Ce reprezinta ultima indatorare a statului de la fraieri?

7.951 persoane fizice au cumpărat titluri de stat; valoarea subscrisă se apropie de 280 de milioane de lei (Sursa: Agerpres)

Probabil nu sunt chiar toti fraieri, avand in vedere ca fericitii cumparatori de obligatiuni de la Ciolos in primul rand au avut bani de imprumutat, adica au economii. Nu multi romani in ziua de azi au luxul sa poata face economii, in toiul celei mai lungi crize economice din istoria lumii, care abia a inceput …

Pe langa rasul tembel al lui Ciolos cu care anunta „succesul” operatiunii, am ramas amuzat de concluzia trasa de tehnocrati cu privirea acestei indatorari pusa in spatele copiilor care acum se nasc: „in urma interesului mare al populatiei, guvernul a anuntat ca are in plan sa repete experienta” [2].

Sa revenim insa de ce sunt fraieri cei care au cumparat obligatiuni. Cu exceptia celor care au bani atat de multi incat le-a ramas o felie din portofoliu de investit si in obligatiunile unui stat cu risc ridicat ca al Romaniei (da, in ciuda mandriei tembele a guvernantilor nostri, Romania este vazuta ca zona de frontiera, adica cvasi-junk din punct de vedere al riscului investitiilor, inclusiv cele in titlurile de stat [1]), restul sunt fraieri daca au cumparat obligatiuni doar pentru ca li s-a parut o dobanda buna 2,15% per an.

De ce spun asta? Pentru ca sunt banci care dau dobanzi mai multe, chiar la depozite nenegociate. De exemplu, Ideea Bank ofera 2,5% la un depozit pe minim 5 luni. Dupa scaderea impozitului, randamentul este de 2,15%. Asadar, cei care au vanat dobanda buna, si-au luat tzeapa pentru ca Ideea Bank oferea si dobanda la fel buna cu maturitate la jumatate, lucru deloc neglijabil. Mai e de luat in calcul bineinteles riscul caderii bancii, dar sa fim seriosi, care banca a picat in Romania in secolul curent si daca va pica o banca si ai incredere in statul roman, nu ai incredere si in Fondul de Garantare? Deci pentru sume de sub 100.000E, daca ati luat obligatiuni pentru dobanda sau pentru siguranta investitiei, v-ati luat o mare tzeapa.

Am cam pierdut firul la cum sta Romania din punct de vedere al gradului de indatorare. Este oricum irelevant avand in vedere situatia din UE si faptul ca gradul de datorare nu mai reprezinta mare lucru in evaluarea riscului ca sa nu mai zicem ca nici macar mentinerea sau scaderea ratei nu reprezinta neaparat o administrare eficienta a bugetului, avand in spate experienta cu PSD-ul care a taiat toate investitiile si a pastrat rata de indatorare in jurul a 40%.

Guvernul tehnocrat tatoneaza cu antrenarea pavloviana a amatorilor de chilipiruri investitionale (mai degraba oferte proaste invelite in spoiala lucioasa) promitand deja noi emisiuni. Tare sunt curios unde se duc banii astia si daca s-au renuntat la alte emisiuni necesare platii ratelor la datoriile actuale, caci ma indoiesc ca am ajuns sa ne permitem sa taiem din liniile de credit vechi ale altor investitori straini strategici care chiar au nevoie de randamentele bune (pentru afara) oferite de statul roman care chiar daca sunt irelevante ca volum, mai ofera un os de ros unor administratori de fonduri de investitii si banci care au Romania inclusa in diverse fonduri.

Revenind la Ideea Bank, fiind client, am observat o coincidenta: oferta asta de 2,5 a aparut acum recent, in ultimele 2 saptamani, de cand cu emisia de obligatiuni. Pun pariu ca bancile au negociat o oferta mai buna la un volum mai mare si Ideea nu face decat sa dea 2,5 pentru a obtine mai mult de la stat. Evident ca nu vom afla noi pretul real, in ciuda vrajelii cu transparenta. Altfel, la ce ar oferi o banca o dobanda atat de mare acum cand creditarea e aproape moarta, piata colcaie de lichiditate si cu siguranta interbancar, al un ROBOR la un an care se invarte in jur de 1,21, daca ar fi avut un spike in cererea de credite, sigur ar fi gasit sa imprumute de la alte banci, mai ales ca marja de piata a bancii este infima si nu prezinta risc pentru creditarea retail a altor banci, deci nu ar avea de ce sa nu poata imprumuta interbancar. Ce ar face deci Ideea cu lei acum in toiul verii, la un pret atat de mare?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Frontier Markets: Romania, Doing All the Right Things

[2] cf Digi24 – Jurnal Economic – 5 August 2016

This Post Has 2 Comments

  1. Costica Grasu

    bun, in sensul de obiectiv, clar, la obiect si fara patima. Sa nu crezi ca tin partea cuiva…

  2. Costica Grasu

    in sfarsit, un articol bun de la tine, conform asteptarilor, dar care a lipsit multa vreme. Incepusesi sa ma ingrijorezi, Gigele. Bine ca ti-ai (mai) revenit :)).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.