Romania normala predicata de presedinte in campania electorala nu este tocmai Romania normala la care se asteapta cei care l-au votat pe Johannis, in speranta ca vom scapa de comunisti si de corupti si macar daca nu vom scapa de tot, vom avea un presedinte normal.
Intr-o tara bananiera ca Romania, este evident ca orice om politic care misca in front sau care este cel putin candidat ca ar putea misca in front in oarecare situatie, nu are sansa nu sa ajunga presedinte, dar nici macar membru semnificativ intr-un partid care cine stie cum peste cine stie cati ani ar avea sansa sa ajunga la putere. Atat de putred si de controlat este sistemul.
Ca sa exemplific, as aminti doar un astfel de personaj, care prezenta un mic risc „sa miste in front” si care nu a fost acceptat in alianta minionilor cu ramasitele PDL-ului, care alianta de altfel presedintele o reprezinta (mai mult sau mai putin): Mihai Neamtu. Oricat de mult a pupat fundul lui Base, lui Boc si al tuturor pdlistilor [5], Mihai Neamtu nu a fost acceptat in PDL cu al sau partid Noua Republica, pentru ca in tinerete, la 16 ani, a publicat un articol in care critica ziaristii care criticau legionarismul. Si cainele de paza care a strigat ham-ham, cand era vorba ca si Noua Republica sa faca parte (sau sa fuzioneze) din Alianta Crestin Liberala a fost crestinul MRU [4], un bun prieten al popoarelor evreiesti si maghiar si care nu are deloc un trecut patat, fiind canditatul ideal pentru postul de prim-ministru in viitoarele guverne liberal-crestine pe care ni le va servi presedintele altfel.
Sa trecem insa la subterane, desi mari dezvaluiri nu am de facut, lucrurile fiind oarecum doar in subteranele atentiei noastre. Doar netrezvia noastra sau nepasarea fac ca aceste lucruri sa para a se desfasura in subteran, dar faptic ele sunt destul de la suprafata.
Avem deci cateva planuri de desfasurare a miscarilor si cativa vectori fundamentali pe fiecare plan, miscarile neavand prea mare opozitie, cel putin din cunostintele noastre. Nu bagam mana in foc, dar nu este exclus total ca din ce a mai ramas din purtatorii de grija ai acestui neam care mai sunt in locul din care pot face ceva, vreunul sa aiba o lucrare a lui. Acolo insa este prea adanc pentru noi a analiza si orice speculatii nu isi au rostul. Ne vom rezuma doar la descrierea planurilor de care vorbeam.
In primul rand, de ani buni, grija Imperiului este ca Romania sa nu urmeze calea Ungariei, si mai nou a Cehiei si a Slovaciei. Pentru cei care nu stiu, cand a fost vorba de trimiterea de trupe NATO in Slovacia pentru a-i apara de rusi, prim-ministrul Slovaciei a comparat o asemenea posibilitate cu invazia rusilor din 1968. Deci prim-ministrul unei tari membre NATO! Imaginati-va in cazul unui razboi Rusia-NATO pe seama Ucrainei, de ce parte se va afla Slovacia … De asemenea, ministrul apararii Cehiei, o alta membra NATO, a facut declaratii similare. In plus, Cehia, Slovacia si Ungaria au facut front comun impotriva sanctiunilor asupra Rusiei, aducand argumentul economic. Sunt lucruri putin stiute la noi: revolta mignionilor in cadrul imperiului. Nu ca ar fi o problema prea mare, dar americanii chiar au nevoie de cateva tarlale la periferie pentru a putea plasa scutul anti-racheta. Cel mult ce puteti auzi in presa romaneasca este ca trupe NATO vin in (doar) Polonia si Romania, sau ca NATO organizeaza misiuni de antrenament cu tarile baltice – cele mai amenintate de rusi. Faptul ca nu auzim niciodata nimic de Ungaria, Cehia, Slovacia, trece mereu nesesizabil in presa mainstream de pe meleaguri mioritice si pun pariu ca multi se gandesc: ce nevoie sa aiba de astia, cand Polonia si Romania sunt cele mai mari tari, cu granita cea mai mare cu fosta URSS. Ei bine, nu e chiar asa … si Transnistria e o dovada ca marimea nu conteaza. Nu mai amintim de Kaliningrad, deci cand e vorba de geostrategie, marimea nu e singurul factor.
