[SPOILER ALERT!]
Am fost surprins de pozitia #1 pe care o detine deja acest film pe IMDB in topul SF al tuturor timpurilor si nu am rezistat tentatiei sa il vad. Prima idee care mi-a venit dupa ce am vazut filmul a fost ca americanii sunt atat de distrusi incat sunt in cautarea unui nou vis deoarece visul american e mort. Iar a doua idee a fost ca asa cum astia treceau din vis in vis, americanii trec din bula in bula si o sa se trezeasca intr-un mare limbo. Si asa cum filmul se termina cam atarnat in aer, tot asa si cu americanii, nu stim la ce sa ne asteptam de la ei, nu stim daca bula se sparge sau inca nu, mai urmeaza una.
Poate o sa revin cu o recenzie mai pe larg, pe scurt recomand filmul macar pentru faptul ca te pune sa gandesti aproape in fiecare secunda, are o mare concentratie de simbolistica iar incarcatura emotionala nu este prea grosiera – cel putin in comparatie cu Matrix – prin urmare filmul nu e tembel si nu te oboseste.
Filmul are si o morala: o idee este cel mai rezistent parazit. O simpla idee a mintii umane poate construi orase, poate transforma lumea si rescrie toate regulile. Dar te poate si distruge …
Alte cateva bile albe ale filmului ar mai fi:
– stimuleaza atentia; e unul dintre putinele firme in care nu am senzatia ca le-am mai vazut si dupa ce se termina nu m-am simtit ca o punga goala, adica gol pe dinauntru (vorba lui Eddy Murphy in Profesorul Trasnit); trecerea si revenirea din plan in plan te stimuleaza sa fii foarte atent ca sa nu pierzi o farama; majoritatea dintre cei care vor accepta provocarea sa vada filmul cu siguranta vor dori sa il vada din nou;
– filmul iti induce o interesanta senzatie de efemer; trecerea dintr-un vis in alt vis, laitmotivul filmului, te face sa cugeti la intrebarile fundamentale ale vietii, asa doar daca nu esti un cartof de fotoliu care a ramas masca doar la explozii si impuscaturi;
– filmul nu are un happy-end prea explicit;
– filmul nu are dulcegariile obisnuite a la Hollywood; cum a intrat Ariadne in scena ma si gandeam ca gata, ea il va ajuta pe Cobb sa uite de Mal, dar nu a fost asa;
Ca fapt divers, cica scenariul ar fi luat 10 ani de munca. Iata cum munca combinata cu inspiratia inca mai poat stoarce ceva nou in cinematografie.
Articole asemanatoare:
– Interpretarea viselor
iata o recenzie mai pe larg: http://www.dorudumitrescu.ro/homo-sapiens/viata-ca-un-titirez/
Filmul nu e rau, ceea ce m-a surprins prost la el este scena din final in care apare Cobb si Saito care au o imagine , amandoi, ma refer vizual, eu i-as spune „vrajmaseasca” si sint in ultimul nivel …. intr-adevar filmul e plin de simboluri nu chiar ortodoxe…
mie mi s-a parut slabut; nimic care sa ma dea pe spate. da, a avut niste idei oarecum originale, dar nimic care sa ma faca sa vorbesc despre film dupa ce am iesit din cinematograf. spre deosebire de tine, eu am simtit cele 2 ore si jumatate ca fiind o pierdere de timp. prea mult tam-tam, mi se pare mai mult un film pentru tampitzeii americani (te rog, nu o lua ca pe o ofensa, nu asta mi-e intentia – e doar parerea proprie). nu cred ca-si merita locul in topul imdb. in final, romaneste pentru leitmotif este laitmotiv, dupa cum se poate vedea aici http://www.archeus.ro/lingvistica/CautareDex?query=LAITMOTIV :), asa, ca sa fiu carcotas pana la sfarsit :p
Mie nu mi-a placut.
Am indurat jumatate de film ca sa vad in el o gramada de elemente reciclate din mai vechiul Matrix sau dintr-un film mai putin cunoscut pe la noi, „The thirteenth floor „. Toata ideea asta de constructii arhitecturale la care te conectezi prin plug/unplug a device e prafuita si veche. Mi se pare normal ca dupa ce fratii Wachowski au brevetat ideea cu a te conecta deconecta de la realitate intr-o alternativa virtuala, ce-i drept, nu a visului cum este in filmul de mai sus, lumea sa-si puna intrebari cu priveire la originalitatea si credibilitatea scenariului.
Personal mi se pare un Mumbo Jumbo american, pe bani multi, pe care il privesc cu suspiciunea de a nu fi chiar asa de nou sub soare.