Moise Guran are o parere despre multe probleme si este si foarte sigur ca parerea lui este foarte solida. De altfel, eu cred ca succesul lui Moise (atat de partial cum este) este datorat faptului ca abordeaza problemele superficial, pe gustul celor asemenea lui, care e multi si care de obicei nu are rost sa te pui cu ei.
Despre rusi, Moise spune ca ei nu pot face fata unei curse a inarmarii, ca o sa o piarda asa cum au pierdut-o si pe cea trecuta (adeca URSS-ul a pierdut-o). „Rusii doar baga batul printre gard” – concluzioneaza metaforic Moise. Tzaca-paca, gata opinia si trecem la urmatorul subiect. Traiasca superficialitatea.
Culmea e ca in aceeasi emisiune, cea de ieri, Moise a mentionat ca Rusia are al 3-lea buget pentru armata din lume, dupa SUA si China. Deci daca a treia tara ca buget militar din lume doar asta poate sa faca, sa baga deshtul printre gard, inseamna ca Moise nu poate vedea decat doua nuante: alb si negru, adica SUA are bugetul #1? Atunci SUA e tare si bate pe Rusia. Rusia are doar bugetul #3: atunci Rusia doar baga degetul. E simplu, toata lumea intelege si majoritatea e de acord.
Acum vine intrebarea: Moise are vreo idee ca in domeniul militar nu doar bugetele conteaza ci si ce se face cu acele bugete. Daca de exemplu, cu bugetele lor imense americanii mentin o industrie bugetofaga care ii cheltuieste ineficient, mai conteaza oare ca bugetele sunt mai mari la americani decat la rusi? Si apoi, mai e o chestiune: americanii cheltuiesc X dolari cu un soldat trimis aiurea peste ocean, la mii de kilometrii. Rusii insa au sute de mii de soldati in general muritori de foame si care sunt extrem de dispusi sa lupte pentru un salariu mediu pe economie (mediu in Rusia). Soldatii rusi nu sunt nici prea pretentiosi si nu au nevoie nici de asigurari de calatorie sau salarii compensate pentru neveste in caz ca mor. Nu stiu insa daca are rost sa explic mai mult, discutia este lunga si oricum nu ma pricep. Am vazut insa discutii pe un forum cu tematica militara prin care insideri din industrie din SUA dadeau exemple de cheltuieli aiuristice de bugete in armata SUA. De altfel, intr-un razboi recent pierdut de SUA (cel din Afganistan), Pentagonul a pierdut urma (nu apar nicaieri in cheltuieli) a 45 miliade de dolari. Iata deci doar un exemplu de cheltuieli ineficiente din armata SUA, cu siguranta sunt mai multe, mai ales daca tinem cont ca sifonarile sunt la fel de frecvente in SUA ca si in Rusia, doar ca la un cu totul alt nivel.
Pe langa marimea bugetelor, trebuie insa sa tinem cont si ca SUA lupta la nivel mondial, pe multe planuri si in multe zone fierbinti: orientul mijlociu, asia, africa, america latina si mai nou ucraina / europa de est. Rusii, au probleme doar in partea de vest, inspre Europa. SUA are lupta cu terorismul acasa, lupta cibernetica cu chinezii, lupta cu ISIS si alte cateva razboaie active. Rusia nu are decat problema Ucraina. Deci daca e vorba de lupta, ce o sa faca americanii, o sa renunte la celelalte razboaie ca sa vina in Romania sa ne apere? O sa trimita americanii toate tancurile lor ca sa ne apere de rusi, care e posibil daca li se pune pata, sa vina la noi cu toate tancurile lor – pentru ca in alta parte nu au probleme, nu au alte razboiae.
Sa zicem insa ca Moise, nu are habar de bugete militare si gandeste sumar, doar in cifre. Insa nu are habar Moise ca Rusia are o alianta cu China? Adica #1 – SUA, lupta impreuna cu #2 si #3 la un loc. Situatia e cu totul alta daca tinem cont ca Rusia nu este singura in acest nou razboi rece, ci alaturi de China. Nu mai calculam ce inseamna impreuna cele doua armate cu tot cu bugetele lor. Insa, chiar si fara acest amanunt, nu este o noutate ca Rusia are mai multe focoase nucleare decat SUA (a depasit-o recent), chiar daca la focoase active inca SUA domina.
Pe scurt insa, Rusia nu doar baga bete in roate ci poate – daca vrea – sa ocupe Romania si Moldova. Daca insa se va multumi doar cu atat si nu va ameninta restul Europei, foarte probabil, pentru a evita riscul unui razboi nuclear, NATO nu va ataca ci va cauta sa se adapteze noii situatii, asa cum s-a adaptat si dupa ce Rusia a recuperat Crimeea sau asa cum in Georgia care era candidata la NATO, cand au ajuns rusii cu tancurile la Tbilisi, NATO i-a sfatuit pe georgieni „sa accepte pacea”.
Deci, cel putin istoric, daca ne uitam putin in urma, putem sa intelegem ca rusii nu doar baga batul pe langa gard ci trec peste gard cu tancul.
https://www.youtube.com/watch?v=yHwq9AE70OA
In primul rand ce baga rusii prin gard: batul sau destul?! o data spui ca batu’ alta data ca destul. apoi de ce scrii despre un subiect la cer nu te pricepi. Mai grav este ca nu te pricepi dar nu te informezi:
1. Americanii au pierdut razboiul in Afganistan, ci rusii. putem formul si in genul radio Erevan: a fost pierdut un razboi in Afganistan, dar nu de americani ci de rusi.
2. Rusia nu are alianta cu China, dimpotriva au un „conflict latent”.
3. Rusia are conflicte in Ucraina, Georgia, Cecenia, Siberia….
mai citim, mai citim?!
