Continuare la articolul anterior …
Asadar pe scurt:
– dolarul se va prabusi
– in SUA preturile vor exploda in timp ce economia se va contracta si salariile vor scadea
– piata obligatiunilor va imploda (cine sa mai cumpere obligatiuni cand tocmai americanii nu au mai vrut sa plateasca; dar nu doar piata obligatiunilor americane ci si a tuturor celor care acum stau prost: porcusorii europeni si altii)
– piata actiunilor va pica (cine sa mai cumpere actiuni cand dolarul nu va mai insemna mare lucru)
– aurul va exploda
La nivel mondial, marile puteri nu vor pierde ocazia sa dea la pamant de tot cu SUA. Sa nu uitam ca in cazul unui default, SUA va ramane totusi cu armata cea mai puternica dar … nu va mai avea bani pentru motorina! Poate va mai mentine cateva submarine cu nucleare, poate va mai mentine cateva avioane care sa zboare, dar in nici un caz nu va mai putea mentine masinaria actuala, nu va mai putea sa trimita portavioanele cand si unde vrea, nu va mai putea sa ameninte China si Rusia cu invicibilele sale avioane si rachete. In lipsa banilor, armata va avea mult de suferit.
Intr-o asemenea situatie, va fi doar o problema de timp pana cand puterile concurente se vor regrupa si vor ocupa zonele de influenta actuala ale SUA. Sa ne amintim de colapsul URSS-ului, cand NATO s-a extins destul de repede in tarile fostului lagar comunist. De data aceasta, nu este exclus ca CSI sa inghita toata Europa de Vest, avand in vedere ca toata securitatea UE se bazeaza pe fortele NATO care sunt depedente de dolar. Oare chiar va sta Rusia cu mainile in san cand si-asa au inceput rusii sa isi plimbe navele si ei prin Mediteraneana si in cazul Siriei au reusit chiar sa sperie pe britanici si pe francezi sa dea inapoi din sustinerea americanilor? In nici un caz.
Dar China oare ce va face? Va sta cu mainile in san tocmai acum cand SUA nu a fost macar in stare sa aiba o prezenta la summitul ASEAN unde chinezi deja au marcat cateva puncte pe tabla de sah a influentei? Ca si pana acum, chinezii vor juca in continuare cu calm si rabdare, consolidandu-si puterea, oferind impresia unei stabilitati si fermitati constante si vor cauta mai ales sa preia componenta de motor al economiei mondiale si nu cred ca vor reactiona prea violent si nu se vor hazarda nici in masuri radicale inutile cum ar fi confiscarea asseturilor americane (companii multinationale) care activeaza in SUA. Foarte probabil, vor incerca sa le ofere protectie si le vor atrage total in China, prin liberalizarea yuan-ului ssi deschiderea pietelor financiare. Cand dolarul va pica, yuan-ul va fi noul dolar si China, noul Vest Salbatic pentru toti investitorii si toate companiile multinationale care vor mai supravietui.
Un mare semn de intrebare este Israelul. Constient ca o data cu picarea dolarului si declinul SUA, va pierde uriasul la umbra caruia a stat pana acum, Israelul va incerca nici mai mult nici mai putin pornirea unui nou razboi mondial pentru a incerca intoarcerea timpului inapoi si folosirea avantajului militar temporar care evident va fi pierdut in cazul unui default si condamnat la declin in cazul unui default „pasnic” si semi-controlat. Deja este un mare semn de intrebare cum de bancherii evrei care conduc marile banci too big to fail, nu ii cheama la raport nici pe republicani nici pe Obama ca sa nu dea foc la casa de hartie. Oare sa aiba deja calculele facute pentru vreun alt scenariu?
