Se pune mai întâi întrebarea ce înseamnă „înainte”. Voi detalia mai mult sau mai puțin direct…
Problema ramânerii în urmă și necesitatea „recuperării” terenului sunt o chestiune veche pentru țărișoara noastră. Putem face câteva exemplificării ale rămânerii în urmă, la ce ne referim. E îndeajuns însă să folosim expresia generică „nivel de trai” pentru a nu ne complica prea mult.
Reformulată întrebarea, aceasta ar putea suna așa: de ce nu crește nivelul de trai al românilor și suntem mereu în urmă.
Vorbind despre nivelul de trai, trebuie totuși să recunoaștem că acesta a crescut dacă privim la nivel istoric (pe ultimii 20 ani, de exemplu). Dar, întrebarea nu este de ce nivelul nu crește, ci de ce nu crește în același ritm cu al altora și noi rămânem mereu la coadă?
Când ne comparăm, prima pornire, și de bun simț este să ne comparăm cu vecinii. Este cumva firesc, deși este apanajul unei gândiri limitate, fără viziune și fără aspirații prea mari. Compararea „cu vecinii” la nivel de țară este similară cu comparația cu vecinul de bloc. Bunăoară, dacă avem o mașină mai proastă ca a vecinului, simțim nevoia să vedem care mai sunt dobânzile la credite pentru a încerca „un upgrade”, și vice-versa, dacă avem o mașină mai bună ca a vecinului, simțim satisfacție și avem o imagine foarte bună despre noi. Cel mai tare din parcare însă poate fi un Matiz într-o parcare de trabanturi, dar dacă vine un Tesla în acea parcare, toata stima de sine a deținătorului Matizului dispare instant.
Comparația cu vecinii mai suportă încă o notă: cu care vecini să ne comparăm: cu cei apropiați, cu cei apropiați și vecinii lor sau și cu cei din același bloc economic din care facem parte? Tendința la noi este să ne comparăm cu fostele țări comuniste și „partenerul” nostru permanent este Bulgaria. Evident că orice comparație este una subiectivă și oricine poate realiza o comparație pe un anume indicator, cu o anumită țară, ca să demonstreze ce dorește. De exemplu, Viorica compara creșterea PIB-ului nostru cu al Germaniei, cum că noi am avut un procent mai mare ca nemții. Evident, orice comparație cu Germania este penibilă, din orice punct de vedere și chiar în contex propagandistic, denota o prostie crunta, pentru ca realitatea oricum contrazice total cifrele și face irelevantă comparația. Cu greu cred că s-a umfat cineva în pene în urma acestei comparații, oricât de nepriceput, necunoscător și spălat pe creier de mașinăria de propagandă a partidului ar fi.
Fie că folosim vecinii apropiați, fie pe cei mai puțin apropiați, situația este complexa și variată și în funcție de ce putem scoate în evidență – că ne e mai bine sau că ne e mai rău, avem de unde alege. Bunăoară, dacă vrem să spunem că o ducem bine și că dăm înainte, putem arăta înspre ucrainieni sau spre sârbi (deși nu știu cât de mult suntem la nivel de trai peste sârbi). Dacă vrem să demonstrăm că suntem mult rămași în urmă, putem compara salariul mediu din România cu cel din Ungaria (sau alți indicatori), sau de ce nu din alte țări, poate una similară ca populație și suprafață cu noi – Polonia.
