, cat de nemultumitor sa fii sa nu votezi cu cei care ti-au marit pensia? Ce asteptari sa avem de la pensionari, cand acesti oameni si-au trait viata intr-un regim in care compromisul si supunerea fata de „tatic” si fata de „partid” erau regulile de supravietuire. Cea mai mica miscare in front te putea costa nu doar cariera, bunastarea, dar si libertatea. In plus, pensionarii chiar daca ar intelege inflatia si dezechilibrul sistemului de pensii, chiar daca ar intelege piramida demografica si cancerul din sistemul de contributii la pensii, ar avea nevoie de multa integritate si jertfa sa nu voteze cu PSD-ul.

Bugetarii sunt o a doua mare felie de codependenti care traiesc din victoriile electorale ale PSD-ului. Indiferent de cat de bun ai fi in ziua de azi, indiferent de cat de muncitor, inteligent, priceput, cinstit, specialist ai fi, daca te-ai nimerit in sistemul bugetar nu ai alternative. Gandul unui loc de munca, curajul de a incerca si in alta parte sunt cosmaruri si pentru muncitorii din mediul privat, daramite pentru bugetari.

Sistemul privat avand in spate nenumaratele probleme, lipsa capitalului autohton, supra-impozitarea, supra-taxarea, pietele distorsionate, lipsa infrastructurii, puterea de cumparare, birocratia, dar mai ales concurand cu alte tari pentru forta de munca calificata (cei mai buni in orice domeniu, pot mereu sa fuga in afara), cu greu poate face fata la cresterea salariilor din sistemul bugetar.

Diferenta intre salariul mediu din sistemul bugetar si sistemul privat spune totul. In plus, nu doar diferenta la salarii este o problema. Volmul de munca, asteptarile si nesiguranta sunt exponential mai mari in sistemul privat decat in sistemul bugetar. Daca la patron, orice gresala te poate lasa fara loc de munca, in sistemul bugetar singurul lucru rau care iti poate periclita pozitia este sa faci glume pe seama partidului sau sa nu „ai spatele acoperit”. Prin „spate acoperit” nu e nevoie sa detaliez ce se intelege. De la o ruda bine pusa, de la un prieten care te informeaza in caz ca te sapa cineva, pana la „un tovaras” care isi aduce aminte ca ai facut si tu ceva pentru partid si ca poti aduce si tu acolo 3-4 voturi, totul conteaza. A cere bugetarilor sa aiba moralitate si sa nu voteze un partid care le mareste salariile chiar daca e plin de corupti, imorali si demagogi si chiar daca in afara de marit salarii altceva nu e capabil, de asemenea pune probleme mari, pentru ca cere de la ei spirit de jertfa si integritate morala. Multa integritate … Dar nu doar familiile de bugetari voteaza in unanimitate cu partidul unic. Si in familiile „mixte” in care unul e la buget si altul la privat sau somer, speranta ca daca ies „ai nostri” si celalalt va primi si el un post pe undeva pe la primarie sau pe la vreo regie face ca certurile politice sa fie excluse din familiile „mixte”.

Si cum pensionarii sunt pe moarte si din ce in ce mai putini din cauza sistemului de sanatate distrus, clasa bugetara a fost mere sub lupa partidului atat prin marirea numarului cat mai ales prin marirea salariilor [1]. Pe langa clasa bugetara ar mai fi privatii care sunt semi-privati pentru ca daca nu castiga partidul pierd toate contractele si activitatea lor capitalista ar tinde la zero. Nu va mai plictisesc insa cu acest segment si nici cu altele.

Adunate impreuna, cele 5,3 milioane de pensionari cu cei 1,2 de milioane de bugetari ar insemna cam 6,5 din cei 18 de milioane de romani cu drept de vot. Care sa fie totusi problema?

Evident, raspunsul este mult mai complex. In primul rand problema sunt cei care nu voteaza, prin ignoranta si nepasarea lor, fac ca o minoritate sa decida prezentul si viitorul tarii. „Uriasul tacut” are o putere extraordinara si a dovedit-o la votarea lui Klaus cand in ciuda mobilizarii rosilor, cateva zile de nemultumire care i-a aprins pofta de vot au facut sa schimbe lucrurile dramatic.

