Se schimba trendul la costul datoriei suverane?

  • Post category:Criză
  • Post comments:2 Comments

Cu fiecare aparitie in presa, Liviu Voinea zis Tomitza Bugetzel Nasol nu rateaza ocazia sa mentineze ca ne Ministerul Finantelor se imprumuta din ce in ce mai ieftin si asta e bine, lasand pe nestiutori cu impresia ca DATORITA mucnii sale profesioniste prin care a calmat pietele si a dat semnale de incredere, Romania se poate imprumuta mai ieftin. Evident total fals: dobanzile sunt in scadere pentru ca asa este trendul in toata lumea, avand in vedere fenomentul denumit in SUA „Quantititive Easing to Infinity” prin care bancile nationale pentru a evita colapsul iminent tiparesc sume imense de bani si inlesnesc creditarea pentru banci pentru a incerca stimularea cererii si indirect a productiei economice. Iata doar o demonstratie: Ungaria care este mereu adusa in contra-exemplu de Voina ca „capra vecinului”  care e mai muribunda ca a noastra se imprumuta si ea din ce in ce mai ieftin:


HUNGARY GOVERMENT DEBT YIELD

Sursa: tradingeconomics.com

De altfel, cine nu ma crede poate merge pe site-ul TradingEconomics.com si poate alege o tara, apoi din multitudinea de indicatori poate selecta „goverment bond yield” – dobanda creditului guvernamental.

Mai nou insa, exista semnale ca trendul de scadere nu mai continua, cel putin pe moment: Finanţele au împrumutat mai mult, dar la dobândă în creştere (Ziarul Financiar). Foarte probabil e doar o sincopa de moment, dar e ocazia sa ii amintim domnului Voinea ca nu exista sac fara fund si ca politicile bazate doar pe creditare sunt menite falimentului.

This Post Has 2 Comments

  1. vlad

    Citeam pe undeva ca investitorii aia de cumpara datorie suverana,dupa ce se uita pe indicatorii principali:PIB,datorie:publica si privata,somaj…gindesc cumva regional in sensul ca se uita si la perspectivele zonei.Ca sa exemplific in criza din 2001 din Argentina dupa ce au pierdut puzderie de bani,bancile americane,pasul lor urmator a fost sa se retraga din tarile invecinate:Chile,Brazilia…
    Deci expresia sa moara capra vecinului as reformula-o astfel:”Daca moare capra vecinului,nici a mea nu-i tare sanatoasa”
    Ungaria sta si nu sta mai rau ca noi:sint indatorati pina peste gat dar au si infrastructura la care noi putem doar spera,mai au si o industrie mult mai productiva si daca-mi amintesc bine PIB-ul lor este cam cit al nostru cu doar 10 milioane de traitori.Se imprumuta si ei mai ieftin dar la dobinzi mai mici decit Romania si asta spune totul.
    Marele lor ghinion este Orban cam un soi de Iliescu cu papagalul lui Vadim si apucaturi de Che Guevara,care i-a retrogradat in grupul Romania,Bulgaria
    Programul de tiparire de bani al FED nu are cum sa tina la infinit,asta cu scaderea dobanzilor l-am auzit si io pe la inceputul anului zicea ca se economisesc citeva sute de milioane de dolari din scaderea dobanzilor ce sa zici:bogdaproste.Meritul probabil ii al lui Bernanke pt.economisirea asta.
    Parerea mea of course

    1. admin

      ce bine ne-ar fi fost noua daca Iliescu era ca Orban … ai vazut conferinta cu el de aici? https://chiazna.ro/5776/modelul-ungar

      eu ma refeream ca e posibil ca trendul sa se schimbe peste tot nu doar la zona noastra; FED-ul a inceput firav un tapering

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.