Să trecem acum la un alt aspect. Inevitabil, cel puțin generația mea, a fost îndoctrinată că noi românii am rămas în urmă din cauza geografiei, că am fost plasați la marginea imperiilor, blah, blah. Unii merg până acolo chiar să afirme că poporul român este o minune că a supraviețuit la marginea imperiilor, deși probabil la fel se gândesc toți, mai puțin ungurii care au făcut parte dintr-un imperiu și pentru ei trecutul nu este unul al supraviețuirii ci unul al cuceririlor și dominației asupra altor nații. Cei care caută însă explicații în istoria geopolitică pentru starea noastră actuala greșesc în mare parte: istoria este rezultatul acțiunii popoarelor, nu acțiunea popoarelor este determinată de istorie. Adică, de acord că sunt momente în istorie când geopolitica contează, dar dacă e să fim realiști, geopolitica este tot o rezultantă. Pe scurt și pe șleau spus: atât am putut, atât am dat noi de-a lungul istoriei. Nu faptul că am avut imperii în jurul nostru a fost cauza „rămânerilor în urmă” ci faptul că nu am fost îndeajuns de puternici pentru a forma noi un imperiu și a-i domina pe alții. Sunt sigur că la o asemenea afirmație, probabil profesoarei mele de istorie – o naționalistă care mi-a băgat multe „plăcinte” în cap – i s-ar fi ridicat părul în cap. Noi? Noi să dominăm pe alții! Vai, dar noi suntem un popor creștin, buni și ospitalieri. Noi nu am făcut niciodată rău altora și nu am avut tendințe expansioniste. Evident că istoria are multe contraexemple conform cărora chiar noi românii aștia creștini și buni cu vecinii, am scos armele și ne-am dus peste ei și i-am cotropit. Sf. Ștefan cel Mare chiar a cam dat foc la orașele polonezilor din nord și le-a prădat. De asemenea, răzeșii lui Ștefan, le-au tras câteva scatoalce bune muntenilor care nu erau cuminți – o bătaie ca între frați ar spune unii … Și nici nu am mai amintit de bulgari, cum le-am luat Dobrogea și se punea problema la unii politicieni ai zilei dacă nu ar fi bine să integrăm o felie mai mare din Bulgaria pentru că altfel poate le trece lor prin cap să ne cucerească – asta în timpul războaielor balcanice de la începului secolului XX. Așadar, nu ne-am dat înapoi de la bătaie și dominație niciodată, problema nu este că noi nu am vrut să cucerim ci realitatea dură este că nu am fost în stare să cucerim și că în general, teritoriul nostru a fost unul cam …. de zăbavă, spațiu de manevre între imperii, greu de cucerit total și fără o miză prea mare pentru un imperiu sau altul.
De ce ne-am dori însă să dăm înainte și ce ne lipsește? Plafonarea și mulțumirea cu puțin este o altă meteahnă pe care o văd eu specifică românilor. Nu neg că există o categorie aparte de „ciudați” care ies din peisaj dar această categorie este infimă. Aș da următorul exemplu și rog ascultați cu atenție tot interviul de mai jos:
Știam că agricultura a crescut mult în ultimul timp, că avem producții record, că s-au făcut investiții, că au venit străini cu tehnologie și că pâmântul nostru fiind atât de bun, sunt ferme unde stăm mai bine chiar ca în afară și chiar la nivel de producție pe hectar, ne-am cam aliniat. Afirmațiile d-lui legumicultor din interviul de mai sus că suntem în urmă și el se duce la unguri ca să învețe tehnologii noi și chiar ca să cumpere folie m-a cam șocat, a fost ca un duș rece.
De ce suntem în urmă la legumicultura, tocmai noi cu ale noastre terenuri excelente? Cum de în anul de grație 2019, românii merg în străinătate ca să cumpere chestii mai … avansate, așa cum pe vremea comunismului mergeau fie la sârbi să cumpere produse alimentare, fie la ruși să cumpere haine de calitate, fie oriunde se putea pentru că tot ce aveam noi era sub ce aveau vecinii noștri.
Ne-am gândi că legumicultura nu e un domeniu prea avansat în care să apară noutăți în fiecare an. Probabil la 5-6 ani apar materiale noi, mai eficiente, și poate că apar soiuri noi, moderne, adaptate la clima contemporană. Dar să nu avem o amărâtă folie cu protecție la UV în România? Ce să mai zicem de alte domenii?
Răspunsul simplist la rămânerea în urmă ar fi să aruncăm vina pe politicieni. Clasa politică este însă imaginea societății. Dacă avem hoți și incompetenți în parlament și dacă avem un ministru al energiei care pare dement, aceasta este doar pentru că așa este și populația. Prostia și incompetența însă nu sunt îndeajuns pentru a explica starea națiunii. Prostul învață care îi este locul și de multe ori știe când să dea înapoi. Vedem bunăoară cum Tăriceanu începe să înțeleagă și el că taxa pe lăcomie nu prea dă roade și ar cam trebui retrasă. „Liberalul” Tăriceanu, cel care ne-a dus în criza din 2008 cu a lui economie care duduia în perioada în care a fost prim-ministru, fiind prost, nu a realizat înainte de introducerea taxei că aceasta o să fie o problemă, și nu i-a cerut lui Dragnea să o lase baltă. Acum, când vede ce se întâmplă și că e lată treaba, dă înapoi. Deci prostia are un mecanism de auto-reglare care limitează răul. Proști nu avem doar noi, sunt sigur că există proști și în Ungaria și în Italia și în Germania. Cu toate acestea, noi nu dăm înainte …
Hei-rupismul poate fi o altă explicație. Nu suntem calculați, suntem impulsivi, acționăm fără să cântărim problema bine, suntem prea entuziaști și apoi ne consumăm rapid, trecând în delăsare și bălteală la fel de instant. Repezeala, superficialitatea, pripirea, nu sunt îndeajuns pentru a explica rămânerea în urmă. Toate acestea sunt atributele tinereții, adolescenței și după un set de experiențe, oricât de nesabuit ai fi, înveți. Realizezi că „graba strică treaba” și că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg”. La aceasta categorie, de entuziasm necalculat, sunt însă mai moderat și cred că o doză de nebunie și un oarecare dinamism nu strică, prin urmare, dacă ne-am dori de exemplu ca să avem spitale curate, sunt sigur că s-ar putea face. Să zicem că un director de spital e obsedat de problema asta și vrea să o rezolve. Chiar dacă se grăbeste și ia niște măsuri pripite și nepotrivite, fără să se consulte, fără să apeleze la specialiși și profesioniști cum ar fi normal, fără să ceară sfatul la alți directori din alte spitale care au rezolvat problema, în cele din urmă, dacă există dorință și perseverență, multe probleme se pot rezolva prin simpla încercare din nou, de câte ori este nevoie.
