3 thoughts on “Să înţelegem care e problema la centrala nucleară”

 1. “In the unlikely event of a loss of all power …” – Exista mai multe surse de alimentare cu e.e., inclusiv generatori Diesel, dar numai sistemul EPS este proiectat sa ramana functional in cazul acelui cutremur mare, considerat in proiectare de 1/ 1000 de ani. Bineinteles ca acest sistem trebuie sa asigure alimentarea cu e.e a consumatorilor esentiali pentru securitatea centralei si in situatia pierderii tuturor celorlalte surse din alte cauze decat de cutremur. Sistemul EPS consta din 2 Dieseli redondanti si trebuie demonstrat prin analize si teste ca indisponibilitatea lor este mai mica decat 1/ 1000. Centrala este autorizata sa functioneze numai in anumite conditii. De exemplu daca unul din cei doi generatori EPS este gasit defect, sau nu porneste la test si nu poate fi reparat in 24 de ore, centrala trebuie oprita, chiar daca celalalt generator este functional si poate furniza e.e in cazul aparitiei unui eveniment ce defecteaza celelelte surse de e.e.
  Astfel se considera “unlikely event” coincidenta intre un cutremur baza de proiect (1/1000 de ani) si indisponibilitatea EPS de 1/ 1000, intrucat probabilitatea unei asemenea combinatii este de 10E-6. La japonezi, din pacate, sistemul EPS a fost facut indisponibil de catre tsunami, a carui inaltime a fost mai mare decat cea prevazuta prin proiect. Un tsunami atat de mare a fost improbabil pentru ei la momentul cand au proiectat centrala.
  CNE Cernavoda a trecut printr-un eveniment care a scos-o din bazele de proiectare si anume in 2003, cand a scazut nivelul Dunarii mai mult decat cel prevazut. Atunci reactorul a fost oprit in conditii de securitate (era in functiune numai unitatea 1) si a fost repornit dupa aproape o luna, cand a crescut nivelul Dunarii.

  Reply
 2. La Cernavoda fasciculele de uraniu consumate se pastreaza timp de 6 ani in Bazinul de combustibil uzat, unde sunt racite cu apa. Dupa 6 ani, sunt transferate in Depozitul Intermediar de Combustibil Ars (DICA), proiect canadian de stocare uscata, construit pe amplasamentul CNE Cernavoda. Aici, combustibilul va fi stocat timp de 50 de ani, dupa care va fi transferat intr-un depozit final, ce va fi construit in viitor. DICA consta din module monolitice de beton, in prezent fiind construite 4. In fiecare modul exista 20 de cilindri de inox, fiecare adapostind cate 10 cosuri de combustibil ars (uzat). Cand un cilindru este umplut, este etansat prin executarea unor suduri si apoi este sigilat. Depozitul este monitorizat, inspectat, se analizeaza probe de aer din modul, se fac masuratori, etc. Acest depozit, ca si centrala nucleara, este proiectat sa reziste la cutremure (probabilitate de revenire de 1/ 1000 de ani), inundatii, caderi de avioane, evenimente meteo extreme. Totusi, sunt constienta ca nu probabilitatile conteaza, ci mila Domnului. La japonezi, cutremurul si tsunami au depasit valorile maxime considerate in proiect.

  O comparatie intre reactorul de tip CANDU (ca cel de la Cernavoda) si cel japonez, gasiti la urmatoarea adresa (Canadian Nuclear Safety Commission este autoritatea de reglementare din domeniul nuclear din Canada, cum este CNCAN la noi):
  http://www.nuclearsafety.gc.ca/eng/mediacentre/updates/march-11-2011-japan-earthquake-comparison-candu-and-bwr-reactors.cfm

  Doamne ajuta!

  Reply
  • Multam de clarificari si de link, intr-adevar doar mila lui Dumnezeu ne poate feri de asa ceva. Iata o fraza care cu siguranta se putea spune si despre centrala de la japonezi:

   In the unlikely event of a loss of all power at a nuclear power plant, the plant’s emergency power supply (EPS) would provide electrical power to certain nuclear safety-related systems that support the capability to control, cool, and contain the fuel.

   Pai pierderea electricitatii poate avea nenumarate cauze si nu e deloc unlikely iar EPS-ul … japonezii nici la o saptamana dupa cutremur nu l-au reparat si nu au putut sa aduca altul la locul dezastrului.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.