Americanii, desi au dezbateri despre cum sa actioneze cu privire la Rusia, nu au dileme cand e vorba de uneltele pe care le au la indemana si de care se pot folosi la nevoie, iar Romania este o unealta buna, slujitoare, desi slaba, dar nu e bai, la nevoie carne de tun sa fie, caci niscavai mitraliere, lansatoare de grenade si Toyote pentru gherile urbane se gasesc, asa cum s-au gasit si pentru „rebelii anti-Assad” in Siria. Asadar interesul in mentinerea Romaniei gata de actiune si ferita de surprize nu este nou, si nici mic. Daca Ungaria sau Cehia pot fi ignorate, scutul avand deja baza sigura in Romania si Polonia, in plus, Romania mai are Marea Neagra unde desi nu poate intra nici un port-avion american (de altfel, nu are nevoie), nu strica un port, doua in care distrugatoarele americane sa isi falfaie torpilele amenintator la rusi. Care intre noi fie vorba nu cred ca se sperie prea mult de ele [1].
Acestea fiind spuse, sa trecem la concluzie: ce i-ar putea incomoda pe americani in Romania? Facand paralele cu Ungaria [2], pe ei i-ar deranja o eventuala renastere a nationalismului. De aceea, vectorul de actiune pe acest plan a fost constant: prevenirea renasterii nationalismului prin plantarea de surogati controlati care sa pozeze in ipostase nationaliste si sa se alimenteze din afinitatea romanului pentru nationalism, dar sa actioneze pe cu totul alte prinicipii. Mai pe sleau spus, sa fie niste papusi care sa faca ce trebuie spunand ce vor oamenii si convingand oamenii ca ce fac ei este ceea ce trebuie, desi evident, ei fac ce sunt pusi sa faca si ce nu trebuie.
Pe langa MRU – un personaj nu doar cu aderenta mentala si emotionala la „valorile” dar mai ales la … promisiunile Imperiului, un alt personaj din aceasta categorie este tocmai romanul „normal” Klaus. Ca o mica paranteza, ne este foarte greu sa intram in clasificarea si taxonomia acestor specimene. Nu excludem ca rolurile sa fie destul de complexe si sa avem deja proces evolutiv in cadrul gradinii zoologice, intrarile si iesirile fiind nimic nou sub soare. Trecutul ne da semnale ca nu ne-am insela cu o asemenea presupunere. Sa luam exemplul domnului Geoana pe care intr-o asemenea cheie, l-as cataloga „papagal” si care nu ezita sa faca ceea ce face un papagal: sa spuna ce a auzit, neflitrat (sau filtrat prost) dar mai ales nemodulat (bad mistake) [3]:
“interesul părții americane față de aliații săi din regiune, în special față de România, constă în întărirea capacității țării noastre de a face față presiunilor de natură strategică, care derivă din puseul imperialist la Federației Ruse, într-un moment complex la nivelul Orientului Mijlociu extins (sursa)
Nu pentru lipsa de diplomatie a limbajului prezinta Geoana un risc pentru americani, cat pentru sinceritatea oarecum infantila pentru care a fost rautacios poreclit „prostanacul” de catre Iliescu. Nu spun ca sinceritatea lui Geoana este rea in aceasta declaratie – desi ca orice om politic, nici macar Geoana nu duce lipsa de ipocrizia si fatarnicia obligatorii – dar nu trebuie sa fii un analist prea fin ca sa observi feeling-ul pe care ti-l dau astfel de declaratii si felul cum vorbesc alde Geoana si toti prietenii lui. Bunaoara, in cazul de fata, Geoana nu s-a dus la Nulland ca sa spuna ce vrem noi si ce avem noi nevoie, ci el s-a dus ca sa ne spuna noua ce vor americanii de la noi. Si a mentionat si Moldova, in acest interviu …
Ce temeri insa pot avea americanii? Nu cred ca este o necunoscuta si deja am mentionat scutul si Marea Neagra. „Presiunile de natura strategica” sunt de fapt o forma coafata de a spune ca cine stie cum prin absurd, Romania ar putea sa spuna nu Americii sau UE in orice privinta. Poate pare greu sa ne imaginam, la ce am putea noi spune nu? Ne este greu sa ne imaginam tocmai pentru ca noi am fost crescuti si suntem educati sa fim slugi proaste si ascultatoare si nici macar nu concepem ca am putea avea o optiune proprie sau am putea sa gandim altfel decat stapanii nostri.
Am amintit mai sus ca ungurii impreuna cu cehii si slovacii s-au opus sanctiunilor impotriva Rusiei din motive economice. Inca o voce, doua in plus, poate nu ar conta, dar poate ar conta. Este doar un exemplu.
