Saltul francului abia a inceput! Atentie la mesajele BNR

Ca de fiecare data, si de data aceasta – daca mai era nevoie – BNR arata cat de putin este pregatita pentru a-si face datoria, anume stabilitatea sistemului financiar si a preturilor.

La peste 4-5 ani dupa ce Ungaria  a rezolvat problema, romanii inca sunt socati de miscarile de pe pietele financiare, in cazul de fata saltul francului prin eliminarea peg-ului.

Multe vine se pot gasi BNR-ului, eu i-as acuza in principal pentru manipularea aiuristica a cursului valutar: cand pot si cand le convine dar mai ales cand politic este riscanta o volatilitate prea mare, BNR are grija ca cursul sa nu sara prea mult de la o zi la alta. Acum insa cand era evident ca nu sunt in stare sa tina piept, au lasat francul.

Nu voi mai aminti despre tergiversarea conversiei creditelor – este o problema putin relevanta (desi afecteaza multi oameni) si e una dintre gafele si greselile mici, comparat cu altele mai mari pe care eu cred ca BNR le-a facut in ultimii ani.

Greseala principala ar fi tocmai iluzia pe care gresit a format-o ca BNR are un buffer pentru fluctuatiile de curs si nu va permite socuri prea semnificative. Toti oamenii si toate firmele s-au culcat pe ureche cu aceasta impresie care a fost discret dar ferm impregnata de BNR, pana cand s-a intamplat un mic dus cu apa rece in care mitul stabilitatii cursului a fost spulberat peste noapte.

Ce face insa BNR dupa acest eveniment? Pe de o parte se face ca ploua, pe de alta isi bate joc de ei si precum un copil striga la ei: „na-na-na-na-na-na”, aratandu-i cu degetul. M-as referi mai ales la al doilea aspect, redand un fragment din declaratia lui Vasilescu care in cadrul BNR are porecla de panadolul anti-criza. De data asta, pare insa acidul sulfuric de dupa criza:

„este o lecție pe care trebuie să o învețe fie cei care au mers cu ochii închiși, fie nu au ascultat sfaturile BNR” (sursa)

Recunosc ca orice citat scos din context poate fi interpretat gresit. Va recomand insa sa cititi intreg interviul si sa va faceti singuri o parere.

Adevarul este insa ca BNR nu avea si nu are ce sa faca. Trebuia insa sa renunte la manipularea cursului, astfel ar fi pregatit „organismul” mult mai bine pentru orice situatie. Daca o mama este supra-protectoare cu copilul ei si ii fierbe toate biberoanele, toate scutecele si il tine izolat pana la varsta de 5 ani, cine e de vina cand mergand la gradinita copilul ia toate bolile si este distrus de contactul cu realitatea?

Realitatea este care este si intr-adevar trebuie sa luam o lectie importanta, noi cei care nu am avut credite si nu am fost afectati de acest salt. Frigul si furtuna au inceput sa bata si pe la noi si daca de data asta au fost afectati doar 5% din cei cu credite – poate or fi 1% din populatia Romaniei? – nu inseamna ca restul suntem paziti si trebuie si noi sa radem de ei si sa ne simtim fericiti sau prea calmi ca nu ne afecteaza astfel de socuri.

Avertismentul meu nu este doar pentru cei care au credite in monezi straine sau pentru cei care sunt tentati de astfel de credite. Si nici macar pentru cei care isi tin banii in bancile romanesti. Avertismentul meu este pentru toti romanii: si cei care au credite si cei care nu au, si cei care intentioneaza sa ia credite, si cei care intentioneaza sa faca cheltuieli mari pentru bunuri de consum de care nu au nevoie si pentru cei care intentioneaza sa se arunce in investitii sau afaceri riscante: criza nu s-a terminat si desi nu se mentioneaza explicit, Elvetia tocmai a renuntat la UE, si nu de prosti au iesti ei de facto din UE, dupa ce alesesera sa isi uneasca moneda de euro.

