Mai intai cifrele:
Am incercat sa vad cum a evoluat pretul aurului fizic in ultimul timp, avand in vedere ca la bursa a scazut drastic. Tabelul reprezinta in coloane, respectiv:
1) pretul la gram rascumparat de banca pentru aurul aflat in custodie; evident Piraeus nu cumpara alt aur deoarece nu stie sa il testeze si sa-l cantareasca
2) pretul la gram pe care Piraeus il cere (pentru lingouri de sub 2kg)
3) cotatia aurului la BNR
Linia cu procentul reprezinta evolutia intre datele respective (29 Martie – 24 Aprilie, 2013).
Asdar, la BNR, aurul a picat cu peste 16%. Pretul la rascumparare a picat cu 13%. Interesant este insa pretul la vanzare care a picat doar cu 5% (de trei ori mai putin decat cotatia oficiala. Decuplarea asta am putea spune ca are a face cu marjele preferentiale ale bancii (banca prefera sa jegmaneasca mai mult clientii).
Romania este o piata infima din punct de vedere al aurului, cu exceptia amanetelor care au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Nu este insa un fenomen ciudat de ce aurul la vanzare nu a picat mai deloc direct proportional cu cotatia BNR sau macar cu pretul la cumparare. Sa intervina oare in aceasta ecuatie, explicatia ca cererea este mare si prin urmare pretul la cumparare reflecta aceasta situatie?
Parerea mea este ca mai degraba asa, decat ca banca tine de margini ca sa profite. Ca banca ar prefera mai degraba volum mare la marje mici decat invers, dar daca nu s-ar vinde la pretul asta, pretul ar mai cadea.
Pentru cei interesati, iata insa o stire bomba: US Mint se misca in jurul recordului la vanzarea de lingouri. Care record a fost in Decembrie 2009. Cresterea spectaculoasa a pretului a urmat abia dupa aceea. Un documentar recent realizat de CBS, abordeaza pentru prima data in mainstream „teoriile conspiratiei” cum ca bancile centrale nu prea mai au aur, le-au „imprumutat” la banci si acestea le-au cam vandut ca sa poata supravietui in criza. Documentarul se numeste „The Secret World Of Gold” si daca nu va fi sters prea curand il puteti vedea in embedul de mai jos:
Din cate stiu poti sa tii aurul si acasa,iar la rascumparare BCR-ul il trimite la un specialist pt verificare, contra unei taxe, bineinteles. Cat de mare e taxa asta de autentificare a aurului nu stiu, dar banuiesc ca e marisoara. Spre comparatie, taxa de custodie lunara nu e mai mult de 30 de lei si spun ei ca in cazul unui faliment bancar, aurul nu e afectat. Insa cine mai crede ce spun ei?
http://www.ziuaonline.ro/economic/dr-doom-aurul-ar-putea-fi-confiscat-guverne.html
Daca tot discutam de aur, ti-as propune sa deschidem o discutie despre specula. Sunt de parere ca atunci cand guvernele sau bancile incearca sa iti fure banii munciti de tine pe cai cinstite, esti dator sa te protejezi (cumperi teren arabil, aur etc pt ca banii se devalorizeaza). Dar daca faci din asta o meserie de speculator, cat de binecuvantata mai e chestia asta?
M-as mira ca BCR sa accepte aur care nu e pastrat la ei, daca chiar fac asta, sunt tari, sunt un pas catre normalitate. Bineinteles, ca de obicei, diavolul este in detalii: cu siguranta la costuri iesi mai ieftin daca cumperi aur de la bijutieri. Spunea un bijutier din Severin ca a inceput sa aduca lingouri cand a vazut ca are clienti care cereau bijuterii simple, doar pentru ca erau din aur, nu ii interesa prelucrarea.
Cat despre specula: care e deosebirea intra specula si negustorie. Negustoria nu e tot specula, daca privim principial? In ziua de azi insa, cred ca speculatorii de aur sunt cu multe clase peste speculatorii de bani (bancile) care au o cu totul alta amploare asupra fibra economiei, prin „munca” lor nu ajuta economia ci lucreaza la distrugerea ei, sunt agenti ai haosului.
La Piraeus e intr-adevar jegmaneala cu aurul. La BCR nu e asa mare spread-ul. Am o cunostinta care a cumparat acum 2 ani 1 kg de aur de la BCR si a fost multumit, a vandut in toamna anului trecut,inainte sa scada pretul pe un profit de 25%. Dar bineinteles ca nu banca a fost de vina pt castigul lui, ci FED-ul si a lui inspiratie. Spuneai intr-un post precedent ca nu recomanzi aurul ca investitie. Eu, desi nu sunt specialist, spun ca nu e momentul acum, pretul va mai scadea din cauza ca FED va opri o vreme tiparnita la sfarsitul anului. Nu suntem inca intr-o vreme a hiperinflatiei (suntem aproape intr-o deflatie inainte de inflatia cea mare), dar e inevitabil,mai devreme sau mai tarziu razboiul acesta valutar va face multe victime. Concluzionand, cu cat scade mai mult acum pretul aurului,cu atat va creste mai mult in anii de inflatie care vor veni.
Nu putem presupune cum va merge „experimetul FED”-ului si al celorlalte banci centrale. Nu este exclus sa tina chiar zeci de ani faza si sa tot se acumuleze tensiunile in sistem. Am auzit undeva ca ultimele consecinte in plan financiar ale crizei din 20-30 s-au terminat abia in anii ’70. Acum, cu tiparnita asta la o scara cu totul mai mare, cu virtualizarea tranzactiilor si cu tehnicile de manipulare care exista, cine stie in ce va denatura criza asta si cine stie daca totusi un mare crash nu va putea fi evitat. Pe mine ma uimeste Japonia: dupa decenii de criza si eforturi de tiparire, economia supravietuieste totusi iar populatia chiar o duce bine din cauza deflatiei, practic pentru japonezul de rand preturile au scazut in timp ce salariile au ramas la fel, iar somajul nu este o problema, ba chiar din 2010 se afla pe un trend descrescator.
Cat despre aur eu cred ca e umflat prea mult si ca acum e mentinut doar de bancile centrale ale tarilor BRICS si emergente care diversifica rezervele. Evident poate sa existe si niscavai manipulare (vezi documentarul – bancile centrale nu se stie daca chiar mai au aur). Mai este inca ceva pana sa ajunga la un procent de 10% din portofoliu, cam cat cred eu ca e o protectie solida, dar ce spera asa zisii „gold-bugs” ca lumea se va trezi si se va indrepta spre aur ca alternativa la inflatie este day dreaming. Aurul insa ne poate da un indiciu despre cum stam cu increderea, de aceea am postat linkul cu recordul la cumparari de aur fizic. Pe la alte minturi (de ex PerthMint) chiar nu fac fata, au intarziat livrarile. Unii spun ca e doar treaba de sezon si ca mereu se intampla asa, dar cu siguranta pe masura ca vor apare noi statistici cu vanzarile, vom avea cateva surprize. Nu spun ca retraim 2009, ca acum banul e altul si e normal sa existe multi cumparatori de vreme ce au fost pompati atatia bani. Spun doar ca trebuie sa intelegem ca criza e departe de a se rezolva, daca ar fi intr-adevar semnale de sanatate, aurul ar pica la cote macar apropiate de inainte de criza.
Apropos de aurul de la BCR: banuiesc ca au rascumparat doar custodia nu orice aur. Oare merge doar cu certificatul la BCR?