Un alt exemplu: economia romaneasca ar beneficia imens de intrarea in Schengen: costurile de transport ar scadea si investitorii ar da navala si mai mult inspre noi. Cu toate acestea, noi nu avem nici un cuvant: desi tehnic si logistic am facut tot ce ni s-a cerut, nu avem voie in Schengen si trebuie sa tinem ciocul mic. Nu e nu, si asta-basta!
Nu merg deci pana la a spune ca Romania ar putea sa faca centrale nucleare cu ajutorul Rusiei, cum face de exemplu Ungaria. Nu merg nici pana acolo in a spune ca in Romania Putin ar putea fi vazut ca un model cum este laudat de Orban in Ungaria. Nici macar bancilor austriece sau marilor companii europene cu investitii in Romania nu cred ca Romania le-ar putea pune bete in roate si ar incerca sa le suga nitel din profituri in ideea de a atenua durerea claselor de jos cauzata de criza. Nu, astea sunt deja chestii de care nu cred ca au nici americanii temeri.
De potentiale probleme mult mai mici se tem americanii cum ar fi necolaborarea la puscarii CIA clandestine sau nedisponibilitatea de desfasurare forte NATO pe teritoriul nostru in caz de nevoie: lucru imposibil de gandit acum in Ungaria de exemplu.
Iata deci motivele pentru care pas cu pas, personajele plasate in puncte cheie in statul roman vor fi din ce in ce mai ciudate si mai periculoase pentru democratie si libertate. Si deocamdata, au castigat doar presedentia, iar DNA-ul abia a inceput sa isi unga bine ghearele prin care o sa faca viitoarea politie politica impotriva tuturor „factorilor de risc” care diminueaza capacitatea Romaniei de raspuns la „presiunile strategice”.
Iata de ce, tocmai acum avem o lege impotriva orei de religie si un atac pe multe planuri asupra Bisericii Ortodoxe, desi acelasi guvern, acelasi parlament, aceeasi Curte Constitutionala si acelasi Cernea le-am avut si inainte de actualul presedinte.
Iata si de ce poate mai curand decat ne asteptam, vom avea legalizarea casatoriilor homosexuale si alte atacuri „asimetrice” asupra societatii romanesti, menite sa tulbure apele si totodata sa intareasca pilonii fundatiei pe care Imperiul o construieste in Romania. Nu de putine ori, aceste miscari vor duce la crearea unor stari de tensiune si zgomot inutile si neconstructive. „Divide et impera” este metoda aplicata peste tot si vom vedea multe diviziuni chiar in cadrul firavei rezistente a organismului, in acele sectoare care inca mai cred in autodeterminare.
Mi-as dori sa inchei articolul pe un ton optimist, oferind macar o umbra de speranta sau o cale de urmat. Nu exista din pacate. Ba chiar, as dori sa atrag atentia chiar si celor cu orientare ferma pro-americana si pro-europeana: nu castigarea valorilor europene (ce sitagma stupida si incoerenta, dar deh …) vor fi consecinta supunerii voastre neconditionate. Nu plecarea totala a capului, inchiderea ochilor si imbatarea cu sloganuri goale si atitudini emotionale nefiltrate sunt certitudinea pastrarii si sporirii libertatii si prosperitatii noastre. Ci doar realizarea ca suntem de fapt singuri si suntem doar o unealta in lupta imperiilor ar putea sa fie un bun inceput in cautarea celei mai bune raportari. Trezirea din betie este primul pas spre casa pe care un alcoolic il poate face si chiar daca are probleme in a depista unde se afla si incotro sa o ia, daca s-a trezit, mai devreme sau mai tarziu va gasi calea.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Note:
[2] americanii desi sunt destepti, nu sunt prea fini cand vine vorba de a analiza fiecare tara in parte (situatia, psihologia, perspectivele, riscurile etc); Imperiul are forte limitate si lumea e mare si complexa, prin urmare yankeii nu se complica ci lucreaza pe sabloane; ca Ford-ul …
[3] poate tocmai aceasta particularitate a lui Geoana, de a prezenta un risc din punct de vedere papagalistic sa fii fost motivul pentru care in 2009 seara Geoana era presedinte si dimineata nu mai era …
[4] Partidul Noua Republica (PNR) acuza Partidul Forta Civica, condus de Mihai Razvan Ungureanu, de faptul ca cere plecarea PNR de la masa negocierilor din cadrul Alintei Romania Dreapta (sursa)
[5] Mihail Neamtu, clovnul papagal care are rolul sa rumege mantra lansata de Base impotriva Antenei 3: „mai e cineva aici?” – unul dintre tehnicile (penibile de altfel) de spalare pe creier fabricate in atelierele rudimentare de propaganda politica ale PDL-ului; din clip se vede clar rolul lui Neamtu, de a atrage mai ales electoratul cu afinitate „nationalista”; Neamtu vorbeste de Enescu, de istorie, de Brancoveanu, de credinta – asta era rolul lui in campanie si dupa ce au castigat, liberalii l-au scuipat ca acum e un „liability” pentru sistem; nationalismul e bun doar in campanie, dupa – trebuie internationalism …
Timp de 10 ani nu s-au investit nici un fel de resurse in combaterea coruptiei.
