Erdogan nu va obtine nimic de la Putin

Vizita lui Erdogan la Putin nu se deosebeste cu nimic de vizita lui Tsipras de acum ceva ani cand Grecia era pusa la colt de nemti si de restul „partenerilor” europeni cand era vorba de implementarea programului Troicai si cand Tsipras, ca si Erdogan de astazi, avea in spate nu doar suportul majoritatii populatiei, dar chiar si prietenia traditionala greco-rusa, mai ales avand in vedere rolul pe care rusii l-au jucat in eliberarea grecilor de jugul otoman.

Am mai spus-o si o repet: Erdogan este turc si nu trebuie sa cautam prea multe dedesubturi in miscarile pe care le face: turcul e turc si prin urmare nu poti sa intelegi ce are in cap, ca nu degeaba s-a nascut in poporul roman reflexul de a stampila pe unul care nu intelege ce ii spui cu sintagma de turc. Tare sunt curios daca doar bariera limbii a fost sursa acestui obicei.

Asadar, Erdogan calca si el pe urmele lui Tsipras in incercarea de a-i impresiona pe europeni. Pentru europeni nu este nimic nou diferit de ce s-a intamplat pe-atunci cu Grecia, poate doar faptul ca Turcia nu este decat membra NATO prin urmare ruperea ei chiar si totala si trecerea in tabara Rusiei nu va afecta prea mult economia si finantele UE, cum ar fi facut-o trecerea Greciei.

Dar chiar mergand si pana la exagerarea scenariilor de rupere, pana la punctul in care Turcia ar iesi din NATO si ar juca cum vrea Putin: ce poate sa faca Turcia? Sa il sprijine pe Assad si sa lupte cu turmenii, cum au facut rusii pana acum? Sa ii atace mai mult pe kurzi? Sa ajute Iranul? Cum ar putea sa faca toate astea si la ce i-ar folosi? Ce nu a facut din tot ce a vrut si cu ce ar afecta asta pe europeni?

Vizita asta va mai oferi material de presa televiziunilor si ziarelor, este probabil rezultatul maxim pe care il poate aduce. Putin este matematician in geopolitica si nu s-a ferit sa se dea pe fata. Rusii mereu cauta rezultate concrete si avantaje tangibile, nu sunt interesati de „gesturi” sau „semnale” care oricum nu ii ajuta cu nimic. Sa nu fim totusi atat de retinuti, poate va avea un efect: in cel mai fericit caz, avand in vedere racirea recenta a relatiilor in urma doborarii avionului rusesc, e posibil ca aceasta vizita sa dezghete putin situatia dintre rusi si turci si sa ii puna pe rusi pe ganduri, daca nu cumva totusi merita sa mai riste inca o data finantand conducta de gaze de la turci care trebuia sa aduca gaz la vesticii mai deschisi fata de rusi printr-un traseu care ar exclude Ucraina. De fapt, principalul rol al acestei conducte ar fi sa ii sece pe Ucrainieni si din taxele de tranzit ale gazului rusesc pentru consumatorii mai mici, caci conducta in nici un caz nu va reusi din prima sa inlocuiasca traseele actuale prin care gazul rusesc face sa se miste economia germana. Beneficiarii principali vor fi insa grecii, italienii, sarbii, ungurii si poate austriecii. Conducta a fost intrerupta dupa doborarea avionului si rusii sunt evident speriati de incotro o sa o ia Turcia si nu prea mai vor sa bage bani.

Din punctul de vedere al rusilor, vizita lui Erdogan va fi un prilej facil de renuntare la embargoul pe turism si comert in urma incidentului cu avionul care a taiat cam 1% din PIB-ul turcilor. Pe rusi nu stim cat i-a costat – in nici un caz 1% – insa nu le-ar strica nici rusilor reluarea comertului avand in vedere sanctiunile vestului.

Cea mai mare necunoscuta cu privire la Turcia este inca reactia populatiei, incidentele de la Incirlik fiind doar cateva evenimente incepatoare de trenduri. Desi tensiunea maxima s-a disipat, este clar ca sentimentul anti-american abia a inceput sa prinda radacini si Erdogan aprinde fara sa vrea un foc pe care nu-l va mai putea stinge.

This Post Has 7 Comments

  1. Alin

    Binenteles ca Erdogan e interesat sa se dea bine cu rusii, acum ca s-a pus contra americanilor.
    Nu e exclus dar ma indoiesc ca o face strict formal pentru a obtine cine stie ce de la americanii care e foarte posibil sa-l vrea schimbat, daca nu cumva au si sprijinit asta, fie si pasiv, stiind ce va urma si nu l-au anuntat ei, ci rusii.

    Grecii n-ai nici o carte de jucat, de fapt au crezut ca au si au jucat-o de au ajuns mai rau ca inainte sa o joace.
    Daca nu cumva a fost o pierdere calculata – s-au prefacut ca joaca pe cartea interesului national si au dus natiunea intr-o stare de si mai mare dependenta si haos economic.
    Asa e cu politica si democratia. Votantii sunt multi, dar este prosti si usor de manipulat.

    Un politician adevarat nu are luxul de a-si exprima emotii personale. Daca sunt unele, atunci sunt regizate (a se vedea lacrimile basesciene, obamieme, etc.)

    Putin probabil il dispretuieste pe Erdogan – stie ca doar prostia americanilor l-a adus sub aripa lui.

  2. Adelia

    E limpede pentru toti ca Erdogan era in extaz dupa intalnire, iar Putin relaxat si nepasator.Putin nu mi s-a parut prea miscat.

    1. admin

      Putin pare nepasator pentru ca e un mic robot. Rareori arata emotii – semn dupa parerea mea ca a avut o copilarie nefericita, care l-a marcat pe viata. De altfel, mai cunoastem un presedinte fara emotii … din pacate cu rezultate incomparabile cu cele ale lui Putin.

    1. admin

      Eliminarea sanctiunilor era in plan oricum, de la cererea scuzelor; faptul ca sunt eliminate sanctiunile e vax, chiar crezi ca lui Erdogan de economie ii pasa? In cazul grecilor, i-am supraestimat … Grecii nu stiu cum sa-si joace cartile, au numai asi in mana si se dau batuti inainte sa se dea pe fata cartile.

  3. Costica Grasu

    bine zis, turcul e tirc, si eu am incercat sa-mi exlic evenimentele si am ajuns tot la concluzia asta.

    cat despre cele de mai sus, ce zici de asta: Turcia face jocul americanilor pt a se apropia de rusi si in final a trada.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.