Trece USL vara?

O intrebare cu iz politic, dar care mi-am pus-o inca de cand au castigat alegerile locale si inainte sa inceapa taraboiul actual luand in considerare mai ales problemele economice. Ba chiar, inca
din noiembrie 2011 ma intrebam daca Romania va pica inainte de Europa.

Iata ce ziceam pe atunci cu privire la Romania:

România va fi afectată cel puţin de lipsa creditării; amploarea va fi totală, dacă acum fluxurile de bani înspre noi s-au diminuat, exista riscul ca acestea să se anuleze total ceea ce va duce la reducerea drastică a bugetului, evenutale măriri de taxe şi probabile noi tăieri;

Intre timp fluxurile de bani nu doar ca s-au diminuat, dar s-au si inversat: mai multi bani pleaca decat vin si in ultimele zile chiar pleaca intr-un ritm accelerat, dovada fiind cursul valutar care a explodat.

Nu vreau sa discut prea mult despre imbecilitatea si heirupismul USL-ist care a provocat tensiune la nivel national intr-o stare si-asa de tensiune extrema la nivel european. Chiar daca noi nu vedem si nu auzim prea multe, chiar daca bursele nu au picat inca, chiar daca bancomatele inca functioneaza, Europa este acum in pragul prapastiei si solutii nu exista, tot ce se face este impingerea cu un metru mai in fata a liniei prapastiei, de schimbat sensul este imposibil. Celor carora cred ca glumesc sau folosesc termeni exagerati, le recomand articolele mele mai vechi din sectiunea „Criza” sau de ce nu, un articol recent:

Finlanda preferă să se pregătească pentru ieşirea din zona euro decât să plătească datoriile altor state din uniunea monetară, a afirmat ministrul finlandez de finanţe Jutta Urpilainen în ediţia de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti. (Sursa: Capital)

Bunaoara, ce crede Ponta, ca daca se duce el si reprezinta Romania, o sa rezolve mare branza si o sa participe el la marele concert simfonic european? Nu mi-am pus mare speranta in Ponta inca de la inceput, naivitatea lui in domeniul economic era evidenta. Nu mi-am pus mari sperante nici in liberali, desi teoretic ei trebuie sa aiba idee care e treaba cu economia. Paradoxal, cel mai bun „specialist” al liberalilor este un poet care este recunoscut in presa economica pentru perlele sale faimoase si pentru totala ignoranta cu privire la notiunile elementare de finante. Nu voi da numele lui, va las sa ghiciti.

Ce este trist este ca desi USL avea cativa oameni – care se numara pe degete – care ar fi putut sa faca un plan de actiune si sa incerce sa schimbe directia in care ne indreptam, nici gand. Ba mai recent, chiar si Mircea Cosa a inceput sa critice guvernul pentru masurile catastrofale luate si pentru masurile stringente care nu au fost luate in plan economic. Nu voi elabora despre Hidroelectrica, am mai facut-o. Mi se pare insa strigator la cer ca guvernul nu a luat inca nici o masura anti-criza desi are dominatie parlamentara atat de puternica incat sa dea jos presedintele. Deci nu are scuze, ca trebuie sa asptetam pana in toamna: de munca s-ar fi putut apuca deja, dar nu exista nici un semnal. In domeniul economiei, guvernul doarme, tot ce face este politica ieftina, lupta cu Basescu si razbunari medievale.

Mi-am mai manifestat scepticismul cu privire la posibilitatea ca schimbarea de regim sa aduca ceva bun pentru economie, deci pentru tara. Cu adevarat schimbarea va aduce ceva ciolane pentru noii veniti si pentru vechii alesi care au schimbat „culoarea” ca sa mai rontaie ciolan si mai departe.

Nu imi imaginam insa acum o luna, ca USL se va perverti atat de mult si atat de repede incat sa destabilizeze moneda nationala si sa faca praf orice sansa de revenire si orice crestere economica. Sincer, nu credeam ca USL-istii sa fie atat de prosti incat sa nu se teama ca e posibil ca pana in toamna sa ramana fara bani de tot si sa nu mai poata plati salarii si pensii si sa piarda alegerile.

Asadar, marea mea intrebare este acum cine le va lua locul? Poate unora li se pare prematur ca USL-ul poate sa piarda alegerile in toamna, dar cum totul vine de la burta si cum ce fac ei nu este decat sa distruga bruma de stabilitate obtinuta cu taieri in sange de PDL-isti, vom avea sansa sa vedem cum arata Romania dezbracata, ce putere are economia romaneasca atunci cand nu e proptita cu acorduri transnationale cu bancherii, cu „centuri de siguranta” de la FMI si mai ales cand economia nemteasca nu mai duduie si nu mai trimite comenzi la roboteii de romani sa faca suruburi si cabluri pentru BMW-uri si Mercedesuri. Caci economia nemteasca va incepe sa scada, este cert [1].

Avem asadar vremuri grele inainte pe care le-as rezuma in doua puncte:

1) instabilitate politica maxima
2) cadere economica drastica

Dupa acestea vor reveni probabil cu o amploare insa mai mare, tulburarile sociale si mai apoi dezintegrarea statului sau de ce nu, starea de limbo, similara Greciei actuale: o stare in care multi mor de foame, somajul este la cote record, salariile sunt taiate si platite cu intarziere, investitiile se blocheaza si guvernul se ocupa de vanzarea bunurilor pe care le mai are, precum o familie care pentru a nu muri de foame si baga la amanet ultimele bijuterii de prin casa.

Cat de trist sa avem o asemenea clasa politica si cat de pacat ca nici unul dintre cei aflati sus acolo nu inteleg un lucru minim: avem nevoie de DECUPLARE. Cand lumea in jurul tau se prabuseste, trebuie sa faci tot ce poti ca sa nu mai depinzi de legaturile cu acea lume care se prabuseste, pentru a nu fi si tu tras la fund. Din pacate, politicienii romani nu sunt capabili nici pe departe sa sesizeze ca Europa este un imperiu in disolutie, inainte de a se fi format. Ba din contra, Europa prezinta inca un miraj si o atractie nebuneasca si penibila, politicienii nostri dorind cu ardoare sa participe si ei la intalniri „de nivel inalt”, isi trimit fetele in parlamentul european, europarlamentarii nostri se afisaza si se pozeaza impreuna cu strainii atragandu-i si pe acestia in dezbaterile lor fara sens, ce sa mai zic, deja suntem integrati si nici nu concepem macar ca Europa nu mai este ce a fost si nu va mai fi ceea ce credem noi, lucrurile se schimba. Intr-o astfel de conjuctura nu ar fi de mirare daca vom pierde toata suveranitatea si de dragul ca sa ramana macar prefect de Romania, vreun imbecil de-acolo de sus sa semneze vreo hartie pe care nu o citeste si mai ales de care nu ne intreaba si pe noi daca suntem de acord.

Note:

[1] Germany’s Economy Catches the Euro Flu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.