Cand s-au taiat salariile la bugetari cu 25%, le-am spus la prietenii si rudele care lucreaza ca profesori sau medici sa se bucure ca nu s-a taiat cu 75% si sa se pregateasca de mai rau. Nu am avut rabdarea sa le explic mecanismul si oricum nu cred ca il intelegeau. In plus, multi oameni sunt prea optimisti si le e frica de prognoze prea pesimiste. Adica daca le spui ca nu vor mai vedea mariri de salariu in urmatorii 20 de ani, pot sa accepte, dar nu in 20, ci in 2 ani. Insa daca le spui ca peste un an se vor mai taia salariile cu 25%, se uita ciudat la tine, desi le-ai spus si acum un an acelasi lucru, sa se astepte ca salariile sa le fie taiate si ca preturile sa creasca.
Cat despre disolutia statului, deja foarte putini inteleg ce inseamna asta ci doar aproba ca da, lucrurile sunt grele, e prapad, la noi ca nicaieri. Eu le spun sa fie fericiti ca inca mai avem doctori si ca chiar daca trebuie sa iti cumperi singur ce e nevoie si sa dai spaga la doctor, are cine sa te taie si sa te coase cum trebuie. La fel si cu politia, daca suni vine. Sau cu pompierii: daca ia foc si dai telefon, vin. Ce ne vom face insa cand 50% din politai vor merge acasa, idem 50% din pompieri si 50% din doctorii care vor fi ramas? O explicatie pe scurt de ce statul se afla in disolutie o putem citi azi chiar pe Hotnews:
Deficitul bugetar este masura care face si desface acordul cu FMI; deficitul bugetar a retrogradat Romania la nivel „junk”. In numele deficitului bugetar se reduc salarii si alte cheltuieli publice. Exista o bomba cu ceas care sta sa arunce in aer deficitul bugetar – dobanzile
Mihai Marcu, cel care a adus vorba de deficit pe blogul sau, nu face decat sa traga si el un semnal de alarma la ce mai vorbesc altii despre noi, pentru ca economistii si ziaristii nostri (exceptand Hotnews) sunt prea prosti ca sa observe si sa dezbata stirile care conteaza, cum ar fi de exemplu ca guvernul nu se mai poate imprumuta la rate de dobanda atat de mici deoarece au provocat inflatie prin marirea TVA-ului si normal ca acum nu mai gasesc fraieri sa le finanteze lor deficitul:
Romanian officials are mistaken if they think they can dictate what rates it can borrow at in this environment. The more auctions that fail now, the more trouble Romania will be in down the road. Indeed, one of the assumptions behind any debt sustainability framework centers around getting borrowing rates back to “normal” levels. We aren’t seeing that in the euro zone periphery, and neither are we seeing it in the weaker Eastern European credits. (Sursa: creditwritedowns.com)
Multi ne-am culcat pe o ureche ca am fi europeni si ca niciodata Romania nu va mai avea de suferit si nu vom mai sta la cozi si nu vom mai avea dosar la securitate si toate cate le-am patimit din cauza ca ne aflam intr-o zona geografica plina de provocari. Si ca si cum dezastrul economic nu ar fi de ajuns, mai suntem si victimele prostiei in stare agravanta, cum spune Dan de la Trenduri:
România putem spune că este deocamdată intrată în construcţia euro-atlantică. Nu trebuie însă uitat că suntem pe undeva pe la marginea acestei construcţii, acolo unde, în caz de probleme, graniţele se redesenează primele. De acest lucru sunt conştiente şi Polonia şi Ungaria, ţări care au dovedit că au atât coloană vertebrală cât şi o diplomaţie pragmatică. La noi, din păcate, provincialismul şi improvizaţia grosolană par a fi arme ale diplomaţiei. Sper să nu devenim victime, dar, în acelaşi timp, nu pot să nu remarc cu amărăciune că răul care ne-a cuprins are rădăcini mult mai adânci decât credeam. Suntem, fără doar şi poate, victime a prostiei în stare agravantă, o boală mortală de care numai norocul te poate scăpa.
Cu adevarat doar norocul – dar mai bine zis Dumnezeu – ne poate scapa de prostia noastra si a alor nostri.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Citeste si:
6 oct 2010 – Vasilescu: Salariile vor scădea în continuare, şi în mediul privat
1 sep 2010 – Prof. Nicolae Taran – Despre pericolul disolutiei statului
Ziaristii nu’s prosti deloc…ei doar fac treaba celor unde’s angajati.