Parlamentul Greciei a trecut noul plan de austeritate

  • Post category:Criză
  • Post comments:0 Comments

In ciuda protestelor raspandite si a scepticismului din randul multor membri, parlamentul Greciei a votat ultimul plan de austeritate cu 199 de voturi,  151 fiind necesare pentru majoritate (sursa: BusinessInsider.com)

Ministrul german al finantelor a declarat ieri, 12 februarie, in ziarul Welt am Sonntag ca „Grecia va fi salvata intr-un mod sau altul”, desi tara mai trebuie „sa isi faca temele”.

Pe 20 martie 2012 Grecia are de platit bonduri emise in valoare de 15 miliarde euro, bani pe care nu ii au si prin urmare trebuie sa ceara de la europeni.

Grecia este falita. Cu datorii de 160% din PIB si cu o economie in colaps pentru a evita falimentul, guvernul a negociat cu asa zisa Troika: Fondul Monetar International (FMI), Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE), aceeasi troika care „ajuta” in prezent si Romania. De ce troika? FMI baga mare parte din bani, dar are nevoie de control politic si de aceea la masa negocierilor vine si CE. BCE vine si ea cu o parte de bani si de asemenea reprezinta sistemul bancar deoarece dupa cum stim toate bancile din UE se supun BCE, nu exista autonomie, nici o banca nu are voie sa faca ce vrea muschii ei fara sa ceara acordul de la BCE, atat bancile din UE cat mai ales cele din Zona Euro.

Grecii vor sa evite falimentul deoarece le e teama de necunoscut in timp ce Troika vrea sa evite intrarea in incapacitate de plata a Greciei care ar declansa o multitudine de evenimente legate de sistemul complex al derivatelor si asigurarilor impotriva falimentului suveran al unei tari care evenimente ar putea trimite sistemul bancar european intr-un vartej al colapsului.

Va falimenta tot sitemul financiar al Europei pentru o amarata datorie de 350 de miliarde? Nimeni nu stie si nimeni nu vrea sa afle.

Asadar ambele parti – Grecia si Troika – sunt foarte interesate sa stea la masa discutiilor si sa gaseasca o solutie.

Economia Greciei se contracta rapid, cu o scadere anuala a veniturilor de impozite de 20%. Este inteles de ce se intampla asta: cine ar vrea sa investeasca intr-o tara care este mereu pe marginea prapastiei si este amenintata ca daca nu ia masuri drastice de austeritate va fi lasata sa se decurce cum poate – ca si cum Europa chiar ar vrea sa se intample asta. Este paradoxala deci atitudinea europenilor de a amana din scadenta in scadenta calvarul si de a-i tine pe greci intr-un statut de perpetuta incertitudine si tensiune. Nu este insa paradoxala rabdarea grecilor, de vreme ce este greu sa faci un dus rece dupa ce toata viata te-ai desfatat cu bai la soare.

Cel mai mare paradox este insa faptul ca pretentiile Troikai ca Grecia sa atinga un grad de indatorare de 120% pana in 2012 totodata acceptand masurile drastice de austeritate este uimitor. Avand in vedere ca gradul actual de indatorare este de 160% la un PIB care evident ca va fi in scadere pana in 2020, austeritatea atragand cu ea scaderea consumului, scaderea investitiilor interne si externe si mai ales spaima care ii indeamna pe oameni sa economiseasca fiecare banut (vezi impactul maririi TVA in Romania).

Asadar, sa fie Troika atat de nestiutoare incat sa nu inteleaga cerintele imposibile impuse Greciei? Bineinteles ca nu. Ca „agenti” ai bancherilor privati care au castigat o gramada de bani pe baza imprumutarii Greciei in aceste vremuri in care dobanda ceruta Greciei este imensa, Troika actioneaza nu in interesul Greciei si nici al Europei. Doua lucruri urmareste Troika:

1. Grecia sa nu falimenteze pana cand nu plateste totul catre bancherii privati; intre timp, prin imprumuturile acordate toata povara sustinerii Greciei se va muta catre BCE si FMI – suprabanci nationale care au cu totul alte masuri de control si pot sa suga tot ce se poate pentru a-si recupera banii

2. grecii trebuie sa sufere pentru a linisti ego-ul nemtilor si pentru a salva partidul lui Merkel in viitoarele alegeri

Din pacate solutia Islandeza – faliment si renastere – este inca o speranta indepartata pentru Grecia, poate pana cand poporul se va destepta si va reusi sa inteleaga lucrurile asa cum sunt.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.