Problema celor neimplicati in vot este insa istoricul si nepasarea. In general, cei care gandesc independent si sunt interesati de propria bunastare (cum este tanarul din interviu) sunt atat de focusati pe interesul propriu inca nu doar ca nu prea le pasa de ce se intampla la nivel social si cu atat mai putin la nivelul principiilor si al moralitatii din clasa politica. Nu doar dezgustul si lipsa sperantelor ar fi specifice cat mai ales individualismul: o boala mult mai complexa si care este suprascrisa problemelor sociale specifice politicii si vietii sociale. Apartenenta la UE, prospectul emigrarii pentru cei tineri in locuri unde lucrurile sunt deja aranjate si societatea este mult mai reglata ca la noi, unde nu mai e nevoie sa iti bati capul analizand partide, programe, idei, candidati sunt un alt motiv pentru care presiunea pe calitatea clasei politice este minima. Si aici situatia este din ce in ce mai rea: fiecare alegere, taie si mai mult din speranta unei schimbari, cei care rezista pe baricade mergand la vot sunt din ce in ce mai putin motivati si pentru muti, sunt puse in balanta chiar cele 15 minute cat sunt necesare unui drum pana la sectia de votare, cu utilitatea gestului lor. Doar „accidente” care sa starneasca reactii negative pot schimba lucrurile, ceea ce este tragic: niciodata o casa nu se construieste din accident. Nimeni nu a facut o mare lucrare, „din accident”.

Putem deci spune ca paradoxal apartenenta la UE nu este un „factor protector” pentru democratie si progres, ba din contra. Cata vreme, oricine vrea poate sa plece in afara sa-si cladeasca fara mari batai de cap nu viitor mai bun, atentia si interesul in crearea unei societati altfel „acasa” sunt minime. Si este firesc. Sa presupunem ca e sambata dupa-amiaza, ai avut o saptamana grea la munca, casa iti e vraiste, ar fi o gramada de treaba de facut (dat cu aspiratorul, sters geamurile, spalat vase, rufe, reparatii etc). Intre a sta a casa si a merge in mall unde totul este curat, stralucitor, o muzica vesela iti alinta urechile si marfuri noi, curate, frumos impachetate te asteapta pe rafturile decorate ademenitor, tu ce-ai alege? E greu de ales?

Tot asa este si poporul roman: dupa comunismul si neocomunismul din tranzitie, dupa nenumarate incercari de a scoate capul din mizerie, cei care pot si cei care indraznesc, fug, pleaca „de acasa”, aleg sa mearga in locuri mai curate si mai stralucitoare chiar daca pline cu straini nu cu membrii familiei. Eu asta cred, ca suntem inca dupa Bulgari pentru ca cei cere putem nu avem dorinta sa ne facem curatenie in tara noastra si fie fugim, fie ne facem curatenie doar „intr-un colt”, ne retragem in „camera noastra” si nu ne pasa de restul. Ba chiar, nici nu mai credem ca se poate ceva, apartamentul nostru a fost invadat de drogati, vesela facuta praf, scaunele rupte, perdelele trase pe jos, peretii mazgaliti cu grafiti, frigiderul golit … O sa fie greu sa facem curat, pare mai usor sa ne mutam cu totul …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Numarul angajatilor bugetari este in crestere. Salariile si siguranta locului de munca fac ca joburile de la stat sa fie mai atractive decat cele din privat

This Post Has 4 Comments

  1. JE

    „la alegerea lui Klaus, s-a dovedit ca…”