Ce ne facem însă, dacă măcar o mică felie din răspunsul la această întrebare complexă și cu multe niveluri ține de nepăsare sau răutate? Dacă pur și simplu nu ne intereseaza binele comun și datul înainte „în grup”, ca neam, ca țară, ca oraș, ca societate etc? Dacă adevărul dur despre români este că sunt extrem de individualiști și pragmatici fiind interesați doar de binele propriu, orice în afara interesului propriu, fiind nu doar neinteresant, dar uneori și părându-ni-se un moft, o complicație, o pierdere de timp. Curățenia pe stradă, respectarea orelor de liniște la bloc sau chiar munca la serviciu un produs bine făcut par lucruri care nu ne aduc niciun avantaj, necesitând un efort din partea noatră. Mândria de lucrul bine făcut, dorința de acordare la unele valori dincolo de noi, care ne extind puțin în afară și care sug din energiile noastre pentru un scop dincolo de orice beneficiu concret pentru noi, par chestiuni extraterestre pentru români. Răutatea este cumva rezultanta prostiei dar nu totdeauna. Nu doar proștii pot fi răi, ci și șmecherii. Șmecherii sunt proștii care cred că pot face rău și să scape neprinși. Fiind cu un grad de inteligență peste tembelism, șmecherul scapă de multe ori de consecințele prostiei lui și astfel pierde șansă să învețe din greșeli. Pentru că fentează de multe ori, șmecherul crește în șmecherie și capătă curaj, ajungând la niveluri din ce în ce mai înalte și cu potențial de a face rău din ce în ce mai mare.
Un șmecher, doi, pe ici pe colo nu ar fi o problema și nu ar putea ține o țară întreagă captivă. Dacă însă șmecheria este tradiția locului, atunci avem o problemă … Șmecheria generalizată produce un sistem canceros cu multe sinapse și mecanisme de regenerare care pot să anihileze automat orice tentativă de ieșire din șmecherie. Neadaptarea la șmecherie, penalizează drastic pe toți participanții și induce o selecție naturală care scuipă în afara sistemului orice ne-aliniați și orice actori care ar putea schimba mecanismele interne ale sistemului. Chiar dacă prin accident, organismul social are o reacție imunitară la virusul șmecheriei și unii agenți doresc să devină eroi luptăndu-se cu „virusul”, cancerul se adaptează și se regrupează, în cel mai fericit caz, intrând în hibernare sau simulând reacții normale pentru a nu putea fi identificat și eliminat din organism.
