O reclama la Raiffeisen Bank din 2007, pe cand nu era criza … Dupa cum vedem, creditele NINJA (No Income, No Job or Assets – fara venit, fara loc de munca sau proprietati) erau foarte populare in Ungaria. Spre deosebire insa de SUA, in Ungaria se tinea cont de proprietatile pe care le ai (deci erau doar credite NINJ) care desi erau supra-evaluate, macar contau, in sensul ca daca nu aveai nimic, nu luai. In SUA in schimb, puteai sa iei credit cateva zeci de mii de dolari (deci cat un credit imobiliar in ro) doar cu buletinul.
Care sa fie oare situatia in ziua de azi? Sa luam de exemplul, CEC, o banca de stat unde oricine are o pila isi poate lua credit. Iata conditiile pentr un credit de nevoi personale:
– in primul rand esti de acord sa platesti asigurare de viata si somaj; asta e bine, cand vine default-ul macar sa dea jos si cu piata asigurarilor ca si-asa se tine prea bine; ce sens are insa asigurarea de somaj, nu intelegem, deoarece daca ai un job, deja platesti asigurare de somaj;
– eligibilitate: creditul se acorda persoanelor fizice cu varsta de peste 18 ani, care realizeaza venituri certe, cu caracter de permanenta pe toata durata de creditare; ce poate fi venit cert in ziua de azi? si cu atat mai mult, pe termen nedeterminat in viitor? mai conteaza ca din ce in ce mai multe firme pun obloanele? mai conteaza ca incasarile la TVA pica vertiginis? mai conteaza ca singurele cresteri sunt la firmele de IT, agricultura si la producatorii auto, restul fiind in genunchi?
– valoarea maxima: 54.000 lei! poti deci lua jumatate de miliard doar cu buletinul si adeverinta de salariat!
– perioada de creditare: 1-5 ani
– varsta maxima la ultima rata a creditului: 70 ani
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
De ce spun ca bancile nu vad si nu aud? Mai precis ar fi de fapt sa spunem ca bancile se fac ca nu vad si nu aud, pentru a umfla bula si mai departe. Nu conteaza daca cine vine sa ia un credit poate sa nu sa il plateasca. Regulamentele si conditiile lor sunt doar „avizate de BNR” care BNR stie foarte bine ce conditii trebuie sa impuna, asa cum a stiut si in 2007 si inainte. Insa eu, Gigel care nu sunt bancher, cand vine un tanar de 18 ani cu salariul modest, intr-un domeniu de activitate instabil, care nu are nimic proprietate si care vrea jumatate de miliard ca sa isi cumpere si el masina bengoasa musai acum, desi daca ar strange ceva bani, poate ar putea sa isi ia un second in cateva luni, mie nu imi trebuie regulamentele BNR ca sa realizez ca exista sanse mari ca acel tanar sa ajunga somer si sa nu isi mai poata plati ratele. De unde atunci, acest curaj nebunesc al bancilor de a face aceleasi greseli de dinainte de 2007? Ce s-a schimbat, in afara de pomparea de miliarde de euro a statului in programe gen „prima casa” si „rabla” ca sa tina pe linia de plutire bancile care daca ar fi nevoite sa marcheze creditele la pretul pietei, ar trebuie sa puna obloanele? Ah, da, poate tocmai asta s-a schimbat: statul finanteaza criza!