Factorialul Ponta

Am mai scris un articol despre Ponta pe care l-am intitulat “Factorul Ponta” si in care incercam sa explic de ce eu cred ca daca Romania avea 10 probleme grave care trebuiau rezolvate, Ponta le-a inmultit cu n, unde valoarea lui n urmeaza sa o aflam si este direct proportionala cu incapacitatea acestui avocatel tinerel sa inteleaga ce responsabilitate are pe umeri si care sunt problemele reale cu care se confrunta tara.

Intre timp insa s-au mai intamplat cateva lucruri care au dovedit ca Ponta nu este doar un factor negativ ci un factorial negativ. Pentru cei care au uitat lectia matematica cu numerele factoriale, le amintesc ca n!=1*2*3*….*(n-1)*n, deci daca pe-atunci credeam ca Ponta este de 10 ori incapabil, acum evenimentele intamplate intre timp si problemele cumulate demonstreaza fara tagada ca Ponta este 10! incapabil, ca sa nu spun dezastruos.

La ce ii trebuia Romaniei acum un scandal legat de presedinte care sa duca cursul unde l-a dus? Oare Georgescu nu l-a tras de maneca pe Ponta sa ii explice cat de tensionate au fost pietele in momentul alegerilor si al schimbarilor guvernelor si nu au facut si ei un scenariu cu ce se poate intampla in cazul in care ar incerca sa il dea jos pe Basescu acum? Chiar atat de prosti sa fie guvernantii nostri incat sa nu se gandeasca la consecintele economice ale actiunilor lor politice? Si spectacolul nu s-a terminat, stati sa vedeti unde va ajunge cursul si cum vor scadea investitiile din Romania. Nu cred ca exagerez daca spun ca suntem in pragul declansarii unei cascade de evenimente negative care ne poat duce mult mai jos ca Grecia. Si totul pornind de la scanteia cursului valutar. Sa nu uitam ca la greci problema a fost cresterea costului creditarii, dar noi deja avem problema asta de vreme ce suntem tinuti pe linia de plutire de FMI. Iar daca Grecia are euro si nu o pot lasa sa pice, ma indoiesc ca in cazul Romaniei se vor face summit-uri la nivel inalt ca sa nu ne lase sa intram in faliment.

O acuza Ponta pe Merkel ca ii tine partea lui Basescu pentru ca e democrat ca si cum de aia nu mai poate Merkel, nu are o criza europeana pe umeri. Amintesc reporterii imbecili ca Merkel l-a sustinut pe Sarkozy in campanie. Pai si normal ca l-a sustinut, pentru ca Hollande i-a amenintat pe nemti cu santajul, adica a respins orice austeritate si incearca sa ii convinga pe nemti sa plateasca ei facturile francezilor. Ceea ce face si Ponta, crede ca e de ajuns sa te pronunti impotriva austeritatii si sa nu faci nimic in domeniul reformei statului si traim mai de parte ca si pana acum pe seama FMI-ului.

Ba chiar, mai nou, azi Ponta a dat vina pe Basescu pentru explodarea cursului pe motiv ca el a sunat crestin-democratii europeni si astia au creat tensiuni artificiale, adica noi suntem ok, suntem democrati, nu s-a incalcat nici o lege, totul este calm, problema e propaganda basista. Ce bine ar fi sa fie asa, Base doar ar da un telefon la astia sa nu mai faca zgomot ca sa scada din nou euro si sa plateasca romanii rate mai mici. Din pacate realitatea e cu totul alta: in piete exista o tensiune ridicata care este declansata la orice semnal de instabilitate, oricat de legal sau ilegal ar fi el si oricat de justificat sau nejustificat ar fi din punct de vedere democratic.

Toate deciziile intr-o astfel de situatie trebuie luate cu capul. Degeaba face Ponta apel la calm si crede ca va rezolva el doar informandu-i pe europeni ca poporul nu il mai vrea pe Base. Raul s-a facut deja, fitilul a fost aprins si cursul se va prabusi in continuare, creand probleme din ce in ce mai mari pentru economia romaneasca, tocmai in momentul in care se apropie restantele la creditele luate de la FMI si tocmai in pragul alegerilor cand spre deosebire de PDL, USL nu va avea optiunea taierilor si a maririi impozitelor.

