Nu am urmarit pas cu pas tot zgomotul legat de scandalul mioritic al impartirii ciolanelor care de cateva zile tine atentia tuturor si a bagat intr-un con de umbra al presei principala problema a Romaniei, a Europei si a lumii de azi: criza economica.
Sa incercam insa sa enumeram cateva lucruri pozitive care rezulta din situatia actuala a Romaniei, in principal de efectul asupra economiei a crizei politice.
Mai intai, din start, explozia cursului cred ca este cel mai bun lucru care se putea intampla Romaniei fara prea mare efort si in lipsa oricaror alte masuri si oricarei alte strategii de lupta pentru scoaterea din namol. Nu spun ca daca am avea oameni cu cap, atat politicieni cat si tehnocrati, care sa aiba o strategie pe termen mediu lung, cursul ar mai fi si in acest caz cel mai bun lucru. Spun doar ca avand in vedere incapacitatea clasei politice romanesti actuale, trecute si viitoare, precum si neputinta Bancii Nationale de a proteja si de a ajuta economia romaneasca, cursul este precum un ingrasamant organic sanatos care hraneste dezvoltarea durabila, pune frana importurior ieftine si taie consumul nesanatos precum si taie pentru o buna perioada de aici inainte atractia creditelor in euro care ne-a creat atat de multe probleme in anii acestia.
Inca de la inceputul crizei am sustinut in permanenta ca decuplarea este singura solutie in lupta cu criza. Decuplarea la nivel national ar oferi o flexibilitate si o adaptabilitate sporita, ferindu-ne de dependenta fata de economiile aflate in prabusire si ajutandu-ne sa ne dezvoltam in continuare independent de pierzatorii din aceasta criza. Un exemplu clasic de decuplare este Turcia. Spre deosebire de Grecia care a fost acceptata un UE, i s-au dat bani multi si i s-a distrus economia, Turcia nu a fost acceptata. A fost asadar nevoita sa se dezvolte in afara UE, sa caute piete de desfacere si retete economice independente de fondurile europene si „cincinalele” programate de la Bruxelles, ca sa nu mai zic de creditarea ieftina. Si s-au dezvoltat: Turcia este azi o economie stabila si pas cu pas companiile turcesti intra in Grecia si cumpara la preturi de nimic ce a mai ramas de ciugulit dupa ce investitorii europeni au cumparat deja perlele economiei grecesti (mine de aur, porturi, aeroporturi, insule etc).
Asadar, iata deci cat de folositoare le-a fost turcilor ramanerea in afara UE. De ce si noua nu ne-ar fi bine mai la margine, feriti de interesul si „atractia” europenilor care pana acum nu ne-a adus decat o gramada de datorii, spoiala de fonduri europene care oricum ni se dau cu lingurita si nu au nici un efect real pentru economia si dezvoltarea societatii romanesti actuale. Si mai ales in perspectiva federalizarii europene, faptul ca Barosso si Van Rompuy nu ne mai iubesc din cauza ca Ponta il da jos pe Basescu mi se pare chiar un factor pozitiv. Sa ne marginalizeze si sa ne ignore europenii pentru ca oricum e mai bine asa.
Ungurii au fost mai destepti si s-au trezit mai devreme. Nu spun ca au fost cei mai destepti: cei mai destepti au fost islandezii care au flituit sistemul bancar european chiar cand i-au santajat la sange pentru a stoarce de la popor banii pierduti de bancheri. Desi intentionau si ei sa intre in UE, islandezii au decis ca mai bine sa nu fie acceptati decat sa preia statul (adica poporul) datoriile bancherilor. Ceea ce nu s-a intamplat din pacate in Romania deoarece Isarescu a reusit sa salveze bancherii cu banii de la FMI – o reteta destul de complicata si putin inteleasa de poporul roman mai naiv si mai necunoscator cu finantele. Dupa cum am mai subliniat intr-un articol anterior, am mare incredere ca rezultatele pozitive ale masurilor atipice luate de unguri se vor vedea destul de curand. De altfel, faptul ca pana azi Ungaria a rezistat fara ajutor de la FMI si BCE in conditiile in care majoritatea porcusorilor (Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, etc) sunt tinute pe linia de plutire doar prin pompare de bani si in conditiile in care Romania deja a cheltuit 25 de miliarde de dolari pe apa sambetei mentinand un iluzoriu curs stabil menit doar sa ajute bancile sa-si retraga creditele aruncate in Romania inainte de criza, spune totul despre unde ne aflam noi si unde se afla ei.