Am mai spus si voi repeta: Cipru si Rusia sunt pe langa noi si e doar chestiune de timp pana cand lucruri grozave de care acum doar auzim si care inca nu ne lovesc, vor ajunge pana la usa noastra. Televiziunile ne-au agresat recent cu transmisiuni live si breaking news din Franta. Mai la est insa lucruri mult mai socante se intampla si nu ma refer doar la Ucraina care intr-adevar este un caz special. Rusia, o tara cu o economie „emergenta” mult mai solida ca Romania, a fost bagata sub apa peste noapte, din cauza ca unii asa au vrut (nu mai intru in detalii). Cei care au decis asta, nu s-au gandit la omul de rand care este cel care sufera azi. Nu Putin si nu miliardarii care il sprijina au de suferit acum ca rubla s-a devalorizat masiv, ca investitiile in Rusia au fost inghetate si ca rusii nu mai pot sa importe alimente si bunuri ieftine din vest. Deci daca cei mari care au lovit in rusul de rand nu le-a pasat de rusul de rand, ce ne face pe noi sa credem ca romanul de rand va fi mai ferit de furtunile ce vor sa vina? Si rusul de rand, si romanul de rand, precum si americanul de rand care este trimis aiurea sa tina piept talibanilor, sunt doar pioni si marfa de tun: cei mari nu tin cont de nimeni.

Deci avertismentul meu nu priveste doar aspectele financiare ci toate aspectele care tin de eliberarea de sistem: independenta financiara, independenta alimentara si asigurarea unui trai cat mai normal si in cele din urma a supravietuirii, cat mai mult fara ajutorul statului. Tot ce vine de la stat este doar un „stimulent”, o pastila de amortire care ne reduce gandirea clara si ne amageste ca totul va fi bine. Va dati seama cati oameni si cate situatii sunt acoperite de recomandarea mea: prima casa, fonduri europene, obligatiuni de stat, investitii la bursa, actiuni, investitii in imobiliare, angajarea la stat, luarea unui credit (orice tip de credit), schimbarea masinii (cumpararea uneia mai puternice ca tot s-a ieftinit benzina), investitia in extinderea unei afaceri (ca doar iesim din criza) etc.

In final, desi am criticat BNR-ul pentru ironia si batjocura panadolului fata de cei cu credite in euro, as termina cu un mesaj mult mai periculos si total aberant, facuta de data aceasta din mai multe directii, de unde putem trage clar concluzia ca la o sedinta de urgenta baietii au cazut de acord ce sa spuna toti. Mesajul, pe scurt ar fi: „Situatia se va normaliza, a fost o reactie emotionala a pietelor„. Eu am auzit mesajul asta prima data la un purtator de cuvant al ASF-ului (fost redactor la o televiziune falimentata, am lapsus la nume), dar cautand pe internet stirea, am dat de mai multe reactii in cadrul unui articol Hotnews sau aici in care putem gasi „mantre” idioate de genul „reactie emotionala”, „pendul”, „situatie ocazionala” (asta chiar venind de la Vasilescu).

Cred ca investitorii astia care ruleaza miliarde de dolari sunt atat de prosti incat nu stiu sa faca nici un calcul si habar nu au ce se intampla. Ei doar reactioneaza emotional?! Investitorii astia se aseamana cu gospodinele care se uita la telenovele siropoase? Ei nu stiu sa gandeasca ce inseamna ruperea peg-ului? Ce s-ar fi astepat Vasilescu, sa nu se intample nimic? Ce declaratii si ce sfaturi sunt astea? Este minciuna pe fata, care nu are nici un sens. Din orice punct am vedea lucrurile – chiar si din reflexul de panadol, de calmare a situatiilor (oare oare ce mai poti calma dupa un salt de 15%?) – declaratia cu emotiile este penibila. Ca sa nu mai zic, ca peste o saptamana, ECB e posibil sa dea drumul la cumpararea de bonduri si francul sa creasca si mai mult …