    Nu a fost nici o alegere. A fost o lovitura de stat si ne-am ales cu un Guvernator. Nu este prima data. Nu uita ca la un monent dat Vadim castigase alegerile, si „la numaratoare” ne-am ales cu Guvernator, apoi Geoana a castigat alegerile si „la numaratoare” ne-am ales cu Guvernator, apoi Basescu a fost demis la refrendum si la numaratoare, dar CCR ne-a procopsit cu un Guvernator, apoi Ponta a castigat alegerile si „la numaratoare” ne-am ales cu Guvernator, apoi apare un scenariu de tip „steag fals” si ne alegem cu un Sub-Guvernator Tehnocrat!
    Din punctul meu de vedere totul este clar si evident, iar votul este pierdere de timp. Sustin 100% ceea ce este descris foarte clar aici:
    – Ce reprezinta Votul ?
    https://nuvotati.wordpress.com/2012/05/03/ce-reprezinta-votul/

    Stii ca astia voteaza si sunt majoritari? Toata tara e plina de ei, inclusiv orasele!
    Ia urmareste cu atentie:
    – În premieră – Sezonul IX – 22.03.2015 – Viață ca vacanța
    https://www.youtube.com/watch?v=FS-IYNV27uU

    Singura solutie reala de schimbare este inlocuirea sistemului actual cu DEMOCRATIA DIRECTA SI PARTICIPATIVA, macar ca la elvetieni.
    Si da, dreptul la vot NU TREBUIE SA FIE PENTRU TOTI! Imbecilii, pensionarii si parazitii sociali nu trebuie sa aibe drept de vot si decizie. Daca muncesti si platesti taxe, votezi, daca esti lepra sau te „odihnesti” la telenovele NU VOTEZI. Daca esti pensionar si traiesti din pensie NU VOTEZI, daca esti pensionar si ai si alte venituri din alte activitati economice (de ex ferma, atelier, servicii, etc) votezi. Somerii si toti parazitii si „subventionatii” NU VOTEAZA. De ce? pai nu e clar ca vor vota cu cine le mai da 5-10% in plus la „ceva”? Uitati-va ce au facut grecii de mai multe decenii si la ultimele alegeri cu Syriza. Nu numai la noi pensionarii si imbecilii distrug o tara!

    Diaspora nu traieste, munceste si NU PLATESTE TAXE IN ROMANIA, asa ca nu are drept de vot si NU VOTEAZA! Astfel de reguli sunt si in tari civilizate ca de ex UK. Doar britanicii care treiesc, muncesc si platesc taxe in UK au drpt de vot! Esti expat sau migrant si ai plecat din tara? Atunci nu pupi drept vot si Adios Muciacios!
    Adica cum sa decida Nea Caisa care traieste si munceste in Spania sa zicem, cine trebuie sa castige si sa conduca Romania? Daca ii pasa si vrea sa decida, sa vina in Romania, sa munceasca si sa-si palteasca impozitele in tara, cu alte cuvinte sa-si CASTIGE DREPTUL LA VOT! Ai observat sa de ceva timp alegerile „se castiga” in urma „numaratorii” voturilor diasporei? Tocmai ai aflat de ce niste oameni care traiesc si muncesc de multi ani in alta tara au dreptul sa decida in Romania si PENTRU TIME! Felul in care Ciolanis a fost ales Guvernator iti spune ceva? Diaspora si „tinerii frumosi care si-au luat tara inapoi”! Ha! Ha! Ha!

    Un bun inceput este aici:
    – Constitutia Meritocrata
    http://meritocratia.ro/constitutia-meritocrata/

    „ce s-a intamplat acum cred ca doar in 1996 cu Constantinescu a mai fost, mobilizarea tinerilor la vot”

    In 1996, s-a votat in mod real si cu multa ura impotriva lui Iliescu si PCR-FSN. Problema este ca dupa mandatul catastrofal al lui Constantinescu si al Comventiei, oamenii si mai ales tinerii de atunci au inteles ce ce intampla de fapt si anume: nu conteaza pe cine votezi, pentru ca oricum va face ce are de facut si de implementat „agenda” de afara.
    Ultima zvacnire a fost incercarea cu nationalismul lui Vadim si PRM, dar cei cu neuroni functionali, au realizat cum de fapt au fost „pierdute” alegerile. Si atunci, de ce sa te mai obosesti sa mergi la vot? E pierdere de timp, pentru ca de castigat va castiga „cine trebuie” si de facut va face ce dicteaza altii din afara. Uite-te la idiotul de Ciolanis care vrea sa ne bage in razboi cu Rusia si la idiotul de Cocolos care ne va baga pe gat inca un nou imprumut la FMI!

