Multa lume s-a mirat cand Hidroelectrica a intrat in insolventa si s-a intrebat cum se poate asa ceva, ca un monopol care produce curent din apa, deci nu consuma nimic, in afara de mentenanta echipamentelor (caci sa fim seriosi, investitii nu cred sa se fi facut ceva) si plata catorva paznici care sa monitorizeze echipamentele si sa se uite pe contoare nu avea.
Ieri citesc cum ca si Loteria Nationala ar putea intra in insolventa – un alt mare gigant care de data asta face bani dintr-o resursa mult mai raspandita si mai gratuita, adica prostia oamenilor:
Situaţia financiară a Loteriei Române „nu este deloc roză” şi compania poate intra în procedură de insolvenţă, dacă nu vor fi aplicate măsuri de eficientizare a activităţii, a declarat directorul general al operatorului naţional de jocuri de noroc, Dan Alexandru Ghiţă.
Oare astia cum sa poata intra in insolventa cand in plina criza romanul vesnic visator la malai precum vrabia se arunca cu ultimul sfant pe bilet precum Julieta in bratele lui Romeo asteptand fericirea vesnica pe care i-ar putea-o aduce marele premiu, ignorand avertismentele sociologilor ca riscul de sinucidere in randul castigatorilor la loto este de 20 de ori mai mare decat in randul pierzatorilor si de 30 de ori decat la cei care nu joaca deloc la loto, deoarece au un lucru in minus care sa ii streseze si sa le dea sperante desarte.
Bineinteles ca orice vaca care mai da lapte in Romania, si vacile astea au fost mulse prea mult, prostii care le-au muls nu s-au mai gandit sa le lase sa si respire sau sa le mai dea niscavai nutret ca sa isi revina ci le-au muls pana la epuizare. Sa nu aud baliverne de genul ca e normala insolventa, ca si alte firme si-au revenit, cum ar fi Plafar.
Ca o mica paranteza, Plafar era tot o firma de stat care a fost jefuita pana la epuizare si norocul ei a fost ca avea un brand atat de puternic incat l-au vandut cu 1 milion de euro si cu asa bani normal ca faci restructurare, ca doar trebuie sa justifici si salariile frumusele pe care ti le tragi ca administrator in insolventa.
Cu tot furtul si cu toata prostia sau rautatea diabolica a hotilor care au ingropat aceste perle ale economiei nationale, tot nu miroase a lucru curat valul asta de insolvente. Intelegem ineficienta, intelegem problemele, dar cu toate acestea, la urma urmei astia faceau bani din apa seaca, nu prea aveau de ce sa pice, oricat de prost erau administrate. Cat de prost sa fii sa falimentezi o masinarie care iti tipareste bani? Si un copil mic poate sa isi dea seama ca daca o va distruge nu va mai capata nimic din partea ei. Prin urmare, furtul putea sa mearga in continuare si cu siguranta acestea au fost si intentiile securistilor care au supt la aceste conducte.
Intre timp insa, de cand a venit criza si pana acum, problemele s-au cumulat si s-au amplificat atat de repede incat cu toata istetimea lor, hotii s-au hotarat sa abandoneze vacile astea si sa-si ia jucariile si sa se care. Cu alte cuvinte au tras ultimele tunuri care s-au putut si-au sters urmele si au fugit care unde a putut. Nu ar fi alta explicatie de ce nu ar fi ramas „conectati” la o asemenea bunatate, si nu schimbarea regimurilor ar fi cauza. Asa cum plateau cotizatia la regimul anterior, baietii destepti de la hidro si de la loto puteau sa plateasca cotizatia si la regimul actual, nu fermitatea si lupta anticoruptie i-a gonit pe ei, pentru ca daca era asa nu era nevoie de insolventa si in plus auzeam si noi de ceva arestari in urma unor contracte frauduloase si administrari proaste ale bunurilor celor doi giganti.
Marele semn de intrebare este acum, cine urmeaza? Sa fie oare Eximbank-ul? Sa fie CEC-ul? Posta tocmai a trecut pe langa insolventa precum un asteroid prin orbita terestra joasa. Doar o infuzie de bani in ultim moment a savat-o temporar. Sa fie Societatea Nationala de Radio care a ajuns la datorii de sute de milioane? Sa fie oare chiar Ocolul Silvic care scoate bani din lemne seci? Iata pariu de facut, ca tot vorbim de loterie.
Paradoxal este ca la loterie se pare ca tzeapa ne-a fost data de niste greci:
Inspectorii Curţii de Conturi a României, cei ai Corpului de Control al Premierului şi cei ai Corpului de Control al ministrului de Finanţe au atras atenţia autorităţilor că prevederile contractului de credit-furnizor încheiat între Loteria Română şi grupul de firme greceşti Intralot sunt păguboase pentru statului român.
Un american cu sange italian care se numeste Gerald Celente si care este un fel de CTP de peste ocean spune ca „current events form future trends”, adica evenimentele actuale formeaza trenduri viitoare. Pai la noi deja trendul este format, mai ramane doar sa ne gandim ce urmeaza dupa asta.