Era intr-adevar de preferat ca europenii sa sara pe noi nu din motive politice efemere ci la fel cum s-a intamplat la unguri din cauza unor masuri economice de soc (pentru „aquis”-ul european) care au taxat – chiar daca infim – si pe bancheri si pe companiile profitabile si nu doar au taiat masiv la bugetari. Nu sunt in stare insa Ponta si Crin de masuri economice ingenioase precum ale ungurilor. De fapt, nu sunt in stare de nici o masura economica, dupa cum vedem. Bagarea in insolventa a Hidroelectricii nu este deloc o strategie economica. Dar chiar daca ungurii poate nu sunt genii si poate existau si alte solutii, macar ei au incercat ceva. Politicienii unguri macar au dovedit poporului ca incearca sa imparta povara si cu cei care au, nu doar sa dea in cap celor care nu au. Tocmai de aceea Orban are popularitatea pe care o are si merge mai departe in ciuda sagetilor aruncate dinspre Europa.
Nu la fel va fi si cu Ponta, probabil Ponta se va slugarnicii pe la Bruxelles si se va tot plimba prin diverse capitale pentru a incerca sa „ii convinga” pe europeni ca el nu e Orban desi este totusi Victor. Nu va rezista mult Ponta daca nu va reusi sa rezolve problema economiei urgent. Rabdarea poporului are o limita, USL este inca in luna de miere si cauta sa capitalizeze ura poporului fata de PDL, ignorand faptul ca aceasta tensiune nu se va disipa pur si simplu cand PDL nu va mai exista, ci doar se va indrepta catre USL, daca intre timp in plan economic nu se vor realiza schimbari importante.
Iar din felul in care gandeste Ponta, intelegem cat de paralel este el cu realitatea. L-am auzit cum o critica pe Merkel si cum o compara cu Basescu. Raspunzand acuzelor lui Merkel, Ponta a declarat ceva de genul: Doamna Merkel este dintr-un partid crestin-democrat ca si Basescu. Nu ea este pro-austeritate cum a fost si Basescu? Care va sa zica austeritatea, chiar si cea dorita de doamna Merkel este una proasta si nu e buna? Aoleo, Victore, ai o problema mare. In primul rand nu pot sa vorbesti cu asemenea tupeu la adresa unei tari care finanteaza in prezent Europa si de care depinde continuarea UE si in nici un caz nu pot sai faci pe socialistul si pe protectorul saracilor cata vreme tara ta a trait pana acum pe credit, economia este cvasi-zero si tu nu ai alternative decat taierea cheltuielilor si restructurarea statului. A incercat Ponta sa se apere de acuzele lui Merkel punandu-i imaginea alaturi de Basescu si de austeritate, dar lucrurile nu stau deloc asa. Merkel – vrem nu vrem – are bani si ii da cui vrea, in conditiile in care vrea. Merkel poate sa ceara austeritate romanilor asa cum le-a cerut si grecilor. Merkel poate sa ceara chiar inlocuirea lui Ponta in viitor cu un prim-ministru tehnocrat, cum a facut si in Grecia. Ponta este un mare ignorant daca nu intelege lucrurile astea. Cata vreme Merkel are banul si noi suntem datorii pana peste gat, nu exista decat doua alternative: declaram faliment si ne scoatem din UE sau inghitim in sec, taiem ce putem, cat putem, pe unde putem si salvam ce se mai poate. Si intre timp cautam solutii sa ne dezvoltam sustenabil si independent de creditele strainilor. Dar intelege Ponta asta?