Putem găsi șmecheria ca tradiție în România actuala la toate nivelurile. Copiii de mici, nu pot să asimileze valori nobile deoarece văd la părinți și în sistemul educațional care este infectat, cum șmecheria aduce beneficii. Mai întâi, copiii care au părinți șmecheri, au telefoane mai bune, au note mai mari deoarece părinți lor șmecheri vin cu atenții la profesorii șmecheri și prin urmare încet-încet, elevul înțelege că efortul nu duce la rezultate, deoarece rezultatele bune pot fi obținute și fără efort, prin șmecherie. Mai apoi, după școală, tânărul când trebuie să intre la muncă, se uită în jur și vede cum stau lucrurile: ești șmecher și ai prieteni șmecheri cu combinații? Poți câștiga o pâine bună la stat, la administrație, pe undeva la o regie sau la o firma de stat, unde cu o atenție, poți obține un loc bine plătit cu muncă ușoară și fără riscuri viitoare. Alternativ, dacă nu ești smecher și ești fraier, ajungi să lucrezi la patron: fie în construcții la cărat de saci, fie la cabluri sau scaune auto pe salariu minim, fie în piață la tarabă unde faci frigul pe 2 lei, etc. Cu greu, dacă nu ești șmecher începi ca tânăr pe piața muncii într-un loc satisfăcător. Ca om de afaceri, indiferent de traseul pe care l-ai avut, dacă ești șmecher și te faci prieten cu șmecherii, observi că poți face afaceri la un cu totul alt nivel ca înainte de a fi șmecher. O comandă de pliante de la primărie la prețuri triple decât dacă le-ai fi vândut tu, chinuindu-te să atragi clienți aiurea făcându-ți reclame pe internet și prin ziare, doar cu o mică spăgă, parcă îți trezește pofta de afaceri. Niște termopane montate oricum la o școală, la prețuri triple decât daca le montai la clienți pe care trebuia să ți-i faci în ani de zile muncind bine și pe un preț cât mai mic ca să nu se ducă mușteriul la competiție, parcă te fac să fii mulțumit că ți-a venit ideea să încerci și tu să fii șmecher. O vilă-pensiune făcută pe fonduri europene aiurea și trecută ca hotel funțional, pe care o vinzi peste 3-4 ani după ce ai avut activitate fictivă, pare cea mai tare șmecherală pe care a făcut-o un tânăr la 25 de ani, de aceea șmecherul se simte bine în pielea lui, încă de tânăr. Mai apoi, dacă ai vreo 40 de ani și ești directoraș în vreun departament minuscul al unei agenții a nu știu cărui departament al celor 50 de ministere și agenții de stat, nu ai niciun motiv să nu aperi partidul pe Facebook și să pupi în fund pe tovarașii de la conducere dându-le like-uri și share-uri și felicitându-i de onomastică sau de aniversare. Și normal că un asemenea salariu ca al tău de mare director, nu ai fi câștigat tu în privat niciodată, un incompetent și un leneș de care și tu te uimești uneori ar fi avut mari probleme ca să își câștige pâinea de simplu muncitor, darămi-te ditamai directorul cu atâtea sporuri și beneficii și fără niciun stres, care plimbă niște hârti și trebuie doar să fie atent ca fundul pe care îl pupă să fie cel corect și nu unul care o să fie cumva luat la șuturi de un alt fund mai mare în curand, tu avand astfel riscul să îți pierzi pozitia. Și am ajuns astfel la șmecheria finală: pensionar, fie de lux, fie de ne-lux, în ziua de astăzi câștigi mai mult ca fraierii care muncesc pe salariul minim și plătesc taxe și impozite, produc chestii care se vând ca să ia statul impozite și să îți plătească ție pensia. De aceea votezi tu cu partidul unic, pentru că ești șmecher și nu îți pasă. Chiar dacă îi vezi și tu că aștia sunt hoți și chiar dacă nu ești atât de prost pe cât te cred ei, îți place să te lași mințit, îți place să te lași vrăjit în tot felul de conspirații și povești aiuristice ale propagandei de partid. Șmechereala ta este însă chiar patriotică în ochii tăi, pentru că te crezi ultimul apărător al țării în fața soroșiștilor și corporațiilor.
Am trecut doar prin câteva categorii de șmecheri, sărind mult mai multe. Exemplele pot să umple cărți întregi și nu își au rostul. Șmechereala aduce deci avantaje individuale multiple, având o singură problema: pe ici pe colo, parcă satisfacția pe care o primești din faptul că ești șmecher, te umple de generozitate și parcă ai vrea să faci ceva și pentru țărișoara ta, dar nu ai merge până acolo încât să ai tendințe anti-șmecherești. Nu, îți propui, măcar să faci și tu un bine, pe ici, pe colo, pe unde se poate. Acolo unde nu te costă nimic. Nu furi tot ce poți, mai împarți și cu altul, mai ai grijă și să fie cetățeanul mulțumit, mai ești interesat și de muncă să iese bine. Că de la un punct, parcă te saturi și te plictisești de atâtea combinații, chiar dacă lăcomia nu are limite și orice șmechereală este doar o treaptă de trecere la o șmechereală și mai mare. Evident, nu toți șmecherii au aspirații infinite, majoritatea probabil vor doar să-și plătească ratele. „Fă-te frate cu dracul, până treci puntea” este crezul acestor oameni. EI nu s-au băgat până la gât în șmechereli ca să își ia BMW-uri sau pentru vacanțe în Brazilia cum face Dragnea. Nu, ei doar vor să plătească ratele. În rest, nu au alte aspirații, dar parcă dacă se ivește oportunitatea, instant obiectivele se schimbă din mers și noi orizonturi se deschid. După rate, te mai gândești și la copii, că trebuie să le lași și lor ceva, că trebuie să ai grijă să îi aranjez și pe ei. Și așa șmechereala se transmite din tată în fiu și devine tradiție.