Sa consideram bugetul statului ca un mare fluviu in care se varsa nenumarate rauri cum ar fi: impozitul firmelor, impozitul persoanelor fizice, accize, imprumuturi precum si profituri de la aceste detineri care prin natura lor reprezinta averea poporului si prin specificul lor, ar fi normal sa fie afaceri extrem de profitabile (bani din apa, bani din pariuri, bani din lemn, bani din monpol etc). La ce sa ne asteptam noi cand vedem cum unul cate unul aceste rauri isi micsoreaza debitul drastic si multe dintre cele mai mari rauri seaca unul cate unul?
Raspunsul nu poate fi decat unul singur: disolutia statului, caci ce stat mai exista fara un buget? Iar asta naste o alta intrebare, mult mai complicata: ce facem noi?
In situatia actuala nu mai putem face nimic. Am fost adusi intentionat in situatia in care noi nu ne mai putem salva, salvarea venind de la o instanta superioara gen Bruxelles. Asta cu loteria si restul sunt ultimele craci care ne mai tineau in pom. Probabil ca de la Bruxelles se doreste o schimbare mai rapida a integrarii statelor, astfel s-a dat ordinul de a se grabi procesul. Privarea guvernelor nationale de resurse este probabil faza finala inaintea capitulari.
off topic
Unii sunt chiar masini de facut bani. Ca sa vezi …
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/169297.html
ce facem noi ?
As fi scris ca ” noi muncim , nu gandim ” dar m-ar fi contrazis unii care sustin ca suntem un popor de lenesi .
Noi asteptam inevitabilul , analizand trecutul si dandu-ne cu parerea despre viitor , ca ce altceva ne-a mai ramas ?
Vezi , frate , de ce ziceam eu ca degeaba lupta si munceste individul pentru ca , pana la urma , sistemul il pune cu botul pe labe ? In cativa ani ( cel mutl ) sa va ajunge la situatia colapsarii complete a fondului de pensii , se va spune ca nu mai exista bani , nu numai pentru cei aflati la varsta pensiei , ci pentru toti si pensionari si cotizanti . Ce va face individul ( poate unul singur , poate mai multi ) care a muncit cinstit toata viata , sperand ca de la o varsta sa se bucure de cativa ani linistiti ai batranetilor ? Va ramane cu buzele umflate , va munci pana va muri , se va muta de la serviciu , direct in cimitir .
In privinta ” masinilor de facut bani ” , bine ai observat problema de la Loterie . Am inteles , poti sa ma duci cu presul la Hidroelectrica , ca seceta , ca retehnologizare scumpa , ca ” baieti destepti ” , dar la Loterie , o adevarata vaca Holstein , cu spatii proprii , cu fraieri , cu premii ( sau rezultate ) zice-se masluite , cum sa vorbesti de insolventa ????!!!!! Oamenii astia chiar nu se mai feresc deloc , joaca cu cartile pe fata si totusi noi pierdem tot timpul . Curiozitatea mea nu este insa ” ce facem noi ? ” , ci ” pana cand ? „
Intr-adevar, cata vreme cutitul nu va ajunge la burta, poporul nu se va rascula. Problema este ca de data asta – spre deosebire de 89 – dusmanii sunt ceva mai departe, pe la noi sunt doar sclavii lor, pionii plasati sa le aranjeze treburile. Cata vreme nu intelegem problemele la nivel global, nu vom stii nici impotriva cui sa luptam, si cu siguranta nea Costel si cu tanti Jana nu vor intelege niciodata ca degeaba il dau jos pe Basescu si pe Ponta. La urma urmei, problemele globale nu s-au rezolvat niciodata de oameni, ci Dumnezeu a gasit o iesire din prapastie, cum a fost implozia URSS-ului si eliminarea riscului auto-anihilarii reciproce. Putini oameni au auzit probabil de Doomsday Machine – un proiect sovietic care viza dezvoltarea unei baze nucleare autonome in nordul indepartat al Rusiei, care sa lanseze cateva nucleare masive in niste tinte predefinite in cazul in care acelasi lucru s-ar fi intamplat deja pentru URSS, adica ar fi primit deja atacul nuclear si baza asta era singura ramasa in functiune.
Iata deci ca s-a mai trecut pe marginea prapastiei o data, si asta din purtarea de grija a lui Dumnezeu. De aici revin la importanta ca fiecare sa faca ce tine de el la locul unde este. Cata vreme noi vom face ce trebuie si vom avea constiinta impacata, fie vom infrunta relele care vin pregatiti, fie Dumnezeu va departa pericolele ca raspuns la indreptarea noastra. Intotdeauna exista un echilibru intre starea poporului si soarta tarii.
„Ce facem noi” vazand cele care se intrevad nu este o intrebare fundamentala: facem binele, evident, sau macar incercam. Mai degraba, ma referam la importanta ca sa luam in considerare in planurile noastre si ceea ce vedem ca se intrevede la orizont. Ce ai amintit tu cu pensiile, ca peste 3-4-5 ani cu siguranta nu vor mai exista pensii, este doar un exemplu de viitor previzibil greu de ignorat. Ma ingrijoreaza mai ales oamenii care au optiunea sa mearga la tara sa duca un trai cat de cat normal feriti de foamete si continua sa se zbata ca pestii pe uscat cautand locuri de munca bineplatite intr-o economie in descompunere si sperand la un viitor mai bun cand numai prostii mai cred ca o sa se iese maine-poimaine din criza asta.