Cică stăm mai bine ca în 2008 acum în caz de criză, zice o tanti blondă, pentru că BNR are rezervă mai mare și are mai multă experiență în „tactici neortodoxe” – vorbește o tanti la televizor.
Aceasta și alte prostii au fost emanate la Rareș Bogdan – cel mai inteligent realizator TV dar cu toate acestea un elev cam de nota 5 la finanțe și economie. Deși de orientare capitalistă – lucru rar pe meleaguri mioritice – rareori înțelege mecanismele și mă miră că nu i-a tăiat lui tanti microfonul când a emis o asemenea aberație, în ciuda ocheadei pe care i-a aruncat-o chiar în timpul acestei fraze în care și eu nu m-am putut să nu apăs PRINT-SCREEN cu degetul tremurând de furie.
În primul rând, să clarificăm o chestiune: criza nu s-a terminat! Criza din 2008 continuă, deoarece problemele structurale au rămas aceleași și datoriile doar au fost transferate de la corporații la state. Adică într-un fel, criza din 2008 a fost cel mai mare tun tras la nivel mondial de mafia bancherilor.
Aceasta poate fi însă o perspectivă discutabilă și poate privind din punctul de vedere al percepției publicului criza a trecut și memoria ei dureroasă de asemenea. Cel puțin pe meleaguri mioritice, dacă ne luăm după entuziasmul consumerist, explozia creditului de consum și alte de-astea, putem trage concluzia că da, criza a trecut.
Dar, privind din punct de vedere tehnic, de specialitate, adică dacă ne uităm la indicatorii macroeconomici sau financiari, criza nu a trecut ci doar efectele acesteia au fost aruncate în viitor. Iată doar un exemplu de astfel de indicator: raport datorie suverană / PIB. Dar nu doar indicatorii ci și alte elemente și fenomene vin clar în sprijinul enunțului că criza din 2008 nu s-a terminat și că nu putem în niciun caz să vorbim „când va veni o altă criză …” ci mai corect ar fi „în următoarea etapă a crizei”.
Țin de multe ori să amintesc această greșală pe care cu trecerea timpului o fac din ce în ce mai mulți oameni pentru că fără a avea o perspectivă clară asupra istoriei recente, adică asupra crizei din 2008, nu vom înțelege prea bine din ce urmează să ni se îmtâmple. Și deși necazurile și greutățile sunt inetivabile, parcă e mai bine când avem o explicație pentru ce ni se întâmplă și când știm de unde ni se trage.
Pare puțin important dacă discutăm despre o nouă criză sau despre continuare, dar dacă ne aflăm în confuzie, ajungem să emitem aberații ca această tanti blondă.
Avem așadar transferul datoriilor de la companii la state și eșecul tentativei de rezolvare prin dobânzi negative și inflație a problemei creditării. Sistemul de credit actual și moneda fără acoperire se află la o răscruce, la un punct de inflecțiune după care urmează schimbări majore. Schimbările majore deja au loc, dar din fericire nu toate sunt negative și impactul lor este diferit, de la om la om și de la o zonă geografică la alta.
De exemplu, ca urmare a crizei din 2008, sirienii au avut parte de război, pe când germanii și japonezii au avut parte de o deflație de o decadă (sau chiar mai mare la japonezi) fără alte consecințe negative sociale datorate riscurilor la nivel de stat, cum a fost de exemplu scăderea beneficiilor sociale și ale investițiilor statului (Grecia ar fi un exemplu aici). Nu e locul aici să detaliez cum Primăvara Arabă este consecința crizei creditării din 2008, însă dacă toți dictatorii arabi ar fi avut bani de pâine pentru popoarele lor și nu ar fi fost la îndemâna creditelor americanilor, răscoalele și revoltele de aici nu ar fi produs dezastrul în care se află acum Orientul Mijlociu.
Să trecem însă peste chestiunea noua criză este nouă sau doar a n-a parte a crizei creditelor. Este de clasa I-a afirmația că istoria nu se repetă ci doar rimează. Cu atât mai mult în domeniul economic! Deci nu putem în niciun caz să zicem că la o nouă criză ne putem baza pe rezerva BNR. Ce fel de criză să fie asta care să poate fi contracarată doar cu rezerva BNR-ului? Evident, este o idioțenie! Tot ce poate BNR să facă cu rezerva, este să ofere o săptămână sau două de amânare a prăbușirii monedei în cazul unui dezastru (de ex, caștigarea de PSD a președenției). În aceasă perioadă, guvernul poate pregăti armata iar băncile se pot pregăti pentru cozile de oameni care o sa vină să-și scoată banii. Este doar un scenariu, dar în caz de „atac” asupra monedei (atac îi vor zice ei, de fapt va fi vorba de pierderea totală a încrederii în România a investitorilor), BNR se poate întâlni cu guvernul și pot pune la cale un plan: scoatem armata și jandarmii să apere băncile [1], devalorizăm cu 50%, tipărim lei ca să avem și îi trimitem la bănci ca să funcționeze bancomatele, limităm retragerile la 200 de lei, etc.
