Primul breaking news despre criza financiara din 2016

fed

Poate istoria va nota ca unul dintre primele semne ale crizei din 2016, decizia BOJ de a trece la dobanzi negative. Eu insa consider ca pompierul care va pune gaz pe foc va fi tot Fed-ul, ca si la criza anterioara.

Declaratia unui vice-presedinte al Fed-ului ca economia SUA nu merge bine, este clar un semnal ca probabil Fed-ul nu va continua cu maririle ci poate chiar va face cale intoarsa. Incredibil insa nivelul de minciuna si spoiala de vorbe care imbraca realitatea trista ca economia SUA este oricum putreda prin aruncarea vinei asupra … „volatilitatii”.

Americanii sunt experti sa dea vina pentru suferinta lor pe problemele altora si bine ar fi ca „pattern-ul” sa ramana doar in domeniului economic si sa nu transpire si in cel geostrategic krugmanunde poate exploda intr-un razboi mondial: pentru a avea pe cine sa dea vina pentru criza economica si ca sa incerce – de ce nu – si solutia asta propusa de „marele” economist Krugman: razboiul.

Petrolul a mai scazut astazi 5% si Iranul abia in Aprilie va incepe sa intre pe piata la volum maxim. Sunt zvonuri ca bancile o sa treaca prin niste tremurici din cauza derivatelor pe petrol. Razboiul intre speculanti si Banca Chinei continua dar care bancher central nu minte – asta e trecut chiar in profilul jobului de centralist.

Sa nu ne asteptam insa la falimente spectaculoase si reactii adverse bruste si puternice in economie. Totul se va desfasura de data aceasta lin, calm, linistit, ca in ochiul tornadei. La noi, hop topic este numarul de tururi la alegerile primarilor …

 

This Post Has 27 Comments

  1. Costica Grasu

    da, teoretic 🙂 dar iti trebuie logistica, eu vorbeam de cfd-uri

  2. Adrian

    Mai bine investesti in lamai decat in banane le ei in sezon cu 4 lei kilogramul (desigur daca ai un depozit mare frigorific unde sa le pastrezi si bani sa cumperi cateva tone) si le dai vara cand ajung in supermarketuri si la pretul de 15 lei pe kg si asa faci si bani multi si repede! Oricum citricele sunt stropite cu imazalil care are actiune fungica facand fructele sa reziste mai mult impotriva mucegaiului si sa isi mentina prospetimea. Asa ca in 4-5 luni de zile iti dublezii banii si dupa ce ai scazut cheltuielile iti raman bani frumosi.

  3. Costica Grasu

    cat despre cotatia BNR, uite ce scrie cineva

    Cotatiile aur (Xau/Usd) au fost rezultatul unei medii de pe mai multe siteuri la 13 ora Romaniei.

  4. Costica Grasu

    nu sunt pasionat de aur dar mi se pare cea mai obiectiva investitie, alaturi de alte metale pretioase si bunuri in pericol (cacao, cafea, banane)

    la banca pierzi cam 20%

    nu cred ca m-am exprimat bine, eu nu cumpar azi aur sa-l vand maine, ci peste un an doi trei si daca va fi nevoie.

    sigur va creste mai multe de 20%

    daca vrei o sursa buna de informare, citeste ce scrie aici, inclusiv comentariile, daca ai timp

    http://www.silverdoctors.com/global-financial-system-will-completely-seize-up-within-48-hours-of-comex-gold-delivery-failure/

    petrolul nu are cumsa mai scada. Trebuie 100$ cel putin ca sa-ti scoti investitia, si 120$ era nesatisfacator. Daca va mai scade sau daca va mai sta si numai la acest nivel inseamna faliment si balante pe minus pt multe state.