Abia pe ultima suta de metri a celui de al doilea mandat, s-a facut ceva si asta doar pentru ca, probabil, a fost comandat de undeva de sus.
Probabil ar trebui sa-i multumim lui Putin, ca a creat o situatie de asa natura incat un minim de integritate a aparatului de Stat din Romania a devenit o necesitate.
unul din cele mai bune articole de altfel ca pozitionare si predictie… felicitari!
Basescu a fost sprijinit de americani pentru ca a fost mult mai manevrabil in toti acesti 10 ani. Peste asta lipsa unei strategii de dezvoltare nationale a putut fi justificata prin investirea tuturor resurselor presedintelui in lupta cu sistemul ticalosit. O lupta care nu a produs decat circ dar ne-a tinut ocupati 10 ani.
Pe de alta parte problema relationarii dintre elita locala si marele licurici e o tema recurenta la noi.
nu as zice manevrabil, cat santajabil … relationarea cu Imperiul nu e doar tema noastra, si nemtii o au; insa la ei statul este indeajuns de puternic incat sa urmareasca in primul rand interesul national
Un pic de curatenie? Prea putin, prea tarziu…
Putini si-au luat condamnari serioase si dupa 1-2 ani vor fi facuti scapati.
In ceea ce priveste recuperarea pagubelor, slabe sanse deja.
Oricum n-au furat la un loc toti astia cu catuse zornaitoare la maini, cat se fura in fiecare an si se va fura in continuare prin institutiile Statului.
Poate cu o mica pauza in prezent, dar nu pentru foarte mult timp.
Bun, se pare ca am ajuns la aceleasi concluzii pana la urma.
Nu exista cu adevarat independeta si libertate de miscare in politca.
Nu la noi.
Iohanis e doar un papitzoi solemn si aparent politicos, al cui, nu stim.
Cum de altii prin zona mai au un grad doua de libertate este totusi un mister.
Probabil tine mai degraba de fibra natiunilor respective decat imposibilitatea tehnica sau dezinteres de a fi controlate politic.
Nu a existat niciodata cu adevarat un atac la ora de religie, cred ca multi s-au panicat mai devreme decat era cazul, probabil in ideea ca s-ar putea vedea ca Imparatul cel cu 80% ortodoxie e nitel cam gol.
Dar n-a fost sa fie, nu de data asta, ceea ce inseamna ca pasul urmator ar fi si mai complicat, daca e sa fie.
In rest, cred ca tocmai din cauza presiunii de la Rasarit nu vor face prea mult tambalau pe aici, gen usoara destabilizare economica, re-educare morala/religioasa.
In chestiunea homosexualitatii/re-educarii „sexuale” din pacate nu prea e cu sanse de succes tocmai din cauza modului in care s-a soldat faza cu „ora de religie” care poate mai degraba a fost un test.
Si asa se chinuie din greu sa-i demonizeze pe rusi, nu prea le-ar place ca brusc, sa devina simpatic pentru romani din motive gen ortodoxie/traditie morala/etc.
O destabilizare masiva s-ar putea sa apara – dar tot ca metoda de control, atunci cand ai foamea in gat nu prea mai stai sa te intrebi ce e bine si ce e rau.
Si chiar nu vad romanul de rand sa se implice in lupte de strada presupunand ca va fi o invazie ruseasca in Romania – ceea ce e putin probabil.
Mai degraba romanul va fi expediat – cu plata sau fara la rusi (cu directia Siberia in caz de rateu, cine uita istoria..).
M-am tot gandit …faptul ca DNA-ul isi arata muschii(cu dezlegare de la Imperiu),te intrebi ce isi doresc „ei „pentru Romania.In primul raind stabilitate si o oarecare curatire la nivel inalt,pentruca
la o adica,acea ‘carne de tun’cum va merge de buna voie la taiere(cu toata propaganda lor),caind
populatia vede si stie ce cangrenata e clasa politica.
Macar cu atat sa se aleaga tara asta amarata,cu un pic de curatenie acolo sus.
Dar se spune ca nestiute sunt caile lui Dumnezeu.