Pentru un scenariu de atenuare a unei prăbușiri, rezerva BNR-uilui este bună pentru că un plan bine pus la punct poate fi de o mie de ori mai bun decât o desfășurare haotică a evenimentelor.
Ce este însă foarte clar este că rezerva BNR și profiturile obținute din manipuilarea cursului, nu pot fi suficente cât să compenseze lipsa restrucurării economiei și a sistemului financiar românesc (pe de o parte) și lipsa restructurării economiei și a sistemului financiar european (pe de altă parte).
Raportarea la trecut este facilă și la mulți anti-PSD-iști le place să facă paralele. Nu e nici greu având în vedere că multe personaje sunt aceleași. Adică Tăriceanu, după ce a fost prim-ministru în perioada imediată dinaintea crizei și după ce s-a făcut de răs cu laudele de atunci cum că „economia României duduie”, iată că îl vedem din nou rânjind lângă Dragnea, alăturându-se gloatei de incompetenți care se joacă cu focul și dinamitează economia și finanțele românești prin măririle necontrolate de salarii și pensii, deficitele record, creșterea accelerată a datoriei suverane, dar mai ales amânarea restructurării economiei de piață și a investițiilor în infrastructură.
Cu toate acestea, a ne amăgi că BNR poate preveni sau diminua viitoarea criză este o prostie. Nu sunt alarmist și nu vreau deloc să zic: mâine se întâmplă. Ba chiar, după cum am menționat încă din ianuarie 2017 în articolul „Norocul prostului” dar și în altele similare, nu știm când vine lupul și câtă vreme Fed-ul nu mărește dobânda, nu prea e pericol mare.
Știm încă că viitoarea criză va însemna dezintegrarea UE, reducerea drastică a globalizării, deci a comerțului, tăierea investițiilor străine de orice formă și prin multe locuri războaie. Altfel spus, fiecare pentru el. Supraviețuirea statului și a societății, măcar la o iotă comparativ cu starea actuală vor fi principalele obiective.
NOTE
[1] scoaterea armatei să apere băncile a mai fost luată în considerare în 2008 în unele discuții ale unor miniștrii (vezi cartea Marea spovedanie a brokerului fugar)
exista diverse motive pentru care unii pot alege China; faptul ca sunt peste 1 miliard este un argument; nici Google nu mai poate ignora China, de aceea s-a adaptat cerintelor partidului; cu comunismul din China, e discutabil; de acord ca Hong Kong este peste China si poate oferi aceleasi posibilitati si sa nu uitam nici Taiwan-ul:
https://www.youtube.com/watch?v=mdiVnIHa-3M
Ca tot exemplificai ca posibil dezastru castigarea presedintiei de catre PSD, am revazut o emisiune rasu’-plansu’ din ’99 (dureaza cam 10′):
https://youtu.be/fEURnSLz-0Y
on topic. doar atat:
– „criza nu s-a terminat! Criza din 2008 continuă, deoarece problemele structurale au rămas aceleași și datoriile doar au fost transferate de la corporații la state. Adică într-un fel, criza din 2008 a fost cel mai mare tun tras la nivel mondial de mafia bancherilor.”
– „Avem așadar transferul datoriilor de la companii la state și eșecul tentativei de rezolvare prin dobânzi negative și inflație a problemei creditării. Sistemul de credit actual și moneda fără acoperire se află la o răscruce, la un punct de inflecțiune după care urmează schimbări majore.”
– „dinamitează economia și finanțele (românești) prin măririle necontrolate de salarii și pensii, deficitele record, creșterea accelerată a datoriei suverane, dar mai ales amânarea restructurării economiei de piață și a investițiilor în infrastructură”
Afirmatii aproape corecte. Cert este ca „tunul” ala pe care l-au tras bancherii nu l-au tras singuri si doar in interes personal, au impartit – chiar daca nu frateste – si cu maidanezii hamesiti de prin guverne, politica, administratie publica si mai toti bugetarii inutili si paraziti. Pe langa bancheri ai uitat sa adaugi o mare parte din corporatiile multinationale care sunt aproape falite si o ard in „inginerii financiare” si „subventii” de la stat. Si gaurile astea trebuie sa le plateasca cineva ca doar nu le vor plati din buzunarul propriu. Distractia este tot timpul pe cheltuiala altora. Lacomia si prostia nu are limite si inevitabil se ajunge la o coruptie generalizata.