This Post Has 11 Comments

    1. admin

      nimic nou, s-a anuntat de cand a fost Putin la Ankara

  1. silviu costea

    Sunt de acord cu tine, mai putin aici: „si ca rusii nu mai pot sa importe alimente si bunuri ieftine din vest”. Europa este cea care a pierdut o piata. alimente ieftine gasesti ORIUNDE, mai putin in Europa. Este suprafata cu cea mai mare concentratie de locuitori. Cat despre bunuri ieftine din vest, ele sunt „la mana a doua”. Bunurile ieftine vin din China. Cu nici o exceptie. Iar daca te referi la automobile sau masini de spalat, te asigur ca alea rusii le produc de mult timp. Vestul a lovit Rusia doar cu pretul petrolului, insa si aici s-a impuscat singur in picior. Parerea mea este ca rusii sunt total diferiti de noi; peste 50% din populatie isi produc singuri strictul necesar, si un procentaj foarte mic depinde de bunuri de consum importate. Sunt mai „primitivi”, insa acest fapt este in avantajul lor. Deci nu cred ca populatia sufera foarte mult. Cat despre guvern, datoria lor este insignifianta raportata cu cea a vestului, si sincer, nici ei nu sunt de plans. Noi suntem cei cu probleme, si tocmai de aceea elitele sunt innebunite dupa un razboi de uzura, care sa scoata economiile din impas.

    1. admin

      a fi primitiv nu e un atuu, nu e tocmai de dorit; cei mai autonomi evident sunt tribalii din papua guinee, dar asta nu inseamna ca stau bine; alimente ieftine sunt in europa pentru ca sunt subventiile cele mai mari pentru agricultura si companiile cele mai eficiente (tehnologie, soiuri, procese etc); noi de ce importam mare parte din occident desi salariul este mult sub media din vest? pentru ca chiar si cu diferenta de curs, productivitatea si subventiile fac mancarea din vest mai buna si mai ieftina decat cea locala; asa cum China este lider pentru bunurile de larg consum, pentru agricultura, UE era de departe mai ieftin pentru produse alimentare decat orice isi produce Rusia; ca un mic exemplu: de ce importau rusii porci de la noi? dupa ce s-a introdus interdictia, pretul la carne de porc a scazut drastic in Romania;

      intr-adevar europenii pierd prin deflatie, dar asta e discutabil: pentru omul de rand care nu are depozite, are un loc de munca/venit sigur, deflatia de excelenta, romanii au mancat anul asta carne de porc de s-au spart, din cauza sanctiunilor; e treaba insa de timp: cu ocazia asta, multi producatori au dat faliment si nu doar la noi, prin urmare urmeaza niscavai reglari in anii urmatori;

    2. silviu costea

      Te contrazic din nou. Spune-mi atunci, cum iti explici ca, cartofii sunt in cea mai parte din Egipt? Personal am o cunostinta care ii vinde pe piata. Subventiile sunt apa de ploaie, stii prea bine; beneficiaza de ele doar fermele mari, corporatiste, si este doar o masinatie tipica prin care se stoarce bugetul de bani in favoarea celor smecheri. Apoi, personal am lucrat 3 ani de zile la cargo pentru o mare companie europeana, si iti dau cuvantul meu ca veneau lazi cu fructe in avion din Bulgaria pe care era deja scris „made in Cyprus”, si peste doua ore aceleasi lazi le incarcam pentru Arabia Saudita… De aceea statisticile spun ca Cipru este un foarte mare exportator de alimente (e semi-desert acolo). Este un singur exemplu izolat, am certitudinea ca astfel de tranzactii sunt cu zecile de mii pe tot teritoriul Europei. Te invit sa gandesti practic, la capacitatea agricola a continentului raportat cu numarul de locuitori. Aceeasi paralela sa o faci cu Rusia. Foarte adevarat, agricultura lor nu este nici pe departe productiva ca a noastra din lipsa modificarilor genetice, insa acesta este un avantaj pe termen lung. Iar ei, cu o investitie minima, pot valorifica fara probleme terenul lor agricol, care este din belsug. Si am certitudinea ca deja fac asta. Nu moare nimeni de foame acolo, si cel putin nu traiesc mai rau decat noi, romanii. Care ne pretindem, totusi, europeni…

      1. admin

        Silviu, fara tehnologie si know-how poti sa ai cel mai bun teren si cea mai ieftina forta de munca. Aparentele tale plusuri sunt doar ipotetice si raman ca potential pentru generatiile urmatoare. Nu neg ca pentru unele categorii de produse, Europa nu este #1. Eu insa cumpar cartofi din Italia, mere din Polonia, portocale Grecia, iaurt Germania si recent branza din Polonia (nu recomandt totusi). Subventiile nu sunt deloc apa de ploaie, mai ales ca investitiile lor s-au amortizat deja si pot sa lucreze cu margini minimale, ca sa nu mai zicem ca dobanzile in zona euro sunt infime pentru investitori.