    Cat despre „mobilizarea tinerilor” la ultimile alegeri iti recomand sa citesti:
    – Psihologia multimilor, Gustave Le Bon
    http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/psihologia-multimilor-97192.html

    – Gustave Le Bon: Crowd Psychology
    https://www.youtube.com/watch?v=pOfsWTDhdNU

    – Propaganda, Edward Bernays
    http://gandeste.shopmania.biz/cumpara/propaganda-edward-bernays-7718911

    – Edward Bernays, Father of Modern Propaganda
    https://www.youtube.com/watch?v=E9TDjKo5B4k

    – Propaganda (1928)
    http://www.historyisaweapon.com/defcon1/bernprop.html

    „cei care ar trebui sa aiba experienta manipularilor si a minciunilor se lasa manipulati si mintiti pentru un mizilic de 10 lei la pensie sau 100 de lei la salariu”

    Astia sunt cel mai usor de manipulat. Majoritatrea sunt analfabeti (totali) si analfabeti functionali. Nu e nici o diferenta intre ei si minerii de la mineriada. Maimute vorbitoare care vor sa dea cu ramga in oameni nevinovati, mai ales studenti, ingineri si alti profesionisti pe care au ei o ura viscerala. Nu le-a bagat comunismul in cap ca muncitorul este „valoros” si face si drege, pe cand inginerul e un prost care nu stie nimic si daca n-ar fi muncitorul… totul se duce de rapa!

    Ei bine, tara este condusa de muncitori (fosti) comunisti si prin vot si prin reprezentanti adusi de la coada vacii si de pe camp. Sti cum se spune: poti scoate taranul de pe camp, dar nu poti scoate campul din taran. Nici o civilizatie nu a fost construita de tarani, ci de elite de tot felul. Romania a fost facuta de pasoptisti cu studii universitare la Viena, nu de Badea Cartan, Mos Ion Roata sau Penes Curcanul.
    Lasati de capul lor, muncitorii pot decat sa distruga, nu sa construiasca, iar taranul nu poate decat sa mulga vaca si nimic mai mult. Dupa ce bolsevicii au distrus intelectualiatatea dupa lovitura de stat din 1946 si dupa ce urmasii bolsevicilor distrug intelectualiatatea dupa lovitura de stat din 1989, ce te astepti sa se intample? Se vede cu ochiul liber: totul se degradeaza si destrama in jur, iar hotia si marlanismul muncitorilor si taranilor sunt la cote halucinante.

    Astia sunt nimic mai mult decat ceea ce se numeste „IDIOTI UTILI”, nimic mai mult secat masa de manevra si carne de tun. Asa au fost tot timpul!
    Apropo, ma bucur ca idiotul va avea „destinul calului”! Cu cat va fi inlocuit de tractor mai repede, cu atat mai bine!

    Uite cateva carti cu „predictii” care se intampla deja si se vor accentua din ce in ce mai mult:
    – The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology
    https://www.amazon.com/dp/0143037889

    – Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology
    https://www.amazon.com/dp/0385199732

    „orice tanar crede ca e mai educat si poti tu sa le dovedesti ca nu?”

    Nu eu sau tu trebuie sa le dovedim nimic. Le va dovedi realitatea. Multi dintre ei cu diplome universitare se vor considera chiar norocosi daca vor ajunge sa impachteze sau sa aranjeze in rafturi alimente la supermarket pe slariul minim pe economie!

    Poti sa crezi ca intr-o tara profund corupta si cu institutii pline de analfabeti sunt oameni care se duc la o facultate de genul SNSPA? Pierzi 3-5 ani de zile pentru ce? Pentru a ti se oferi privilegiul de a-i face si duce cafeaua unui tigan analfabet si hot ca Vanghelie? Asta daca esti norocos, evident! Cine din mediul privat va fi dispus sa plateasca pentru aptitudinile tale sau ce activitate economica vei putea despasura contra cost pe piata libera? Si ne mai plangem ca Vestul Europei s-a umplut de hoti si curve din Romania, multi dintre ei cu „studii superioare”?

