Desi nu prea au aparut stiri legate de asta si nu bag mana in foc ca Isarescu chiar e la Bilderberg acum, sa presupunem ca Mugurel este si el invitat si ca sta cot la cot cu „oamenii care conduc lumea”, dupa cum este numit grupul Bilderberg. As avea de facut o mica paranteza cu privire la preconceptia asta ca cei de la Bilderberg conduc lumea. Eu nu cred ca e prea adevarata, adica nu este corecta 100%. Personal am o viziune asupra raului – vazut si nevazut – putin diferita decat mentalul colectiv fie el mainstream sau alternativ. Anume, nu astia de se intalnesc la Bilderberg conduc lumea, ci prostii de noi care stam cu mainile in buzunar si il apreciem pe Isarescu, il vedem ca pe un mare profesionist si mare om care rezolva problemele macroeconomice prin integritatea si profesionalismul BNR-ului, blah, blah, blah. Evident, prostimea e de vina, marea prostime, boporul, atat cea tacuta si docila denumita pe scurt „couch potatoes” care nu prea se obosesc sa gandeasca cu propriul creier si „se alimenteaza” de la conducta de deseuri informationale si de „entertainment” pe care le furnizeaza presa conventionala si pe langa acestia, mai sunt de vina, oamenii din presa si asa-numitii „analistii” (economici, politici sau geopolitici) care nu isi fac treaba cum trebuie si nu realizeaza misiunea importanta pe care o au de a analiza lucrurile in ansamblu si de a fi ageri, atenti, critici si suspiciosi PE TERMEN LUNG, nu doar pentru BREAKING NEWS. Prin contractarea duratei perceptiei informationale dar mai ales a perceptiei emotionale colective, oamenii devin din ce in ce mai superficiali cu privire la evenimente ajungandu-se la un status quo penibil in care daca dai drumul la televiziunile de stiri in toiul zilei, vezi de exemplu pe toate canalele transmisiune in direct de la Jilava unde urmeaza sa intre sau sa iese Becali si asta e breanking-news-ul zilei in timp ce leul pica, Romania saraceste instant, indicatorii economici arata din ce in ce mai nasol, politicienii isi baga picioarele in constitutie si Isarescu merge la Bilderberg sa primeasca ordine. Sfarsit de paranteza.
Asadar, sa facem un mic exercitiu de imaginatie si sa zicem ca Isarescu a mers la Bilderberg, sa presupunem prin absurd ca astia chiar taie si spanzura in politica si economia mondiala sau cel putin europeana si ca evident Isarescu va merge acolo doar ca sa ia niste notite nu ca sa apere cauza poporului roman. Intr-un asemenea scenariu fantasmagoric (desi nu putin probabil), ne-am putea intreba ce notite va lua Isarescu mai ales in contextul in care lucrurile incep sa se incinga din ce in ce mai mult, atat in Europa cat si in toata lumea. Am fi tentati sa gandim ca „directiile” care se formeaza la Bilderberg sunt ferme, specifice, directe, sunt explicite si cei chemati acolo au doar rolul sa le urmeze orbeste. Cred ca este foarte gresit. Foarte probabil la Bilderberg, ca si la alte astfel de intalniri similare, discutiile sunt politicoase, tehnice, organizate in jurul unor teme, cu vorbitori motivationali si inspirati pentru fiecare topic. Peter Schiff a facut si el o mica de astfel scenarita despre cum de exemplu bancherii centrali ai tarilor mari ii conving pe cei mici sa ia si ei „drogul tiparnitei”. Dincolo de specificul organizarii si al comunicarii, evident ca la astfel de intalniri se discuta despre starea lumii, se cade de acord asupra unor trenduri, se arunca in fata cateva personalitati, se promoveaza unele directii mai mult sau mai putin explicite inspre care „ar fi bine” ca lumea sa se indrepte si implicit toti cei chemati fie se „ajusteaza” cand ajung acasa, fie data viitoare nu vor mai fi invitati la Bilderberg si le va fi foarte ciuda, mai ales vazand ca ce s-a discutat data trecuta chiar s-a intamplat si ei au esuat in „a se alinia” mersului lucrurilor.
Nu voi mai exemplifica cu amanunte concrete, cu liste de personalitati sau alte speculatii, exista numeroase alte surse din care cei interesati despre Bilderberg o pot face. Voi spune doar ca este tragic ca de la noi au gasit sa cheme tocmai un bancher central si indiferent de ce ordine va primi Isarescu, ma mira ca oamenii nu inteleg parghiile de actiune prin care suntem dominati: finantele, banca centrala. Nu s-au sinchisit bilderbergii sa invite nici pe Ponta, nici pe Antonescu, nici macar pe „mother and father” al programului nostru cu FMI-ul (fostul ministru de finante) ci doar pe Isarescu. Este poate de ajuns acest semnal pentru a ii garanta lui Isarescu un job pe viata si pentru a avertiza politicienii romani sa nu incerce la la urmatoarele alegeri ale guvernatorului BNR sa le treaca altceva prin cap.
