Urmeaza noi cutremure pe piata forex, cu posibile implicatii pe piata interbancara, pe dobanzi si de ce nu pe … lichiditate. Deci, abia de maine incepe QE-ul dar EURUSD-ul deja a picat cu vreo 3% in 2 zile si sunt opinii ca urmeaza sa atinga sau sa sara sub paritate. Ceea ce e si scopul QE-ului de altfel …
Asta e problema lor: EUR/USD este o treaba pentru nemti si americani. Noi avem alte probleme. Marea dilema e pentru noi, ce face leul. Schimbarile astea care afecteaza Euro, sunt un test pentru leu. Investitorii o sa poata trage multe concluzii in functie de cum evolueaza leul despre economia romaneasca. In ce masura cresterea PIB-ului este sa nu reala. Sa nu uitam ca un PIB calculat in USD, cu o crestede de 1-2%, cand EURO pica cu 4-5 procente fata de dolari este rasa si devine scadere. Evident, totul depinde de leu.
Daca leul se intareste fata de euro, respecta legile fizicii; euro pica fata de toate celelalte monede din cauza tiparnitei, deci teoretic si leul ca si dolar, ca si zlot, ca si forint si ca si alte monezi trebuie sa se intareasca; daca nu o face, sunt 2 explicatii:
a) Isarescu tipareste si el lei cu duiumul si nu lasa leul sa se intareasca (de ce, e alta poveste)
b) chiar daca euro scade, banii ies afara din Romania, investitorii fug de noi pentru ca avem raie, si prin urmare leul pica si el intr-un ritm mai alert, la fel sau mai incet decat pica euro (viteza e irelevanta, trendul conteaza)
Trendul leului se va clarifica mai mult saptamana aceasta, deocamdata leul a cazut o data cu euro contrar altor monede din regiune (vezi chart comparativ pe Google Finance), ceea ce denota un mare semn de intrebare cu privire la cauza acestei caderi.
Consecintele sunt clare de aici: cresterea preturilor, cresterea ratelor etc.
Riscul mare il constituie insa o fuga de pe leu pe dolar. Romanii sunt foarte senzitivi la cursul valutar. Cum majoritatea depozitelor sunt in lei si cum deja bancile nu prea mai folosesc linii de finantare din afara, foarte multi romani o sa isi bage ghearele in gat ca au avut incredere in Isarescu si au ramas pe leu si o sa se arunce pe dolar, care fiind calculat prin eur-ron, o sa dea jos cu leul in raport cu euro-ul. De fapt, asta ar putea fi chiar explicatia pentru care leul a picat deja joi-vineri.
Marea intrebare insa pentru investitorii vigilenti este in ce masura dolarul va ramane unde este in raport cu aurul …
Deocamdata e amuzant, sa vedem mai incolo ce o sa iasa din asta..
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-12/wests-plan-drop-russia-swift-hilariously-backfires
1% nu este semnificativ.
Leu raportat la Euro se tine bine deocamdata.
Interesant este ca relativ la aur, lucrurile nu s-au schimbat f. mult.
Asta inseamna ca totusi lucrurile sunt (aparent) stabile cat de cat..
eurron creste, deja peste 1%, in timp ce zlotul si forintul scad, deja sub 1%; cred ca trendul este clar …
ne asteapta scumpiri de preturi nasoale in curand
Pe sume de zeci de mii de euro, bancile nu dau credinte in lei, AFIK.
Economia romaneasca nu e atat de stabila.
Au mai dat si s-au ars masiv cu inflatia.
Cu ce nu am dreptate? Si eu am spus ca romanul de rand nu prea face calcule sau speculatii vizavi de curs si majoritatea au depozitele in lei, doar daca au vandut ceva gen apartament pe echiv. euro au euro in rest..
Interesant, o sa ma uit mai cu atentie pe statisticile BNR cu masa monetara.
iote cum tipareste Isarescu, ce anunt te-ai astepta? http://bnr.ro/Masa-monetara-M3-si-contrapartida-acesteia-5171.aspx
De ce „romanii sunt foarte sensitivi la cursul valutar”? La ce capitol?
Nu cred ca alearga nimeni sa-si converteasca depozitele din Euro/Lei in USD tocmai acum.
Cei care sunt cu cap la fazele astea, au facut-o de acum o luna cel putin pentru ca lucrurile erau foarte previzibile la capitolul asta, cel putin ca Euro va scadea in raport cu dolarul.
Dar cred ca majoritatea depozitelor sunt de la oameni ca mama/tata/bunica/bunicul care nu prea le au ei cu finantele..
De ce ar creste ratele?
Ratele sunt in Euro, raportul RON/EU a ramas la fel se pare.
Preturile (pe import din zona Euro) raman si ele la fel.
Din afara zonei Euro, pe dolar, majoritatea importurilor (semnificative) ar fi petro/gaze si electronica. In rest nu prea vad.
Pentru ce a scazut si leul in raport cu EURO?
Poate pentru ca si asa era tinut in mod artificial sus si situatia „de facto” reflecta cel mai bine starea economiei romanesti raportate la situatia din EU.
Poate pentru ca un leu mai puternic nu ar fi facut fericiti exportatorii nostri si asta ar fi fost iarasi o situatie problematica.
Cu investitiile noi oricum suntem intr-o zona moarta.
Daca fug investitorii, de ce ar fugi?
Cei care exporta pe $ sunt foarte fericiti (tocmai le-au scazut semnificativ costurile de productie raportat la incasari) cei care exporta pe Euro au ramas cam la fel.
Cei care produc pentru piata interna (destul de putin, cred) iarasi n-au dureri de cap (deocamdata).
sensibilitatea la curs inseamna ca daca vad la tv ca creste francul si au credit in franc, maine se duc la alta banca, fac credit in leu si platesc creditul in franci desi pierd o gramada si poate cresterea francului e doar de moment; de asemenea, sensibilitate la curs inseamna ca desi la banca e dobanda zero virgula 1 la dolari, cine are depozite in lei, la viitoarea scadenta le va trece automat in dolari; oamenii nu realizeaza ca exista fluctuatii si ca nu e bine sa cumperi cand dolarul e maxim, ca poate se intoarce trendul;
nu ai dreptate cu depozitele, majoritatea sunt in lei pentru ca la euro/usd de mult timp sunt dobanzi zero; chiar daca dobanda de la leu oricum iti da un randament pe minus din cauza inflatiei si a tiparnitei, sunt putini care fac calcule pe hartie, majoritatea se gandesc: a, pai 2% e mai bun ca 0% deci merg pe leu …