Orbecăieli pe timp de criză

Va amintiti perioada din 2009-2010 in care toti „analistii economici”, politicienii, ziaristii si prin urmare toti care se lasa spalati pe creier de mentalul public si nu fac efortul sa ajunga singuri la anumite concluzii, prevesteau sfarsitul crizei si revenirea economiei, revenirea pietei imobiliare, cresterea PIB-ului, cresterea salariilor etc?

Am tot scris si eu despre acestea cand a fost cazul [1], dar in ultimul timp am renuntat sa mai taxez altfel de opinii total deplasate si aiuristice pentru ca cred ca este evident pentru oricine traieste in lumea reala, lucreaza la privat si prim urmare traieste direct din ce se produce, se desface si se consuma, asadar este evident ca mergem din ce in ce mai spre rau.

Avand in vedere problema principala la noi – creditele neperformante (adica falimentare [2]) – mai nou BNR-ul pentru a arata ca nu sta cu mainile in san si dupa ce a pompat atata lichiditate bancilor marind masa monetara si stimuland inflatia, incepe sa faca … recomandari; astfel, BNR le reocmanda bancilor sa fie blande, iertatoare si tolerante cu cei care nu mai poti sa-si plateasca ratele; pas cu pas vedem cum ideologia neocomunista incepe sa se implanteze si la noi; in loc ca BNR-ul sa vegheze ca sistemul bancar sa functioneze pe principii de corectitudine si mai ales sanatate financiara, BNR este cea care da idei bancilor; cum v-ati imagina ca la Campionatul Mondial de Fotbal, FIFA sa recomande arbitrilor sa fie toleranti, sa se faca ca nu vad unele offside-uri pentru ca jucatorii poate sunt intr-un moment prost, deci trebuie sa ii intelegem, etc.

Ma repet din nou: BNR nu vrea un sistem financiar sanatos care sa finanteze economia, sa stimuleze economisirea si sa fie cat mai putin sensibil sa socuri exterioare. BNR vrea MACROstabilitate, adica sa nu pice bancile orice-ar fi si orice s-ar intampla, indiferent de serviciile pe care acestea (nu) le aduc oamenilor si economiei si indiferent de costurile necesare mentinerii acestei macrostabilitati. De ce? Simplu, pentru ca cata vreme avem macrostabilitate, Isarescu si ceilalti birocrati de la BNR isi pastreaza fotoliile si castiga supersalarii, chiar daca nimic altceva nu merge in tara asta. Culmea prostiei la romani este ca macrostabilitatea asta ii poate aduce lui Isarescu inclusiv fotoliul de presedinte. De ce credeti ca a venit recent in Romania nenea ala de la clubul de la Roma si s-a intalnit cu Isarescu si Basescu? Isarescu a fost un baiat atat de ascultator, incat baietii ar fi dispusi sa-l puna si presedinte pentru ca au incredere in el, ca orice s-ar intampla …

TVR nu a fost niciodata mare sursa de informare sau profesionalism, dar nici nu stiu de unde sa incep seria penibilitatilor emise in emisiunea de mai jos. Tot dialogul se duce pe firul ca unor oameni le e greu sa plateasca ratele si bancile trebuie sa inteleaga ca trecem printr-o perioada grea si ca daca nu au grija de clienti din ce o sa traiasca si ca e de inteles ca acum somajul e mare, dar in curand se rezolva etc.

Nu doar ca oamenii astia nu au habar ca noi inca nu am intrat in criza si ce se petrece acum este linistea dinaintea furtunii. Personal am afirmat de mai multe ori si voi repeta: criza va incepe abia cand bancile vor pica. Dar, oamenii astia nu inteleg pe ce lume treaiesc! Bancherilor ii doare undeva de baza de clienti si de procentul creditelor neperformante cata vreme Isarescu le va oferi repo-uri nelimitate iar Ponta va lansa obligatiuni. De exemplu, BCR a suprataxat pana si platile la utilitati, tocmai pentru ca nu are nevoie de taranii care ii ofera 50 de bani ca sa plateasca o factura in timp ce ei fac bani gramada din spreadul pe cursul valutar al exportatorilor (din cauza monopolului oferit de Isarescu bancilor) sau din acordarea de credite „sub-prime” in programul „prima casa” sau din obligatiuni la stat, toate finantate cu repo-uri super-ieftine oferite de BNR. Ba mai nou BCR este una dintre cele doua banci care au monopolul la vanzarea de aur fizic, o alta super-afacere la care insa nu toti bancherii au nevoie ci doar cei care „stiu ei de ce”.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Note:

[1] cateva articole in care am demontat ideea ca vom scapa de criza in 2-3 ani:

– 11 Martie 2012 – De ce criza economică va mai dura ani buni de aici înainte
– 2 Aprilie 2011: Ieşim din criză, intrăm în comă
– 13 Mai 2010: Cum de s-a ajuns aici şi unde o să se ajungă

[2] am mai amintit despre terminologia minciunii in rapoartele si anunturile oficiale in care se folosesc cuvinte cu incarcatura pozitiva puternica, dar cu o mica negatie pentru a depicta o stare a lucrurilor in realitate profund negativa, nu doar cu o umbra de neimpliniri; astfel, veti auzi uneori ca nu se spune ca PIB-ul scade, ci ca avem crestere negativa – pentru economistii de azi, este imposibil sa concepi ca economia poate scadea; sau in aceeasi ordine de idei, nu avem credite falimentare, ci doar ne … performante; treaba asta nu e specific romaneasca, este limbajul de lemn al informarii „mai putin perfecte” pe care ne-o ofera mainstream-ul;

This Post Has 13 Comments

  1. Sorin

    @Constantin – avantajul bijuteriilor este că pot fi purtate. Şi monedele pot fi purtate, dacă aparţii unei etnii „oarecare”. Bijuteriile mai au un avantaj – pot avea gramaje mai mici de 10grame şi, în caz de forţă majoră, sunt mai uşor divizibile – pot îndeplini rolul de monedă.
    Ca sursă de achiziţie a bijuteriilor sunt casele de amanet unde aurul este verificat la primire (cine riscă să ia ţeapă?). Cu o ciocolată/cafea/buchet de flori te faci prieten cu doamna cea amabilă care, în mod normal nu are voie să vândă (dar ce funcţionează normal în România …) şi devine o sursă de încredere care te serveşte la un preţ mai mult decât onorabil.

    1. admin

      @Sorin – ce sens are sa te bazezi pe doamna de la amanet cand u 10$ iti cumperi singur un test kit si testezi orice bijuterie de o mie de ori mai bine ca ea? Totul tine de putina invatare si negustorie si la cata lume se duce la amanet sa vanda la jumatate de pret in timp ce bancile ne vand la suprapret, cu siguranta poti sa cumperi aur ieftin si sigur cu riscuri minime. Cat despre rolul de moneda al aurului, sa fim serios, despre ce vorbim? Chiar crezi ca se mai poate ajunge la godl standard pana la nivelul monezilor?

    2. Sorin

      Nu mă bazez pe doamna de la amanet, doar mă refeream că este o sursă relativ sigură – ea le verifică la sânge, ca să nu plângă mai apoi.
      Discuţia despre refugiul către aur are rost doar dacă previzionăm o criză monetară (ceea ce, din punctul meu de vedere este doar o chestiune de timp) – iar în acest caz aurul este stabil ca valoare (vzi WW2). Mai există şi posibilitatea unei mişcări anarhice (dacă urmăreşti mişcarea „Occupy” şi ce au făcut în 5 noiembrie vei vedea că se transformă din SFiction în SFact). Iar noi exact despre aceste perioade discutăm.
      Oricum, se pregăteşte ceva mare de tot pe termen mediu şi lung – caută discursul papei despre NOM şi, sper să găseşti, pe Medvedev câd a fost „preşedinte interimar” şi a arătat noua monedă unică mondială. Dacă ar fi arătat-o băselu, nu-mi făceam probleme, dar cu Medvedev este altceva – are altă credibilitate.