„Glorioasa” natiune romana:
– Ce se întâmplă cu românii din afara țării: dominați de idei mărunte și lideri de carton
https://ziarulromanesc.at/ce-se-intampla-cu-romanii-din-afara-tarii-dominati-de-idei-marunte-si-lideri-de-carton/
– Turismul românesc adus la rang de preacurvie politică
https://ziarulromanesc.at/turismul-romanesc-adus-la-rang-de-preacurvie-politica/
– Sute de români se tratează la Viena de cancer, iată cum decurg consultațiile și tratamentele
(ce prosti sunt astia! se duc la tratament la spitalele din Viena in loc sa mearga la sihastrie sa fie strapunsi cu privirea de pustnicii bolborositori de rugaciuni. )
https://ziarulromanesc.at/sute-de-romani-se-trateaza-la-viena-de-cancer-iata-cum-decurg-consultatiile-si-tratamentele/
– Spitale pline de infecții, tot mai multe decese. Reacţia unui medic: ”Au venit aici ca să moară la noi”
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/spitale-pline-de-infectii-tot-mai-multe-decese-reactia-unui-medic-au-venit-aici-ca-sa-moara-la-noi/
@JE: Tu ai cunoscut vreodata vreunul din oamenii despre care vorbeam cu admin-ul? Lasa-i pe caraghiosii vanati insistent de presa, care umplu bisericile fara sa stie nici ei prea clar de ce o fac. Vorbim de oameni care te strabat cu privirea si-ti cam spun cele ascunse ale sufletului. P’ăstia trebuie sa-i cauti prin creierii muntilor ca pe florile de colț ca sa dai de ei, nu-i gasesti la tarabă sau la TV. Nu contrazic problemele sociale, economice si demografice pe care le expui, le observ si eu. Vreau sa evidentiez insa ca mai exista un plan subteran (sau launtric) pe unde circula niste forte foarte puternice si care influenteaza lucrurile la nivel macro. Si ca e bine sa fim foarte atenti si la acest plan. A ne contrazice ar fi ca si cum cei care sapa tunelul la metrou s-ar contrazice cu geologii pe tema derivei placilor tectonice.
@admin: da, si pe mine ma uimeste cum infloreste credinta unde nici nu te astepti. SUA, China etc. Nu sustin ca romanii cazuti pe fronturi sunt sfinti (unii pot fi), ci ca trebuie sa-i cinstim. Ca eroi, macar, pentru sangele lor varsat. C’au avut sau nu de ales (de cele mai multe ori nu), sangele e valabil, nu se sterge.
Dar de aici?
– Puzzle of Growth: Rich Countries and Poor Countries
Daca stramosii nostrii timp de 7200 de ani au fost pierzatori din toate punctele de vedere la jocul vietii, care este unul ECONOMIC, unul STIINTIFIC si unul MILITAR si nu au fost in stare sa se dezvolte si extinda pe orizontal, bine macar ca sunt campioni la „sfinti (martiri si cuviosi)”, la rugaciuni si se extind pe vertical prin habotnicie.
De disparut o vor face in curand si disparitia va fi una pe diagonala.
– COLONIZAREA ROMÂNIEI IA PROPORȚII
http://infobrasov.net/colonizarea-romaniei-ia-proportii%EF%BB%BF/
– S-a mutat în Anglia după ce a demascat șpăgile de la o grădiniță din România: „Vreau o educație sănătoasă pentru copilul meu”
https://ziarulromanesc.net/focus/romania/s-a-mutat-in-anglia-dupa-ce-a-demascat-spagile-de-la-o-gradinita-din-romania-vreau-o-educatie-sanatoasa-pentru-copilul-meu/
– Rușinea justiției române. Traficanții de copii din dosarul Țăndărei, achitați. Polițist britanic: „Este o bătaie de joc! Sunt șocat!”
https://ziarulromanesc.net/observator/actualitate/rusinea-justitiei-romane-traficantii-de-copii-din-dosarul-tandarei-achitati-politist-britanic-este-o-bataie-de-joc-sunt-socat/
_____
brexit saga:
– Brexit tot mai dur. FORD a început concedierile în Marea Britanie. Renunță la mii de locuri de muncă
https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/brexit-tot-mai-dur-ford-a-inceput-concedierile-in-marea-britanie-renunta-la-mii-de-locuri-de-munca/
– Încă o mare companie de autoturisme închide fabrica din Marea Britanie. Mii de oameni rămân fără slujbe
https://ziarulromanesc.net/focus/marea-britanie/inca-o-mare-companie-de-autoturisme-inchide-fabrica-din-marea-britanie-mii-de-oameni-raman-fara-slujbe/
– Theresa May, încă o înfrângere în Parlamentul britanic
https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/theresa-may-inca-o-infrangere-in-parlamentul-britanic/
– Demisii la vârf în Partidul Laburist. Corbyn, trădat de proprii parlamentari
https://ziarulromanesc.net/focus/marea-britanie/demisii-la-varf-in-partidul-laburist-corbyn-tradat-de-proprii-parlamentari/
Eu prefer sa fiu mai optimist si sa cred ca ma barza chioara ii face Dumnezeu cuib. Vor veni unii din afara, din cand in cand, si ne vor mai face cate un mic update din cand in cand.