Mai citeste, Moise, mai citeste
Chinezii sunt OBLIGATI sa cumpere, este „tributul” pe care il platesc pentru industrializare si tehnologia exporta la ei de americani.
Si nu e musai sa cumpere chinezii bonduri ca sa aiba americanii ce imprumuta. Ai uitat cine tipareste dolarul?
Ei au o cultura a imprumutului, sunt crescuti cu chestia asta, de altfel parca nici liceul nu-l poti face fara sa te imprumuti, facultatea la fel, pentru ei creditul e un animalut simpatic cu care traiesc in casa de cand se nasc, nu e balaurul de la noi, e drept nici dobanzile nu sunt cal noi.
Iar cu agricultorul roman, e vorba de profit, ce poti face daca la noi nu se mai produc sau se produc scump sau/si prost?
Ca in mod sigur nu e vorba de acelasi pret
Incurajarea industriei locale nu e treaba mediului de afaceri ci a guvernului. Care de altfel, pe tot felul de combinatii a dat suficient gaz/electricitate cu discount unor afaceristi locali care oricum au dat faliment.
Ce, tu umbli cumva cu o Dacie ca sa incurajezi productia locala?
Ca americanul e dobitoc, e un alt aspect, el a fost si indobitocit, uita-te si la noi cum a involuat sistemul public de invatamant, dupa exact acelasi tipar si rezultate la fel, an dupa an, generatii de dobitoci, cu hartii inutile cu care nu pot presta nimic eficient dpdv economic.
La ce te referi cu „competitie libera”? Nu exista asa ceva.
Poate stii in ce conditii muncesc aia in China.
Este sclavagismul timpurilor moderne, doar ca aia care se cred(eau) stapani incep cat de cat sa-si dea seama ca de fapt stapanii sunt altii, ei primesc firmiturile: ceva asistenta sociala, un iphone nitel mai ieftin, dar platesc cat nu face pentru educatie si sanatate.
cu banii cu care cumpara bonduri americane chinezii pot sa ii doneze populatiei si sa creasca consumul intern; nu e cu nimic diferit de faptul ca ii dau la americani ca sa cumpere ei chinezarii; daca nu mai cumpara chinezii, japonezii si bancile offshore (urmatoarele 2-3 locuri) se vor gandi de 2-3 ori daca sa mai cumpere sau nu; fara cumparatori, fed-ul nu poate sa ramana singurul cumparator: tocmai asta e marea diferenta intre SUA si Romania, ca la noi Isarescu poate sa cumpere cate obligatiuni vrea el ca leul tot pica;
uimi
de acord ca incurajarea industriei locale e treaba guvernului; ipocrizia americanului de rand este insa ca el nu are de ce sa se planga: primeste bani gratuit de la guvern si oricum te asigur eu ca sunt destule locuri de munca doar ca americanul e depasit tehnologic de cerintele societatii moderne; de exemplu, mai nou se cauta operatori de roboti: SUA are energie ieftina si are tehnologia; sunt cateva domenii in care chinezii nu au cum sa ilocuiasca muncitorul american de rand, doar ca muncitorul american de rand, viseaza la salariile de alta data si la beneficiile uimitoare pe care le aveau acum 10-15 ani pe vremea lui Clinton; din pacate pentru ei, nu se mai poate, trebuie sa puna osul la munca
Unde mai exact este ipocrizia?
in faptul ca tocmai muncitorii americani care se plang ca le-au furat chinezii locurile de munca, nu au nici o remuscare sa traiasca din credit de pe o zi pe alta, care credit vine tot de la chinezi care cumpara bondurile americane; nu doar ca nu ar trebui sa nu cumpere deloc de la chinezi, dar primul pas ar fi sa renunte la credit daca vor independenta; acelasi lucru e valabil cu fermierii romani care se plang ca avem importuri din export si ca statul nu face nimic, in timp ce ei cumpara tractoare si ingrasaminte straine si oricum nu le pasa de producatorii romani;
in alta ordine de idei, am avut de a face cu americani care trateaza restul lumii ca sclavi, ei se cred buricul lumii; americanul indobitocit, la fel ca si romanul indobitocit nu concepe ca pot sa existe alti oameni care pur si simplu lucreaza mai bine ca ei pe bani mai putin; asta inseamna competitia libera si nimic nu o va putea opri, chiar daca ne intoarce la comunism
Si documentarul asta mi se pare epic:
https://www.youtube.com/watch?v=fzRajl5omU0
Practic America este cea care a construit a doua mare forta militara (si economica) a lumii, China.
Au facut-o poate din lacomie capitalista (fuga dupa profit inainte de toate) sau sub certitudinea ca ambele guvernari sunt controlate de aceasi oculta si nu vor intra niciodata in conflict, ramane un mister.
am vazut documentarul, e cam multa ipocrizie
E o mare problema cu adevarul plasat intr-o mare de dezinformare.
Cei care nu-l cunosc oricum nu vor sti sa-l deosebeasca.
Cei care il cunosc, nu au nevoie sa-l caute acolo.
Intr-un razboi la scara asta, nu cred ca exista castigatori si chiar daca ar fi teoretic unii, cu siguranta ii vor invidia pe morti.
Corect!
Si eu eram la fel de batuta-n cap si gandeam ca mai multi bani la buget=victorie..
Pai nu stiai ca la televizor nu li se spune oamenilor ce se intampla ci ceea ce trebuie sa vada, auda sau sa inteleaga?
nu peste tot, mai exista exceptii; cu Rusia insa nu prea sunt permise miscari in front; generali in rezerva care ne sperie si trateaza lucrurile la masura lor, poate doar pe Nasu TV sa vedem la cine stie ce ora tarzie