Evident ca distractia continua:
– And… Yet Another Wells Fargo Banking Scandal
https://www.zerohedge.com/news/2018-04-27/and-yet-another-wells-fargo-banking-scandal
– And The Fastest Growing Bank Asset in 2017 Was… Subprime
https://www.zerohedge.com/news/2018-04-03/and-fastest-growing-bank-asset-2017-was-subprime
– How Many More Banking Scandals Will It Take To Make A Change?
https://www.zerohedge.com/news/2018-06-06/how-many-more-banking-scandals-will-it-take-make-change
– How The Poster-Boy For Bad Financial Management Lost Shareholders $35 Billion
https://www.zerohedge.com/news/2018-04-18/how-poster-boy-bad-financial-management-lost-shareholders-35-billion
– “Tesla, Without Any Doubt, Is On The Verge Of Bankruptcy…”
https://www.zerohedge.com/news/2018-03-26/tesla-without-any-doubt-verge-bankruptcy
– More Hilarious Facts About Tesla From A Hedge Fund Shorting The Stock
https://www.zerohedge.com/news/2018-04-19/more-hilarious-facts-about-tesla
– Capitalism has new rules. And they’re seriously messed up.
https://www.zerohedge.com/news/2018-05-04/capitalism-has-new-rules-and-theyre-seriously-messed
– Why You’re Likely Exposed To One Of The Dumbest Investments In History
https://www.zerohedge.com/news/2018-05-24/why-youre-likely-exposed-one-dumbest-investments-history
etc. etc. etc.
Sa nu-i uitam nici pe cei mai naivi care sunt mandrii ca platesc taxe la stat si stau linistiti pentru ca „au viitorul asigurat”. Numai ca statele astea „egalitariste” pe langa faptul ca sunt pline de hoti analfabeti, impostori si tot felul de corupti SUNT 100% FALITE:
– The Ponzi scheme that’s more than 100x the size of Bernie Madoff
https://www.zerohedge.com/news/2017-11-10/ponzi-scheme-thats-over-100x-size-madoff
– The Pension Crisis Is Bigger Than The World’s 20 Largest Economies
https://www.zerohedge.com/news/2018-09-07/pension-crisis-bigger-worlds-20-largest-economies
– Meet America’s Next Pension Casualty
https://www.zerohedge.com/news/2018-05-10/meet-americas-next-pension-casualty
– Philadelphia Plunders Its Property-Owners For Cash
https://www.zerohedge.com/news/2018-07-31/bankrupt-philadelphia-plunders-its-property-owners-cash
– The latest casualty in the global pension catastrophe is…
https://www.zerohedge.com/news/2018-06-22/and-latest-casualty-global-pension-catastrophe
etc. etc. etc.
Nu mai continui pentru ca s-a inteles ideea de baza. Trebuie insa retinute doua lucruri:
1_ Se vorbeste despre o criza mai mare si despre un colaps economic chiar la nivel global. Este normal sa fie asa pentru ca tarile au devenit niste gropi de gunoi socialiste 100% falite in care mari mase de oameni prosti voteaza si sustin niste impostori, infractori si icompetenti care le promit ca le vor da tot felul de gratuitati. De unde? Nu stiu. Poate din pomul de Craciun, ca din economia reala nu exista nici o sansa. In viitor va fi mai rau. Ceva de genul asta:
http://www.bursa.ro/james-rickards-avertizeaza-ca-autoritatile-pregatesc-inghetarea-pietelor-in-fata-noii-crize-va-re…&s=international&articol=312879.html
2_ Toti cei care se lasa pe mana gvernelor falit-socialiste si a bancilor/fondurilor de investitii sarlatan-capitaliste vor pierde mult, poate chiar tot. Vor avea de castigat doar cei care investesc in doar in ceea ce pot controla si asupra caruia pot decide de ex (mici) afaceri pe care le detin si peste care au control in totalitate, diverse active fixe, aur/argint fizic (care poate fi nutat usor), etc. adica exacr ceea ce ai spus si tu aici: „Știm încă că viitoarea criză va însemna dezintegrarea UE, reducerea drastică a globalizării, deci a comerțului, tăierea investițiilor străine de orice formă și prin multe locuri războaie. Altfel spus, fiecare pentru el. Supraviețuirea statului și a societății…”.
Este normal sa fie asa pentru ca nu ploua cu bani din cer iar socialismul, aceasta uopie egalitarista in care aia care produc trebuie sa imparta in mod egal ca aia care produc putin sau nimic este o ineptie fara margini. Trebuie sa fii batut in cap sa-l penalizezi pe ala care produce valoare si sa-l premiezi pe ala care produce paguba. Asa cum ideologia asta idioata si falimentara a venit la putere, adica prin lovituri de stat, razboaie, crime si exterminari in masa tot asa va disparea. Cei care au furat si cei care ocupa locuiri care nu le merita, nu se vor retrage in liniste, fara violenta. Culmea este ca vor fi linsati exact de aia care i-au votat si sustinut, ca doar alora le-au promis ei gratuitati si pomeni, si aia sunt dependenti de stat si egalitarism in mod similar cu Pavlov si cainii lui.