Ai dreptate in ce spui. E o masa critica de oameni care tine in loc totul. Care secera varfurile. Istoria e romantata.
Dar exista si sacrificiul celor care au luptat. Pentru orice. Oricand in istorie. Au varsat mult sange. Fie ca impotriva turcilor, ca a ungurilor, a nemtilor, a rusilor, a oricui. Fie tarani in oastea tarii, fie ostasi pe fronturi, fie legionari si clerici in puscarii comuniste. De multe ori, aparent inutil. Carne de tun. Tradati pana la urma de sus, de cei care au intors foaia la un moment dat si s-au dat cu dusmanul. Vorbim romaneste si ne inchinam cu cruce, iar asta nu-i chiar meritul nostru.
Da, in plan orizontal, suntem cam nuli. Nu reusim mai nimic. Si pe mine ma cam ia mancarimea pe sira spinarii cand revad sau recitesc discursurile glorioase de altadata (caci azi nu prea mai sunt, nici macar guvernantii nu mai fac propaganda pe tema asta).
Dar mai exista un plan, Gigel, cel vertical, si tu-l stii bine pe asta. Pamantul nostru a dat sfinti (martiri si cuviosi) si inca mai exista oameni cu viata sfanta. Avem vocatia de martiri. E uimitor cum o floare careia ii pui balegar la radacina va da parfum. Asa sunt si oamenii astia tainuiti: au mult balegar imprejur dar reusesc sa aduca mireasma bine-placuta lui Dumnezeu.
Si grecii au, si rusii. Si alte popoare. Nu ne putem lauda ca excelam nici aici, caci in Orient se moare si azi pentru marturisirea credintei. La noi nu se mai moare de decenii pentru credinta. Dar nici ultimii nu suntem, cu ceva-ceva sigur ne vom putea infatisa ca neam la marea Judecata.
Deci nu vorbesc de mediocritatea in credinta, cum sunt si eu, ci de varfuri. Indraznesc sa cred ca avem inca o densitate destul de mare de varfuri fata de Occidentul „luminat”.
Ca varfurile astea nu fac si autostrazi pe pamant, asta e o alta discutie. Dar nu c’ar fi treaba lor. Treaba lor e sa faca autostrazi spre cer. Si fac.
E singurul motiv care m-a tinut aici, sa nu emigrez. Sa fiu mai aproape de ei. Si care ma tine in continuare sa raman, caci zilnic intalnesc motive care sa ma faca sa plec.
exista sfinti peste tot in lume pentru ca „Al Domnului este cerul si pamantul”; eu sunt mereu uimit de ortodoxia din SUA si de formatorii lor de opinie (fie preoti, calugari, calugarite sau mireni); cel putin au o cu totul alta intelegere si a credintei si a lumii in care traim; nu cred ca exagerez daca spun ca cel putin la o prima vedere suntem in urma americanilor (cel putin) si din punctul de vedere duhovnicesc; da, ortodocsii in america sunt 1% din cei 67% crestini declarati, dar si in Romania merg la biserica 2-3% din cei 80% declarati crestini si dintre astia 2-3%, vreo 50% nu cred in viata dupa moarte si nu cred ca exista iadul (era un studiu facut de un institut din Cluj); pentru a lua pulsul ortodoxiei din SUA, recomand https://salvomag.com/
cu privire la trecutul „glorios”, sacrificiul (lupta) era datorie acum mai mult de 100 de ani pentru toti, nu doar pentru romani; se murea pe capete in razboaie; zeci de mii de bulgari au murit in razboaiele balcanice, o parte pentru eliberare si cea mai mare parte pentru ambitiile orgolioase ale conducatorilor care visau la o Mare Bulgarie si prin urmare bulgarii s-au macelarit cu macedoneeni si apoi cu grecii; cum au putut popoarele ortodoxe sa se macelareasca intre ele imediat dupa eliberarea de sub jugul turcesc? daca lupta impotriva turcului a fost pentru credinta, un semn al biruintei nu ar fi fost sporirea dragostei crestinesti si a iubirii mai ales fata de fratii de aceeasi credinta? sunt tare curios cum vad bulgarii istoria lor; paralele istorice similare cu siguranta exista si pentru noi romanii cu ce s-a intamplat la bulgari
