TRAGEDIE: O banca din Romania a crescut avansul la programul „Prima casa„; de la 5% la 10%. …
Oricat de mult mi-am propus sa ignor sa mai zic ceva despre acest program socialist aberant, mereu apar noi si noi informatii care denota cat de putred si cat de gresit este acest program.
De unde sa incepem? Caci materialul de mai sus ne ofera nenumarate aspecte de subliniat …
Sa incepem mai intai prin a repeta esenta acestui program: o proptire artificiala a pretului imobiliarelor care avantajeaza in primul rand sistemul bancar oferindu-i un mic respiro in urma crizei financiare din 2008 (fara Prima Casa, multe banci nu ar mai fi dat nici un credit, deci no credit, no profit, no cascaval) si in al doilea rand este o taxare ascunsa care aduce beneficii statului. Voi explica dece: fara Prima Casa, pretul pe piata imobiliara a apartamentelor ar fi real (si nu unul pompat) prin prisma costului ridicat al riscurilor si a dobanzilor mai mari. Astfel, si consumul ar fi mult mai redus (cel putin pentru o perioada) si ar trebui sa trecem printr-un soc, in pricipal in domeniul bancar care fiind obligat sa reevalueze asset-urile la pretul pietei, ar trebui o capitalizare si mai mare (deci patronii ar trebui sa aduca si mai multi bani de-acasa decat au fost nevoite de pierderile cauzate de creditele „neperformante”).
Consumul crescut, preturile mari sunt un mare avantaj pentru stat care incaseaza taxe. Nu mai zicem de toate sectoarele proptite indirect prin Prima Casa: constructii, retail, servicii etc.
Sa facem un mic exercitiu de imaginatie si sa ne gandim ce s-ar intampla daca nu ar exista Prima Casa: mai putine credite, mai putine apartamente vandute, mai ales noi, mai putine familii care sa se mute in case noi, care sa renoveze noile achizitii, care sa faca contracte noi la curent / internet / gaze / utilitati, care sa isi cumpere perdele, mobila si toate cele.
Bineinteles, un mic soc ar fi si pentru publicul tinta al acestui program care nu ar mai beneficia de credite accesibilie – ar zice promotorii programului. Realitatea este insa ca aceasta defavorizare ar fi de scurta durata, in cele din urma preturile la imobiliare si la credite ajungand atat de jos incat cei care cumpara acum un apartament cu 45.000 EUR l-ar putea cumpara fara Prima Casa casa cu 25.000 EUR deci un pret mult mai mic. Nu doar ca pretul ar fi mai mic, insa bancile nevand cascaval garantat de stat si posibiltiatea sa faca profit fara stres, ar fi nevoite sa reduca si conditiile la creditare si sa ofere si dobanzi mult mai competitive. Bineinteles, nu toate bancile ar mai supravietui fara Prima Casa si mai ales nu toatear mai face profit (din cele care fac acum). Insa „dusul rece” ar trece repede, mai repede decat ai zice peste!
Sa ne intoarcem insa la stirea de mai sus. Asadar, bancile nu pot duce in spate nici macar o parte a garantiilor asumate pana acum de stat. Ne-am imagina ca dupa atat timp de la lansarea acestui program, conditiile in economie sa fie mult mai optimiste incat bancile sa nu se sperie de un mic pas dat inapoi de stat (nesemnificativ dupa parerea mea): scaderea cu 10% a garantiei de la 50% la 40%. Tehnic, programul Prima Casa consta in garantarea creditelor neperformante in procent de 50% de catre stat. O garantie e un cost imens si in mod firesc statul nu are ce sa caute oferind garantii bancilor pentru afacerile lor. Ce stat e ala care isi baga nasul in finante si in imobiliare? Un stat cu inclinatii sau un stat cu un capitalism crony, cum ii spun americanii in care bancherii au atata putere inca sa controleze politicienii sa ii convinga prin scheme complicate care chiar promit beneficii clientilor sa finanteze cu banii statului afacerile lor. Oare care buticar nu i-ar conveni ca atunci cand clientii lui nu au bani, sa vina statul sa ii propune sa garanteze el (statul) pentru clientii faliti, astfel incat buticarul sa poata sa le vanda in continuare produse la pret mare si pe credit, fara riscul ca nu-si va pierde banii.
Asadar, daca fenomenul cresterii avansului nu va fi unul punctul ci si celelalte banci se vor alinia, avem cel mai clar incidiu al instabilitatii economiei Romanesti: bancile nu au incredere ca lucrurile stau mai bine si nu doresc sa preia riscurile creditelor Prima Casa. De fapt, dupa parerea mea, media cresterii avansului va fi un indicator de cata incredere au de fapt bancile in economia romaneasca.
Intorcandu-ne la reportajul de mai sus vedem si cat de mare risc isi asuma statul: daca clienti ai acestui program, in prezent, se imprumuta de la parinti (si prin alte locuri) pentru avans denota cum programul permite creditarea unor oameni iresponsabili care nu realizeaza ce inseamna un credit, ce riscuri presupune si prin urmare putem intelege de ce la prima „incingere” a dobanzilor vom vedea cum creste buba canceroasa din sistemul bancar romanesc. Cu fiecare luna cu care acest program este mentinut, cu atat creste suma de bani pe care statul o va trebui sa o umple din alte parti cand totul va face poc. Evident, pe politicieni nu ii intereseaza datoria nationala, obligatiile asumate de stat si riscurile „preluate” de stat din prostia de a se implica in domenii unde nu are ce sa caute. Singura lor grija va fi de unde sa ia bani sa plateasca salariile si pensiile, asa cum a facut Basescu in 2008. Insa, de data asta vom avea parte de o criza care comparativ cu 2008 ni se va parea foc de paie. Mai ales daca UE incepe programul „Doua UE”, in sensul delimitarii intre „cei care au” si „cei care nu au, dar vor pe degeaba daca s-ar putea”.