  5. Costica Grasu

    pretul aurului sta sa explodeze. E tinut artificial in jos. Se vorbeste undeva la 20000 $ per uncie, ca pret real, calculat in raport cu inflatia si alti indici.

    bancile te storc pe termen scurt. Pe termen mediu (2-3-4 ani) poti iesi pe profit chiar si cu 25%, real. Comparativ cu 2009-2010 pretul aurului a crescut cu aprox 300$ pe uncie. Asta in conditii de relativa pace. Daca mai adaugi si instabilitatea de acum, un eventual razboi, niste calamitati (secete, uragane, depopulari, prabusiri) pretul va creste foarte mult. Singura intrebare care se pune, vom lua aur fizic sau vom tranzactiona pe CFD?

    1. admin

      dupa cum am zis, eu am impresia ca te informezi din surse de prin anii 2008 cand multi credeau ca aurul o sa explodeze; eu zic ca pretul aurului o sa scada, urmeaza petrolului; mai vedem …

      nu pot explica coerent de ce gandesc asa, e mai mult un feeling, dar iti recomand sa il citesti pe Jim Rikards cu noua carte despre aur ca sa intelegi mai bine, daca esti pasionat de aur

  6. Costica Grasu

    da, trebuie niste criterii 🙂 eu ma gandeam la ceva usor de tranzactionat, stabil (riscuri cat mai mici, profitul ajustat pe treaba asta) si de acceptare raspandita. Ca termen scurt-mediu, nicidecum lung.

    O moneda de aur o pot vinde si pe ebay, apartamentul din Iasi nu-l pot vinde la Craiova, chiar daca e cerere de apartamente acolo. Da, iti dau dreptate, imobiliarele pot da rezultate bune si pe timp de criza, insa nu e deloc usor. Ai costuri de intretinere si nu stii cum evolueaza societatea si economia. S-ar putea ca, din varii motive sa nu ai cui inchiria locatia, care oricum, trebuie administrata, iar terenul agricol sa nu intoarca atat cat ai socotit. O seceta prelungita, efecte ale forarii in zona, etc, pur si simplu sunt prea multe variabile. Daca vorbim de Cluj sau Bucuresti, sa zicem, dar in rest, e cam greu cu imobiliarele.

    1. admin

      Costica, ai vandut vreodata o moneda pe ebay? Da, aurul are riscul cel mai mic, dar nu pe termen scurt-mediu. La aur, daca cumperi de la banca, din start pierzi vreo 10% cu comisionul bancii iar daca vrei sa il vinzi la banca, la cursul BNR, mult succes. Cel mult il poti vinde la bijutieri sau amanete, cum ar fi http://www.swissgold.ro/

      Deci ia fa un calcul ca fapt divers cat trebuie sa creasca aurul ca sa cumperi tu de la Piraeus sau BCR si sa-l vinzi la SwissGold care probabil iti da cel mai bun pret pe piata …

  7. Costica Grasu

    nelamurirea mea e de ce pretul international al aurului creste, iar la bnr se micsoreaza? Ar fi putea fi din cauza scaderii si a dolarului, dar nu mereu coincid. Sunt cursuri de referinte pe piete diferite?

    1. admin

      pretul international al aurului nu prea creste recent; BNR nu stiu pe ce criterii furnizeaza pretul la aur, e o intrebare buna; oricum nu are nici o relevanta pretul de referinta, bancile te storc daca cumperi aur la fel ca si la tranzactiile valutare …

  8. Costica Grasu

    in conditii de criza accentuata lumea nu va mai fi interesata de nici un fel de tranzactii imobiliare, sau daca va fi, va fi la costuri mici. Pe langa asta, fenomene diverse locale pot influenta piata. La fel e si pentru celelalte dar parca e mai usor de dibuit. Metalele pretioase si alte bunuri te pot scoate din anumite situatii, terenurile si cladirile nu prea. Te poti achita de cineva in cafea, monezi de aur/argint, ba chiar cereale, dar un teren nu-l poti face cadou.