Mai mult chiar, chestia asta cu „fiecare pentru el” se intampla de foarte mult timp. In Statele din Vestul Europei si cele anglo-saxone, treaba asta se intampla la un nivel ridicat cam de la sfarsitul anilor ’70 – sfarsitul anilor ’80. Atunci generatiile de „baby boomersi” adica aia care conduc societatea astazi, dupa ce s-au tavalit prin namol pe la Woodstock dupa o galeata de alcool si 15 joint-uri au ajuns la putere si au inceput s-o arda in socialisme si egalitarisme, moment in care a inceput exodul companiilor si relocarea in state din America Latina si Asia. De ce? Pentru ca s-au saturat sa plateasca taxe si impozite colosale unor Neica Nimeni care desi nu produc nimic vor sa traiasca in huzur, pe munca si pe banii altora pana la moarte.
Mai mult socialism/egalitarism si mai multe taxe, a avut ca efect mai multa migratie/relocare economica. Si care a fost „solutia salvatoare” in momentul in care iti fuge productia si capitalul? Mai multe taxe si impozite si mai mult socialism/egalitarism, care evident ca a creat mai multa fuga de capital si de productie. Sa nu mai vorbim despre faptul ca baietii astia „flower power” au cam bagat botul in borcanul cu miere rau de tot. Au mers pe principiul „cine imparte, parte isi face” si uite asa si cu statul supradimensionat si coruptia generalizata. Ceea ce este si mai grav, este faptul ca acum in mileniul trei, in epoca interetului si a transportului aerian ieftin milioane de tineri s-au relocat in tari ca Tailanda, Filipine, Malaexia, Indonezia, Vietnam, diverse tari din America Latina. etc. Unii si-au deschis firme/companii acolo, altii produc bani pe internet, etc. ESTE PLIN INTERNETUL (si youtube-ul) despre expati relocati care ofera ghiduri, e-bookuri, traninguri, consultanta, etc despre cum sa fugi din statele UE si anglo saxone. PLIN! Le-au fugit fabricile iar acum le fug si afacerile mici si aia care au suficienta minte in cap incat sa-si castige banii singuri, de capul lor.
Toti rataii astia egalitaristi si faliti, o urasc din rarunchi pe una ca Ayn Rand, desi s-a ajuns exact in situatia pe care o descria ea prin 1950: „Cand vei constata ca in scopul de a produce, trebuie sa obtii aprobarea de la acei care nu produc nimic, cand vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activeaza in bunuri, ci in favoruri, cand vei intelege ca o multime de oameni se imbogatesc prin luare de mita si influenta lor e mai eficace decat munca ta, ca legile nu te protejeaza contra lor, ci dimpotriva, ei sunt cei care sunt protejati impotriva ta, cand vei descoperi ca este rasplatita coruptia iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fara teama de a gresi ca soarta societatii in care traiesti este condamnata”
Who is John Galt?
http://inthesetimes.com/images/articles/zizek_galt.JPG https://rohrbachlibrary.files.wordpress.com/2011/02/john-galt.jpg
https://www.motherjones.com/wp-content/uploads/atlasshrugged_0.jpg
hahaha!
– Ayn Rand – Her Philosophy in Two Minutes
https://www.youtube.com/watch?v=asery3UeBj4
Cat despre „baby boomersi” …
https://www.amazon.com/Generation-Sociopaths-Boomers-Betrayed-America/dp/0316395781
https://www.amazon.com/Barbarians-Boomers-Immigrants-Screwed-Generation/dp/1541136942
Pana la urma… daca vrei sa nu fi iobag legat de glie si sa-ti irosesti viata spetindu-te pentru altii, asta este solutia castigatoare:
https://flagtheory.com/the-foundation/
sau macar „varianta mioritica”:
http://riscograma.ro/9405/cum-sa-te-feresti-de-taxarea-averii-si-vamuirea-conturilor/
off topic… se spune ca oamenii inteligenti invata din experientele altora, oamenii normali invata din propriile ecperiente, iar omanenii prosti sunt incapabili sa invete atat din propriile experiente cat si din ecperientele altora.
https://www.youtube.com/watch?v=uX2ylkZrs1w&t=0s
parte din „fiecare pentru el”, este si bitcoinul; este o chestiune de timp pana cand utilizarea bitcoinului – choke-ul momentan dupa parerea mea – va face inevitabil colapsului; cand toti cei care muncesc si pot primi plata in bitcoin vor evita in cel mai facil mod taxele
Cryptomonedele sunt doar un „subprodus”. Tehnologia revolutionara care are puterea sa schimbe totul este blockchain-ul. Asta este cu adevarat „noul internet” sau „internet 2.0”. Cryptomonedele sunt doar o parte din blockchain.
Pana cand tehnologiile astea noi vor deveni accesibile oricui, ceea ce se numeste „optimizare fiscala” este accesibila ACUM si la preturi modice. E pacat sa nu beneficiezi acum de aceste posibilitati si sa pierzi timpul aiurea astepatan platile cu cryptomonede. O simpla cautare pe Google dupa „optimizare fiscala” sau „optimizare fiscala in [nume tara]” poate rezolva foarte multe lucruri.
Stii ce e culmea? Nici macar nu este un secret!
Ba chiar este 100% legal.
