Chestiunea singularitatii este un topic fierbinte in zilele noastre cand fiecare saptamana aduce un gadget nou, interesant. Ba mai nou, fiecare saptamana aduce un apel al oamenilor de stiinta care atrag atentia asupra pericolului ca omul sa devina obsolete.
Humans este un nou serial britanic care desi abordeaza o tema destul de high-tech si cu multiple tangente sociologice si antropologice, poate fi urmarit usor, fara a observa prea multe gafe. Probabil ca s-au investit ceva bani in consultanti sau cel putin se vede o abordare realista.
Ce mi-a mai placut – cel putin deocamdata (doar primul seson este aproape pe final) – este faptul ca filmul nu te impinge intr-o directie sau alta: pro sa contra robotilor (synths – in acest serial; de altfel, o alegere ciudata, eu le-as fi zis bots). Aspectele sunt tratate fara prea mare pasiune si fiecare este liber sa aleaga ce varianta doreste, bineinteles in caz ca in sesoanele urmatoare nu incepe un mare razboi sangeros intre cele doua rase.
Revenind la articolul de saptamana trecuta, privitor la cei 1000 de oameni de stiinta care avertizeaza asupra pericolului folosirii robotilor in razboi, initiativa este cel putin amuzanta. Adica, e ok sa omori doar pentru ca poti si vrei (cum fac americanii) dar nu e ok sa omori folosind boti automati. Ca si cum tancurile sau armele mai conteaza daca sunt lansate sau nu de oameni, ca si cum oamenii nu poti fi rai, nu pot face crime etc. Ma rog, personal nu inteleg apelul si nu cred ca o sa aiba vreun alt impact decat cel mediatic pe care deja l-a avut de vreme ce stirea a fost preluata pana si la marginea lumii, adica in Romania.
Cateva pareri personale despre chestiuni legate de singularitate, le-am mai rezumat intr-o recenzie mai veche la filmul Transcendence. Nu le voi mai relua. Serialul Humans isi permite sa abordeze mai in amanunt chestiunile sociologice legate de roboti/androizi/sintetici etc, cum ar fi: vor putea ei sa aiba emotii, vor inlocui ei nevoia oamenilor de comunicare si interactionare, vor domina ei in cele din urma rasa umana, etc. Topicuri potrivite pentru un film de fictiune, dar deocamdata cam departate pentru orizonturile realiste pe care stiinta contemporana ni le ofera, in ciuda mesajelor unor oameni „de stiinta” cu o oarecare faima, cel putin in randul publicului.
Acum as aborda insa doar subiectul botilor care exista deja si care deja il domina pe om … in fabrici si uzine. Inca de la inventarea productiei pe banda, omul a cam fost dat la o parte si desi au trecut peste o suta de ani, iata ca inca mai sunt domenii de activitate cu deficit pe piata muncii (cum ar fi domeniul IT) la nivel mondial. In ultimii ani insa, in SUA, se observa un fenomen interesant: creste productivitatea dar scad salariile si un loc de munca bine platit este din ce in ce mai greu de gasit. Oare de ce?
Nu sunt prea multe de zis despre videoclipul de mai sus, decat ca fiind un sistem atat de performant, Amazon l-a cumparat nu atat pentru propriul uz, cat pentru a-l face mai costitisor competitorilor si a-si pastra pozitia de lider pentru o cat mai lunga perioada.
Am citit cateva articole despre botii kiva si am aflat ca in multe locuri personalul s-a redus la sub 20% din necesarul initial si costurile s-au injumatatit. In plus, timpul livrarilor s-a micsorat imens si scalabilitatea este mult mai flexibila. La taxele din Romania, probabil cifrele ar fi si mai frumoase, noroc insa ca momentan sistemul este destul de scump si cererea in SUA este atat de mare incat nu il vom vedea prea curand in Romania.
Insa nu doar in logistica ci in fiecare domeniu de activitate, se peterc tacut, dincolo de spaimele cotidiene, progrese ferme si importante care mai musca cate un pic din locurile de munca disponibile si din salariul peste care nu se merita sa ai un om in locul unei masini.
In SUA, in ultimii ani, foarte mult a ajutat ieftinirea energiei, datorate la inceput frackingului si ulterior caderii pretului petrolului. Avand energie si dobanzi apropiate de zero, multe companii mari si-au permis sa faca investitii si sa robotizeze tot ce se poate. Nu putini sunt analisti care considera progresele recente o noua renastere a manufacturarii in SUA, dupa fuga in China si Asia din anii anteriori [1]. Sunt insa multi si care neaga aceasta „renastere” [2]. Nici unul insa nu neaga progresul roboticii si cifrele sunt poate dovada cea mai concludenta [3]. „Renasterea” sau „revolutia” – oricum am numi-o – nu este insa limitata doar la SUA. Iata doar un exemplu: Chinese factory increases production after replacing 90 % staff with robots.
Am tot tratat pe acest blog chestiuni economice, legate de criza, de razboiul financiar, de competitia economica, etc. Ei bine, problemele sunt mai multe. Pe de o parte, robotizarea, pe de alta depopularea, sau mai bine zis piramida sociala care va matura cu viitoarele generatii de pensionari. Exista deci o intersectare a unor trenduri pozitive cu unele negative si verdictul este imposibil de dat. Singura certitudine este insa ca cei puternici si cei care isi permit, vor incerca sa foloseasca trendurile in interesul lor si aici exista riscurile cele mai mari de fapt pentru umanitate. Imaginati-va o dictatura in ziua de azi: ce poti face cand oricand, pe baza legii anti-legionare, politia iti poate gasi pe calculator documente „interzise” si poti sa sfarsesti la zdup una-doua? Cine se poate lupta cu o asemenea masinarie, cand legea este lege si politia super-tehnologizata poate oricand sa instrumenteze orice inegalitate, indivizilor „indezirabili” care intra pe patternul de „potential terorist”. Dar aici deja dam in Minority Report … daca nu am intrat deja.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE
[1] 4 Reasons Manufacturing is Coming Back to the US
[2] The Myth of America’s Manufacturing Renaissance: The Real State of U.S. Manufacturing
[3] North American Robotics Market Sets New Records in First Half of 2015
Poti adauga si AutoStore ca exemplu:
https://www.youtube.com/watch?v=iyVDMp2bL9c
Partea proasta e ca cu cat criza e mai lunga companiile cumpara din ce in ce mai mult asa ceva si dau oameni afara.