Se deschide banca punte?

„Problema a fost solutionata” ne avertizeaza bunicuta. Depozitele sunt in siguranta si vor intra sub incidenta legii romanesti. Nu pot sa va spun mai mult. Cam acesta a fost mesajul lui Adrian Vasilescu la DIGI24. Evident ofertele de cumparare au fost respinse si pentru ca bunicuta nu ne da mai multe detalii, exista o singura varianta: BNR preia Bank of Cyprus Romania si fie va apare o banca punte, fie va intra in insolventa, dupa ce va intra mai intai sub jurisdictia legii romanesti tocmai pentru ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa poata plati gaurile – caci banii nu mai exista!

Citind printre randuri, avem de inteles ca pierderea bancii se va „dilua” prin fondul de garantare a depozitelor romanesc, adica eu contribuabil roman care mi-a pasat la ce banca imi bag banii, care am strans din dinti mergand la banci care ofera depozite minime si nu m-am riscat ca prostul la banci cipriote care ofera dobanzi maxime, voi plati pentru pierderile unei filiale cipriote. Nu prea ne intereseaza mult aspectele tehnice, cata vreme e clar ca nu s-a vandut dar ca problema s-a rezolvat. Evident raspunsul la marea intrebare: cine sufera pierderile (fondul cipriot sau fondul romanesc) este acum stiut.

BNR a plecat inca o data capul in fata micilor finante internationale (cipriote) si in loc sa lase banca sa pice si „investitorii” in bancile cipriote sa sufere consecintele nesabuintei lor, vom fi nevoiti sa platim toti aceasta gaura. Daca va fi asa, rusine BNR! Rusine PROCURATURA care lasa sistemul bancar national sa se expuna unor riscuri imense prin preluarea pierderilor unor banci straine. Ce ne vom face daca similar Bank of Cyprus Romania pica si ING – filiala unei banci olandeze? Va suporta Fondul de Garantare al depozitelor si depozitele ING? Isi da seama oare cineva de ce inseamna acest precedent?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.