Trebuie doar sa existe putin interes.
da, discutabil; ideea ca blockchain-ul va schimba lumea este adevarata in sensul ca tehnologia schimba lumea in mod continuu; exista insa niste limite ale usabilitatii tehnologiei: mintea omului; daca oamenii nu inteleg utilitatea si importanta unei tehnologii, doar tehnologia in sine nu ii poate ajuta, de aceea mentionez mereu usabilitatea; blockchain-ul nu e neaparat ceva nou, criptografia e veche si p2p-ul si restul; cu offshore-ul stai calm ca nu sunt chiar asa accesibile; adica trebuie sa ai ceva know-how si sa fii dispus la experimente pe cont propriu; uite aici cate capcane sunt si cu offshore-urile: https://www.youtube.com/user/nomadcapitalist
bitcoinul este disponibil acum desi nu inca ca ajutor pentru evaziune, insa pentru investitii sigure si transfer sigur de bani este de departe singura varianta
Sunt calm de felul meu. Offshore-ul nu ti-l faci dupa cum iti trece tie prin cap si nici dupa cum spun „vanzatorii ambulanti de consultanta” cum este baiatul asta de la Nomad Capitalist care nu are nici o competenta si nici o calificare in domeniu.
DACA VREI UN OFFSHORE TREBUIE SA APELEZI NEAPARAT LA O FIRMA DE AVOCATURA SPECIALIZATA IN CONSULTANTA FISCALA si sa-ti faca o serie de firme care sa se potriveasca in mod specific activitatii tale economice. Exista diverse feluri de a te optimiza fiscal, de ex franciza, lohnul/outsourcingul, holdingul, etc si chiar firma independenta care incaseaza totul si subcontracteaza firma locala. Exista posibilitati si combinatii multiple.
Ca fapt divers, am avut prima firma offshore in Cipru prin 2001 (pentru incasari si contracte cu piata din Romania si UE), prima firma in Panama si Delaware (pentru incasari si contracte cu piata din SUA) prin 2004, etc. La vremea respectiva costau o mica avere. Acum sunt disponibile la preturi de cateva mii de euro sau dolari, adica au devenit accesibile oricui.
Apropo, firmele alea de avocatura care iti realizeaza offshoreurile sunt nimic altceva decat simpli „distribuitori/reselleri” sau „francizori” care luceaza in parteneriat cu alte birouri de avocatura multinationale.
PS. Stiu foarte bine cine este baiatul asta de la Nomad Capitalist, ce poate si mai ales cui se adreseaza el cu siteul/youtube-ul ala al lui. Baiatul ala vinde consultanta pentru americanii lui (si nu numai), adica alora care sunt atat de batuti in cap incat nu pot sa-si caute singuri niste solutii si sa-si rezolve singuri niste probleme. Face exact ceea ce am afirmat eu mai sus si adica:
1_ „Ceea ce este si mai grav, este faptul ca acum in mileniul trei, in epoca internetului si a transportului aerian ieftin milioane de tineri s-au relocat in tari ca Tailanda, Filipine, Malaexia, Indonezia, Vietnam, diverse tari din America Latina. etc. Unii si-au deschis firme/companii acolo, altii produc bani pe internet, etc. ESTE PLIN INTERNETUL (si youtube-ul) despre expati relocati care ofera ghiduri, e-bookuri, traninguri, consultanta, etc despre cum sa fugi din statele UE si anglo saxone. PLIN! Le-au fugit fabricile iar acum le fug si afacerile mici si aia care au suficienta minte in cap incat sa-si castige banii singuri, de capul lor.”
2_ „O simpla cautare pe Google dupa “optimizare fiscala” sau “optimizare fiscala in [nume tara]” poate rezolva foarte multe lucruri.”
Daca nici acum nu pricepi ce face el iti spun eu:
– se urca in avion,
– se duce intr-o tara, de ex UK,
– da o cautare pe google dupa termeni generici de genul „fiscal optimisation in uk”
– ia legatura cu niste birouri de avocatura din tara respectiva,
– incheie niste contracte de reseller sau de agent de vanzari cu ei,
– iese cu gura mare pe internet si pe youtube la agatat de clienti,
– dupa ce agata clienti, ii rupe la bani pentru „consultabta”,
– apoi ii trimite la birourile de avocatura cu care are el contract si dupa ce te-au rezolvat cu actele, el isi incaseaza un comision.
Atata tot!
Culmea este ca multi oameni nu sunt in stare sa se decurce singuri si sa faca atata lucru, fara sa apeleze la niste Neica Nimeni care ii fac imediat de cateva zeci de mii de euro. Pentru „consultanta” evident!