Si ce ordine va primi totusi Isarescu? Cred ca deja cateva semnale am primit zilele trecute, prin schimbarea majora de raportare emotionala a bancherilor cu privire la insolventele din economie. Iar acesta este cuiul lui Pepelea: va avea economia romaneasca creditare sau nu? Pentru ca daca da, Romania se va dezvolta, daca nu Romania va ramane tara bananiera. Si pe acest subiect avem ceva noutati, chiar inainte de Bilderberg …
27 SEP 2012: CEC: Ne temem de insolvenţe, avem o mare angoasă când auzim de un client ajuns în această situaţie
Creditorilor le este teamă de intrarea în insolvenţă a companiilor pentru că, deşi împrumuturile sunt garantate, din cauză că procedurile durează mult, şansele de a maximiza gradul de recuperare a garanţiilor se reduce, a declarat Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank.
Cum este si logic, in vremuri nu prea indelungate, bancherii se temeau de insolvente pentru ca daca clientii nu platesc creditele, banca pica. Si de asemenea, daca insolventele cresc, banca nu mai are cu cine sa faca afaceri si nu mai are sens sa existe: de la cine mai ia bani si cui ii mai da bani? Ce rost mai are un sistem bancar fara un sistem economic pe care sa il serveasca?
Din septembrie insa nu stiu ce s-a schimbat si cum de lucrurile s-au intors cu susul in jos:
28 MAI 2013: Bancherii: Insolvenţa nu ne mai sperie, a devenit ceva banal.
După cinci ani de criză şi 100.000 de dosare de insolvenţă, băncile din România spun că intrarea în incapacitate de plată a clienţilor a devenit un fenomen banal, la ordinea zilei, care nu le mai sperie. Problema acestor firme este însă că nu se pot „însănătoşi“ fără fluxuri noi de capital, iar băncile evită în prezent preluarea de acţiuni în schimbul creditelor pentru a nu se asocia cu eventuale falimente.
Paradoxal! – am putea spune, si declaratiile nu vin de la un neica nimeni ci chiar de la directorul departamentului de recuperatori ai BRD-ului. Ce bancher e ala care nu se mai teme de insolvente, ce meandre ale limbajului si retoricii au ajuns sa foloseasca bancherii de azi incat sa spuna astfel de gogomanii? Declaratia asta ar fi trebuit sa puna pe jar toata clasa politica pentru ca denota o stare a lucrurilor extraordinar de periculoasa. Si nu doar o stare a lucrurilor putem gasi in aceasta declaratie ci un angajament ferm al bancilor sa nu ofere creditare economiei.
Daca bancherii au ajuns sa spuna ca ii doare in cot de firmele care falimenteaza (sub 5% din firmele intrate in insolventa isi revin si chiar si astia nu prea mai platesc creditele), fie ele private sau de stat, in contextul in care din ce in ce mai multi giganti industriali inchid portile, ceva este putred in Romania si mai ales la BNR. Pentru ca daca BNR nu ar tine pe linia de plutire neconditionat bancile, ci ar crea un cadru competitiv sanatos in domeniul financiar, insolventele fie ar matura cu bancherii, fie s-ar propaga in nivelurile mai superioare, adica la regiile de stat, la administratiile publice si in final la intreg statul romanesc. Ori nu stiu cum vi se pare voua, dar avand in vedere semnalele, CSAT-ul deja ar cam fi trebuit sa se intalneasca pe tema asta si sa stabileasca un plan. Nu de alta, dar bine ar fi sa nu ajungem ca grecii pe ultima suta de metri si sa ascundem sub pres problemele pentru ca vedem ce au patit ei.
Daca grecii aveau oameni capabili si curajosi, in 2008 intrau in default si renuntau la moneda euro iar acum inevitabil ar fi inceput deja cresterea economica. Insa pentru ca nu s-a intamplat asa, dupa 5 ani de stres, chinuri, sinucideri si haos, Grecia inca nu a fost pusa in genunchi de tot, inca este in picaj, nici macar turismul nu a incetat sa mai scada. Asadar, ai nostri ce mai pazesc? Daca lectiile istoriei sunt greu de invatat, macar breaking news-urile sa le citim cum trebuie … Iata ca Grecia e langa noi si am vazut ce au facut si ce au patit. Acum vedem cum la noi bancherii anunta ca ii doare in cur de economie ca si-asa Isarescu le pompeaza linii de credit fara limita deci nu e nici o problema daca sunt multe insolvente. Cat de greu e sa aduni 1 cu 1 si sa realizezi ca intr-un astfel de status quo al sistemului bancar economia nu are nici o sansa sa isi revina si e doar treaba de timp pana cand vom ajunge si noi ca grecii?
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
UPDATE 10 IUN 2013:
Potrivit Ziarului Financiar, la reuniune participă şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, iar această nu se întâmplă pentru prima dat (Sursa: Cotidianul)
UPDATE 9 IUN 2013:
În sectorul bancar ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a constatat după şase luni că băncile nu mai raportează profit, ci pierderi şi astfel nu au de unde să plătească impozit pe profit, iar bugetul de stat suferă. Băncile sunt mai mult preocupate să-şi acopere, din marja obţinută dintre depozite şi credite, pierderile din creditele neperformante. Atât timp cât nu vor fi obligaţi să îşi scoată creditele neperformante în afara bilanţului (adică să facă un AVAB privat), să vină cu bani noi de acasă, bancherii nu vor relua creditarea şi nici nu vor ieftini împrumuturile. (Sursa: Ziarul Financiar)