    Lasa-i sa se loveasca cu capul de pereti si sa moara de foame, cu tot cu diplomele lor! Fac misto de tigani ca sunt „analfabeti” si nu au scoli inalte, dar tiganii le rad in nas din masini scumpe si palate tiganesti. Cine de cine depinde? Mucea cu Universitate si CV-ul in mana depinde de tiganul bogat, sau tiganul (semi)analfabet si deja bogat depinde de aptitudinile mucosului cu „studii inalte”, sarac si fara nici o realizare? Tiganul este deja bogat si il doare in c*r, iar idiotul inca nu a aflat ca bucata aia de hartie pe care scrie „diploma” e inutila si nu tine de foame!

    In ultimii ani au tot aparut diverse articole si „top-uri” cu facultati si meserii, dar sunt putin citite si majoriatatea oamenilor nu inteleg nimic. Am sa le pun aici pentru cine vrea sa le citeasca si sa priceapa ceva:

    – Topul facultăților inutile
    https://capitalismpepaine.com/2014/06/28/topul-facultatilor-inutile/

    – Topul facultatilor pe care e bataie
    https://capitalismpepaine.com/2014/07/28/topul-facultatilor-pe-care-e-bataie/

    – Cele mai inutile facultăți din România
    https://www.vice.com/ro/read/cele-mai-inutile-facultati-din-romania-145

    – TOP 10 Meserii de care va fi mereu nevoie
    http://stiri.tvr.ro/top-10-meserii-de-care-va-fi-mereu-nevoie_19329.html

    – Ce meserii se vor căuta în viitor: programator, medic sau inginer
    http://adevarul.ro/news/societate/cemeserii-vor-cauta-viitor-programator-medic-inginer-1_51e81945c7b855ff56503c57/index.html

    – STUDIU PRIVIND TOPUL MESERIILOR DIN VIITORUL APROPIAT
    http://ro.blastingnews.com/actual/2015/01/studiu-privind-topul-meseriilor-din-viitorul-apropiat-00253553.html

    – Care sunt joburile viitorului
    http://www.zf.ro/business-international/care-sunt-joburile-viitorului-11987953

    – Cele mai profitabile profesii
    http://www.bani-si-putere.ro/cele-mai-profitabile-profesii/

    Sa nu trecem cu vederea peste ultimul studiu care a aparut exact acum cateva zile si reflecta in mod real educatia din Romania, producand noi generatii de hoti si curve care sa umple centurile si bordelurile din Vestul Europei:
    – Studiu. 42 % dintre români sunt analfabeți funcțional
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Educatie/Studiu+42+dintre+romani+sunt+analfabeti+functionali

    Nu in ultimul rand, pentru ca inca mai sunt oameni care inca nu fac diferenta intre „educatia academica” si „educatia reala” care conteaza in viata de zi cu zi, am sa mai recomand si niste carti:

    – The Education of Millionaires: Everything You Won’t Learn in College About How to Be Successful
    https://www.amazon.com/dp/1591845610

    – So Good They Can’t Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love
    https://www.amazon.com/dp/1455509124
    https://www.youtube.com/watch?v=Eh–J_4Qb6A

    – Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World
    https://www.amazon.com/dp/1455586692

  2. JE

    „o segmentare a categoriilor sociale ale romanilor”

    Eu sunt de acord cu segmentarea asta:
    – Dacă plătești taxe ești prostul lor
    http://www.piticigratis.com/2014/07/daca-platesti-taxe-esti-prostul-lor/

    „problema sunt cei care nu voteaza”

    Poti sa spui cate milioane de oameni sunt IN MOD REAL plecati in afara tarii?
    Calculul oficial spune ca sunt 4.8 milioane. Eu iti propun sa dublezi suma, pentru ca nu toti cei care pleaca declara la consulat unde se afla, iar multi dintre „necalificati” activeaza in mai multe tari, de ex vara in Spania si iarna in UK. Sa nu mai vorbim de hoti, cersetori si curve.

