Libia – inceputul unui nou razboi mondial

Criza financiara din 2008 a dus la transferul datoriilor de la banci la guverne. Pentru a putea face fata acestor datorii imense si coroborat cu propriile deficite, guvernele au fost nevoite sa tipareasca bani pe care i-au dat tot bancilor prin dobanzi aproape de zero si infuzii directe numite “quantititive easing” sau “baiolut”. Din cauza lichiditatilor imense impinse catre banci, bancheri s-au intrebat ce sa faca cu banii astia, caci le era frica sa mai dea la firme si la oameni, tocmai din cauza ca bula imobiliara s-a spart. Au decis astfel sa faca speculatii pe bursa si au dus astfel pretul alimentelor si al petrolului la limite superioare care au batut recordul. Cand preturile cresc bineinteles ca au de suferit cei mai saraci, si astfel s-a ajuns la rascoalele din Africa. Astea au ridicat si mai mult pretul petroului si amenintau prin incertitudinea lor sa le tina ridicate atat de mult inca sa afecteze si mai mult situatia economica din imperiul anglo-american care oricum se confrunta cu situatii dificile duse la extrem.

Iata cum de la una la alta am ajuns in sfarsit si la primul razboi din noul ciclu de razboaie datorate crizei financiare din SUA si care acompaniaza prabusirea uriasului despre care am mai vorbit. Incotro vor decurge lucrurile este greu de estimat, exista doar o singura incertitudine: nu inspre bine.

Ma asteptam ca urmatoarea etapa in desfasurarea crizei sa fie razboaiele tarifare care ar urma razboiului valutelor. Abia apoi ma gandeam ca vor urma razboaiele cu arme. Iata insa ca situatia s-a schimbat, viteza spre colapsul total se accelereaza iar Japonia a mai taiat 2-3 ani din anii de sfarsit ai dolarului.

Ca in toate situatiile, trebuie sa fim atenti la detalii pentru a putea trage oarecare concluzii relevante. Pe mine un singur detaliu m-a ingrijorat referitor la Libia: de ce rebelii au capturat pe membrii serviciilor secrete britanice care insoteau un diplomat britanic care venise tocmai ca sa le ofere consultanta si sa vada cu ce poate Marea Britanie sa ii ajute? Iata un eveniment minuscul dar care ne poate oferi un indiciu important a cat de prietenosi fata de ealiberatori vor fi rebelii anti-Gaddafi si cat de mult petrol vor trimite ei spre europeni, ca la urma urmei asta ii si intereseaza.

2 comments

  • Pe masura ce prabusirea economica este tot mai apropiata, in SUA masurile de „securitate” duc la restrangerea treptata-treptata a libertatilor civile: a se vedea de exemplu circul scanerelor corporale din aeroporturi, care mai sunt si cancerigene.
    In Libia, daca se va intampla ceva asemanator celor petrecute in Egipt va fi mai rau, adica si ei vor cadea din lac in put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.