Avem asadar un prim client care zice: „cu ajutorul parintilor, strangem usor, usor” . Altul care tocmai a luat zice ca pentru avans „ne-am imprumutat”.
Cu privire la parerea exprimata de „specialist” cum ca bancile prin marirea avansului isi acopera riscurile de „devalorizare” asta e o gluma proasta. Tipa fie a fost prea delicata, fie nu intelege. Riscul care il intereseaza pe banca, este riscul de neplata al clientilor care poate veni din multe motive (dificultati economice, cresterea dobanzii de referinte). Ce risc valutar sa isi acopere banca daca oricum creditul este in lei?! De asemenea, opinia brokerului cum ca aceasta marire este „ca o testare” nu ca o „regula de baza” denota ca agentul imobiliar nu are habar la afaceri si nici la finante. Nicio banca nu face teste de dragul testelor. Ce teste sa faca? Sa vada daca ii vine bine o noua rochie, sa vada daca e mai frumoasa?
Exista totusi o singura explicatie a acestei mariri care ar putea fi pusa pe seama lacomiei perverse a bancilor. E posibil ca multi dintre cei care platesc un avans sa faca credit de consum pentru a strange suma de avans, sau sa puna parintii sau alte rude sa faca un credit de consum. Evident o miscare riscanta – pus de gaz pe foc. Dupa ce ca oricum Prima Casa are suportul statului si conditii preferentiale de calcul a expunerii, deci dupa ce ca este cel mai bun program de creditare la care poate visa o familie saraca in Romania (evident, excluzand o Romanie cu politicieni responsabili si inteligenti in care acest program ar fi incheiat rapid si statul ar sta departe de speculatii imobiliare), deci in aceste conditii, cei care ia credit Prima Casa isi mai pun in carca inca un credit de consum. Nu stiu tehnic cat e de posibil ca aceeasi persoana sa faca credit de consum pentru a lua avansul. Insa daca bancile au observat acest fenomen si vor sa „stimuleze” nitzel creditele de consum si daca din intamplare aceeasi banca are strategia sa recomande ofiterilor de credit sa indrume clientii de Prima Casa ca sa isi indrume parintii sa faca credit de consum tot la ei, cresterea avansului s-ar justifica din acest punct de vedere.
Iata deci cum riscurile statului cresc pe banii nostri si cum in loc ca acest program macar sa fie restrans, statul pompeaza si mai mult. Nu stiu din pacate situatia cu soldul total alocat, dar aceasta reducere cu 10% a garantiei desi este un pas mic, este unul bun. DACA insa este doar un prim pas si un semnal puternic pentru terminarea acestui dezastru de ale carui consecinte nu vom putea scapa.
„…acest program socialist aberant…”
„…programul permite creditarea unor oameni iresponsabili…”
Asa crezi tu ca este socialist? Regret sa te dezamagesc dar este 100% NEO-CAPITALIST! Poti sa ii spui capitalism de praduiala sau de cumetrie cau crony. Cum veri tu. Nu conteaza. Este exact acelasi lucru.
Acest program nu a fost implementat pentru a ajuta prostimea sa-si cumpere o locuinta, a fost implementat pentru a ajuta „investitorii” sa nu ramana cu „marfa” pe stoc si mai ales pentru a mentine preturile sus, sa nu se prabuseasca la valoarea reala, pentru ca altfel „investitorii” isi iau teapa si ies in pierdere. Sa nu mai vorbim despre faptul ca proiectele imobiliare respective au fost castigate la licitatie si dezvoltate de cine trebuia, pe terenuri „retrocedate” sau cumparate „avantajos” de la primarii sau devalizate de la alte institutii si cu bani pe care nu ii aveau dar i-au obtinut „avantajos” de la banci. Faptul ca beneficiaza de aceste preturi si cei care detin apartamente comuniste nu conteaza. Nu pentru acestea a fost dezvoltat programul.
Únii dintre „investitori” deja sunt in mare rahat si plini de datorii. Uita-te la ologofrenul diform Ciorbea. Din cate stiu eu, prostovanul asta are peste 2 mil de euro datorie. A luat acesti bani inainte de criza din 2008 si i-a „investit” in „proiecte imobiliare”. Si nu este sigurul! Alt mare „tycoon imobiliar” si falit este Blaga si familia lui. Ia la rand toti politicienii care au avut bani si contracte in pixul lor pe vremea cand erau in functie si ai sa observi ca sunt pe mana cu marii „dezvoltatori imobiliari” si au investit masiv in „proiectele lor”. In aceeasi situatie sunt Udrea+Cocos, neamul lui Becali, Puiu Popoviciu, etc. Toata „floarea” Romaniei. Le pasa doar de ei isisi si ii doare fix in c*r de prostime.
este socialist in scop, in prezentare si mai ales in acceptarea generala a oamenilor; in fapt nu are nimic de a face cu capitalismul; in capitalism statul nu altereaza pietele mai ales cand nu e cazul; un stat capitalist nu are bani de garantat credite la banci ca sa sprijine bancile si investitorii in imobiliare;
chiar insa si din punct de vedere socialist, acest program loveste tocmai in sperantele si in beneficiul oamenilor care ar beneficia de preturi corecte si la case si la credite in lipsa stimulentelor toxice; stai tu insa linistit, criza care o sa vina o sa mature cu toate sperantele marilor investitori imobiliari care nu accepta inca pierderile si pun la gaj viitorul tarii pentru interesele lor proprii