        Ce afacere sa faca rusu cu credite de 20%? Ce investitii sa mai faca? O sa ajunga sa isi creasca porci ca taranii romani, poate asta da, desi la ce vreme au ei pe-acolo nu stiu ce o sa se faca. Sa nu uitam ca Ucraina era granarul rusilor si mai nou situatia s-a cam schimbat. Ce ziti tu cu Ciprul era probabil o inselatorie, ceva local, nu putem trage o concluzie.

        iata cateva stiri reale:

        http://www.dw.de/food-imports-ban-backfires-on-russias-economy/a-17888880

        http://www.themoscowtimes.com/business/article/putin-s-import-bans-no-renaissance-for-russian-agriculture/505147.html

        http://www.bbc.com/news/world-europe-28849726

    3. silviu costea

      Cred ca rusii cumparau de la noi carne de porc din diplomatie. La fel cum au luat Mistral-ul de la francezi. Toate astea fac parte din tratate economice bine stabilite, cred eu. Nu ca ar avea nevoie neaparat, sau ei nu ar fi in stare sa produca. Insa noua ne place sa ne uitam la paiul din ochiul celuilalt, fara sa vedem barna din ochiul nostru. A fost bine cat am facut comert cu ei. Acum, sa vedem cum va fi in continuare; Si sa iti mai spun ceva: aici, in Belgia, inca de cand a inceput conflictul in Ucraina, anuntau peste tot la stiri ca la iarna e posibil sa fie intreruperi de energie electrica regulate, din cauza ca vor sa renunte la anumite centrale nucleare. Insa nu se stia sigur, era doar probabil. Am aruncat o privire pe net, si am descoperit ca energia din Belgia este produsa din GAZ cam 33%. Atunci am inteles adevarul din spatele perdelei: ei incepeau sa pregateasca oamenii pentru o eventuala taiere de gaz a Rusiei, si i-au avertizat din timp. Iar daca se intampla respectiva taiere, nu dadeau vina pe gazul rusesc, ci pe centralele nucleare, care sunt „primejdioase”. Iata ca suntem in toiul iernii si nu a fost nici o taiere de energie electrica. Si nici nu va fi, atata timp cat rusii ne vor da gaz.

      1. admin

        cred ca daca rusii chiar cumparau carne doar din diplomatie sunt niste prosti; cu Mistralul, din ce spunea un general rus, nu e deloc luat din diplomatie, ci pentru ca e superior tehnologic fata de ce au ei acum

    4. silviu costea

      Iata ca mi-am mai adus aminte de ceva, apropos de hrana europeana ieftina. In Romania sunt de loc din Oravita, un orasel la frontiera cu Serbia, o tara non-europeana. Si majoritatea din acel orasel care au masina dau o fuga prin Serbia sa-si cumpere alimente ieftine: cartofi, faina, si multe altele. Printre care evident, detergent, alcool tigari, etc. Asta ca sa-ti dovedesc concret ca nu subventiile scad pretul. Caci in Serbia nu sunt subventii, insa este o tara FARA taxe eruopene. Si, ABSURD, in Serbia salariile sunt mai mari decat in Romania… eu ii inteleg perfect de ce nu vor ei Europa…

      1. admin

        Daca sunt mai ieftine la sarbi, de ce firmele lor nu exporta la noi? Si de ce sarbii vin la mall in Craiova, la 100km de granita?

    5. silviu costea

      Pai in moment ce nu sunt in comunitate, sunt taxe foarte mari pentru ei; tocmai de aceea s-a si creeat acest organism pentru a incuraja comertul statelor membre, si pentru a descuraja importurile din afara, care sunt taxate corespunzator, si de aceea firmele lor nu exporta in comunitate. Este posibil ca sarbii sa cumpere de la Mall produse de marca, care evident ca la noi sunt mai ieftine decat la ei, tocmai din cauza taxelor vamale. Deci, chestii de import. Insa un popor nu se hraneste cu Nike.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.