Pana una alta Basescu tot striga sloganuri pro-federalizare si facea plecaciuni lui Merkel. Poate si de asta Merkel a laudat Romania acum ceva vreme si fara indoiala nu ne-a stricat. Nu stim niciodata daca Basescu ar fi mers pana la capat cu federalizarea si ar fi cedat suveranitatea. Este posibil ca atitudinea lui sa fi fost doar un teatru, caci se pricepe la asta. Asa cum spune si acum ca l-au judecat pentru declaratii, nu il costa nimic pe Basescu sa se declare pro-german si pro-federalizare. Mascota Basescu, in situatia actuala, poate ca a jucat un rol pozitiv Romaniei, pentru ca este o realitate ca noi nu suntem in stare sa iesim in evidenta prin solutii ingenioase si eficiente. Sa vedem acum ce alternativa ne propun Crin si Ponta la pro-europenismul si pro-austeritatea basista si PDL-ista. Tare mi-e teama ca fara sa vrea noua putere ne va duce in acelasi punct in care taierile nu vor mai putea fi evitate, taxele vor creste din nou si saracia va fi si mai dureroasa ca acum.
din ciclul ” despre morti , numai de bine …” :
http://www.ziare.com/economie/datorii/datoria-publica-a-greciei-va-ajunge-in-2013-la-un-nivel-record-fmi-1179205
nu te supara , admin , esti un idealist naiv ( ceea ce pentru un economist este ca o piatra de moara ) . Iertare pentru ceea ce ti-am spus , nu am dreptul , esti gazda , dar nu ma asteptam la atata naivitate . Daca in aceste timpuri in care munca nu mai este la moda , in care constiinta a luat-o razna pe coclauri tu inca mai crezi intr-o schimbare care sa plece de la individ , adica tocmai de la cel care poarta jugul ( si caruia tu ii ceri sa se si biciuie singur ) , nu stiu dar este ceva aiurea in toata treaba asta . Doar Dumnezeu , mila Sa , puterea Sa , rabdarea Sa fara margini ne-ar putea aduce intr-o asemenea situatie . Asta ar insemna insa , ca si noi sa ne intoarcem , ceea ce nu se intrevede . Dar … nebanuite sunt caile Domnului !
Cu ce anume sunt idealist? Si apropos, nu sunt economist, nu stiu de unde am dat de inteles asta, faptul ca intretin un blog in care scriu si cate ceva despre anumite probleme de economie nu stiu de unde pana unde te-a facut sa crezi ca sunt economist. Iata cat de usor ai fost dezinformat intr-o problema minora …
e un punct de vedere interesant care te scoate din ura de turma fata de politic si te duce spre responsabilitatea individuala. intr adevar, schimbarea se face de jos in sus, dar si acolo jos trebuie sa existe niste formatori de opinie care sa promoveze noile mentalitati si chiar grupuri de presiune pe clasa politica. Altfel, schimbarea se va produce f greu, va lua prea mult timp. Oamenii se schimba numai cand constata ca le e si lor rau.
” Fane, proverbul cu buturuga mica este inca valabil. Daca Grecia nu ti se pare un exemplu concret, studiaza Islanda …
.. ”
Ce sa vad la Grecia ? Ai vesti bune cumva si eu nu le-am auzit ? Nu continua ” reforma ” , adica vanzarea pe nimic a tot , s-au intregit salariile , pensiile , preturile au coborat , nu mai exista someri si sunt locuri de munca libere peste tot ?
Iar despre Islanda , … numai de bine ! Daca crezi ca ceea ce se intampla , este un proces natural si nu unul cu VOIA sforarilor , inseamna ca ne imbatam chiar si cu apa de la chiuveta . Ce sa-ti spun , tocmai marele popor islandez a reusit sa bata la fund bancile , bancherii si toata lumea financiara . URAAAA !
Grecia: la primul default partial i s-au taiat cateva sute de miliarde din datorie. Urmeaza inca vreo doua trei default-uri partiale si vor scapa de datorie. Macar insa ei s-au ales cu cate ceva: ba un aeroport, ba strazi, ba ferme, ba stadioane, etc. Ideea este ca sunt sanse foarte mari ca Grecia sa nu plateasca ce are de platit iar datoria sa ii fie finantata de nemti. Buturuga mica rastoarna carul mare se refera la faptul ca in mod normal daca grecii inghiteau gogoasa si nu duceau pe Samaras pana in punctul in care sa ameninta cu detonarea zonei euro, austeritatea ar fi fost mult mai crunta. Vorbesti aiurea de reintregirea salariilor si pensiilor. Evident ca nu vor mai ajunge unde au fost prea curand, dar nu uita ca inca salariul minim in Grecia este mult mai mare ca in Portugalia si ca pensiile inca se mai platesc si ca pensia la greci e mai mare ca salariul mediu la noi in conditiile in care mancarea cel putin are cam acelasi pret. Si ar fi si mai multe lucruri: pe scurt, grecilor le este mult mai bine ca romanilor chiar acum si asta doar pentru ca au stiut sa se lupte si sa isi ceara drepturile si nu au acceptat sa plateasca neconditionat un pret prea mare.