    – Un sfert din România a emigrat, chiar și în Congo, Guyana, Vietnam, Botswana
    http://www.profit.ro/stiri/economie/un-sfert-din-romania-a-emigrat-chiar-si-in-congo-guyana-vietnam-botswana-14467575

    „a dovedit-o la votarea lui Klaus”

    Avem GUVERNATOR nu presedinte. Alegerile au fost manarite nu castigate. La fel cu Basescu dupa ce a fost demis la referendum. La votul respectiv a fost cam toata suflarea cu drept de vot din Romania, cel putin 80% dintre votanti.

    „In general, cei care gandesc independent si sunt interesati de propria bunastare (cum este tanarul din interviu)”

    Asa este si corect sa fie. Cum pensionarii si bugetarii se gandesc doar la burta si familia lor, trebuie sa fii tampit daca nu faci si tu acelasi lucru. Ei sunt dusmanii si distrugatorii de tara si civilizatie. Pana una alta…
    – Cel mai reușit produs al sistemului corupt
    http://karamazov.ro/index.php/polemici/460-cel-mai-reuit-produs-al-sistemului-corupt.html

    – Generația sub 30, marea speranță deșartă
    http://www.kishiniov.eu/ro/generatia-sub-30-marea-speranta-desarta/

    – Hipsterimea şi rocărimea română, masa de manevră a celei mai abjecte manipulări de la revoluție încoace
    http://www.ziaristionline.ro/2015/11/07/hipsterimea-si-rocarimea-romana-masa-de-manevra-a-celei-mai-abjecte-manipulari-de-la-revolutie-incoace-o-scrisoare-de-maria-f-palade/

    – Proştii eroici – mesaj catre generatia facebook
    https://trenduri.blogspot.ro/2014/11/prostii-eroici-mesaj-catre-generatia.html

    – Cele doua Romanii(care, de fapt, e una singura)
    https://trenduri.blogspot.ro/2015/11/cele-doua-romaniicare-de-fapt-e-una.html

    „oricine vrea poate sa plece in afara sa-si cladeasca fara mari batai de cap nu viitor mai bun”

    Asta este adevarul si realitatea. Numai oamenii prosti mai merg pe ideea complet idioata „Fie painea cat de rea, tot mai bine e in tara mea!”.
    Se indeasa pa gatul romanilor minciuna cu productivitatea scazuta. Daca un vanzator/casier la supermarket primeste un salariu de cel putin 1500 de euro in vest, cu cat este mai productiv si ce face in mod deosebit si in plus fata de unul din Romania? Asta este o minciuna gogonata pentru a transforma Romania intr-un popor de sclavi.
    Culmea este ca fosrte multi accepta acest lucru, desi NU TREBUIE!

    In orice meserie/specializare daca iesi afara din Romania, esti platit de cel putin 4 ori mai mult decat in Romania. Prost este cel ce nu pleaca! Se gandestre cineva la perioada de pensie? Dupa o viata de maidanez in Romania vei avea o pensie de mizerie si majoritatea vor sfarsi la tara sa cresca gaini si porci, dar nu pentru a fi fermieri si a avea surplus, ci pentru supravietuire. Dupa o viata de munca in Vest, vei avea cel putin o pensie decenta, care chiar daca nu te va transforma in „turist global”, vei avea totul asigurat: casa, masa, asigurari de sanatate, bani de buzunar si timp liber sa te bucuri de ultimii ani de viata si/sau nepoti.

    „aleg sa mearga in locuri mai curate si mai stralucitoare”

    Gresesti profund. Aleg stabilitatea, predictibilitatea si recompensa corecta.
    Ganditi pe termen lung: unde si cum imi voi petrece batranetea si ce pensie voi avea?
    Un inginer roman de IT face o comparatie 100% reala si incorecta politic intre Romania si UK. Pe aceeasi munca pe care o facea si in Romania castiga acum un an de zile peste 7000 de lire sterline. Avea un blog personal si a postat de mai multe ori „fluturasul” de salariu. Din pacate blogul respectiv nu mai e activ, dar cate un comentariu se mai gaseste pe ici pe colo. Luati si citit:
    http://forum.softpedia.com/topic/888870-nu-mai-invidiati-vestul/page__st__180#entry12013266