punerea stampile de martiri pe toti cei care au luptat in trecut pe aceste meleguri este cumva ecoul nationalismului comunist; de multe ori, soldatii nu aveau de ales si mergeau la razboi pentru ca alternativa era puscaria; pe vremea voievodatelor, mersul la lupta de asemenea nu se discuta, pentru ca alternativa era taierea capului; evident ca pe ici pe colo, mai ales unde confruntarea a fost contra diavolului rosu, au existat martiri, nu asta neg; doar neg faptul ca existenta noastra de astazi este consecinta jertfei inaintasilor; cred ca e prea multa presupunere si poate fi la fel de adevarat ca faptul ca am ramas romani, poate fi tocmai consecinta neluptei cu cotropitorii: stramosii nostri de retrageau in munti unde cotropitorii nu aveau curajul si nu aveau interesul sa ii urmareasca si prin urmare, asa au pastrat limba romaneasca; ulterior, cotropitorii fie treceau mai departe, fie daca ramaneau ne impreunam cu ei si astfel supravietuiam; nu zic ca asta era ceva rau, doar incerc sa dovedesc ca probabil suntem romani tocmai pentru ca stramosii nostri nu prea se luptau si mai mult fugeau; au existat pe ici-pe colo lupte, bineinteles, doar ca daca analizam cu atentie cu ce ne deosebim si cu ce suntem mai buni ca altii, cu greu putem gasi ceva
„Hei-rupismul poate fi o altă explicație. Nu suntem calculați, suntem impulsivi, acționăm fără să cântărim problema bine, suntem prea entuziaști și apoi ne consumăm rapid, trecând în delăsare și bălteală la fel de instant”
hahaha!
„lasa ca stiu eu mai bine”…
„lasa ca nu ma inveti tu pe mine”…
„lasa ca nu imi spui tu mie ce sa fac”…
„lasa ca mege si asa”…
etc.
– Un român cheltuie, în medie, 3 auro pe an pe cărți. Bulgarii citesc mai mult!
https://www.libertatea.ro/stiri/un-roman-cheltuie-medie-3-auro-pe-pe-carti-bulgarii-citesc-mai-mult-2208292
– Românii cheltuie anual 60 de milioane de euro pe cărţi. Este cea mai mică piaţă de carte din Europa
http://www.bizbrasov.ro/2017/10/17/romanii-cheltuiesc-anual-60-de-milioane-de-euro-pe-carti-este-cea-mai-mica-piata-de-carte-din-europa/
etc.
– Care este procentul de analfabetism funcțional în România în 2018?
https://www.edupedu.ro/care-este-procentul-de-analfabetism-functional-in-romania-in-2018/
– România, ţara cu cea mai mare rată de analfabeţi funcţional din UE, alocă mai mulţi bani pentru învăţământul superior decât pentru cel preuniversitar
https://bit.ly/2Ag0fAb
– România anului 2018: Din generaţiile viitoare 40% sunt analfabeţi funcţional şi social din cauza lipsei de educaţie primară, ceea ce va însemna o catastrofă pentru piaţa muncii, pentru business şi economie în viitor. Vom ajunge o ţară în care vom importa tot, plătit pe datorie. În schimb, ne înarmăm ca pentru război
https://www.zf.ro/eveniment/romania-anului-2018-generatiile-viitoare-40-analfabeti-functional-social-cauza-lipsei-educatie-primara-ceea-insemna-catastrofa-piata-muncii-business-economie-viitor-vom-ajunge-tara-vom-importa-tot-16919263
etc.
„Afirmațiile d-lui legumicultor din interviul de mai sus că suntem în urmă și el se duce la unguri ca să învețe tehnologii noi și chiar ca să cumpere folie m-a cam șocat, a fost ca un duș rece”
La unguri se duc aia mai mici si mai prapaditi. Aia cu bani mai multi si mai mari, deja au batatorit drumurile pana in Olanda si mai ales in Israel.
Chiar si asa, in Romania de azi se importa produse alimentare in proportie de 30-90% in functie de tip, de la rosii, castraveti, patrunjel, marar, etc si pana la banala fasole importata in mare masura de la egipteni. Fara sa mai vorbim de carne, produse din carne si lactate.
Tine cont ca aceasta „performanta” se obtine in conditiile in care peste 7 milioane de oameni au plecat din tara. Daca Romania nu este in stare sa-si produca necesarul de hrana pentru polulatia actuala, ce crezi ca se va intampla in conditiile in care se vor intoarce diasporenii. Presupunand prin absurd ca vor sa se intoarca.
„Pe scurt și pe șleau spus: atât am putut, atât am dat noi de-a lungul istoriei. Nu faptul că am avut imperii în jurul nostru a fost cauza “rămânerilor în urmă” ci faptul că nu am fost îndeajuns de puternici pentru a forma noi un imperiu și a-i domina pe alții.”