Islanda: chiar au batut la fund bancile, au arestat bancheri si nu au platit bancilor europene creditele facute inainte de criza. In toiul acestui razboi, Islanda chiar a fost trecuta pe o lista a statelor teroriste si cetatenii islandezi au fost amenintati de Marea Britanie ca vor fi arestati daca merg in Londra. Islanda a fost singura tara unde sistemul bancar a fost falimentat si creditele nu au fost trecute de la banci la state cum s-a intamplat in Irlanda, cum se intampla acum in Spania sau cum s-a intamplat si la noi indirect prin creditul venit de la FMI care a mers la BNR si s-a sifonat inspre banci prin diverse canale. Pe scurt, finantele mondiale au pierdut in Islanda, asa cum trebuia sa se intample si in alte tari unde insa din cauza prostiei si controlului asupra politicienilorl, statele au preluat datoriile bancilor.
Ah , asa da , m-am lamurit . Deci , fratia ta , te referi la o analiza a individului . Si eu care credeam ca discutam la nivel de tara , de economie .
Binenteles ca la nivel individual , familial , inca nu a ajuns cutitul la os , generalizat , inca mai sunt firme care merg bine , sau doar platesc bine ( la stat inca se mai gastiga bine in unele locuri ) si astfel mai putem vedea indivizi/familii care-si pot inca permite un concediu , o achizitie cu cash dar , din pacate , acestea mai sunt doar exceptii . Individual , inca mai putem vorbi de unul si de altul care mai economiseste pentru ca mai fuge cu sacosa de legume , carne , oua , vin , tuica de la mama-tata din gospodarie , unii mai si muncesc in gospodariile taranesti , asa ca nu-i apasa atat de tare cosul zilnic . Dar nu aici este solutia .
Ii blamam pe indatoratii la banci , uitand ca poate si noua ne-au curs balele dupa cate ceva si am facut cum am facut si l-am luat . Deci , lacomia este aceeasi , doar potenta a fost alta . Asa ca haideti sa-i lasam pe bietii de ei care au crezut ca la orizont era o luminita si cand colo era fulger de furtuna .
Spui ca nu exista oameni fara credite care sa nu se planga ?! Ce bine ar fi ! Numai ca din 2 salarii minime pe economie intr-o familie cu cel putin un copil , nu prea reusesti „sa traiesti bine ” . Apropos , sunt cazuri unde nici macar 2 salarii minime pe economie nu le intra in casa , chiar daca muncesc de dimineata pana seara , 6 zile din 7 , in niste conditii greu de imaginat . Patronasii au grija sa le taie discretionar salariul pe motiv de ” neindeplinire de plan ” . In situatia asta sunt marea majoritate a angajatilor . Buba mare nu este la credite , imi pare rau ca tocmai un economist cade prada intoxicarii mass-media . Buba mare este la venituri si la modul diferit in care este tratatata criza in diferite tari . Intr-un fel s-a vrut sa se procedeze la noi , in alt fel la greci, in alt fel la spanioli , s.a.m.d. Daca dintr-un venit de nimic al romanului tragi si TVA in plus , si scumpiri exagerate la combustibil , si majorari de preturi la produsele de baza , si … , si… , cum sa nu-l aduci in situatia de colaps , in timp ce germanul SI-A FACUT TOT CE ARE DOAR CU CREDITE , toata viata si generatii la rand ?
Frate , chiar trebuie sa facem teoria chibritului , chiar nu vezi cat de napastuiti sunt romanii ? Si colac peste pupaza , avem in frunte doar tradatori de neam , numai unul si unul .
Binele sau raul unei tari porneste de la binele sau raul celor multi. Ma indoiesc ca daca toti romanii ar fi cinstiti, muncitori, doritori de performanta prin forte proprii si de un trai mai bun dar fara compromisuri, ma indoiesc ca Dumnezeu ar sta cu mainile in san si ar lasa ticalosii sa ne conduca.
