In raportul financiar pe 2002 al companiei Berkshire Hathaway Inc [1] pe care o administreaza, Warren Buffet, unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, facea o referire discreta dar care peste ani avea sa se dovedeasca extrem de pertinenta, cu privire la … produsele financiare derivate:
We try to be alert to any sort of megacatastrophe risk, and that posture may make us unduly apprehensive about the burgeoning quantities of long-term derivatives contracts and the massive amount of uncollateralized receivables that are growing alongside. In our view, however, derivatives are financial weapons of mass destruction, carrying dangers that, while now latent, are potentially lethal.
traducere aproximativa:
Incercam sa fim alerti cu privire la orice risc megacatastrofic si aceasta orientare ne face sceptici pana la capat cu privire la cantitatile efervescente ale contractelor de derivate pe termen lung si a cantitatii masive de garantii fara colaterale care cresc impreuna cu ele. In viziunea noastra, derivatele sunt arme financiare de distrugere in masa, care porta pericole, care desi acum sunt latente, potential sunt letale.
Iata deci cum Buffet avertiza despre dezechilibrele din sistemul fianciar inca din 2002 in timp ce bancherii centrali care aveau responsabilitatea sa monitorizeze si sa reguleze piata astfel incat aceste „arme cu potential letal” sa nu fie declansata, se faceau ca nu stiu nimic si s-au aratat foarte surprinsi cand aceste arme au fost declansate.
Dar pe semne, Buffet se adresa in principal investitorilor sai si se justifica de ce nu le va investii banii in aceste produse „cu garantii fara colateral”. Teroarea la care se referea el era cu privire la riscul mare ca investitorii sa-si piarda banii. Ceea ce si s-a intamplat o data cu criza inceputa in 2008 si care continua la 5 ani dupa primele socuri intr-un ritm alert. Ca o mica paranteza, in acesti 5 ani, cantitatea produselor derivate a crescut imens fata de 2008, astfel incat data viitoare cand aceste „arme” isi vor declansa potentialul „letal” nu este exclus ca bancile centrale sa nu mai aiba ce sa faca si ca situatia sa scape total de sub control.
Teroarea cu care bancherii sperie oamenii, dar mai ales pe politicieni, este ca daca ei nu vor mai primi bani de la guverne, tot sistemul financiar al lumii se va prabusi si haosul va cuprinde intreaga lume. Comertul se va bloca, viata de zi cu zi va trebui sa se adapteze la lipsa banilor si haosul va cuprinde evident toate sectoarele activitatii umane. Acesta este scenariul care ne este pus in fata. Bancile mari care nu au fost lasate sa pice in 2008 deoarece au fost considerate „too big to fail” au devenit acum si mai mari si fac legea. Atat de mare a ajuns puterea lor incat pot sa calce orice lege si chiar sa fure banii clientilor [2] iar cea mai mare pedeapsa pe care o pot primi este o amenda insignifiabila.
Dar nu despre acest tip de teroare cu care bancile ameninta guvernele doresc sa discut, ci despre o chestiune mai … mioritica. Bunaoara, vin aseara acasa tarziu dupa o zi grea de munca, mananc o leaca si apoi ma asez sa vad stirile cand ce-mi aud urechile? O banca a fost condamnata pentru hartuire si pusa sa plateasca daune victimelor. Ma asteptam deja ca stirea sa continue cu numele vreunui stat american mai ciudat unde cine stie ce juriu sudist republican a pedepsit cine stie ce banca pentru cine stie ce acuze nejustificate ale vreunor prefacuti de americani. Caci la americani a da in judecata pe cineva pentru hartuire este sport national iar avocatii specializati in acest „camp” au cel mai mult de munca. Cand colo ce sa vezi? Asta se intampla la noi, ici la Cluj unde tocmai se judecase un recurs depus de banca care a fost respins dar suma care trebuie sa o plateasca banca a fost redusa de la 20.000 euro (sau cam asa ceva) la 5000 euro (sau cam asa ceva). Detalii despre caz puteti citi aici. Pe scurt, o femeie a avut o data o intarziere la plata unei rate si de atunci astia i-au pastrat telefonul si o sunau din cand in cand sa o anunte ca o vor da afara din casa daca nu isi plateste datoriile. La TV nu au dat numele bancii, dar bineinteles ca s-a aflat, e vorba de o banca serioasa greceasca care se numeste BancPost si care obisnuieste sa isi terorizeze pe fraierii care iau credite de la ei. Imi pare rau ca poate mahnesc pe multi care din varii motive s-au aruncat pe credite, mai ales pe cele care sunt nefolositoare si ne-musai, dar parerea mea despre credite este una bine conturata si am explicat-o aici.
Si daca tot veni vorba de bancile teroriste, sa va povestesc si o poveste amuzanta cu o actiune poate mai mult decat terorista a unei alte banci: Procredit. Astia de la Procredit sunt specializati mai ales pe credite bancare. Specializati e mult spus, dar unul dintre actionarii lor este BERD-ul care teoretic sprijina dezvoltarea si prin urmare i-a indemnat pe astia sa dea credite la tarani si sa isi faca ghiseu aproape de ei. In Oltenia au facut unul pe la Dabuleni (capitala lubenitei) si unul la Izbiceni langa Corabia (capitala zarzavaturilor). Ei bine, cand a venit criza si normal ca taranii nu au mai platit creditele, banca ce sa faca ca sa ii determine pe tarani sa plateasca? Mai intai le-a luat casele pe care le pusesera gaj si i-a pus sa plateasca chirie. A rezolvat cu o parte din ei, dar au mai ramas aia cu credite cu buletinul la care nu au pus nimic garantie. Ce sa faca cu ei? Pai ce sa faca, a trimis o masina cu portavoce prin sat, sa isi bata joc de tarani. Asa ii vedea lumea prin sat: bancherii cu cravata umbland intr-un logan rosu cu sigla bancii si care strigau: „Oltene, de ce nu iti platesti ba creditele? Olteanu are rate la banca, oameni buni si nu si le plateste! Sa ii fie rusine!!! Olteanu are rate, Olteanu are rate, etc etc”. Din pacate, taranii prosti de la Izbiceni nu s-au gandit sa ii filmeze si sa ii dea si ei in judecata. Sunt sigur ca scoteau cel putin banii pe cateva rate.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[1] Berkshire Hathaway Inc este a 8-a companie din lume ca valoare cu o cifra de afaceri de peste 143.000 miliarde (143 trilioane) care administreaza investitii in actiuni la diverse mari corporatii si este administrata de cel mai faimos investitori Warren Buffet.
[2] vezi cazul MF Global