Va crea Marian Munteanu Syriza românescă?

Deocamndată nu am ce să zic, decât ca grecii încearcă să europenizeze mișcarea Syriza. Nu am urmărit evoluția lor dar dacă nu am auzit încă nimic înseamnă că nu au reușit. România va fi puțin altfel, mai ales că frustrările noastre și nemulțumirile românilor sunt legate în ultimul rând de probleme economice. Revoluția politică de la noi, dacă (când) va veni va fi în primul rând una morală și naționalistă.

Spun morală petru că altfel nu e nevoie de ea. Spun naționalistă pentru că în primul rând va fi făcută de ortodocși. Și cum ortodocșii sunt naționaliști, revoluția va fi naționalistă. Cu siguranță la aceste cuvinte, deja se vor aprinde pe undeva câteva beculețe roșii, dar să li se aprindă lor și o stea roșie că oricum în afară de a admira nu au ce să facă.

Iată deci doua lucruri, mai întâi un fragment dintr-un articol mai vechi (nu vreau să mă repet și nu prea am nimic nou de spus) …

Tarpley este de parere ca fara actiune sociala organizata si cu un program clar, cu cerinte clare si cu tactici de protest, nu pot fi obtinute rezultate. Miscari genul Occupy sau Indignados, sunt total inutile, ele neavand un program si un scop si fiind dupa parerea lui Tarpley, simple supape de difuzare a tensiunii sociale, fara prea mare impact asupra mersului societatii. Amintesc aici ca Occupy avea un mod de organizare pe cat de ciudat pe atat de ineficient: nu permitea lideri, nu permitea program [2], nu permitea declaratii sau cerinte comune, pur si simplu incerca sa intretina o stare de spirit, fara urmarirea unei finalitati. In cele din urma, starea de spirit s-a spart, o data cu evacuarea locurilor in care acestia protestau si neavand organizare, neavand lideri, neavand program, Occupy a murit in fasa. Contrar Occupy, Tarpley a salutat modul de organizare al miscarii politice grecesti care a fost la un pas sa dinamiteze Uniunea Europeana: Syriza (SURSA: MĂRTURISIRE, ACTIVISM SOCIAL ȘI ATITUDINE CETĂȚENEASCĂ SAU PSIHOZA PERSECUȚIEI ȘI FOBIA AUTO-EXPUNERII)

… și mai apoi, se pare că a apărut omul care lipsea. Pe scurt, Marian Munteanu are câteva idei de bază care dacă vor fi asimilate și înțelese de toți, de data aceasta chiar vom reuși:

  • UNITATE: se înțelege că trebuie să ne ferim de orgolii și de obsesiile noastre personale îmbrobodite frumos într-o spoială de dreaptă socoteală, moderație, scepticism și alte de-astea care împiedică realizarea unui front comun care să conteze. Marian Munteanu repetă mereu importanța unității. Nu este doar  un mesaj umanist, firesc, logic ci este o condiție de bază.
  • PROGRAM: din mai multe interviuri, îmi este clar ca Marian Munteanu înțelege importanța lucrului bine făcut și singura cale: înființarea unui partid românesc, urmărirea unor obiective clare și comune și deschiderea la realizarea acestor obiective. Paradoxal, noi românii avem un astfel de exemplu în politica românească: UDMR. Tot ce trebuie să facem este să realizăm că dacă continuăm să dormim și să lăsăm pe alții să își facă de cap în ograda noastră, în curând o să ne dea și afară din casă.

 

This Post Has 19 Comments

  1. Alin

    Rusii nu sunt atat de prosti incat sa inceapa un razboi cu Turcia.
    NATO aka Uncle Sam abia asteapta un pretext.

  2. Alin

    Normal ca e pus pe seama ISIS, ca deja se dusese buhu din cauza rusilor, ca turcii faceau afaceri cu petrolul furat de ISIS si rafinat in Turcia.
    Cine bombarda kurzii care luptau cu ISIS? Turcia.
    Au nevoie sa recupereze nitica credibilitate – mai nou sunt victima ISIS.