Grecii de ce au ajuns unde sunt doar pentru ca erau politicienii corupti? Dar ei nu erau corupti? Imi spunea un prieten grec ca se obisnuia in Grecia ca inca de cand merge la scoala copilul familia stia unde va ajunge, ce post va ocupa deoarece tata, unchiul si verii erau toti in partidul cutare si aveau functia cutare si prin urmare locul de munca al lui Goe era deja stiut. In conditiile astea, Dumnezeu nu putea sa le dea grecilor decat conducatorii pe care ii au. Cum de nemtii nu au politicienii ca grecii sau romanii? Sa fie oare pentru ca neamtul este mai cinstit si mai onest si are principii mai corecte? Am o mica banuiala ca aceasta poate fi adevarat, altfel nu tot romanul s-ar da peste cap cand vine din Germania si ar povesti la prieteni cum pun trotuar niste nemti lucrand cu matura langa ei si lasand in urma lor totul ca nou si nici macar un fir de praf sau cum repara ei masinile in service incat daca iei o masina din Germania si are ITP-ul facut, poti sa fi sigur ca nu are nici o problema.
Ce vreau sau spun revenind: nu are sens sa despicam firul in patru, nu sunt de acord nici eu cu asta. Spun doar ca exista scapare si ca primul pas este sa il facem de jos in sus, este clar ca de sus in jos nu se poate, de la fiecare om de jos care isi face treaba cum trebuie, nu face compromisuri si nadajduieste spre bine se poate forma o buturuga care sa dea peste cap orice planuri conspiratorii si orice piedici pentru poporul roman.
Despre credite mi-am tot spus parerea, nu cred ca au vreo scuza cei care s-au lacomit. It’s payback time, nu putem spune ca au fost inselati sau manipulati, toata lumea stie ce inseamna un credit si ce riscuri presupune. Faptul ca marea majoritate a oamenilor traiesc dupa sloganul „carpe diem” nu le da deloc nici o scuza.
Cat despre cei cu salariile minime sau cei care muncesc toata ziua si nu fac fata, acestea sunt cazuri singulare. Sunt si cei care nu au salariul minim si care nu isi fac treaba cum trebuie, sunt nemultumiti ca nu castiga si ei precum patronii si prin urmare cauta sa traga mata de coada cat pot si din invidie nu ii intereseaza deloc sa faca treaba bine. Sunt de acord ca banii sunt o motivatie puternica si cea mai buna dovada ar fi reteta de succes numita Dacia care daca nu ar fi avut aportul muncitorilor nu ar fi ajuns unde este oricat de destept ar fi fost managementul. Din pacate insa nu putine firme pica si nu putini oameni de afaceri au lehamite sa mai dezvolte afaceri in Romania. Cunosc un afacerist care a investit 800.000 euro intr-o fabrica de mobila, a cumparat o masina de facut pal destul de noua si muncitorii i-au facut-o praf, au bagat nu stiu ce materiale un ea si au stricat-o. Omul s-a sictirit mai apoi si a inchis afacerea, a vandut ce a mai ramas.
Dar iata ca din nou o lungim. Salarii mari nu prea au de unde sa fie in Romania decat daca ne milogim la FMI si decat daca vindem tot ce se poate si punem gaj viitorul urmasilor. Cealalta varianta ar fi munca multa, cinstita si eficienta, adica ce i-a adus pe nemti, pe japonezi si pe koreeni unde sunt. Sau de ce nu si pe polonezi.