E chiar asa greu sa gasesti niste firme de genul asta?
https://www.offshoreformations247.com/
https://www.cfsformations.com/
https://www.wwincorp.com/
https://www.healyconsultants.com/
https://www.offshore-protection.com/
https://www.sfm-offshore.com/
PPS. Cunosc bine ce poate Nomad Capitalist, pentru ca ii mai citesc siteul din cand in cand, de vreo doua ori pe an. In afara de asta de la mine ai aflat de el dupa ce am postat eu niste linkuri de la ei de pe site.
https://www.chiazna.ro/16514/doua-trei-boabe-despre-impozitul-americanesc/comment-page-1#comment-199847
https://www.chiazna.ro/16273/restructurarea-romaniei-2-apararea#comment-198724
https://www.chiazna.ro/17169/un-dezastru-anuntat#comment-201886
daca tot dai atatea linkuri, da si cateva de case de avocatura serioase din ro; nu de alta, dar am un amic in domeniu care mi-a recomandat sa nu ma duc la firma lui, deci avocati …
consultanta e necesara ca sa cunosti optiunile si avocatii ca sa nu-ti pierzi timpul si sa nu faci greseli nasoale; adica, acolo, ca acolo, faci offshore-ul si gata; dar, daca la noi nu esti asigurat dpdv legal, ce rezovi? nomad capitalist-ul nu stiu de unde am aflat, dar tare mi-a placut ultimul lui video cu ce vrei in viata …
si pentru cei care se gandesc la emigrat in China, iata un canal util: https://www.youtube.com/channel/UCl7mAGnY4jh4Ps8rhhh8XZg
sunt curios cum va sfarsi tipul, nu il vad bine daca ramane in China
Pe plan local eu lucrez cu Gelu Goran si Dan Jalba. Ii cunosc din timpul facultatii cand eu eram in anul 2 iar ei in anul 4. I-am cunoscut prin intermediul unui amic cu care faceam afaceri pe atunci si care fusese coleg de clasa cu ei la liceu in Bacau. Mergeam la chefuri, concerte, mare, strainatate, etc impreuna. De ceva ani buni sunt parte din cea mai mare firma de avocatura (de business) si consultanta financiara de pe piata romaneasca.
http://www.birisgoran.ro/lawyers/competition-antitrust/gelu-goran
http://www.birisgoran.ro/lawyers/competition-antitrust/dan-jalba
Dupa cum am spus, eu ma cunosc cu ei de o gramada de timp si de multe ori rezolcam treburile la o bere. La nivel mondial cei mai mari sunt PwC (Price Waterhouse Coopers), Ernst & Young, Deloitte, KPMG. Evident ca aceste furme au birouri locale si in Romania.
https://www.pwc.ro/
https://www.ey.com/ro/en/home
https://www2.deloitte.com/ro/ro.html
https://home.kpmg.com/ro/en/home.html
Nu este neaparat nevoie sa lucrezi cu cei de mai sus care fac parte din „big four” la nivel international. Pana la urma, te costa ceva bani si trebuie sa fi deja la un anumit nivel. Poti in schimb lucra si cu firme mai mici de genul TMF Group.
https://www.tmf-group.com/en/locations/emea/romania/
Ceea ce nu intelegi tu este urmatorul lucru: toate firmele astea fie ca sunt mici fie ca sunt mari FAC EXACT ACELASI LUCRU DAR LA PRETURI DIFERITE. Competenta si diferentierea dintre ele nu sta in „dosarul cu acte” ci in pregatirea/specializarea avocatilor, in competenta lor, in realizarea contractelor, in consultanta si in asistenta (la achiziti, fuziuni, controale, restructurari, etc), audit financiar, contabilitate, inregistrare marci, patente, drepturi de autor, etc. Gandeste-te de ex la scandalul „Panama Papers”. Absolut toate firmele facute in Panama sunt facute prin intermediul a cateva firme de avocatura panameze de genul Mossack Fonseca care isi cauta parteneri (case de acocatura specializate in consultanta financiara) la nivel global. Spuneam ca am avut de mult timp firma in Panama pentru incasari din SUA. Am facut acest lucru pentru ca nu trebuia sa tin contabilitate si rapoate lunare, nu plateam taxe sau dividende, iar moneda locala a tarii este pur si simplu dolarul american. Tu crezi ca s-au dus avocatii romani in Panama sa-mi deschida mie firma acolo, sau ne-am dus impreuna?
Daca la inceput era greu si costisitor plus o mare secretomanie acum este ieftin si disponibil. Daca astia din Romania sunt incompetenti sau idioti, pur si simplu te sui in avion si te duci la Londra sau Nicosia si gasesti acolo firme locale.
Bun, nu poate idiotul mioritic sa-ti faca o firma in Cipru sau in Isle of Man, Gibraltar, Jersey, British Virgin Islands sau chiar offshore in Londra sau Glascgow dar un avocat-cetatean cipriot sau britanic poate? Pai si cei mai prapaditi pot sa-ti faca asta. Pana la urma nu fac nimic deosebit si totul este 100% legal. Ba chiar pot sa-ti faca si in Panama. Tot cu case de avocatura de genul Mossack Fonseca lucreaza.
