Va mai amintiti declaratiile lui Ponta dupa ce a venit la putere, ca inainte nu era informat despre fracking, dar cand a aflat cum sta treaba, nu mai este impotriva. Din aceasta cauza asta s-ar fi datorat schimbarea macazului dupa castigarea alegerilor, sustinea Ponta in primele luni dupa alegeri, cand nu mai baga capul in nisip ca acum cu privire la problema frackingului care este iscusit evitata deocamdata in dezbaterea pentru presedentie.
Ei bine, abia acum au iesit la iveala niste documente in SUA care dezleaga itele si ne lumineaza nitel cu privire la lucruri bine stiute si destul de la iveala, mai precis clarifica mecanismele lobby-ului marilor exploratori cum ar fi Chevron, folosind nume de top din diplomatia americana cum ar fi chiar Hillary Clinton.
Iata documentul bomba care ar trebui sa dea jos cu cateva capete de pe la noi si de prim-prejur, caci fiind minusculi, evident nu suntem tratati separat de Imperiu, ci la gramada:
How Hillary Clinton’s State Department Sold Fracking to the World
Clinton urged Bulgarian officials to give fracking another chance. According to Borissov, she agreed to help fly in the „best specialists on these new technologies to present the benefits to the Bulgarian people.” But resistance only grew. The following month in neighboring Romania, thousands of people gathered to protest another Chevron fracking project, and Romania’s parliament began weighing its own shale gas moratorium. Again Clinton intervened, dispatching her special envoy for energy in Eurasia, Richard Morningstar, to push back against the fracking bans. The State Department’s lobbying effort culminated in late May 2012, when Morningstar held a series of meetings on fracking with top Bulgarian and Romanian officials. He also touted the technology in an interview on Bulgarian national radio, saying it could lead to a fivefold drop in the price of natural gas. A few weeks later, Romania’s parliament voted down its proposed fracking ban and Bulgaria’s eased its moratorium.
Ca politicienii americanii isi sprijina companiile (care platesc) sa obtina tot felul de beneficii in tarile vasale, este binestiut. Poate majoritatea ne inchipuim ca prin lobby, astia fac doar un fel de marketing, pun o vorba buna sau sugereaza. Bunaoara, ne imaginam ca Hillary, la o cafea cu Victor, i-a sugerat: nu ar fi bine ca sa dati drumul la fraking si ca Chevron sa obtina sprijinul partidului si al guvernului? Ei bine, nu e chiar asa. Influenta este mult mai stricta si nu prea exista nuante sau optiuni, decat daca un guvern isi asuma ostracizarea si e constient ca la cea mai mica miscare in front, va deveni oaia neagra si Imperiul va ataca prin toate parghiile posibile, de la propaganda media, pana la actiuni de sabotaj economic, atac asupra monedei si sistemului financiar, orice ar putea clinti renegatii si i-ar elimina cat mai rapid de la putere. Din pacate, astfel de exemple nu prea avem de dat, prin zona singura exceptie facand-o Ungaria. Iata insa mai concret meandrele coruptiei:
The episode sheds light on a crucial but little-known dimension of Clinton’s diplomatic legacy. Under her leadership, the State Department worked closely with energy companies to spread fracking around the globe—part of a broader push to fight climate change, boost global energy supply, and undercut the power of adversaries such as Russia that use their energy resources as a cudgel. But environmental groups fear that exporting fracking, which has been linked to drinking-water contamination and earthquakes at home, could wreak havoc in countries with scant environmental regulation. And according to interviews, diplomatic cables, and other documents obtained by Mother Jones, American officials—some with deep ties to industry—also helped US firms clinch potentially lucrative shale concessions overseas, raising troubling questions about whose interests the program actually serves.