    1. admin

      ok Constantin, alege monedele 🙂

  2. Constantin

    „bijuteriile pot fi o modalitate de stocare realista si accesibila poate chiar mai buna decat lingourile, cata vreme ai minime cunostinte de a testa ce cumperi”
    „Bijuteriile cumparate de la magazine serioase, vin cu un certificat.”
    „Nu isi permite nimeni sa falsifice, mai ales ca si-asa se castiga destul de bine din comertul cu aur.”

    Ii las pe politisti sa testeze daca sunt adevarate sau false. 😀
    http://www.gandul.info/stiri/control-la-centrul-comercial-sir-din-capitala-peste-2-5-kilograme-de-bijuterii-confiscate-unele-ar-fi-false-11252363
    http://www.mediafax.ro/social/bijuterii-de-peste-un-milion-de-lei-posibil-false-confiscate-pentru-experiza-de-politisti-8845678

  3. Constantin

    @ admin:

    Eu ma gandeam ca Piraeus si BCR fiind singurele banci care vand aur, inseamna ca fac asta pentru a scoate profituri mari in incercarea de a acoperi gaurile provocate de creditele neperformante. Dar varianta asta nu prea pare plauzibila din moment ce BCR are o traditie in a vinde si cumpara aur.
    Totodata, voiam sa te intreb daca consideri ca aurul este intr-o bula speculativa, daca trebuie ca oamenii sa inceapa sa se gandeasca si la aur ca o rezerva de refugiu in lumina ultimelor evenimente din lume.
    Si daca ar trebui sa inceapa sa cumpere aur, ce recomandari ai avea: monede sau lingouri, si de unde sa le achizitioneze?

    1. admin

      Bancile incearca sa faca profituri din orice, oricand; de cand are BCR traditie in a vinde si a cumpara aur? Cum de alte banci nu s-au gandit sa vanda si ele aur si sa incaseze comisioane babane, mai ales din custodia aurului – care multi-milionar in euro cumpara aur si pleaca cu el acasa? Cat despre daca aurul este sau nu intr-o bula speculativa, este exrem de greu de zis. Personal nu am nici o parere, nici pro nici contra. Conservarea banilor insa in aur o vad o mare prostie, cine a facut bani si ii pastreaza in aur de frica ca vine sfarsitul lumii, nu i-a facut prin munca cinstita si de calitate, altfel ar avea si alte idei de investit.

      Daca totusi insa cineva este pro-aur, as recomanda sa stea departe de monede, sunt cea mai mare prostie, costa mult prea mult si nu au rolul de conservare, avand mai mult interes si relevanta pentru colectionari. De departe lingourile – sau pentru cei care au testere de aur si/sau au surse sigure de calitate, chiar bijuteriile – sunt singura varianta de a investi in aur. De asemenea, in nici un caz fonduri legate de aur – o alta aberatie.

      Dar pentru cine are de la cateva mii de euro de investit in aur, mai bine face o mica excursie in Germania, Austria sau Elvetia si cumpara de acolo, pretul la bancile romanesti este execrabil.

    2. Constantin

      @ admin:

      „Daca totusi insa cineva este pro-aur, as recomanda sa stea departe de monede, sunt cea mai mare prostie, costa mult prea mult si nu au rolul de conservare, avand mai mult interes si relevanta pentru colectionari. De departe lingourile – sau pentru cei care au testere de aur si/sau au surse sigure de calitate, chiar bijuteriile – sunt singura varianta de a investi in aur.”

      M-am informat si am aflat ca este mai bine sa te feresti de lingouri. Un lingou e mare, e mai tentant si usor sa fie falsificat. Ai spatiu de manevra la un lingou. Aurul are aproape aceasi densitate ca si tungstenul, s-au vazut cazuri de lingouri in care s-au gasit bare de tungsten. Greu de verificat ce e in lingou. Nu imposibil, dar nu ai de aparat de ultrasonografie sau posibilitatea sa testezi conductibilitatea lingourilor.