    1. admin

      auzi, stii cum e discutia asta: e ca si cum ai intreba un parinte pe care copil il iubeste mai mult; fiecare investitie e buna daca o cumperi ieftin si o vinzi scump …

      in primul rand, pentru a discuta despre investitii trebuie sa clarificam pe ce perioada discutam si ce sensibilitate la risc avem, sunt 2 parametrii care determina in ce zone ne miscam

  9. Costica Grasu

    pretul imobilelor poate foarte usor fluctua.

    daca totul merge roz si nivelul de trai este ridicat, preturile urca si ele, daca nu, preturile scad. N-au o valoare in sine unanim acceptata.

    un apartament in Focsani costa mai putin ca unul in Cluj (comparatia intre acelasi tip de imobil, evident). Asta pentru ca oportunitatile si nivelul de trai difera dintre cele doua orase.

    Totusi, daca ar fi sa investesti in metale sau bunuri, ele au aceeasi valoare peste tot si se poate anticipa mai usor ce urmeaza (dpv al investitiei). Spre exemplu, cine poate, acum e momentul sa cumperi masiv petrol, aur, argint, cafea, cacao. Randamentul nu va fi la toate pe termen scurt, dar e o investitie care-si va scoate banii mai bine decat oricare alta (deci si imobiliare).

    Plus de asta, cladirile se pot darama sau avaria, drept pentru care esti supus riscului de a pierde. Plus intretinerea de care se vorbea anterior, care si aia suge bani si timp.

    Cat despre terenuri, iti spun doar atat: acum 10-12 ani, in marginea orasului meu acelasi teren valora de 3-4 poat si de 5 ori mai mult ca acum. Cunosc pe cineva care a fost nevoit sa vanda un teren bun pe litoral la mai putin de umatate din suma cat a dat pe el. Si cand l-a luat, tot asa a zis, ca e zona buna, va fi cerere, etc. Si nu numai ca l-a dat mult mai ieftin dar s-a si chinuit sa-l vanda.

    Ideea este sa privesti in ansamblu, nu pe termen scurt. Mai ales cu investitii mari. nu dai 35000 euro pe un apartament ca sa-l inchiriezi cu 4000 pe an si sa te trezesti ca vine un cutremur sau pretul lui scade cu 20%. Tu in perioada cat il inchiriezi trebuie sa-l si intretii, si iti vei amortiza costul in vreo 15 ani daca totul merge bine. Plus/minus.

    Nu e ceva in care sa ma bag eu 🙂

    1. admin

      argumentele astea insemnau ceva in 2008, de fapt chiar asta era viziunea cvasi-generala in randul investitorilor in 2008-2010 pana sa apara fluctuatiile la cupru / aur si alte comoditati

      imobiliarele POT fi profitabile in orice situatie, depinde cat de bine de pricepi la ele

  10. adrian

    Si care ar fi riscurile pentru imobiliare? Doar daca te imprumuti sa cumperi atunci poate e un risc dar atata timp cat ai unde locui si ai ceva bani sa mai investesti intr-o locatie sau chiar doua pe langa pozitii bune unde poti scoate bani din chiri cu pret ridicat care ar fi riscul? De exemplu cei din mediu rural mereu se vor duce la liceu in mediu urban deci mereu vei avea chiriasi daca ai o locatie pe langa un liceu/colegiu de renume din orasul respectiv.
    Sa nu mai vorbim de locatii pe langa marile centre universitare unde poti gasi chiriasi chiar din exteriorul tarii unde o chirie de 300-400 de euro pe luna li se pare un mizilic. Sa nu mai vorbim de confort si imbunutari care pot creste valoarea chiriei. De asemenea sunt orase in care se castig bani frumosi din inchirirea garsonierelor/apartamentelor in regim hotelier dar desigur locatia trebuie sa arata ca intr-un hotel!
    Da e riscant daca te imprumuti sa construiesti in imobiliare si nu reusesti sa vinzi…cel putin asta e parerea mea.

