Tocmai cand incepusem sa imi fac o parere buna despre Isarescu pentru ca a reusit in utimele luni sa se abtina de la a critica poporul roman pentru ca este lenes si neproductiv, colac peste pupaza aflu ca Isarescu stia de criza si nu ne-a spus. Pai e frumos, domnule Isarescu? Daca ne spuneati, ne feream si noi de credite aiurea si nu ne aruncam la imobiliare la preturile astea si nu ne luam nici suv-uri ultimul racnet, nici ultimele plasme, ba chiar poate ii trageam de maneca pe politicienii care toceau banii pe proiecte imbecile care au dus statul in faliment. E frumos sa nu ne spuneti si noua, huh?
(video de la Money Channel)
Exista cateva intrebari pe care merita sa ni le punem in legatura cu aceasta marturisire a domnului Vasilescu, caruia ii multimim pentru ea si pentru viitoarele marturisiri pe care le va face.
Mai intai, l-as intreba pe domnul Vasilescu cum de ne spune acum lucrul asta, simte asa o melancolie de batranel care apropiindu-se de moarte, il mustra constiinta si mai lasa sa curga printre randuri oarece intamplari hazli cu talc? In acest caz, ar fi bine ca domnul Vasilescu sa scrie o carte sau sa faca un canal pe youtube unde sa ne mai faca marturisiri mai multe si mai de folos. Si daca se poate mai devreme …
Oricare ar fi motivul domnului Vasilescu, intamplarea este in primul rand socanta daca este adevarata. Intamplarea ne arata, ca de fapt conducatorii cei mai de sus ai tarilor, cum ar fi un guvernator al unei banci nationale, este de fapt un mare mistic si hotararile si argumentele lui sunt bazate pe deductii a la horoscop, in nici un caz pe vreo stiinta – chiar daca nu e ea prea precisa – cum ar trbeui sa fie de exemplu economia.
Chiar daca a fost sau nu intr-un context amuzant, intamplarea ne mai uimeste si prin curajul cu care Isarescu insista ca noi sa intram in UE. Care va sa zica domnul Isarescu avea tupeul si conjunctura prin care sa insiste la Barosso? Adica toata soarta noastra europeana era in mainile vointei domnului Isarescu? Se intelege ca daca a putut insista sa intram, Isarescu putea sa insiste si sa nu intram, adica acum puteam sa nu fim in UE din cauza lui Isarescu? Interesanta situatie, nu credeti?
In Postul Mare din Ortodoxie care dureaza 7 saptamani, la mijlocul postului, pentru a incuraja credinciosii si a le aduce intarire, li se arata crucea, in Duminica Crucii. Vazand crucea si privind inspre Inviere, crestinii continua astfel lupta cu trupul si patimile si pot sa duca postul mai departe cu spor. Se pare ca la mijlocul celor 7 ani apocaliptici, domnul Vasilescu a vrut sa ne incurajeze, aratandu-ne luminita de la capatul tunelului, bazata pe profetiile profetului Isarescu care a vazut si cei 7 ani in care a fost raiul pe pamant si cei 7 ani apocaliptici care urmau sa vina, inca din anul 2000. Asadar, sa rabdam si sa speram, criza va trece, mai avem doar 3 ani jumatate. Doar daca dupa aceasti sapte ani nu va veni antihrist, lucru despre care domnul Isarescu se pare ca nu i-a spus nimic domnului Barosso.
Aveţi dreptate, dar nu ştiu dacă într-adevăr se vrea ca să se înveţe ceva din vreo criză de prin alte părţi ale lumii. Mie mi se pare că nu. De aceea s-a şi dat liber la credite în 2006-2008. Să nu ne aşteptăm ca să primim avertismente, previziuni şi/sau măsuri care să ne ajute din surse oficiale …
Problema nu e ca nu ne-au anuntat ca a mai tinut ceva conferinte de presa Isarescu in care avertiza ca economia se cam incinge. Problema e ca autoritatea de reglementare in domeniul financiar – care este BNR-ul – nu a folosit reglementari bancare care sa constranga creditul, ci sub presiunea politica a luat masuri contrare, de stimulare a creditarii in vremuri in care era evidenta ca noi am venit cam tarziu la petrecere …
Acum să fim sinceri, îşi închipuia cineva că Isărescu nu ştia de criză cu muuult timp înainte de declanşarea ei? Se aştepta cineva să ne şi spună (câte) ceva despre această criză la vremea respectivă? Nu este probabil singurul care a ştiut multe amănunte despre criza ce urma să se „declanşeze” peste mulţi ani, dar nu putem avea naivitatea să ne imaginăm că avea să ne informeze despre aceste lucruri. Astea sunt jocurile care se fac la „înalţimi”, şi iese doar aparent şi pe moment învingător cel care crede ca domină situaţia, pentru că legile duhovniceşti funcţionează după alte principii, care nu sunt ale lumii acesteia.
Stia sau nu stia in 2000 de criza, nu asta e problema. Problema e ca prin 2006 a venit criza asiatica, un fel de „preludiu” al crizei creditelor. Chiar in acei ani 2006-2008 in Romania Isarescu a lasat creditul sa zburde ca sageata in intuneric. Cel putin din criza asiatica puteam sa invatam cate ceva, daca nu din simbolistica biblica.