Ieri TVR3 a difuzat o emisiune religioasa in care o reporterita discuta cu un preot despre Pasti si despre Saptamana Patimilor. Parintele explica foarte frumos, ascultam linistit emisiunea in timp ce lucram cand dintr-o data mi se ridica parul maciuca: „Iar Joi este o slujba speciala in care preotul schimba 12 vesminte in amintirea celor 12 apostoli. Ce ne puteti spune despre aceasta slujba?” intreaba tantita pe parintele.
Parintele cu un calm uimitor, a corectat-o discret si a mers mai departe cu comentariile, evident ce putea sa ii zica sau cum putea sa o atentioneze. Ce poti face in fata unor capete atat de patrate cum putem gasi in reporterasii de la TV? Ce sa mai discutam de scandalurile recente in care sunt tratate subiectele doar pentru a acuza si denigra, ignorand unele realitati banale, cum am mai discutat despre biserici vs scoli sau spitale. Sunt vremuri grele acuma, oamenii destepti se cam cara peste hotare, cei intermediari lucreaza la privat si pe la buget, mai ales prin locuri unde nu prea e interes si sunt companii falimentare ajung in general nulitatile.
Evident ca tanti nu fusese niciodata la aceasta slujba deoarece nu putea sa ii ramana in cap ca preotul schimba 12 vesminte de vreme ce de fapt la Sfanta Liturghie din Joia Mare se citeste Sfanta Evanghelie de 12 ori. M-am tot gandit, unde sa fi citit ea asa ceva, cum sa fi ajuns la o asemenea concluzie, cat de naiva sa fii fost sa lanseze asemenea presupuneri neavand o baza solida. Abia dupa ce mi-am tot adus aminte pe timpul zilei de gafa tantitei si abia dupa ce l-am vazut si pe Moise – o alta vedeta de la televiziunea bugetara – ca a lansat o tema la Europa FM „DE CE ȚI-AI DUCE COPILUL PE DRUMUL CRUCII?” mi-am dat seama care e mecanismul si cum de ajung neicanimeni sa trateze subiecte cu priza si sa faca breaking news-uri.
Exista evident o tehnica de a atrage atentia, de a face valva, de a lansa teme si subiecte care atrag interesul oamenilor guralivi dar care in ele insele evident ca nu reprezinta nimic. Nu conteasza daca majoritatea oamenilor nu pun botul, e important ca sa ai macar o masa de papagali care sa intre in cearta, fie cu tine, fie intre ei, fie cu subiectele tratate. Sunt goale de continut majoritatea „temelor” lansate de presa. Nu doar pe nimeni in cot daca exista un drum al crucii si daca cineva isi duce sau nu copiii, nu inteleg ce vrea Moise sa sublinieze ca e socant si ca se sperie copiii? Vai, ce sa zic, nu e nici o problema cu jocurile cu impuscaturi si filmele de groaza, se vor speria din cauza drumului crucii. Ba mai mult, asa ceva nici nu exista in ortodoxie, e inca o „traditie” de import de la catolici care se pare ca s-a raspandit recent. Eu pana acum nici nu am auzit de drumul crucii, doar am vazut la televizor in anii precedenti si stiu ca la Straja la schit, se face o chestie de asta: oamenii pleaca de jos in pelerinaj si se opresc la fiecare popas pana ajung sus la schit.
Revenind insa la tanti cu cele 12 vesminte, pe semne ca ea a incercat inainte de emisiune sa se puna la curent cu problematica, a cautat ceva pe google si-a facut niscavai notite cu Joia Mare, a scris un 12, dar a uitat sa scrie evanghelii. In alta parte, a citit ca preotii in timpul Postului Mare se imbraca in vesminte intunecate urmand ca la Inviere sa se imbrace in vesminte albe, o chestie simbolica evident. In timpul emisiunii, cand a trecut ceva dupa cautarea pe google si notitele din wikipedia, tanti le-a facut varza si a incurcat vesmintele din Postul Mare cu cele 12 Evanghelii din Joia Mare.