      Monedele au doua avantaje. Primul ca sunt de dimensiuni si greutati standard, design ultra cunoscut, si implicit greu de falsificat. Nu merita deranjul sa falsifice monede, daca potrivesc bine densitatea iese dimensiunea diferita, daca fac aceeasi dimensiune difera densitatea, existe aparate simple care pot verifica monedele. Exemple : http://www.fisch.co.za/home.htm, http://www.goldcoinbalance.com/
      Al doilea avantaj al monedelor e ca sunt usor de plasat ulterior, nu esti obligat sa vinzi totul deodata ca la lingouri, poti vinde exact cat esti nevoit.

      Acelasi lucru l-am aflat si din articolul asta http://www.business24.ro/cet/stiri-cet/ghid-pentru-investitiile-in-aur-vezi-ce-te-sfatuiesc-expertii-1490196
      Tot asa recomanda si ei, mai intai monede, dupa care lingouri de la dealeri de incredere.

      1. admin

        Constantin, lingourile de la BCR sau Piraeus nu au cum sa fie falsificate, tocmai asta e ideea. De aceea ma refeream la statutul de monopol, pentru ca o banca nu are de ce si nu isi permite sa falsifice lingouri, pe cand la magazinele de bijuterii riscul este oarecum mai mare decat la banca. Apoi, zvonurile cu tungsten sunt teoria conspiratiei, nu putem pune baza pe orice zvon. Sunt sanse mult mai mari sa te fraiereasca un vanzator de monezi de 10g decat o banca care vinde lingouri de la 10g la 10kg. Si apropos, lingourile sunt doar comercializate de bancile noastre, sunt produse de firme de renume.

        Lingourile de ce zici ca sunt greu de plasat? Care e diferenta intre un lingou de 10g si o moneda de 10g? Oricum daca e cazul, o sa o vinzi la un amanet in cel mai fericit caz, nu pe ebay sau la colectionari. La noi oricum nu exista trendul colectionarii de monezi ca sa speri macar ca ai o piata de desfacere in lumea reala si nu doar pe internet, prin posta etc. Repet, la monezi, pentru aceeasi cantitate de aur, platesti mai mult decat daca ai cumpara lingouri, pentru ca este inclus in pret costul fabricatiei si valoarea de colectionare. Nu am rabdare sa iti arat pe calcule asta, dar daca gasesti tu altfel, vino cu niste cifre.

        Repet din nou, dupa parerea mea, bijuteriile pot fi o modalitate de stocare realista si accesibila poate chiar mai buna decat lingourile, cata vreme ai minime cunostinte de a testa ce cumperi (un mini-kit de gold testing de pe amazon rezolva problema). Bijuteriile cumparate de la magazine serioase, vin cu un certificat. Daca tu te duci apoi la un bijutier si acela iti spune ca bijuteria respectiva nu are karatele corespunzatoare, faci reclamatie la protectia consumatorului si ii arde pe patroni. Nu isi permite nimeni sa falsifice, mai ales ca si-asa se castiga destul de bine din comertul cu aur.

  4. Constantin

    @ admin:

    Felicitari pentru acest nou articol foarte bun! 🙂

    „Ba mai nou BCR este una dintre cele doua banci care au monopolul la vanzarea de aur fizic, o alta super-afacere la care insa nu toti bancherii au nevoie ci doar cei care “stiu ei de ce””.

    Poti detalia mai mult aceasta fraza, te rog ?

    1. admin

      In afara de BCR si Piraeus Bank nici o alta banca din Romania nu (poate) vinde aur. Evident, explicatii oficiale sunt legate de „orientarea” fiecarei banci sau de „interestul” pentru un anumit produs sau de acceptarea ca reselleri de catre marii distribuitori de aur din afara. In realitate, cine nu s-ar dori sa faca bani din vanzarea de aur cand cererea a explodat? Prin monopol eu ma refer in domeniul bancar, evident ca exista nenumarate magazine de bijuterii care vand aur, dar un client cu cateva sute de mii de euro nu se duce sa cumpere aur de la butiq ci de la banca.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.