In linkurile pe care le-am dat in comentariul anterior, sunt niste firmulite foarte bune pentru cei cu cifre de afaceri mici. Cand se ajunge la un anumit nivel nu te mai joci si mergi la casele de avocatura (mai) mari sa-ti faca cu adevarat o strategie globala, in funtie de specifi si nevoi in care sa inculda si proprietati intelectuale, patente, protectie de brand, active, francize, holding-uri, etc. Dar pentru o firma mica nu ai nevoie de asa ceva. Pur si simplu o firma in strainatate te salveaza de o gramada de chestii si este foarte benefica.
De ex ai firma A in Panama si firma B in Romania fara absolut nici o legatura intre ele. Pe firma A iti incasezi banii si la semnarea contractului specifici faptul ca firma A incaseaza si coordoneaza totul, iar firma B presteaza serviciile. Banii raman in Panama si in Romania nu vin decat pentru a acoperi doar cheltuielile curente.
In acelasi fel poti sa ai firma A in Cipru si firma B in Romania. Pe firma A cumperi marfa cu 2 euro din Italia – sa zicem – si o vinzi firmei B din Romania cu 9 euro. In felul asta faci „achizitii intracomunitare” si ai f*tut si tva-ul. Tot profitul iti ramane in Cipru si in Romania nu iti ramane nimic. Din Cipru iti scoti dividendele cum vrei si unde vrei tu, de ex pe o fundatie din Panama, si paltesti o suma modica, neglijabila.
Ce conteaza cat sunt taxele si impozitele daca tu nu ai profit? Ce crezi ca va face ANAF-ul? Absolut nimic! Tu pur si simplu lucrezi in lohn/outsurcing cu firma B. Pot sa creasca impozitele la 90% si o vor suge oricum. Strategii din astea banale se folosesc de o gramada de lume, indiferend de tara/nationalitate de foarte mult timp si sunt 100% legale. Ca fapt divers, de ce crezi ca se exporta grau din Romania in Ungaria, iar din Ungaria se importa in Romania faina ambalata? Sau de ce in Romania intra zilnic 25 de tiruri cu paine congelata? Ai gicit! Dupa un scurt drum in afara tarii via Cipru/Luxemburg/Olanda/etc ai ZERO PROFIT = m*ie taxe, m*ie dividende, m*ie tva, m*ie stat, m*ie socialism!
Vorbim pur si simplu despre niste FIRME BANALE, 100% legale care se supun legislatiei tarilor unde sunt infiintate si legislatiei UE. Nu e nici o mare inginerie aici. Si nici nu ai nevoie de firma de avocatura de top pentru asa ceva. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce nivel este firma de avocatura a amicului tau daca nu poate realiza niste chestiuni asa de triviale ca infiintarea unei companii in strainatate si desciderea unui cont bancar pentru compania respectiva. Serios vorbesc.
Ingineriile si strategiile globale sunt pentru corporatii multinationale nu pentru niste amarate de firme care presteaza servicii sau fac niste operatiuni banale de import-export.
– Săpunaru (Comisia pentru agricultură): 25 de tiruri cu pâine congelată intră zilnic în România
https://www.agerpres.ro/economie/2016/05/18/sapunaru-comisia-pentru-agricultura-25-de-tiruri-cu-paine-congelata-intra-zilnic-in-romania-14-25-30
http://www.cyprusprofile.com/en/doing-business/taxation
https://www.internations.org/panama-expats/guide/working-in-panama-15671/panama-taxation-and-working-conditions-4
Poti sa-i contactezi pe cei din linkurile din comentariul anterior si sa discuti cu ei sa vezi ce iti pot oferi. Preturile sunt oricum modice. Dupa ce ai ajuns la un acord cu ei te sui in avion si te duci cateva zile acolo sa rezolvi treburile personal. Evident ca nu sunt singurele firme care pot face aceste lucru. Poti lucra cu una globala dar mai mica, ca TFM Group. Cauta si tu. Sau mai bine, anul viitor nu mai mergi in concediu in Grecia ci in Cipru. Iti lasi nevasta si copii la plaja sa se distreze cu o inghetata si cu o vata pe bat si tu te distrezi cautand si mergand la case de avocatura de pe plan local.
Nu in ultimul rand, lasa-l pe pacaliciul ala de la Nomad Capitalist. Ti-am spus carei piete de idioti se adreseaza el. Acelasi lucru este valabil si pentru jurnalisti, anal(isti), si economistii lui Peste Prajit. Aia habar nu au pe ce lume traiesc si o tin din ineptie in ineptie. „Capete vorbitoare” si nimic mai mult.
Vezi ca toate firmele de avocatura medii si mari publica gratuit anual o gramada de analize si rapoarte atat pentru nivelul global cat si specifice pentru fiecare tara in parte. De ex:
https://northasiacape.org.nz/media/1275/financial-complexity-index-2018.pdf
https://www.tmf-group.com/en/news-insights/publications/
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cy/Documents/tax/CY_Tax_TaxFacts2018EN_Noexp.pdf
https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Cyprus_Tax_Facts_2018_english/$FILE/Tax_Facts_2018_Eng_H.pdf
https://www.pwc.com/ia/es/publicaciones/assets/doing-business/doing-business-2018-general-en.pdf
https://www.pwc.com/gx/en/paying-taxes/pdf/pwc_paying_taxes_2018_full_report.pdf
http://www.doingbusiness.org/content/dam/doingBusiness/media/Annual-Reports/English/DB2018-Full-Report.pdf
etc. etc. etc.