Acum sa nu fim prea rautaciosi. Clintoneasa ne vrea binele, pentru ca gazele naturale ne ofera „independenta energetica” – un oximoron de altfel. Romania fiind parte din UE si avand pretul la gaze liberalizat, nu va beneficia niciodata de un eventual surplus si nu va avea niciodata preturi ieftine. Daca avem gaze ieftine, acestea se vor vinde cui ofera pretul cel mai bun, adica nemtilor, italienilor, etc. Nu romanul de rand beneficiaza de productia sporita de gaze, petrol sau alte resurse, redeventele fiind infime si pretul pe piata fiind liberalizat la nivel european. Exista intr-adevar momentan problema transportului, dar cand vor veni gazele ieftine, se vor face si conductele si probabil tot prin parteneriate Chevron-stat in care noi platim costurile si ei incaseaza profiturile. Vrand binele nostru si lovind inspre Rusia – care ar avea teoretic de pierdut daca nu mai are cui sa vanda gaze – Clintoneasa a lansat conceptul de „diplomatie energetica”:
Clinton tapped a lawyer named David Goldwyn as her special envoy for international energy affairs; his charge was „to elevate energy diplomacy as a key function of US foreign policy.”
Coruptia care se ascunde in spatele unei justificari ideologice este cea mai curata si perversa. Nu doar ca nimeni nu te acuza ca faci lobby unor compani americane in detrimentul unui popor, dar in plus, avand sloganele bine alcatuite si „tehnicienii” care sa demonstreze ca fracking nu otraveste apa, poti foarte usor sa pretinzi ca faci asta pentru binele popoarelor „tinta” si pentru lovirea un dusmanul Rusia.
Articolul publicat de Mother Jones este foarte lung si nu voi aborda toate ideile. Pe scurt, Clinton a gasit un avocat care era lobbyist al firmelor de energie, i-a dat o functie de secretar de stat, l-a trimis la plimbare prin Europa de Est cu misiunea de a convinge toate tarile sa adopte tehnologia frackingului si ideal sa ofere companilor americane favorite dreptul de exploatare. Cand si-a terminat misiunea, avocatul s-a intors la vechiul job, de lobbyist al companiilor. Deci, pentru o scurta perioada a facut lobby nu catre politicienii americani, ci catre Ponta si alti oameni mici de prin zona, singura diferenta fiind ca isi primea salariul de la Departamentul de Stat.
Situatia asta mi-a amintit de personajul Remy Danton din House of Cards – un lobbyist care si el facea naveta intre stat si privat in functie de unde era salariul mai mare.
Inchei doar cu inca un mic amanunt extrem de important din articol: estimarile de gaze de sist facute initial in Polonia, au fost ulterior revizuite in scadere … cu 99%. Deci s-a mintit crunt. Din pacate, la noi se minte in continuare …
But shale was not the godsend that industry leaders and foreign governments had hoped it would be. For one, new research from the US Geological Survey suggested that the EIA assessments had grossly overestimated shale deposits: The recoverable shale gas estimate for Poland shrank from 187 trillion cubic feet to 1.3 trillion cubic feet, a 99 percent drop. Geological conditions and other factors in Europe and Asia also made fracking more arduous and expensive; one industry study estimated that drilling shale gas in Poland would cost three times what it does in the United States.
Pai solutii sunt sa beneficieze si romanul de rand, dar nu-l intereseaza sau nu are bani din cauza traiului de zi cu zi. Cei cu bani de obicei reusesc sa-si atinga scopurile mai ales intr-o tara mica cu functionari si oameni politici slabi. Sper sa rezistam asaltului gazelor de sist pentru ca ne nenoroceste viata, apa, mediul ambiant etc, dar daca nu reusim, macar sa avem si noi actiuni la romgaz, transgaz si altele. Sa puna romanul mana sa cumpere actiuni la societatile mari ale statului listate pe bursa, dar n-o sa prea vedem asa ceva. Si o sa puna mana strainii pe ele ca au bani si dupa aia o sa incaseze profiturile si romanul o sa injure si o sa le cumpere produsele lor scumpe prin credite ca n-au bani indeajuns.