Multi s-au intristat azi la vestea ca Basescu o sa ne mai produca greata si pentru urmatorii doi ani. Unii chiar au iesit in Piata Universitatii in timp ce majoritatea nu au mai dat drumul nici la televizor pentru ca s-au saturat de acreala asta cu politica si prefera sa ignore dezbaterile saturati de certurile obositoare si disputele caragialesti care ne-au umplut vara. Va mai amintiti in alte vremuri ce liniste era vara? Televiziunile abia gaseau subiecte de emisiuni si stiri. Acum melodia asta cu referendumul si cu Curtea Constitutionala suna ca o placa paradita pe un pick-up defect care suna grotesc si din cand in cand sare acul de pe o linie pe alta nemaiterminandu-se odata.
Trist este ca atata energie se consuma pro sau contra unor politruci unii mai prapaditi ca altii si cu totul lipsiti de orice sansa de a face ceva bun pentru tara. Mai degraba, televiziunile ar dezbate subiecte mai interesante cum ar fi:
– pumnul de fier al FMI-ului prin care condamna la moarte oamenii (prin fortarea introducerii coplatii) si renuntarea la singurele surse de venit cat de cat sigure pentru viitor (prin privatizare); noul ministru de finante Florin Georgescu, declara cu aroganta: vindem actiunile la Transgaz ca sa facem rost de bani si sa platim salariile si pensiile; ce ministru este asta care gandeste asa? Este Georgescu oare calul troian varat de Isarescu in curtea USL-ului? Nu ar fi o premiera avandu-l in vedere pe Ioan Rus …
– manipularea cursului valutar de Isarescu cu scopul de a-l ajuta pe Basescu si de a atrage oprobiul asupra guvernului USL; muti „analisti” arata cu degetul spre caderea cursului spunand ca din cauza „atacului” asupra democratiei a cazut cursul; aceiasi „analisti” ignora insa ca intre timp Isarescu a ridicat cursul la loc, spre uimirea tuturor, dovedind ca de vreme ce a putut sa-l duca unde era inainte, inseamna ca putea si sa nu-l lase sa cada acolo in caz ca chiar au fost presiuni, sau ca poate chiar el i-a provocat caderea ca sa ajute tabara basista;
– lupta Ungariei cu FMI si alte centre de putere europene din cauza taxarii multinationalelor profitabile si a refuzului sa primeasca imprumuturi din cauza conditiilor dure impuse de FMI
– distrugerea programata a Greciei si iminenta alunecare a Romaniei pe acelasi drum, cu diferenta ca noi nu putem santaja europenii ca iesim din euro si detonam Zona Euro ca sa ne salveze;
– inevitabila inflatie cauzata de inevitabila tiparire de bani pentru plata datoriilor tarilor cu probleme din zona euro; Ce facem noi ca sa luptam cu criza? Timp nu mai este, solutiile nu apar din senin. Stim clar la ce sa ne asteptam. Cat va dura oare pana la o prima miscare in Romania similara cu miscarea cartofarilor din Grecia. In Italia, Spania, Grecia, oamenii incearca te miri ce solutii, unii tiparesc monezi locale, altii stimuleaza consumul local si formarea de cooperative, altii se implica in asociatii de ajutorare. La noi parca toata lumea e preocupata numai de politica, nimeni nu se mai ocupa de viitor.
Personal am mai spus-o si o repet: vine sau pleaca Basescu, castiga sau nu USL, pana nu pleaca Isarescu nimic bun nu se va intampla in tara asta. Imi pare rau de pensionarii si nestiutorii care isi consuma energia acum impotriva marinarului care isi merita totusi oprobiul. Pacat este insa ca pensionarii nu cer demiterea lui Isarescu care este principalul vinovat pentru saracirea lor.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Articole externe:
Destul de asemanatoare sunt problemele noastre cu cele ale americanilor. Diferenta e ca ei se vaieta de ce au crestere de doar 1,5%:
http://www.financialsense.com/financial-sense-newshour/guest-expert/2012/08/18/02/jim-puplava/restoring-fiscal-sanity-the-two-choices-we-face