In continuarea articolului anterior unde am recomandat interviul cu Michale Osterholm …
Eu nu am pus accentul prea mult pe etapele crizei dintre care panica este una dintre ele. Problema e ca multi lesina si se dau batuti sau raman blocati in etapa de panica … iar cei care nu mai au nici capacitatea de a se teme functionala, simtul de alerta, instinctul de conservare sau cum doriti sa ii spuneti, prefera sa ramana panicati externalizand vina si auto-victimizandu-se: suntem terminati, ne-au facut, este o arma biologica, este un experiment, etc
In cazul crizelor SHTF, adica cu impact major in societate, etapele sunt expuse pe larg aici.
M. Osterholm face si el apel la iesirea din starea de panica si actionarea – la nivelul societatii – in directia rezolvarii crizei / a mitigarii daunelor. Pledoaria sa incepe la minutul 52 din interviu. El face si referire la planul sau expus in cartea Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs. Iata cateva elemente:
- dezvoltarea unui vaccin
- productia de masti in masa
- inchiderea scolilor sa nu se faca dupa ureche (pentru a nu face probleme parintilor si a distruge economia)
In continuare, Olsterholm spune ca a tinut vineri (6 martie) o conferinta la 400 de investitori in legatura cu pandemia si ca intrebarile acestora i-au amintit de temerile unui copil caruia ii e frica sa treaca printr-un hol intunecat.
Olsterholm este si el suparat ca problema i-a prins pe nepregatite pe americani (daca si ei sunt nepregatiti …). Il inteleg, pentru ca si eu m-am plictisit sa scriu. Nu stiu daca mai are sens sa scriu despre ce ar trebui sa faca autoritatile pentru ca oricum ii vad ca orbecaie in luarea masurilor si deja se cearta doctorii la TV ca nu au echipamente de protectie, semn ca inca mai au timp sa dea interviuri la TV in loc sa doarma sa se odhineasca ca sa isi mentina sistemul imunitari la un nivel cat mai acceptabil.
Cu privire la Romania, prevad un heirupism fatal in domeniul economic. Nu vad bine deschiderea lui Florin Catu la impartanii de pomeni si la tot felul de dezlegari. Cu cat vom face dusul rece mai repede, cu cat vom pune bandajul pe rana mai repede, cu atat ne vom vindeca mai repede. Daca va fi un lucru care ne va scoate din aceasta criza, va fi CAPITALISMUL: fiecare produce ceva si il ofera la schimb cu altceva. Statul nu o sa poata sa duca in spate cu bani tipariti si credite aiuristice toate sectoarele care acum o sa intre la apa. Agentiile de turism trebuie sa se transforme in ferme agricole ca sa produca de mancare. Companiile aeronautice: sa se transforme in distribuitori de legume produse de agentii de turism care castigau profituri babane. Producatorii de masini: sa faca respiratoare. Hotelurile deja se pregatesc sa devina spatii de carantina, desi mai bine ar fi sa le faca deja sectii de spital … Dar iata ca iar intru in solutii aiuristice care o sa fie luate reactiv si tardiv.