1.-Germania si Japonia postbelice n-au nici in clin nici in maneca cu situatia actuala , decat daca … se sugereaza un eventual WW3 si ne referim la o perioada post…
2.-nu sunt basist si nici adept al teoriilor lui , prin urmare stiu ca romanii sunt muncitori ( poate chiar mai muncitori decat germanii )
3.-ciudat , dar nu stiam ca miscarea cartofarilor greci a reusit sa scoata tara din … groapa 🙂 Frate , proverbul cu ” buturuga mica …” nu prea mai e valabila . Stii de ce ? Pentru ca buturuga mare si-a marit ecartamentul si are stabilitate mult mai buna ( sforarii nu se mai lasa pacaliti ) . Hai sa nu fim atat de idealisti ( naivi? ) incat sa credem ca 10 parghii mici echivaleaza cu o parghie mare . Intr-o singura privinta este valabil acest lucru : in credinta in Dumnezeu , singurul sprijin care ne-a mai ramas . Acolo insa , slaba miscarea ( ” dar cand va veni Fiul Omului , va gasi El credinta pe pamant ? ” )
Miscarea cartofarilor a salvat de la foame o gramada de greci chiar daca nu i-a scos din groapa. Toate miscarile de protest ale grecilor i-au ajutat insa sa puna pe jar toata lumea si sa opreasca taierile. Sa nu uitam ca chiar dupa atatia ani, in Grecia s-a taiat mult mai putin ca in Romania ca sa nu mai mentionez ca grecii nu prea au povara impozitelor. Eu cand spun ca avem sanse sa ne revenim nu ma refer la PIB sau la salariul mediu sau la alte statistici seci ci la viata de zi cu zi a oamenilor. Iar asta mai depinde si de cum iti asterni. Sa mai dau un exemplu: cine l-a pus pe romanul prapadit care avea o dacie rabla sa isi faca credit sa ia Loganul si cine l-a pus sa se mai arunce si la un credit de consum ca sa isi ia si el „plasma” ca toata lumea? Daca gandea atunci, acum nu avea povara unei rate in euro si nici nu statea cu frica in chiloti ca vine banca sa ii ia apartamentul. Asadar, solutii de supravietuire sunt cata vreme gandim si muncim si in prapadul generalizat sunt totusi oaze de liniste si firme care merg bine, sunt oameni care mai au un salariu decent si care se descurca fara probleme, pentru ca in primul rand nu au rate. De aceea am spus ca multe parghii sunt si in mainile noastre, marile puteri malefice internationale nu au venit sa ne forteze sa ne gajam viata pentru un amarat de televizor sau o masina cu vopsea metalizata. Pana la problemele macro, avem o problema micro cu prostia in gestiunea finantelor familiale. Dintre toti care se vaieta acum, nu am auzit sa se vaiete unul care nu are credit. Bineinteles ca deja este o blasfemie sa spui ca nu ai credit: cum sa nu ai credit ca toata lumea are credit. Deja lumea se uita la tine ca la un mare bogatas daca ai avut rabdarea sa economisesti ban cu ban si sa iti aranjezi o situatie si prostii nu se gandesc ca ei platesc dublu pentru un Logan, cam la fel cat ar fi putut sa isi ia un Opel de bun simt, doar daca ar avut rabdare sa stranga bani in loc sa plateasca ratele si poate ar fi prins si perioada cu dobanzi la depozite de 15%. Ca sa nu mai zic de cei care neavand bani si nearuncandu-se pe credite, au economisit totusi o suma infima si desi nu pot sa isi cumpere o masina noua, beneficiaza acum de superofertele la masinile second si cu ce le ramane mai pot sa isi ia si televizorul cu led, in timp ce altii platesc ratele la Loganul deja invechit si care abia mai merg cu el pentru ca benzina e scumpa.
Fane, proverbul cu buturuga mica este inca valabil. Daca Grecia nu ti se pare un exemplu concret, studiaza Islanda …
stiu ca esti economist si , cu siguranta , vezi lucrurile mult mai clar ca mine . Tocmai de aceea ma intreb , cum poti sa te gandesti ca mai exista vreo sansa pentru Romania , pentru o dezvoltare durabila si sustenabila ? Facem abstratie de ” nefericita ” noastra clasa politica , ii consideram niste buni , niste destepti si bine intentionati si tot nu pot sa vad cum ar putea sa ne scoata din marasm , pentru ca le lipsesc complet o multime de parghii ce nu mai sunt in mainile noastre ci in mainile strainilor . In asemenea conditii , eu cred ca am intrat demult pe o panta IREVERSIBILA , dar , repet , este foarte posibil sa ma insel , nefiind de specialitate .
Nimic nu este ireversibil iar sansa exista oricand, (Germania si Japonia postbelice sunt un exemplu) de aceea uneori este posibil ca o furtuna sa fie necesara pentru curatarea prafului si arderea gunoaielor. Lucrurile nu sunt insa atat de negre pe cat le vedem uneori, inca mai exista oameni in Romania care muncesc si inca mai exista firme care investesc iar poporul roman este muncitor chiar daca nu chiar ca poporul german. Cat despre parghii, eu nu cred ca sunt nici la straini nici la politicieni, ci sta in puterea fiecaruia sa fie o parghie acolo unde este. Miscarea cartofarilor de la greci este doar un exemplu.