    Da, mai avem rabdare, cine stie, poate peste jumatate de secol, un secol ceva, tot iese pasienta, pardon, „profetia”.

    1. admin

      Alin, pana una alta, bine ca nu a iesit „pasienta”. Mai bine sa se fii inselat un sfant (sau cei care i-au transcris vorbele) decat sa avem parte de grozaviile de-acolo. Dar nu vad de ce crezi ca a trecut, doar pentru ca au facut rusii o miscare de imagine? Pentru ca sa fim seriosi, rusii SUNT si VOR RAMANE in Siria … iar conflictul cu turcii nu s-a evaporat. Este un moment de expectativa si faptul ca rusii au facut o miscare doar de ei inteleasa nu inseamna nimic. Ce crezi ca se va intampla daca tratativele o sa pice?

  3. Alin

    Isis putin probabil sa aiba treaba cu turcii, kurzii in schimb o sa-ti toace in continuare la cap, dar nu se pot lua de ei ca de cand lupta cu ISIS au si protectorat.

    1. admin

      poate nu ai auzit: ultimul atentat e pus pe seama ISIS; normal ca turcii le-ar pune in carca kurzilor si ce nu e al lor, dar ieri a fost clar Isis si banuiala mea ca si cele dinainte tot Isis a fost; sinucigasii aia se gandeau ca omoara turisti, nu frati de-ai lor turci, care oricum nu le sunt deloc frati, avand in vedere ca Isis se lupta cu turkmenii – turcii din Siria; Turcia e fragmentata interior oricum si are nenumarati adepti / simpatizanti / celule Isis, o sa inceapa incet-incet sa se coaca toate, prin urmare ai rabdare cu Rusia

  4. Alin

    Si totusi, nici un articol, comentariu despre retragerea Rusiei din Siria?

    Surpriza imensa, mai ales ca eram la ultima data la capitolul apoteotic „uite cum se implinesc profetiile despre razboiul ruso-turc”

    1. admin

      da, pai stai intai sa faca „pacea”; dupa cum vezi Turcia a inceput sa devina Siria, atentate zilnice; Isis o sa intre si in Turcia

  5. Alin

    Suntem naivi daca avem impresia ca massmedia e doar o entitate comerciala a carui scop principal este profit si rating.

  6. Mihai S

    Comparatiile cu M.L. nu-si au rostul, desi uneori MM aminteste prin discurs, de asa ceva. MM are cateva pete negre: si amintesc doar poza cu el si Virgil Magureanu ca lideri ai Miscarii pt Romania. Si altele. E clar ca nu te promoveaza Rares Bogdan daca nu ai conexiuni in sistem. Inca nu mi-e clar din ce traieste acest om.

    Dar chiar si asa, MM e peste tot ce a aparut in ultimii 25 de ani in politica romaneasca. Sa vedem ce-o fi.

    1. admin

      Rares se mai uita si la ratinguri de aceea il cheama pe MM. Ratingul inseamna bani, conexiunile sunt tot legate de bani

  7. Alin

    Cu datoriile au ramas, cu conturile blocate au ramas, afacerile mari si-au retras capitalul.
    Taxele au crescut, taierile au ramas daca n-au implementat si altele.
    Ca nu se mai aude prin presa ce se intampla acolo e partea a doua, dar situatia nu e roza.

    Au facut un referendum care le-a oferit „leverage” …negativ, o baza pentru a accepta conditii si mai umilitoare decat inaintea lui.
    Si accepta in continuare, inclusiv unele care nu sunt de natura economica ( parteneriatele civile..)

  8. Alin

    Si nu stiu daca iti dai seama dar daca ai spus „SYRIZA” ai spus tot, nici nu mai era nevoie sa comentez.
    Sau tu nu te-ai lamurit nici acum ce a fost si este de fapt „SYRIZA” si cum a ingropat si mai tare Grecia?