Oricat de catastrofale par scenariile de mai sus, pe zi ce trece se apropie de intrarea in desfasurare. Nu credeam, nimeni nu credea ca se va ajunge chiar si pana aici, atat de aproape de final si nimeni nu credea ca politicienii americani pot fi atat de nebuni incat sa nu le pese de ce se va intampla. Politicienii sunt cum sunt si putem sa ii etichetam nebuni, dar nimeni nu credea ca bancherii care i-au finantat ii vor lasa sa ajunga pana aici si nu ii vor indemna sa rezolve cat mai urgent problema,
Nu stiu ce sa spun cu privire la Romania in cazul unui default. Mi-am exprimat opinia ca dupa socul initial, Romania va avea de castigat deoarece daca pornim de la zero, romanii sunt muncitori si cine va munci va manca. In plus, 50% din populatia noastra locuieste la tara si inca vreo 25% au o casa la tara si/sau rude unde se pot retrage in caz ca tot sistemul financiar va pica si comertul va ingheta. Evident nu va fi prea bine, dar la noi va fi mult mai bine ca in alte tari unde intr-un asemenea scenariu haosul va domina si riscul ca societatea sa intre in dezintegrare ireversibila este mult mai pronuntat ca la noi, unde la sat, chiar daca politia este putina, putini sunt si cei care au curajul sa fure pentru ca stiu consecintele si riscurile.
Ceea ce din pacate este foarte probabil, este reintoarecerea noastra sub conul de umbra al ursului de la rasarit. Numai circumstante foarte fericite ne vor permite sa ne pastram macar o independenta limitata similara cu statutul actual de „second class UE banana country member”.
Eu spun altceva, ce pentru unii poate n-are nici o importanta, dar sa nu uitam ca in lumea celor care ne conduc, simbolistica, cifrele, etc au o deosebita importanta – vezi toate simbolurile de pe bancnota de 1$. Anul asta se implinesc 100 de ani de cand a luat fiinta FED-ul. Sa fie chiar un an obisnuit, fara prea mare importanta? Vom vedea ce ne mai rezerva stapanii.
Dolarul deja s-a prabusit, sau altfel zis deja are groapa facuta. Nu ma refer la situatia actuala cat la conditiile care au dus la puterea dolarului: impunerea lui ca moneda internationala de plata.
Ori, intre timp:
1) China si Rusia lucreaza mana in mana si pas cu pas in stabilirea de contracte bilaterale care sa se regleze in alte monede
2) E doar o problema de timp pana cand China isi va liberaliza moneda si va deschide pietele financiare si sa vezi atunci fuga dinspre vest spre est
3) Petrodolarul pierde din relevanta: consumul de petrol scade, tehnicile de extragere sunt optimizate, shale gas si shale oil schimba balanta productiei si da si mai mult in dolar
DAR, mai important decat toate
4) FED-ul prin tiparirea lunara de 85 mld de dolari lovesc puternic in statutul actual al dolarului.
Am asistat deci la primul soc – am vazut ca imparatul nu are haine, altfel spus FED-ul nu a facut tapering-ul si nu o va face, nu are cum, pietele ar exploda la cel mai mic pas inapoi.
A urmat al doilea – o parte din politicienii americani realizeaza ca QE-ul nu mai poate garanta nici macar spoiala de crestere actuala si din ce in ce mai multa lume realizeaza ca FED-ul si politica lui Obama duc SUA pe o cale gresita. Acest pas este foarte important pentru ca pune presiuni spre schimbare, chiar daca nu prea exista alternative. Cel putin intrarea treptata intr-un nou stadiu de instabilitate si volatilitate, va consolida pietele si va arata daca jucaria rezista la un cutremur de intensitate mica, cum s-a intamplat ci si cu UE in vremea crizei obligatiunilor.
Acum asteptam sa vedem acest al doilea pas ce consecinta va avea asupra principalilor detinatori de bonuri de trezorerie americane. Foarte probabil va fi un transfer masiv dinspre China si Japonia inspre FED si/sau alte banci americane. Dupa asemenea emotii, chinezii idioti sa fie sa mai reinnoiasca scadentele. Nu va fi un „dump” instant ca ar pierde yield-urile si SUA ar putea bloca vanzarile (au o lege/reglementare care sa impiedice vanzarea instant de catre detinatori). Dar cand vine vremea de ale reinnoi, ma indoiesc ca chinezii le vor mai prelungi. De altfel ei incepusera si din Iunie sa vanda masiv, la fel si japonezii. Cand tendinta de vanzare a chinezilor va deveni clara, toti ceilalti detinatori se vor alinia – nimeni nu vrea sa ramana in mana cu cartoful fierbinte – si va urma desfasurarea accelerata a imploziei sistemului financiar.