Apropo… De ce ai vrea sa te muti in China? Au taxe mari, coruptie, comunism/capitalism de cumetrie, etc. Oamenii destepti isi deschid afaceri prin Singapore sau Hong Kong. Astea sunt locatii cu taxare teritoriala, adica platesti taxe (destul de mici) doar pentru profitul obtinut pe teritoriul acelor state nu pe profitul global asa cum are China sau Romania. Hong Konhul si Macao sunt „Ciprurile” Chinei. Cum crezi ca toti industiasii aia chinezi sunt profitabili la nicel global si au preturi mici daca ar trebui sa plateasca taxe cot la cot cu tot chinezul de rand? Asta este oricum o strategie globala bine pusa la punct a Chinei.
Firme localizate in jurisdictii cu taxare teritoriala ca Singapore, Hong Kong, Chile, Panama, Ciprum etc, adica taxare ZERO si productie in tari cu mana de lucru ieftina ca Tailanda, Vietna, Malaezia, China, etc. Asta este solutia castigatoare.
Nu il inghit pe marxistul de Petreson. Am mai spus asta. Da-l in ma-sa cu toti negrii, arabii, indienii st toti tiganii lui. Incearca-l pe Taleb.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nassim_Nicholas_Taleb
https://www.amazon.com/Nassim-Nicholas-Taleb/e/B000APVZ7W
https://www.youtube.com/results?search_query=Nassim+Nicholas+Taleb
In loc de Nomad Capitalist inearca asta:
https://www.peakprosperity.com/
Vinerea trecuta s-au facut publice in SUA cifrele cu privire la veniturile populatiei pe luna August, iar – surpriza – acestea au fost pozitive. Dolarul a crescut brusc, iar bursa americana a oprit scaderea. Pe bloomberg un individ se chinuia sa para atat de convingator explicand ca economia americii este in „boom”. Iar acel cuvant „boom” l-a repetat la nesfarsit. Sunt socat, caci Bloomberg este un canal TV a carui tinta este nu patura de jos, ci clasa medie, ca sa spun asa, cum ar fi afaceristii si brokerii. Si ma intreb – au ajuns economistii atat de naivi si de incapabili, incat sa rumege aceleasi abureli ca si restul turmei? Nu am urmarit emisiunea despre care povestesti, insa presupun ca datorita crizei din pietele emergente, celor de la BNR le cam tremura coada de frica. Leul este la mare risc, este adevarat, pe cand piata Euro va fi mult mai putin afectata, datorita motorului german care va ajuta la stabilitatea monedei Euro. Eu sunt de parere ca o criza mai mare ca cea din 2008 va uni si mai mult Europa. Caci tocmai de aceasta criza au ei nevoie pentru a speria statele mai mici si sarace, si pentru a intari centralizarea si totalitarismul. Deja se vorbeste despre taierea din datoria suverana a Italiei. Italia merita, caci are economie puternica, si deci sanse mult mai mari de redresare, comparativ cu Grecia, care sincer, nu o vad bine deloc. Romania, datorita supunerii oarbe EU si NATO, va trece cu bine prin orice obstacol financiar, cred eu, caci din cate observ doar statele ostile vestului sunt afectate de aceasta contagiune a „sindromului Turcia” – respectiv a devalorizarii monedei nationale.
nu stiu ce sa zic cu privire la SUA; sunt din ce in ce mai multe stiri ca economia merge bine, iar daca de pe un trimestru la altul se pot maslui cifrele, cu cat trece timpul, cu atat se vad rezultatele reducerilor de taxe ale lui Trump; daca ii iese si asta cu taxele vamale, economia SUA chiar o sa aiba parte de un boom; daca SUA o sa fie bine si UE o sa reziste pe linia de plutire pana cand in Germania o sa vedem un Trump in versiune teutonica
cf ZF, rezerva BNR e departe de a fi mai mare ca in 2008:
Suntem mai pregătiţi de criză decât în 2008? Rezerva valutară este de două ori mai mică raportată la datoria externă. La zece ani de la căderea Lehman Brothers, care s-a petrecut pe 15 septembrie 2008, toată lumea îşi pune întrebarea ce s-a învăţat din lecţia crizei şi dacă economiile, instituţiile şi de ce nu oamenii sunt mai bine pregătiţi
https://www.zf.ro/eveniment/pregatiti-criza-2008-rezerva-valutara-doua-ori-mica-raportata-datoria-externa-zece-ani-caderea-lehman-brothers-s-petrecut-15-septembrie-2008-toata-lumea-isi-pune-intrebarea-s-invatat-lectia-crizei-17516606