Aminteam in articolul anterior ca Ponta in prima sedinta a guvernului l-a trimis pe Georgescu la BNR sa aiba grija de curs. Subliniam atunci ca din asta putem deduce cat de putin intelege Ponta din ce inseamna cursul de schimb, pietele financiare, economie etc. Numai tanti Stela vanzatoarea si nea Costel de la birt cred ca Isarescu tine cursul sub control si ca el decide unde sa fie. Oare chiar atat de naiv sa fie Ponta?

Tot in acel articol aminteam si de gafa facuta de Ponta cand a declarat la Bloomberg ca BNR abia a tinut de curs, ceea ce a facut sa mai dea niste informatii speculatorilor si sa mai impinga putin cursul in jos.

Iata deci cum una cate una, Ponta face boacane peste boacane si o sa se aleaga praful de bruma de stabilitate pe care cat de cat cu costuri imense si cu mijloacele perverse PDL-istii au realizat-o si le-au dat-o mostenire USL-istilor.

In concluzie, nu vreau decat sa subliniez o singura problema: schimbarea lui Basescu nu era prioritatea momentului, avand in vedere ca Romania este in pragul dezastrului economic si trebuie rapid gasite solutii cat mai inovative si cat mai inteligente pentru a putea schimba traiectoria si pentru a ne pune la paza in fata furtunilor care se intrevad. Insa USL, in ciuda majoritatii din parlament, in ciuda sprijinului populatiei si in ciuda faptului ca au avut mult timp sa gandeasca un program anti-criza si o strategie de guvernare, in loc sa se grabeasca sa le implementeze o data veniti la putere, ei nu au facut decat sa inceapa “curatenia”, sa se gramadeasca din nou pe ciolane, sa isi puna acolitii pana la nivelul directoarelor de gradinita si sa ii traga scaunul de sub fund lui Basescu pentru a acapara toate parghiile puterii.

Imi pare rau ca USL-ul nu intelege deloc ca adevaratul dusman al lor este economia si nu Basescu. In alegerile din toamna vor avea o mare surpriza, dorm linistiti degeaba caci pe masura ce ne apropiem de centrul spiralei disolutiei statului, evenimentele se desfasoara cu rapiditate mult mai mare si creditele facute de PDL in primavare nu le vor ajunge pana in pragul alegerilor. Foarte probabil, saracia si dezastrul economic vor cantari atat de mult la viitoarele alegeri incad USL-istii vor pierde masiv din ciolanul pe care abia l-au luat si dupa ce ca era destul de prapadit si deja ros pana la os de PDL-isti, se vor trezi ca le va veni si lor randul sa lase locul la altii, iar ceea ce nu au ei idee este ca nasul lor probabil va fi mult mai periculos decat Basescu.

3 comments

  • Ilie Serbanescu:

    Să fim însă corecţi: străduinţa deranjantă a celor de la USL de a confisca puterea în toate cotloanele ei, odată cu majoritatea parlamentară dobândită, este strict identică celei a PDL pe care o înlocuieşte! Nu era altfel ieri decât a ajuns să fie azi! Este o continuitate perfectă. Cu zece ani în urmă tot aşa era şi pe vremea lui Adrian Năstase, când, nu întâmplător,se vorbea de „partidul-stat” şi de procesul de „PDSR-izare” a societăţii. „PDL-izarea” din ultimii ani s-a străduit din răsputeri chiar să depăşească „PDSR-izarea”, iar acum USL încearcă „USL-izarea”. Nu ştim dacă cei de la USL îşi vor depăşi înaintaşii, dar ne-a uimit pe toţi viteza cu care încearcă.

    http://www.ziaristionline.ro/2012/07/09/ilie-serbanescu-despre-romania-de-azi-saracii-si-coloniile-nu-pot-pierde-decat-lanturile/

  • Cred ca mai bine ramaneai cu sfintii tai si aplecaciunile tale..SE pare ca dupa ce ai terminaat cu cartile bisericesti,ai sucit mintile multor fete proaste sa creada in Dumnezeul tau,ai trecut la politica.Escrocul de Basescu nu are ce sa mai caute inca 2ani..El,care si-a batut joc de rege,de Arafat,a compromis pe Geoana cu mana lui Vantu pentru ca apoi sa il inchida in puscarie,el care si-a batut joc de Tariceanu, de popor ..nu merita nimic Treci la biserica ta si lasa-ne in pace

    • Alex, Basescu putea fi dat jos si mai tarziu. Nu era el urgenta. Cat despre restul mesajului tau sa inteleg ca doar comunistii au voie sa faca politica?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.