    1. admin

      cred ca de scazut taxele nu sunt nici 40.000 nu 4 milioane; tu crezi ca angajatul la privat realizeaza ca plateste peste 60% impozit din salariu? el tot pe patron da vina si nu doar ca nu-l intereseaza scaderi de 5-10% din cand in cand la sanatate sau la dividende, dar chiar ii e ciuda pe patroni cand statul face astfel de „cadouri” cum le mai prezinta unii idioti prin presa;

      la alegerea lui Klaus, s-a dovedit ca 10% din trenduri se pot schimba peste noapte, de unde zic eu de forta uriasului care doarme si care nu reactioneaza decat cat este impuns in ce-l doar mai tare; este insa o taina ce anume il doare mai tare si ca politician/partid trebuie sa fii foarte idiot sa apesi pe butonul ala, de unde se intampla foarte rar; ce s-a intamplat acum cred ca doar in 1996 cu Constantinescu a mai fost, mobilizarea tinerilor la vot

      acum cu privire la „produsul” sistemului corupt, aici nu ma bag sa judec tinerii: e prea complicat si intram in rationamente „recursive”; tipul de la karamazov pare un tatae care crede ca doar el e stapanul adevarului; orice tanar crede ca e mai curat si asta s-a intamplat tot timpul si e bine ca crede ca altel nu ar mai misca nici un deget; orice tanar crede ca e mai educat si poti tu sa le dovedesti ca nu?

      si prin alte parti tinerii sunt masa de manevra, sunt mai predispusi la manipulare, la „revolutii” etc; e normal, caci ei sunt forta dar nu au experienta si nu au istoric de dezamagiri; nu asta e problema la noi, ci problema e ca tocmai cei care ar trebui sa aiba experienta manipularilor si a minciunilor se lasa manipulati si mintiti pentru un mizilic de 10 lei la pensie sau 100 de lei la salariu; de departe pacatul astora e mult mai mare decat al tinerilor care nu se implica sau cand se implica o fac orbeste cu cei care stiu sa le spele creierul mai repede

      generatia comunista degeaba moare, ca a ramas „virusul”; apropos, sunt unii – nu le mai dau numele ca probabil o sa iei foc – care zic ca ni se trage de la otomani, comunistii doar s-au folosit de inclinarea noastra spre coruptie …

  3. JE

    “Maica, eu stiu ca tot raul vine de la Iliescu, da’ tot cu el votez!”

    Astia sunt cei care au distrus Romania!
    Niste dobitoci si (semi)analfabeti sinistrii!
    Au fost majoritari si inca mai sunt. Culmea e ca nu mai mor odata!
    Au reusit sa distruga si viitorul stranepotilor lor. I-au transformat in sclavi pe Viata!
    Uite-i aici in toata splendoarea lor:
    https://www.youtube.com/watch?v=IPIqYbvR6yQ

    Un jurnalist a scris cu ceva timp un articol despre cum sunt acesti oameni de fapt si imbecilii s-au inflamat si victimizat rau. Citeste articolul si mai ales comentariile:
    – Generația ratată a tatălui meu
    http://www.reportervirtual.ro/2015/01/generatia-ratata-a-tatalui-meu.html

    – Epilog la articolul „Generația ratată a tatălui meu”
    http://www.reportervirtual.ro/2015/01/epilog-la-articolul-generatia-ratata-a-tatalui-meu-partea-ii-a.html

    bonus:
    – Dacă era mai bine in comunism, de ce vă plângeți, viermilor?
    http://reactii.ro/daca-era-mai-bine-comunism-de-ce-va-plangeti-viermilor/

    – Cancerul imbecililor
    http://reactii.ro/cancerul-imbecililor/

    Se salveaza cine poate, in mod individual. Eu personal as da cu napalm peste toata tara!
    Si alti oameni gandesc la fel:
    – Generația comunistă trebuie să moară
    http://reactii.ro/generatia-comunista-trebuie-sa-moara/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.