Romanii aia „gloriosi si viteji” au fost si slugile bulgarilor cateva sute de ani, nu doar ai austroungarilor, turcilor, rusilor, etc. La lectiile de istorie n-ai sa inveti despre chestiile astea decat cateva lucruri vagi si ai sa primesti explicatii de genul „nu cunoastem prea multe”, „nu avem dovezi istorice”, etc. In realitate, doar cine nu a trecut prin Romania nu i-a luat pe romani de slugi.
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire
https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Bulgarian_Empire
______
„Noi? Noi să dominăm pe alții! Vai, dar noi suntem un popor creștin, buni și ospitalieri. Noi nu am făcut niciodată rău altora și nu am avut tendințe expansioniste.”
Fiind un popor de prosti, desi nascuti pe malurile Dunarii si ale Marii Negre, au trebuit sa vina grecii si romanii sa construiasca colonii, porturi, nave si sa-i invete pe prosti ce e ala comert si cum se face. Chiar si asa, nu s-au prins prea multe lucruri de neamul lui Nea Alecu, care inca mai tunde oaia si mulge berbecul.
Comertul cu grecii, romanii, bizantinii, turcii, rusii, austroungarii, etc il faceau strainii. Prostovanii mioritici doar produceau materie prima pe care o vindeau la preturi mici strainilor, iar aia o duceau in afara. Romanii au fost atat de prosti incat nu au fost in stare sa timita un vapor pana la Viena sau pana in Armenia si Georgia. Exact la fel se intampla si astazi. Inca asteapta „investitori” sa umple toata tara de versiunea noua a negustorilor din Leipzig si sa recreeze noile strazi/cartiere: Lipscani.
______
„Evident că istoria are multe contraexemple conform cărora chiar noi românii aștia creștini și buni cu vecinii, am scos armele și ne-am dus peste ei și i-am cotropit… Așadar, nu ne-am dat înapoi de la bătaie și dominație niciodată, problema nu este că noi nu am vrut să cucerim ci realitatea dură este că nu am fost în stare să cucerim.”
Razboaiele de cotropire duse de romani sunt doar niste anomalii. Se zice ca romanii isi au radacinile pe aceste meleaguri inca de pe vremea civilizatiei Cucuteni-Tripolia. Cate razboaie de cucerire stii tu ca s-au dus pe aceste meleaguri in ultimii 7000 de ani? Ia uita-te la sumerieni, babilonieni, egipteni, greci, romani, etc ce au facut in tot acest timp si ce a ramas in urma lor.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cultura_Cucuteni
„De ce ne-am dori însă să dăm înainte și ce ne lipsește? Plafonarea și mulțumirea cu puțin este o altă meteahnă pe care o văd eu specifică românilor.”
Neamul lui Nea Alecu, care tunde oaia si mulge berbecu.
„Dacă vrem să demonstrăm că suntem mult rămași în urmă, putem compara salariul mediu din România cu cel din Ungaria (sau alți indicatori), sau de ce nu din alte țări, poate una similară ca populație și suprafață cu noi – Polonia.”
Valoarea salariului mediu este irelevanta. Nu cat castigi conteaza cel mai mult, ci ceea ce poti face cu cat castigi si ce iti ramane in buzunar la sfarsit de luna.
Tari ca UK au salariul minim si mediu mai mare de 3-4 ori fata ce cel din Romania si cu toatea acestea, UK este o natiune de chiriasi pentru ca oamenii nu isi perimit sa-si achizitioneze locuinte si sa-si plateasca traiul de zi cu zi, ambele muuult mai scumpe decat in Romania.
Polonia este dubla ca suprafata si ca populatie fata de Romania. Plus ca polonezii sunt in mod evident mai inteligenti decat romanii.
http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/uite-ue-nu-e-390.html
„Evident, orice comparație cu Germania este penibilă, din orice punct de vedere și chiar în contex propagandistic, denota o prostie crunta, pentru ca realitatea oricum contrazice total cifrele și face irelevantă comparația.”
Culmea este ca orice comparatie si cu tari ca Bulgaria, tot penibila este. O comparatie cu Ungaria si chiar cu Serbia care a trecut prin niste razboaie recente, este penibila mai de mult timp. Singura comparatie de la egal la egal intre vecini ar fi cu comunistii/socialistii din Grecia si cu „revolutionarii” din Ucraina. Alte doua natii pline de cretini care se afla in prag de disparitie/disolutie.
Grecia are marele avantaj al interestului geopolitic si al atractivitatii culturale / turistice pentru care va fi salvata de vestici si la viitoarea imparteala