1. Dolarul nu se va prabusi. Nu de data asta.
2. Chiar daca se va prabusi, resurse fizice pentru a mentine macar armata, eventual si politia/garda nationala in picioare vor avea,
Desigur, nu vor avea petrol ca John sa se plimbe cu SUV -ul, poate nu vor avea nici pentru aprovizionare cu iPhone -uri sau chiar a tine macar deschise supermarket -urile, dar pentru avioane, portavioane si tot ce e nevoie pentru a instaura si mentine legea martala, vor fi.
3. Chiar daca nu va mai da nimeni doi bani pe hartiile lor, sa nu uitam ca au multisor aur, plus aurul altora (povestea cu aurul nemtilor dar mai sunt si altii in situatia asta) poate ma insele dar cred ca cel putin vreo 15-20% din rezervele mondiale si inca mai extrag multisor, deci daca dupa reset (cand scapa de datorii si baga pe tot restul in buda) scot de la natfalina moneda-aur, tot s-au scos ca super-putere.
4. Razbelul mondial s-ar putea as le prinda la toti bine – toate guvernele ofteaza ca suntem prea multi si dificil de administrat in sensul dorit de ei, mult mai multi decat e nevoie sa munceasca avand in vedere productivatea tehnologiilor moderne, deci nitel razboi mondial/civil care sa mai reduca din populatie ii va face cu certitudine fericiti, trebuie doar un pretext iar prostul management al crizei dolarului ar putea f. bine fi unul.
5. Romania:
Probabil nu se va intampla de la inceput, dar fara imprumuturi si $, multe afaceri vor intra in colaps, si nu vor fi bani nici de pensii, nici de somaj si ajutor social. Se vor tipari hartii la inceput, dar ele isi vor pierde rapid valoarea.
Aur nu prea (mai) avem.
Daca nu va putea impune in practica legea martiala (si se poate sa nu se vrea din motvele de mai sus), aia 25% fara nici un fel de resurse sau chiar si altii care pur si simplu nu vor sa dea cu sapa atat timp cat stiu ca altii dau si ei pot profita vor fi suficienti pentru un razboi civil, o criza majora.
In plus, sa nu uitam ca agricultura, la ora actuala, fie ea si de subzistenta depinde f. mult de seminte (de unde pe asemenea criza?) tractor, ierbicide, etc ca sa nu mai vorbim ca in conditile de mai sus, daca nu-ti poti pazi culturile cu pusca, e ca si cand ai muncit degeaba.
6. Anul asta preturile la grau sunt absolut minimale.
Un om poate trai bine mersi un an intreg cu cca. 200kg grau, o cantitate care incape usor sub un pat iar ambalat cum trebuie, poate tine si 30 ani.
Pretul? 120-200lei, de cateva ori mai ieftin decat telefonul care il au in buzunar, tableta care si-au cumparat-o luna trecuta, sa nu mai vorbim de „plasma” 3D care ar fi putut hrani un bloc intreg timp de un an de zile.
Desigur, pentru cine poate gandi in perspectiva unei catastrofe majore, e nevoie de ceva mai mult decat alea 200kg de grau, dar macar ar fi un inceput.
Poate ar trebui o retrospectiva istorica despre ce a inseamna foametea declansata de comunisti in anii ’30 in Ucraina si Basarabia, ca unealata politica si de control. Istoria are prostul obicei sa se repete si loveste mai ales pe cei care au memorie slaba.
Un plan de rezerva tot au americanii, probabil introducerea monedei Amero. Si plecarea pe alte baze a economiei, desi mai degraba pare un RESET. Sa fiu sincer nu cred ca se va intampla nimic, ca de obicei se vor imprumuta pe mai departe.