    1. admin

      imobiliarele necesita intretinere, deci sunt recomandate pentru oameni descurcareti care pot sa renoveze / repare un imobil cu costuri minime; daca crezi doar ca poti cumpara si apoi sa scoti la vanzare si se da, te inseli: sunt gramada oferte pe piata si o sa tot fie avand in vedere declinul economic si faptul ca tot romanul vrea sa aiba un apartament / o casa a lui acasa, chiar daca munceste afara

  11. Costica Grasu

    imobiliarele sunt cele mai dezavantajoase

    prea multe riscuri

  12. Costica Grasu

    nu-i raspunsul pe care-l asteptam 🙂

    cum ne putem proteja economiile (nu vb de investitii) in asemnea timpuri de criza?

    o solutie infailibila ar fi cumpararea de aur, dar nu e tocmai practica

    banii in banca ar fi alta solutie, de vreme ce Statul garanteaza

    sau ai putea cumpara ceva pe forex si sa-ti tii degetele incrucisate ca mai gasesti totul dupa 🙂

    1. admin

      nu dau sfaturi pentru ca nu stiu; depinde si ce intelegi prin protectie; eu cred ca imobiliare sunt cea mai sigura metoda dar necesita si implicare minima, in sensul ca sa te ocupi calumea de ele, sa tintesti imobile cu valoare in pozitii cat mai excelente unde poti inchiria pe sume mari; in rest, protectie nu exista; statul nu garanteaza nimic, vezi asigurarile; pe de alta parte exista tiparnita care taie periodic din ei; forex e pentru cei care vor senzatii tari

  13. Costica Grasu

    asa este

    insa mai jos de-atat nu cred ca mai poate cobori, in ce priveste petrolul

    cat despre aur, opinez ca este tinut artificial in jos, iar la un moment dat nu poate decat exploda

    ce preconizezi in cazul unui conflict armat Rusia-Turcia, cu victoria Rusiei, in conditiile in care Asia are mari probleme, iar euro si dolarul sunt amenintate grav (instabilitatea zonei euro pe de o parte, respectiv gradul de indatorare si situatia precara din State).

    1. admin

      indiferent de orice, urmeaza SDR

  14. Costica Grasu

    mi se pare mai putin riscant pe piata de marfuri

    si mai moral 🙂

    un baril de petrol, 100 grame de aur, putina cafea.. 🙂

    1. admin

      moral & investitii, hmm, nu stiu ce sa zic

      comoditatile sunt mult mai complexe ca actiunile, evident sunt oportunitati dar nu pentru investitorii de retail; apoi sa nu uitam ca geopolitica isi baga mainile si pe-acolo; cum s-ar explica altfel pretul petrolului;

      care analist oricat de priceput ar fi fost el putea sa spuna ca se ajunge aici cand petrolul e mai ieftin ca apa sau a ajuns sub costul de productie pentru mare parte din producatori;

      totul e putred si nu ne putem permite mai multe decat speculatii

  15. Costica Grasu

    multumesc pentru raspuns, avand in vedere ca e si oarecum offtopic 🙂

    daca nu te superi, sunt curios

    care mai e rostul tranzactionarii, in caz de castig. E clar ca s-au ars cei care au pariat impotriva francului, dar daca ar fi mizat cineva pe franc si-ar fi vazut banii? In cate sensuri merge ? 🙂

    1. admin

      a picat un broker sau mai multi, exista mii de brokeri mai mari sau mai mici; depinde prin cine faci afaceri … si da, sunt si care au castigat; acum de exemplu, eu sunt sigur ca va fi la fel cu moneda danezilor dar nu am curaj sa ma bag

  16. Costica Grasu

    imi poti explica falimentul Refco, de pe piata forex in conditiile exploziei francului de anul trecut? E chiar asa sensibila treaba? Nu trebuie sa fie niste reglementari?

    1. admin

      pai orice miscare de 1% pe forex face praf 99% din cei care au expunere, daramite schimbari si mai mari …. eu ma mir ca nu au picat nume mai sonore, dar asta e legea nescrisa a dictaturii bancare in zilele noastre, TBTF

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.