Sa zicem ca nu era musai sa stie ea ce si cum nici cu una nici cu alta si ca din profesionalism a incercat sa se puna la curent si a citit inainte de emisiune cateva chestii. Pe mine nu asta m-a socheaza, dar ma socheaza cum poate o minte sa se gandeasca ca preotii stau in timpul slujbei sa schimbe 12 vesminte. Pagan si ateu sa fii dar traind in Romania si tot stii ca preotii se imbraca cu haine destul de multe, cu tot felul ce briz-brizuri, si nu e de ici de colo sa le dea jos si sa puna altele. Pe semne insa ca tanti asta avea atata moda in cap, e vazut atatea prezentari de moda si urmareste Fashion TV in tot timpul ei liber incat cea mai logica asociere intre cifra 12 si punte-puncte pe care a uitat sa le noteze inainte de emisiune erau vesmintele. Deci 12 vesminte pe care preotii le schimba in timpul slujbei.
Cam asta e nivelul, ce sa-i faci. Deci toata ziua taca-taca, vorbe-n sus si vorbe-n jos. Machiaj, somn, dictie, niscavai monden ca tre sa fii la curent cu ce si cum, si facebook cat cuprinde. Asta e probabil viata de zi cu zi a reporterilor de azi care evident in timpul facultatii au frecat menta prin baruri si niciodata nu le-a trecut prin cap ca trebuie sa aiba o cultura imensa daca vor sa ajunga oameni de presa pentru ca ei o sa fie oarecum un fel de lumini pentru altii, daca vor ca sa devina populari asta inseamna ca din ce in ce mai multa lume se va uita la ei si ei vor trebui sa aiba ce sa le spuna nu doar sa ranjasca si sa nu aiba trac. Sau daca nu sunt prea cititi si prea inteligenti, sa aiba macar bunul simt sa puna intrebari sa se limiteze la ce stiu, sa nu emita presupuneri si deduceri care ii depasesc. Un caz de om cam fara cultura dar foarte bun ca om de televiziune deoarece nu se sfieste sa puna intrebari care par prea banale si simpliste este Nasu (Radu Moraru). Insa el este un caz cu totul exceptional.
L-am vazut pe Badea mai alalta-ieri cum radea ca prostul de faza cu CTP imitandu-l pe Ouatu. Faza tare, evident, dar nu chiar cat sa te dai pe spate si nu chiar cat sa comentezi toata emisiunea vai de tare e CTP. Cicofleanca de Badea insa nu poate produce mai mult si cum revista presei e un calvar pentru el pentru ca trebuie sa citeasca, deci sa foloseasca creierul, ocupa timpul emisiunii cu tot felul de poante infantile de cele mai multe ori dar care prin la un numar uimitor de oameni. Cand il vad pe Badea imi amintesc de un coleg din liceu care era tare in gura, mereu gasea o replica oricui si era plin de poante. Insa daca il puneai sa citeasca ceva, citea pe silabe, era un calvar pentru el. Dar nu doar cititul ci orice materie, nu suporta gandirea, era anti-gandire si anti-orice nu insemna bâză. Obosea si daca trebuia sa taca.
Eu sunt sigur ca noi traim in epoca idiocracy si ca e doar treaba de timp pana cand supraexpunerea la imagine va sterge orice umbra de gandire critica, creativa, analitica si echilibrata. Asa cum Isarescu zice ca in banking gura bate fundul, adica daca vorbesti aiurea, se pot intampla chestii nasoale (sare cursul, pica bancile) tot asa si in TV: ranjetul si fățăul bate cuvantul. Vai de viitorul nostru, deja semne ingrijoratoare putem vedea la cei mici care cu greu te mai intelegi cu ei cand vor ceva – nu au disciplina si care nu prea mai sunt interesati de altceva decat de jocuri si desene. Povestile sunt deja ancronice pentru ei, youtube-ul a cucerit pana si pe pustanii de 3-4 ani care daca le pui in fata fereastra de la youtube multi stiu deja sa scrie desenele care ii intereseaza. Parintii se bucura, ii cred destepti, asta pentru ca nu l-au auzit pe Virgiliu Gheorghe …