    1. admin

      tare as vrea sa stiu si eu cum a ingropat Grecia Syriza; in cele din urma, grecii au ramas tot in UE si tot au un nivel de trai peste noi; daca nu au reusit ruperea si repornirea de la zero, nu inseamna neaparat ca si-au ratat misiunea; au facut ce s-a putut cu poporul pe care il au; si apropos: ei macar au facut un referendum care poate fi folosit ca o fundatie pentru alte partide care vin dupa, sa faca exitul fara sa mai ceara referendum; chiar daca au pierdut, au macar un mic leverage pe viitor, si nu doar acel amarat de referendum ci faptul ca au dovedit ca pot sa tina piept europenilor; citeste mai mult articolele lui Varoufakis despre intalniri si negocieri inainte de a subestima efortul facut de oamenii astia; compara Syriza cu PSD-ul romanesc care pupa fundul si mana la primele maraieli care vin de la Bruxelles si apoi acuza-i ca au ingropat Grecia

  9. Alin

    E un personaj secundar, platit la un moment dat sa dispara de pe scena politica si acum scos de la naftalina in scopuri obscure si probabil nu tocmai sanatoase.

    Eu i-as da dreptate lui Radu, mai putin partea vizavi de M.L. – adica nu vad argumente in acest sens, dar ca si realizare finala da, cam asta s-a intamplat, tot ce era romanesc si credincios a fost terfelit si distrus intr-o miscare politica ratata la modul cel mai jalnic.

    1. admin

      orice personaj este secundar pana cand devine principal 🙂
      asta cu platitul nu am mai auzit-o, ai surse sigure?

    2. vali

      si tu ce propui, sa mergm mai de parte pe mana politicienilor „consacrati” care au facut si fac in continuare harcea parcea Romania? refuz sa cred ca Marian Munteanu si-a vandut sufletul. ar inseamna ca a renuntat la toate idealurile lui din tinerete, la ideile si convingerile lui, la insesi identitatea lui. nu cred ca un om de talia lui, discipol al lui Petre Tutea (simbol al luptei anticomuniste) ar putea sa decada atat de mult. daca ar fi asa, atunci l-ar trada discursul, mimica, gesturile, aerul pe care il degaja. ceva oricum l-ar trada. dracul oricat se camufleaza la un moment dat crestinul il „miroase”. imi asum si merg pe mana lui M. Munteanu. probabilitatea de reusita e maxima cu el (comparativ cu ce avem „pe piata”).

      1. admin

        cred ca a ne astepta de la politicieni sa fie sfinti sau „nevanduti” este o utopie; noua ne trebuie ceea ce americanii spun „doers” – politicieni care sa faca; ca de ce trebuie facut si astia de acum stiu, vedem multi care vorbesc frumos, chiar patriotic; dar ai dreptate, este hilar sa il critici pe Marian Munteanu, care daca ar intra in politica probabil ar fi cel mai roman dintre toti care au trecut dupa 89 pe-acolo

  10. Radu

    Spun unii ca si Miscarea Legionara a fost creata(incurajata) pentru a strange la un loc tot ce era mai curat romanesc si pentru a-i lichida mai usor la un moment dat.Crede-ma,intr-o tara controlata 99,99 la suta de baieti eu am mari rezerve.Dumnezeu cu mila.

    1. admin

      asta e noua, ce zici tu; baietii nu controleaza nimic, sunt tolerati deocamdata, au ceva parghii, dar cand se ridica poporul, securistii misuna pretutindeni; dupa Revolutie, un fost comunist, membru CC Craiova ajunsese sa vanda ceapa in piata; ulterior si-a „revenit” dar ideea este ca orice revolutie ofera o oportunitate de schimbare si indiferent de ce s-ar fi intamplat, sta doar in puterea noastra sa gandim si sa lucram in directia schimbarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.